26.8 C
Arta
15 Μαΐου 2024

Οι επιχειρήσεις εστίασης είναι έτοιμες, ΑΛΛΑ…

Διαβάστε επίσης

Η εστίαση έπειτα και από διάγγελμα του πρωθυπουργού κ. Μητσοτάκη, ανοίγει επισήμως την επόμενη Δευτέρα 3 Μαϊου, παρόλα αυτά οι επιχειρηματίες εκτιμούν ότι υπάρχουν πολλές εκκρεμότητες και έλλειψη ρευστότητας, που θα δυσκολέψει το ξεκίνημά τους.
Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εστίασης Διασκέδασης Άρτας κ. Γιώργος Γκανιάτσας μιλάει στην «Α» και αναφέρεται στην ισχύουσα κατάσταση, στις δυσκολίες πολλών επαγγελματιών έτσι ώστε να ανταποκριθούν άμεσα στα νέα δεδομένα, αλλά και τα προβλήματα που παρουσιάζονται λόγω της «μερικής» στην πραγματικότητα λειτουργίας των καταστημάτων.
Ο κ. Γκανιάτσας αναφέρει πως το μεγάλο ποσοστό των επαγγελματιών, θα εργαστεί όλο το Πάσχα, προκειμένου να είναι έτοιμο για την επόμενη εβδομάδα, ζητάει δε την στήριξη και της Πολιτείας, αλλά και της τοπικής κοινωνίας.
Ο προβληματισμός έγκειται στο γεγονός ότι πολλές επιχειρήσεις στην πραγματικότητα δεν έχουν τις δυνατότητες να λειτουργήσουν πραγματικά και υπό όρους αληθινής οικονομίας και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να είναι ανενεργές , σύμφωνα με τους περιορισμούς που θέτει η υπουργική απόφαση για την λειτουργία των καταστημάτων. Για τον λόγο αυτόν αναφέρεται σε «μερική»λειτουργία των καταστημάτων και ζητάει να υπάρξει πρόβλεψη για τους επαγγελματίες εστίασης, που αντιμετωπίζουν αυτά τα ζητήματα, έτσι ώστε να παραταθεί η αναστολή της απασχόλησης των εργαζομένων, αλλά και να ενταχθούν στην επιστρεπτέα προκαταβολή και τα υπόλοιπα προβλεπόμενα από την κυβέρνηση μέτρα για την ενίσχυση των επιχειρήσεων.

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εστίασης Διασκέδασης Άρτας κ. Γιώργος Γκανιάτσας αναφέρεται στα προβλήματα που θα αντιμετωπίσουν οι επαγγελματίες της εστίασης στο “άνοιγμα”

