ΕΡΩΤΗΣΗ του βουλευτή Άρτας του ΚΙΝΑΛ ΧΡΗΣΤΟΥ ΓΚΟΚΑ για τον ΠΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟ ΑΡΤΑΣ και τους Πτηνοτρόφους της
Ο Βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, κ. Χρήστος Γκόκας, ενημερώθηκε από τα στελέχη του Αγροτικού Πτηνοτροφικού Συνεταιρισμού, τον Πρόεδρο του Δ.Σ κ. Δ. Πετανίτη, τον Αντιπρόεδρο κ. Χρ. Γαλήνα και τον Γενικό Διευθυντή κ. Αλ. Μπανταλούκα, για τα θέματα που αφορούν στον Συνεταιρισμό και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει στη λειτουργία του.
Σε συνέχεια της ενημέρωσης αυτής, κατέθεσε Ερώτηση προς τους αρμόδιους Υπουργούς , Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπ Λιβανό, Οικονομικών κ. Χρ Σταϊκούρα και Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Α Γεωργιάδη, σχετικά με τα ζητήματα αυτά .
Ειδικότερα στην Ερώτησή του αναφέρει ότι, ο Αγροτικός Πτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Άρτας , ο οποίος ιδρύθηκε και λειτουργεί από το 1966, αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες πτηνοτροφικές επιχειρήσεις της χώρας, με πλήρως καθετοποιημένη δομή και στηρίζεται σε 80 πτηνοτρόφους- μέλη , 15 συνεργαζόμενους παραγωγούς και απασχολεί περί τους 290 εργαζόμενους με καθεστώς πλήρους απασχόλησης. Με ετήσια παραγωγή που ανέρχεται σε πάνω από 10 εκατομμύρια κοτόπουλα ετησίως, και με κύκλο εργασιών περί τα 60 εκ. ευρώ ετησίως, ποσό που αντιστοιχεί στο 12 % περίπου του «ΑΕΠ» του Νομού Άρτας, συμβάλλει ταυτόχρονα στην ενίσχυση της απασχόλησης και επηρεάζει μια σειρά δραστηριοτήτων, επιχειρήσεων και επαγγελματιών στην περιοχή της Άρτας.
Ωστόσο, υπογραμμίζει ότι, λόγω της πολύμηνης πλέον υγειονομικής κρίσης της πανδημίας του COVID19, ο Αγροτικός Πτηνοτροφικός Συνεταιρισμός έχει δεχθεί ισχυρό πλήγμα στην λειτουργία του, αφού αυτή , βρίσκεται σε άμεση σύνδεση με το τομέα της εστίασης και των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, που βρίσκονται σε διαρκή αναστολή λειτουργίας.
Τονίζει δε ότι, ο Αγροτικός Πτηνοτροφικός Συνεταιρισμός, παράλληλα με την οικονομική κρίση που ταλαιπωρεί τη χώρα πάνω από δέκα χρόνια, υλοποίησε ένα μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα, τα πρώτα χρόνια (2008-2011), με αποτέλεσμα να αντιμετωπίσει μεγάλα οικονομικά προβλήματα, αλλά με τεράστια προσπάθεια απέφυγε το απόλυτο αδιέξοδο την περίοδο 2013-2014.
Στη συνέχεια, μετά από πολυετείς προσπάθειες και μετά τη συμφωνία με την εκπροσωπούσα την ΑΤΕ ΥΕΕ,PQH κατέληξαν στην κατάθεση πρότασης ρύθμισης χρεών και εξυγίανσης στα πλαίσια του άρθρου 106β, η οποία εγκρίθηκε από το αρμόδιο Δικαστήριο τον Απρίλιο του 2020, στο σύνολό της.
