22.8 C
Arta
18 Μαΐου 2024

Αυτά είναι θέματα που θέλουν άμεση δράση

Διαβάστε επίσης

του Γιάννη Καϊντάση


Δύσκολο το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο, ιδίως όταν στα ζητήματα που συζητούνται υπάρχουν και νεκροί άνθρωποι, που το αίμα τους ζητάει Δικαιοσύνη. Η οδική ασφάλεια είναι μια τόσο μεγάλη υπόθεση, που είναι βέβαιο ότι δεν μπορεί να λυθεί στην συζήτηση μιας έκτακτης συνεδρίασης. Από την άλλη οι δημοτικοί σύμβουλοι που εισήγαγαν το θέμα αυτό στην συνεδρίαση έχουν ένα μεγάλο δίκιο: υπάρχει πλέον και αποδεδειγμένη γνωμοδότηση ότι τα συγκεκριμένα κιγκλιδώματα στο σημείο όπου βρίσκονται, είναι επικίνδυνα για την κυκλοφορία των οχημάτων και σαφώς υπάρχει ο κίνδυνος να επαναληφθεί ακόμη ένα σοβαρό και θανατηφόρο ατύχημα.
Η συνεδρίαση λαμβάνει χώρα, σε έντονα συναισθηματικό κλίμα, καθώς υπάρχουν εκπρόσωποι φορέων και συγγενείς αδικοχαμένων ανθρώπων, που έγιναν θύματα στα συγκεκριμένα κιγκλιδώματα. Είναι και σε εμάς πολύ νωπή η μνήμη ενός νέου και ελπιδοφόρου συμπολίτη μας, που άδικα έκοψε το νήμα της ζωής του στην συγκεκριμένη στροφή.
Όμως όλες οι απόψεις πρέπει να ακούγονται. Προσωπικά δεν διαφωνώ καθόλου με το σκεπτικό της Διευθύντριας της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου ότι τα συγκεκριμένα κιγκλιδώματα τοποθετήθηκαν προκειμένου να προστατεύσουν κάποιον πεζό να χάσει την προσοχή του και να βγει εκτεθειμένος στην περιφερειακή οδό. Μπορώ να γνωρίζω όπως όλοι μας ότι η συγκεκριμένη στροφή είναι κυριολεκτικά τυφλή για τους οδηγούς και των δυο κατευθύνσεων και μια ξαφνική προσέλευση πεζού θα μπορούσε να προκαλέσει δυστύχημα. Επίσης γνωρίζουμε όλοι ότι η περιφερειακή οδός, έχει καταστεί πλέον, δρόμος ευρείας κυκλοφορίας των πεζών που κάθε μέρα έχουν επιλέξει τα πεζοδρόμιά τους για να ασκηθούν ή να κάνουν τον οικογενειακό τους περίπατο. Ως γονιός κι εγώ ανησύχησα όταν τα παιδιά μου πλησίασαν αρκετά τον δρόμο και ένιωσα μια ασφάλεια από τα κιγκλιδώματα. Όπως επίσης και ως οδηγός δικύκλου, νιώθω βαριά την ανάσα του θανάτου, όταν παίρνω με ρίσκο την στροφή του κάστρου, γιατί γνωρίζω ότι ένα μικρό λάθος θα μπορεί να μου στοιχίσει τη ζωή.
Πρέπει λοιπόν, να βρεθεί η χρυσή τομή. Να υπάρξει ένας τρόπος και οι πεζοί και οι οδηγοί να κυκλοφορούν πεζοί στο συγκεκριμένο σημείο. Αλλά και όχι μόνο εκεί: ας τα βάλει κάτω ο Δήμος και να καταγράψει όλα τα επικίνδυνα σημεία που αναιρούν κάθε αίσθηση κυκλοφοριακής ασφάλειας. Να επιληφθεί λ.χ. τις κακοτεχνίες που έχουν δημιουργήσει αυλακώσεις στο ύψος της κυκλοφορίας των δικύκλων στο οδικό δίκτυο της πόλης της Άρτας, με αποτέλεσμα όλοι οι δικυκλιστές να κινδυνεύουν με απώλεια ισορροπίας. Μπορεί να μην φταίει ο Δήμος για την πλημμελή κατασκευή τους, ευθύνεται όμως για κάθε ατύχημα που πιθανόν να προκληθεί από αυτήν την αιτία.
Είναι ορθή λοιπόν η κατεύθυνση μιας γενικής έρευνας, καταγραφής και μελέτης για την οδική ασφάλεια στην πόλη της Άρτας και όχι μόνο. Όμως αρκεί αυτή η μελέτη να είναι καίρια, άμεση και με αποτελέσματα και όχι μόνο μια ευκαιρία για να μπει η υπόθεση αυτή στις καλένδες της απραξίας και της αδιαφορίας. Γιατί δυστυχώς αργά ή γρήγορα, κάτι θα παρουσιαστεί εκ νέου και θα μας το υπενθυμίσει με τον άσχημο τρόπο.
*Εκδότης – Δ/ντης Σύνταξης.

Διαβάστε επίσης

spot_img

Τελευταία Νέα