15.4 C
Arta
21 Νοεμβρίου 2024

Έχουμε το Brand name για την προβολή της πόλης μας…

Διαβάστε επίσης

του Γιάννη Καϊντάση
ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ
Με μεγάλο ενδιαφέρον παρακολουθούμε τις προσπάθειες του Δήμου Αρταίων να εμφανίσει ένα πρόσωπο εξωστρέφειας για την Άρτα και αυτό είναι σημαντικό, γιατί αν πετύχει είναι βέβαιο ότι θα έχει πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα όχι μόνο στην τοπική οικονομία, αλλά και στην ψυχολογία των κατοίκων της περιοχής. Τα τελευταία χρόνια, η καμπάνα της εγκατάλειψης και της απομόνωσης ακούγεται πιο δυνατά στα ευαίσθητα ώτα μας και μεταφράζεται με πολλούς τρόπους: ανασφάλεια για την κατάσταση των τμημάτων του Πανεπιστημίου που βρίσκονται στην περιοχή μας, μείωση του εισοδήματος από τον πρωτογενή τομέα και σαφή επέκταση και αποτελέσματα στον δευτερογενή τομέα και στις υπηρεσίες. Μείωση ενεργητικού πληθυσμού της περιοχής μας, καθώς υπάρχει μεγάλη μετανάστευση προς άλλες περιοχές της χώρας ή του εξωτερικού για εξεύρεση καλύτερων όρων ζωής και κυρίως εργασίας.
Το να δημιουργήσουμε συνθήκες εξωστρέφειας ως Δήμος Αρταίων είναι απαραίτητο έως πολύ σημαντικό. Βλέπουμε και την αγωνιώδη προσπάθεια της δημοτικής αρχής να κρατάει την Άρτα στην επικαιρότητα, κάνοντας δράσεις και προγραμματίζοντας εκδηλώσεις τις οποίες και προβάλλει στα δημόσια μέσα προβολής εθνικής κυρίως εμβέλειας. Ως παρατήρηση όμως θα ήθελα να επιμείνω σε κάτι και να προτείνω, δια μέσω αυτής της στήλης, μια διόρθωση. Έξυπνα ο Δήμος Αρταίων, προβάλλει την εικόνα της Βυζαντινής Άρτας, γεγονός που μας βρίσκει κατ’αρχήν σύμφωνους.
Παρόλα αυτά πιστεύουμε ότι η Άρτα έχει την ευτυχία να είναι κάτι παραπάνω από ένα Βυζαντινό κάστρο (Πόλη ήταν μόνο η Κωνσταντινούπολη για τους Βυζαντινούς). Η Άρτα έχει brand name το οποίο μπορεί να στηρίξει και να την διακρίνει από όλες τις άλλες βυζαντινές περιοχές: Η Άρτα είναι η πρωτεύουσα του Δεσποτάτου της Ηπείρου, του εθνικού κράτους που δημιουργήθηκε όταν το Βυζάντιο κατέρρευσε από τους Φράγκους το 1204. Δεν είμαστε ένα ακόμη χωριό του Βυζαντίου, είμαστε η πρωτεύουσα του εθνικού κράτους που διέσωσε τον ελληνισμό, που επεκτεινόταν από την Κέρκυρα και τη Ναύπακτο έως την Θεσσαλονίκη, που άντεξε δυόμισι αιώνες αποκτώντας μια δυναμική κουλτούρα, που συνδύαζε την Ορθοδοξία, την Ανατολικότητα και την Δύση… Ένα κράτος που άντεξε Σέρβους, Αλβανούς, Βενετούς και βέβαια μεγαλούργησε έχοντας στις τάξεις του ευγενείς του καταλυμένου κράτους του Βυζαντίου, οι απόγονοι των οποίων έγιναν στην συνέχεια Αυτοκράτορες της Κωνσταντινούπολης.
Πριν το δεσποτάτο της Ηπείρου, που εδραιώθηκε στην Άρτα, πιστεύουμε ότι το Βυζαντινό μας παρελθόν ήταν τουλάχιστον φτωχό, για να μην χρησιμοποιήσουμε άλλη έκφραση. Η Άρτα αναγεννάται, ομορφαίνει και έχει να μας δείξει τα καλύτερα μνημεία της, όχι ως Βυζαντινή Άρτα, αλλά ως πρωτεύουσα του Δεσποτάτου της Ηπείρου.
Νομίζω ότι το εν λόγω brand name είναι διαθέσιμο και έτοιμο προς κάθε είδους εκμετάλλευση. Και βέβαια η φερόμενη ως Βυζαντινή Άρτα είναι στην πραγματικότητα το Δεσποτάτο της Ηπείρου. Δεν νομίζω να υπάρχει καλύτερο δώρο από την ιστορία μας, το οποίο μπορούμε να εκμεταλλευτούμε… αρκεί να μην το θάβουμε με ατυχείς γενικότητες τέτοιου είδους.
*Εκδότης – Δ/ντης Σύνταξης.

Διαβάστε επίσης

spot_img

Τελευταία Νέα