24.8 C
Arta
18 Μαΐου 2024

Η κυβέρνηση στηρίζει τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους

Διαβάστε επίσης

Συνέντευξη του υπ.βουλευτή της ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ και συμβούλου επιχειρήσεων ΝΤΙΝΟΥ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

Ο Ντίνος Παπαδημητρίου εκτός από υποψήφιος βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας έχει την ιδιότητα του Συμβούλου Επιχειρήσεων, επαγγελματική απασχόληση που του έχει δώσει την δυνατότητα να παρακολουθεί από κοντά όλα τα οικονομικά εργαλεία που είναι διαθέσιμα την περίοδο αυτή, όπου η οικονομική κρίση, ως αποτέλεσμα της υγειονομικής κρίσης του covid-19 έχει ταλαιπωρήσει την οικονομία μας. Γι’αυτόν τον λόγο και η σημερινή συνέντευξη προς την εφημερίδα μας, κινείται στα ζητήματα που έχουν σχέση κυρίως με τις δυνατότητες που έχει ο επιχειρηματικός κόσμος να αξιοποιήσει τα εργαλεία που έχει η κυβέρνηση σχεδιάσει για την αντιμετώπιση της κατάστασης. Πέραν όμως των άλλων δεν αποφύγαμε και τις αμιγώς πολιτικές ερωτήσεις, που σχετίζονται κυρίως με τον χρόνο των εκλογών, την κατάσταση στον αγροτικό τομέα, αλλά και τις αντιδράσεις κυρίως της νεολαίας στα τελευταία δεδομένα.
Ο Ντίνος Παπαδημητρίου, αναφέρεται στην κυβερνητική πολιτική, στις προοπτικές για την Άρτα και την χώρα, αλλά κυρίως στην ανάγκη να μπει η χώρα σε μια δυναμική τροχιά ανάπτυξης, με βάσεις σοβαρότητας και ορθολογισμού.