Ωστόσο, σημειώνει, το σχέδιο αυτό δεν υλοποιείται εξαιτίας των αναστολών στη λειτουργία των Δικαστηρίων, με τα περιοριστικά μέτρα λόγω της συνεχιζόμενης πανδημίας. Έτσι συνεχίζει τη λειτουργία του χωρίς καμία ουσιαστική κρατική βοήθεια ή ενίσχυση, παρά τα κατά καιρούς υπομνήματα και αιτήματα προς τα αρμόδια Υπουργεία και χωρίς πρόσβαση στα τρέχοντα χρηματοδοτικά προγράμματα στήριξης των επιχειρήσεων, αφού θεωρείται ότι δεν πληροί τις προβλεπόμενες προϋποθέσεις. Επί πλέον αντιμετωπίζει αδυναμία πρόσβασης σε τραπεζικές χρηματοδοτήσεις (δανεισμό), τη στιγμή που οι υποχρεώσεις, μαζί με τις πάγιες δαπάνες τρέχουν, και όλα τα κόστη παραγωγής αυξάνονται δραματικά.
Παράλληλα, θέτει με την Ερώτησή του, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν όλοι οι Πτηνοτρόφοι Παραγωγοί της Άρτας όπως και όλης της χώρας, με τη συνεχή και υπερβολική αύξηση στις τιμές των ζωοτροφών. Οι Πτηνοτρόφοι δεν μπορούν να σηκώσουν το βάρος της απώλειας του εισοδήματος, και λόγω της αύξησης της τιμής των ζωοτροφών και του λοιπού κόστους παραγωγής, αλλά και λόγω της μείωσης στις τιμές του τελικού προϊόντος, και συνεπώς δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στις δικές τους φορολογικές, ασφαλιστικές και λοιπές υποχρεώσεις. Υπογραμμίζει δε, ότι όλα αυτά καταγράφονται σε Μελέτη της εταιρίας ερευνών και αναλύσεων ICAP, που εκπονήθηκε με πρωτοβουλία της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Πτηνοτροφίας Ελλάδας.
Συνεχίζοντας, σημειώνει ότι μέχρι σήμερα ο κλάδος της Πτηνοτροφίας δεν έχει λάβει καμία ενίσχυση, και παρά τις εξαγγελίες για χορήγηση άμεσων επιχορηγήσεων υπάρχει καθυστέρηση, δεν έχει προχωρήσει κάτι, και δημιουργούνται αμφιβολίες για αποτελέσματα στην πράξη.
Κλείνοντας, επισημαίνει, ότι υπάρχει ανάγκη άμεσης στήριξης ενός τόσο σημαντικού αγροδιατροφικού κλάδου του πρωτογενή τομέα, αφού τέτοιες επιχειρήσεις είναι στυλοβάτες της τοπικής οικονομίας με ιδιαίτερη και σημαντική συμβολή στην αναπτυξιακή προοπτική της Άρτας, με εξαιρετικής ποιότητας προϊόντα που εμπιστεύονται οι καταναλωτές. Πόσο μάλλον, όταν υπάρχει άμεσος κίνδυνος αδυναμίας εκπλήρωσης των υποχρεώσεων του Συνεταιρισμού και της μη τήρησης των ήδη υφισταμένων ρυθμίσεων με καταστροφικές συνέπειες τόσο για τους εργαζομένους, όσο και για τους παραγωγούς, οι οποίοι βρίσκονται σε απόγνωση, και δεν μπορούν να καλύψουν τα λειτουργικά τους έξοδα και τις λοιπές υποχρεώσεις τους,
Για τους λόγους αυτούς ρωτά τους αρμόδιους Υπουργούς, σε ποιές ενέργειες θα προβούν για την άμεση και ουσιαστική στήριξη του Αγροτικού Πτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Άρτας, σε ποιές ενέργειες θα προβούν για την έμπρακτη στήριξη του εισοδήματος του συνόλου των Πτηνοτρόφων Παραγωγών για να μη διακόψουν την δραστηριότητά τους, πώς θα στηρίξουν τους εργαζόμενους στο τομέα της πτηνοτροφίας, ώστε να μη χαθούν θέσεις εργασίας και να μη μειωθούν τα εισοδήματα για αυτούς, ποιές δυνατότητες και ποιά μέτρα θα μπορούσαν να ισχύσουν και να εφαρμοστούν για την εκπλήρωση των υποχρεώσεων του Συνεταιρισμού από οφειλές ήδη υπαρχουσών ρυθμίσεων, και τέλος σε ποιές ενέργειες θα προβούν για την τόνωση και ενίσχυση της ρευστότητας του Αγροτικού Πτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Άρτας και με ποιά χρηματοδοτικά εργαλεία θα επιτευχθεί αυτό.