16.4 C
Arta
16 Μαΐου 2024

Πρέπει να σεβαστούμε και τους επαγγελματίες της εστίασης

Διαβάστε επίσης


Η διάθεση της Ανάστασης, είναι σε πλήρη εναρμόνιση με το άνοιγμα της εστίασης στην χώρα μας. Καλώς ή κακώς, είμαστε λαός κοινωνικός και από αρχαιοτάτων χρόνων, γύρω από τα τραπέζια και το φαγητό οι Έλληνες συζητούσαν, φιλοσοφούσαν και έκαναν πολιτική. Δεν άλλαξαν πολλά από τότε… Στις εποχές της πανδημίας, αν και μας ενθουσίασε στην αρχή, στην συνέχεια μας κούρασε η εξ αποστάσεως επικοινωνία, οι τηλεσυνεδριάσεις, οι τηλεσυσκέψεις κλπ. Όπως και να το κάνουμε, εδώ στην Ήπειρο, οι συζητήσεις παίρνουν άλλο νόημα, όταν συντρώμε (εξού και η λέξη σύντροφος) και όταν στην συζήτηση υπεισέρχεται ο καταλύτης του αλκοόλ και του καλού φαγητού.
Παρόλα αυτά, μπορούμε να συνδυάσουμε την ευχαρίστηση αυτή, με την μεγάλη προσοχή, με την ατομική και κοινωνική υπευθυνότητα. Η απειλή του covid-19 δεν έχει ξεπεραστεί και γίνονται συνεχώς μεγάλοι αγώνες προκειμένου να αντιμετωπίσει η ανθρωπότητα την πανδημία και την απειλή της για το ανθρώπινο είδος. Μπορούμε να είμαστε προσεκτικοί και να συνδυάσουμε την κουλτούρα της εστίασης, με τα μέτρα προστασίας, όσα αυτά επιτρέπονται και θα έλεγα, ότι οφείλουμε να είμαστε περισσότερο προσεκτικοί και από όσα ορίζουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα.
Τέλος έχουμε και μια παραπάνω ευθύνη: οι καταστηματάρχες, οι εργαζόμενοι, οι επαγγελματίες από την εστίαση ζούνε… Δεν κάνουν αυτήν την δουλειά μόνο από ευχαρίστηση, αλλά και από βιοπορισμό. Οφείλουμε όλοι να σεβαστούμε την προσπάθειά τους να κάνουν καλά την δουλειά τους και κυρίως να κρατήσουν ζωντανή μια αγορά και μια οικονομία που σχετίζεται γύρω από την εστίαση. Δεν χρειάζεται τους ανθρώπους αυτούς να τους εκθέτουμε σε αφενός σε υγειονομικούς κινδύνους, αφετέρου σε αγορανομικά πρόστιμα, εξαιτίας της αμελούς και επικίνδυνης απόφασής μας να αγνοούμε τα μέτρα. Όποιος δεν θέλει να ακολουθήσει τα μέτρα, έχει την επιλογή να καθίσει σπίτι του… Η κοινωνικότητα έχει ως προϋπόθεση τον σεβασμό στους κοινωνικούς κανόνες, όπως αυτοί τίθενται κάθε φορά.
Αλλά και μια άλλη παράμετρος. Όπως είναι γνωστό, κάθε επιχείρηση μπορεί να εξυπηρετήσει μόνο σε συγκεκριμένο αριθμό τραπεζιών, που βρίσκονται σε εξωτερικούς χώρους του κυρίως καταστήματος. Αυτό σημαίνει σημαντικό περιορισμό στον αριθμό των πελατών. Οι επιχειρήσεις εστίασης, καλούνται με τον τρόπο αυτόν, όχι να λειτουργήσουν κανονικά, αλλά σε μεγάλο βαθμό να εκτονώσουν μια κατάσταση πίεσης λόγω κορωνοϊού. Για να το πούμε πιο απλά, οι επιχειρήσεις θα υπολειτουργούν, αφού δεν θα έχουν την δυνατότητα να αναπτύξουν πλήρως την δυναμική τους. Υπό αυτούς τους όρους πρέπει όλοι να σεβαστούμε έναν άλλον άγραφο μεν, αλλά σημαντικό για την καλή λειτουργία κανόνα… αυτόν του σεβασμού του χρόνου και του χώρου του καταστήματος. Δεν είναι σωστό να κάθεται κάποιος μόνος του και να πιάνει όλην την ημέρα ένα τραπέζι για έξι άτομα για να πιεί τον καφέ του. Πρέπει να αντιληφθεί ότι η θέση αυτή είναι χρυσή για τον επαγγελματία και περιμένει από αυτήν αν όχι να βγάλει τα σπασμένα, τουλάχιστον να αντιμετωπίσει την καθημερινότητα. Με αυτές τις σκέψεις, όλοι οι συντελεστές της εφημερίδας, ευχόμαστε ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ και ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ.
*Εκδότης – Δ/ντης Σύνταξης.

Διαβάστε επίσης

spot_img

Τελευταία Νέα