1) Πως σχολιάζεις το άνοιγμα της εστίασης, μετά το Πάσχα, μετά από μια μακροχρόνια αναστολή λειτουργίας;
Το πολυπόθητο άνοιγμα της εστίασης μετά από ένα διάστημα 6 μηνών φαίνεται να έρχεται στις 3 Μάιου. Δυστυχώς υπάρχουν όμως κάποια «αγκάθια» σε αυτή την μερική επανεκκίνηση του κλάδου. Και αναφέρω την λέξη μερική γιατί με τις μέχρι τώρα πληροφορίες τα κέντρα διασκέδασης και τα μπαρ δεν θα επανεκκινήσουν.
Δεύτερο σημαντικό θέμα που πρέπει να δούμε είναι η ύπαρξη ωραρίου στις 23.00( όπως έχει (διαρρεύσει) πράγμα που σημαίνει ότι πολλά καταστήματα εστίασης όπως τα εστιατόρια κατά κύριο λόγο αλλά και τα καφέ δημιουργείται ένα μεγάλο θέμα καθώς θα πρέπει 22.30 να ξεκινάει η διαδικασία κλεισίματος του καταστήματος…. Με τα γνωστά πλέον φαινόμενα της συγκέντρωσης κόσμου στις πλατείες και στα πάρκα…
2) Είναι έτοιμες οι επιχειρήσεις εστίασης να λειτουργήσουν σύμφωνα με τους όρους της κυβέρνησης;
Η ημερομηνία που επιλέχθηκε δημιουργεί μεγάλο θέμα καθώς σχεδόν όλοι οι επιχειρηματίες της εστίασης θα κάνουν “Πάσχα” μέσα στα καταστήματα τους προκειμένου να καταφέρουν να είναι έτοιμα. Μην ξεχνάτε δυο βασικές παραμέτρους:
1.καταστημα κλειστά 6 μήνες, 2. Ανοίγουμε μετά από 3 ημέρες αργίας πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει οι παραγγελίες να γίνουν από Μ. Πέμπτη …
3) Τι προβλέπεται για τις επιχειρήσεις, οι οποίες δεν έχουν χώρο εξωτερικών καθισμάτων;
Εμείς σαν estiasigreece από την πρώτη στιγμή βάλαμε στο τραπέζι την λέξη “ επιλεγμένη αναστολή” το 35% περίπου των επιχειρήσεων δεν διαθέτουν εξωτερικό χώρο, υπάρχει και ένα εξίσου μεγάλο ποσοστό καταστημάτων που ο εξωτερικός χώρος είναι μικρός ή δεν μπορεί να έχουν το ευεργέτημα του επιπλέον χώρου ( αύξηση 100 τοις100) οπότε αυτομάτως τα καταστήματα γίνονται μη βιώσιμα.
Ζητώντας την επιλεγμένη αναστολή ζητάμε να μπορεί να επιλέξει ο κάθε επιχειρηματίας αν είναι βιώσιμο το κατάστημά του κάτω από αυτό το καθεστώς ανοίγματος ή όχι. Στην περίπτωση που είναι μη βιώσιμο να συνεχίσουν τα μέτρα στήριξης ( επιδότηση ενοικίων , αναστολή κ.α.)
4) Στην Άρτα, ποια είναι η κατάσταση που επικρατεί;
Τωρα όσον αφορά το Νομό της Άρτας πιστεύω ότι στην “κούρσα” της επανεκκίνησης θα μπουν περίπου το 70% των καταστημάτων. Σαν Δ.Σ του συλλόγου είμαστε σε επαφή σχεδόν καθημερινά με όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες ( δήμους, αστυνομία) ώστε τις 3 Μαΐου να είναι όσο το δυνατόν όλοι ενημερωμένοι για το πως θα πρέπει να λειτουργήσουν. Εδώ θα ήθελα να πω τους συναδέρφους να τηρήσουν τα μέτρα ώστε να βοηθήσουν και αυτοί με την σειρά τους στην ομαλή λειτουργία.Χωρίς να παρατηρηθούν τα άσχημα φαινόμενα του περσινού καλοκαιριού.

5) Τι θα λέγατε στους αρτινούς καταναλωτές, αναφορικά με το άνοιγμα της εστίασης;
Κλείνοντας θα ήθελα να πω στους καταναλωτές να στηρίξουν τα καταστήματα του νομού. Καθώς η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών θα παραμείνει στο ίδιο υψηλό επίπεδο. Πρέπει όλοι να καταλάβουμε ότι πλέον η στήριξη των τοπικών επιχειρήσεων και κατ’ επέκταση των τοπικών κοινωνιών φαντάζει και είναι μονόδρομος. Τέλος θα ήθελα να ευχαριστήσω το ΔΣ του συλλόγου τους κ.κ. Δημήτρη Μπαλατσό, Γιάννη Παπαηλία, Ηλία Μαζαράκο και Νίκο Μπονιάκο για τον συνεχή αγώνα που κάνανε όλο αυτό το χρονικό διάστημα ώστε να είμαστε στο πλευρό των συναδέλφων όποτε μας χρειάστηκαν

Διαβάστε επίσης

spot_img

Τελευταία Νέα