Κύριε Παπαδημητρίου, η Ελλάδα και η Άρτα αντιμετωπίζει παράλληλα με την υγειονομική και την οικονομική κρίση. Θεωρείτε ότι η πολιτική ηγεσία της χώρας έχει λάβει τα σωστά μέτρα για να αντιμετωπίσει τις παρενέργειές της;
Καταρχάς θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για τη πρώτη συνέντευξη στην εφημερίδα σας και να ευχηθώ με τη σειρά μου να είναι καλοτάξιδη, με πολλές επιτυχίες.
Όσον αφορά στο σκέλος της ερώτησής σας, η υγειονομική κρίση με το έναν ή τον άλλο τρόπο φτάνει στο τέλος της. Θα αρχίσουμε να επιστρέφουμε στην κανονικότητα και η οικονομία θα πάρει μπροστά.
Η κυβέρνηση εφαρμόζει τους τελευταίους 14 μήνες ένα πρόγραμμα στήριξης επιχειρήσεων και εργαζόμενων που συνολικά θα φτάσει τα 40 δις ευρώ. Σχεδόν 600.000 επαγγελματίες και επιχειρήσεις έχουν ήδη χρηματοδοτηθεί με 7,3 δισ. από τους κύκλους της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, που συνεχίζονται. Και αυτό σε συνδυασμό με την απαλλαγή ενοικίου και τις αναβολές καταβολής των ασφαλιστικών και φορολογικών οφειλών. Αλλά και με μέτρα όπως η αποζημίωση όσων βρέθηκαν σε αναστολή εργασίας και η κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών από το κράτος.
Παράλληλα ανακοινώθηκε πρόσθετη στήριξη και στην εστίαση. Δεν πρέπει, επίσης να λησμονείται ότι σε λίγο θα έχουμε στη διάθεσή μας και το πανίσχυρο όπλο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης, που θα κινητοποιήσει σχεδόν 57 δισεκατομμύρια σε 170 δράσεις και έχει στο επίκεντρό του τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με προγράμματα που θα επιταχύνουν τον ψηφιακό μετασχηματισμό τους και θα τις προσαρμόσουν στις απαιτήσεις της κυκλικής οικονομίας και της πράσινης ανάπτυξης.
Εκτός από πολιτικός ασχολείστε επαγγελματικά και ως σύμβουλος Επιχειρήσεων. Το διάστημα αυτό υπήρξαν προγράμματα που ευνόησαν την επιχείρηση και την οικονομία;
Σε επίπεδο Περιφέρειας Ηπείρου, τον Δεκέμβριο ολοκληρώθηκε πρόγραμμα ΕΣΠΑ ενίσχυσης επιχειρήσεων λόγω Covid-19, συνολικού προϋπολογισμού 45.000.000,00 €. Σε μερικές μέρες ξεκινάει η εκταμίευση της ενίσχυσης και θα επωφεληθούν εκατοντάδες επιχειρήσεις της Άρτας.
Επίσης στην Περιφέρεια Ηπείρου, ενδεικτικά θα αναφέρω κάποια προγράμματα ΕΣΠΑ τα οποία θα ξεκινήσουν να υλοποιούνται το προσεχές διάστημα, συνολικού προϋπολογισμού 24.200.000,00 €.
• Ενίσχυση υφιστάμενων ΜΜΕ για την ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών
• Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων των τομέων αιχμής της Περιφέρειας Ηπείρου για την απασχόληση ανέργων με υψηλά τυπικά προσόντα
• Ηλεκτρονικό Επιχειρείν (e- business) II
Την Covid εποχή που διανύουμε, έχουν υπάρξει και άλλα επενδυτικά προγράμματα ενίσχυσης, όπως το ΕΣΠΑ “εργαλειοθήκη ανταγωνιστικότητα” αλλά και ο Αναπτυξιακός Νόμος 4399/2016, ο οποίος προβλέπεται από την κυβέρνηση να έχει τρείς κύκλους υποβολών ετησίως.
Ο αγροτικός κόσμος είναι η βάση της οικονομίας και της κοινωνίας μας, θεωρείτε ότι υπάρχει τρόπος να αντέξει την μεγάλη πίεση που δέχεται από την αγορά αυτό το διάστημα;
Η Άρτα είναι μια περιοχή που βασίζεται στον πρωτογενή τομέα. Η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή, ώστε να ενισχύσει το εισόδημα του Έλληνα αγρότη και να συνεχίσει απρόσκοπτα τη παραγωγική του δραστηριότητα, παρείχε ενισχύσεις Covid-19, ακατάσχετες και αφορολόγητες. Επίσης δόθηκε παράταση και για το φορολογικό έτος 2020 της απαλλαγής από την υποχρέωση καταβολής του τέλους επιτηδεύματος για τους αγρότες που υπάγονται στο κανονικό καθεστώς Φ.Π.Α.
Πρέπει όμως να λάβουμε υπόψιν και τους αγρότες ειδικού καθεστώτος που δεν τηρούν βιβλία και δεν έχουν λάβει μέχρι στιγμής καμία ενίσχυση λόγω πανδημίας. Είναι ζωτικής σημασίας, οι αρμόδιοι θεσμικοί φορείς του Κράτους, να δουν το πρόβλημα και να συμβάλουν με κάποιο είδους ενίσχυση (τύπου επιστρεπτέων προκαταβολών) και σε αυτή την κατηγορία πολιτών, που βρίσκονται στα πρόθυρα της οικονομικής κατάρρευσης λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας.
Διαρρέεται η εντύπωση ότι οδηγούμαστε σε εθνικές εκλογές… Ποια είναι η άποψή σας για τον χρόνο των εκλογών, σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα;
Κατηγορηματικά ΟΧΙ! Κλέβω την πρόταση του Πρωθυπουργού σε αντίστοιχη ερώτηση για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Η κυβέρνηση έχει μια άνετη κυβερνητική πλειοψηφία, και παρόλη τη φθορά που υπάρχει, την οποία θεωρώ φυσιολογική, εκτιμώ πως απολαμβάνει την εμπιστοσύνη του Ελληνικού λαού. Προσωπικά, τη συναντώ καθημερινά στις επαφές μου με τους πολίτες της Άρτας και αυτό πηγάζει από τις πολύ σημαντικές κρίσεις που αντιμετώπισε η κυβέρνηση το τελευταίο έτος ξεκινώντας από τον Έβρο, τα ελληνοτουρκικά, τις κρίσεις στο Αιγαίο, φυσικά την πανδημία και την οικονομική κρίση. Με βάση τα παραπάνω πιστεύω ότι πολίτες της χώρας πρέπει να κρίνουν τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και την Ελληνική Κυβέρνηση, και για την δυνατότητα να μπει η χώρα σε μια δυναμική τροχιά ανάκαμψης. Και αυτό μπορεί να γίνει μόνο στο τέλος της τετραετίας.
Ανήκετε στη νέα γενιά των πολιτικών… Πως βλέπετε τη νεολαία να αντιμετωπίζει την κατάσταση των περιορισμών της κρίσης του covid 19. Αλλά και ποια είναι η άποψή σας για την μετά κρίση εποχή;
Οι κοινωνικοί περιορισμοί λόγω πανδημίας έχουν δημιουργήσει μια κόπωση σε όλους τους πολίτες κάθε ηλικίας, όμως η κόπωση αυτή ειδικά στην νεολαία είναι αρκετά μεγάλη. Αυτό φαίνεται από τα τελευταία φαινόμενα συνωστισμού στα μεγάλα αστικά κέντρα, τα λεγόμενα κορονοπάρτυ. Για να είμαστε ειλικρινείς, η γενιά μου έχει κουραστεί αρκετά και επικρατεί η αντίληψη πως είμαστε και άτρωτοι. Η αλήθεια είναι ότι όσο υπάρχει ιός, δεν υπάρχουν άτρωτοι. Επειδή όμως βρισκόμαστε στο τέλος ενός «πολέμου», πρέπει να βαδίσουμε τον δρόμο της υπευθυνότητας και της αλήθειας. Από την αρχή της πανδημίας έως σήμερα χιλιάδες ζωές συνανθρώπων μας σώθηκαν γιατί κράτος και πολίτες κάθε ηλικίας συνεργάστηκαν σε μία πρωτόγνωρη συμμαχία ευθύνης. Στόχος της κυβέρνησης είναι να έχουμε ένα ασφαλές Πάσχα και ένα ελεύθερο καλοκαίρι.

Διαβάστε επίσης

spot_img

Τελευταία Νέα