21.8 C
Arta
18 Μαΐου 2024

Με ματιά αγάπης περιγράφει τη Ζωή…

Διαβάστε επίσης

Του ΓΙΑΝΝΗ ΚΑΪΝΤΑΣΗ

«Η ζωή με ταξινόμησε στην παιδιατρική και κατ’επέκταση στην οικογενειακή βοήθεια. Οι εμπειρίες άφθονες. Από τα πρώτα χρόνια μου δημιουργήθηκε η ανάγκη εξωτερίκευσης κάποιων σκέψεων και βιωμάτων σε γραπτό λόγο, σε στίχους κυρίως. Έτσι σαν φλυαρία, σαν αποτύπωμα, σαν στίγμα. Θέματα αρκετά με κυρίαρχα την ζωή και την αγάπη».
Αυτά αναφέρει στο οπισθόφυλλο του βιβλίου του ο αρτινός παιδίατρος Λεωνίδας Ε. Γαλάνης, με τίτλο «1000 Λέξεις 100 εικόνες». Με μια γρήγορη ανάγνωση στο περιεχόμενο του βιβλίου, διαπιστώνουμε ότι ο κορμός των ποιημάτων και των λίγων πεζών κειμένων έχουν αμιγώς συναισθηματική χρειά και ασχολούνται με τον ψυχισμό κυρίως του ανθρώπου απέναντι σε ζητήματα όπως είναι η αγάπη, το μίσος, ο αποχωρισμός, η θλίψη, ο έρωτας, η εκδίκηση… Η ζωή είναι το κεντρικό θέμα που ασχολείται ο Λεωνίδας Γαλάνης, με όλες της τις εκφάνσεις, τις οποίες προσπαθεί να αποδώσει με γλαφυρότητα, αλλά και με μια διάθεση επιτηδευμένης αοριστίας.
Στα βιογραφικά του στοιχεία ο συγγραφέας αναφέρει: Ο Λεωνίδας Γαλάνης του Ελευθερίου γεννήθηκε στην Άρτα το 1961, με καταγωγή από το Αθαμάνιο. Ζει και εργάζεται ως παιδίατρος στην πόλη της Άρτας.
Τον σχεδιασμό του εξωφύλλου και του βιβλίου επιμελήθηκε ο Πάρη Γαλάνης και έχει εκδοθεί από τις Εκδόσεις Ισνάφι., στο βιβλιοπωλείο των οποίων είναι και η κεντρική διάθεση. Η επικοινωνία με τον συγγραφέα στην διεύθυνση galanisleonidas@gmail.com.
Καλοτάξιδο…


Το πρώτο βιβλίο – συλλογή ποιημάτων του γνωστού παιδιάτρου κ. Λεωνίδα Γαλάνη, ο οποίος κυριολεκτικά μας αιφνιδίασε με το έργο του. Στο εισαγωγικό του σημείωμα ο συγγραφέας απευθύνεται στους αναγνώστες και δίνει το στίγμα της νέας του αυτής προσπάθειας, ως εξής:

Αγαπητοί αναγνώστες,
Αυτή η συλλογή ποιηµάτων και στίχων δεν παρουσιάζω κάποια καινοτοµία.
Είναι μία ταπεινή δεξιότητα, ένα χόµπι που ενέδωσε στην πρόκληση της µεταλαμπάδευσης της πείρας και
των τεκταινομένων της εποχής, για µια επανατοποθέτηση, µια νέα συνταγή έκφρασης για ιστορίες ψυχής.
Απλά ένας άλλος τρόπος να σας διηγηθώ αυτό που ήδη ξέρετε.

Απόπειρα να ξεγελάσω το µυαλό σας, να αποσπάσω την προσοχή σας. Αλλά και να µην το καταφέρω πάλι κέρδος
θα είναι. Ίσως ανακαλύψετε ότι κάποια Θα Θέλατε να τα πείτε και εσείς έτσι. Είναι µία προσέγγιση στα άβατα συναπαντήματα και δρώµενα στα περιβόλια και τα σοκάκια της ζωής μας.
Με µατιά αγάπης, διηΘημένες σκέψεις, καθαρµένα όνειρα, φρούδες ελπίδες, εξαρτηµένους έρωτες, νεφελώδεις προδοσίες και µια αγκαλιά ανοιχτή να δρέψει απόσταγμα λαθών και παραλήψεων.
Αγωνία µου και επιδίωξή µου να μην λυπηΘείτε για τον χρόνο που αφιερώσατε να διαβάσετε κάποια απ’ τη συλλογή µου. Είναι μια προσπάθεια που καρποφόρησε στα διαλείµµατα της δουλειάς µου και στους φεγγίτες της καθηµερινότητας.
Ισως τα ποιήµατά µου να είναι το δικό μου φάρμακο στα τόσα χρόνια που υπομονετικά παλεύω µε τα νοσήματα και την προστασία της υγείας των μικρών μου που οι γονείς τους μου εμπιστεύτηκαν την υγεία των παιδιών τους.
Ευχόμαστε στον συμπολίτη μας και καλό επιστήμονα, το βιβλίο του να είναι καλοτάξιδο και να πετύχει τους στόχους, που έχει θέσει. Είναι βέβαιο ότι αν έχει την διάθεση να είναι δημιουργικός και ευαίσθητος, όσο είναι ως γιατρός, τότε όχι μόνο δεν θα λυπηθούμε τον χρόνο που αφιερώσαμε για να διαβάσουμε κάποιο ποίημα, από την συλλογή του, αλλά θα περιμένουμε και άλλες αντίστοιχες σημαντικές προσπάθειες εξωστρέφειας, όπως αυτή.
Δίνει και ένα σημαντικό μήνυμα ο Λεωνίδας Γαλάνης, ότι σε τούτον εδώ τον τόπο, πρέπει το πάθος μας να το κάνουμε πράξη, πρέπει τις σκέψεις μας, ακόμη και τις ενδόμυχες να τις μοιραζόμαστε και κυρίως να βάλουμε την σωστή βάση για τον πολιτιστικό διάλογο, με έργα και όχι μόνο με ιδέες.

Διαβάστε επίσης

spot_img

Τελευταία Νέα