21.8 C
Arta
17 Ιουνίου 2024

Αίτημα ίδρυσης Σχολής Λιθοξόων στα Πράμαντα

Διαβάστε επίσης

Την ίδρυση Σχολής Λιθοξόων στα Πράμαντα ζητά ο Δήμος Βορείων Τζουμέρκων, αίτημα το οποίο κατέθεσε ο δήμαρχος Νίκος Βαΐτσης και στη συνάντηση των δημάρχων του Νομού Ιωαννίνων με κυβερνητικό κλιμάκιο, αποτελούμενο από τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ Θανάση Κοντογεώργη, τον γενικό γραμματέα Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας Ευθύμιο Μπακογιάννη και τη γενική γραμματέα Δημογραφικής και Στεγαστικής Πολιτικής Μαρίνα Στέφου.

Όπως εξήγησε ο κ. Βαΐτσης, η λειτουργία μιας τέτοιας Σχολής, σε έναν τόπο που φημιζόταν για τους πετράδες του, θα έχει διπλό όφελος, καθώς αφενός θα δώσει μία επιπλέον επαγγελματική διέξοδο στους νέους της περιοχής, αφετέρου θα βοηθήσει στη διαφύλαξη της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς. «Στον Δήμο Βορείων Τζουμέρκων βρίσκονται το Συρράκο και οι Καλαρρύτες, δύο από τους διασημότερους παραδοσιακούς οικισμούς στην Ελλάδα, και αρκετά πέτρινα γεφύρια, με κορυφαίο το εμβληματικό γεφύρι της Πλάκας. Για μας, η διατήρηση και η διάσωση της αρχιτεκτονικής μας ταυτότητας, σε συνδυασμό με το φυσικό μας περιβάλλον, αποτελούν τους ακρογωνιαίους λίθους της ανάπτυξης», τόνισε στη σύσκεψη.

Αναφορά έκανε και στην ανάγκη να ξεκινήσει η υλοποίηση του χρηματοδοτικού προγράμματος «Διατηρώ», επισημαίνοντας ότι πρέπει να υπάρχει η δυνατότητα ένταξης και κτιρίων που βρίσκονται σε παραδοσιακούς οικισμούς, πέρα από αυτά που είναι χαρακτηρισμένα ως διατηρητέα ή μνημεία. «Χωρίς ένα πρόγραμμα χρηματοδότησης και χωρίς να καλυφθεί το σοβαρό έλλειμμα μαστόρων, είναι αδύνατον να διατηρήσουμε τη φυσιογνωμία των παραδοσιακών οικισμών», πρόσθεσε.

Με αφορμή την παρουσία της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη στην περιοχή για την επίσημη τελετή για την Εγγραφή του Ζαγορίου ως πολιτιστικού τοπίου στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, ο δήμαρχος Βορείων Τζουμέρκων θα επιδιώξει συνάντηση, ώστε να καταθέσει και στην ίδια το αίτημα για Σχολή Λιθοξόων στα Πράμαντα, πέραν των ενεργειών που ήδη γίνονται με αποδέκτη το Υπουργείο Παιδείας.

Διαβάστε επίσης

spot_img

Τελευταία Νέα