Νέες καρέκλες και μηχανήματα αιμοκάθαρσης στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού στο Γενικό Νοσοκομείο Άρτας

0

Από το 2011 που ο δραστήριος Πρόεδρος του Συλλόγου Νεφροπαθών Άρτας Σωτήρης Ζαχάρης, είχε θέσει ως προτεραιότητά του να αγωνιστεί με κάθε τρόπο για την βελτίωση των όρων ζωής των νεφροπαθών της περιοχής μας, τόσο σε προσωπικό και οικογενειακό όσο και στο επίπεδο των συνθηκών νοσηλείας σε συνάρτηση με την Μονάδα Νεφρού του Νοσοκομείου Άρτας.
Τα μέλη του Συλλόγου έχουν φτάσει τα εκατό (100), τα ιδιαίτερα προβλήματα των οποίων πρέπει να διαχειριστεί με τον καλύτερο τρόπο τόσο ο Σωτήρης Ζαχάρης, όσο και η υπόλοιπη διοίκηση του Συλλόγου. Από αυτούς οι εβδομήντα δύο (72) κάνουν αιμοκάθαρση, οι είκοσι τέσσερις (24) έχουν κάνει μεταμόσχευση νεφρού και οι τέσσερις (4) κάνουν περιτοναϊκή κάθαρση. Τις ανάγκες τους καλύπτει η Μονάδας νεφρού του νοσοκομείου Άρτας, η οποία διαθέτει 14 κλίνες και πρέπει να τα διαχειριστούν με τέτοιον τρόπο ώστε να γίνει η απαραίτητη αιμοκάθαρση που απαιτείται τρεις φορές την εβδομάδα επί τέσσερις περίπου ώρες κάθε φορά.
Ο πρόεδρος του Συλλόγου, μας ανακοινώνει ένα ευχάριστο νέο, που θα βελτιώσει την ζωή των νεφροπαθών και υπήρξε πάγιο αίτημα για περίπου δέκα χρόνια. Τον Ιούλιο θα αλλάξουν οι καρέκλες αιμοκάθαρσης, ενώ στο τέλος του 2021 θα αλλάξουν τα μηχανήματα της αιμοκάθαρσης, τα οποία ήταν παλιότερης τεχνολογίας, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται προβλήματα, τόσο στους πάσχοντες νεφροπαθείς, όσο και στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό της μονάδας. Για την προμήθεια της αγοράς έχει γίνει δημοπρασία και αναμένεται η ολοκλήρωσή της. Αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία και αξία για τους νεφροπαθείς, καθώς το μηχάνημα τους κρατάει κυριολεκτικά στην ζωή και με την βελτίωση του, ουσιαστικά βελτιώνεται και η δική τους ποιότητα ζωής.
Ο Σωτήρης Ζαχάρης είναι ένας νέος άνθρωπος, που παρά το πρόβλημα που αντιμετωπίζει, είναι υγιής και ιδιαίτερα δραστήριος. Αναγνωρίζει τα πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζει η δημόσια υγεία, αλλά παρόλα αυτά έχει βάλει συγκεκριμένους στόχους, προκειμένου μεθοδικά και αποτελεσματικά να μπορέσει να συμβάλει στην βελτίωση των όρων της ποιότητας ζωής των συμπασχόντων συμπολιτών μας, που τον εμπιστεύονται. Ο ίδιος επισημαίνει ότι «για εμάς η Μονάδα Νεφρού είναι το δεύτερο σπίτι μας και ευχαριστεί ιδιαίτερα το ιατρικό και το νοσηλευτικό προσωπικό για την υπομονή, την εγκαρτέρηση και την καλή προσπάθεια που κάνουν προκειμένου να ανταποκριθούν στις υψηλές απαιτήσεις της νόσου που αντιμετωπίζουν οι νεφροπαθείς. Όσον αφορά την αντικατάσταση των καρεκλών και των μηχανημάτων, αναφέρει ότι ήταν μεγάλης παλαιότητας (ξεπερνούσαν την εικοσιπενταετία), με αποτέλεσμα να μην μπορούν να αποδίδουν όσο πρέπει. Με την αλλαγή τους, αλλάζει η ποιότητα ζωής των νεφροπαθών, γίνεται καλύτερη κάθαρση, μειώνονται τα προβλήματα και βελτιώνονται έτσι οι συνθήκες ζωής.
Παρά το ότι από το 2011, το αίτημα για την αντικατάσταση τους ήταν πάγιο ζήτημα του Συλλόγου, μόλις φέτος προχώρησε τελικά η ρύθμισή του, γεγονός για το οποίο ο κ. Ζαχάρης ευχαριστεί ιδιαίτερα τον υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης και βουλευτή Άρτας κ. Γιώργο Στύλιο και τον Διοικητή του Γενικού Νοσοκομείου Άρτας κ. Ευάγγελο Ντάκουλα ο οποίος ανέδειξε το ζήτημα, για την παρέμβασή τους στο θέμα αυτό.
Για την τοπική κοινωνία της Άρτας, οι ημέρες αυτές των εορτών του Πάσχα και του Μαρτυρίου του Ιησού Χριστού είναι μια καλή ευκαιρία να σκεφτούμε και τους συμπολίτες μας εκείνους, που στωικά, βουβά, αλλά όχι χωρίς να υποφέρουν και χωρίς να έχουν προβλήματα αντιμετωπίζουν έναν καθημερινό Γολγοθά, ο οποίος δεν φαίνεται να έχει τέλος. Αν υπολογίσει κανείς ότι χρειάζεται κάποιος να μεταφέρεται τρεις φορές την εβδομάδα στην Μονάδα Νεφρού του Νοσοκομείου μας, και όλη αυτή η διαδικασία επηρεάζει τόσο τον ίδιο όσο και το στενό οικογενειακό του περιβάλλον, μπορεί να αντιληφθεί ότι το πρόβλημα εκτός από υγειονομικό παίρνει και άλλες διαστάσεις. Και οι μικρές αλλαγές που μπορούν να γίνουν για τους ανθρώπους αυτούς, που πάσχουν, πρέπει να είναι κυριολεκτικά στόχος κοινωνικός, πολιτικός και ανθρωπιστικός. Γιατί ας υπάρχει στο πίσω μέρος του μυαλού μας ότι η ασθένεια δεν κάνει διακρίσεις σε ηλικίες και βαλάντια και κάποια στιγμή, θα χτυπήσει και την δική μας πόρτα.
Επομένως ο αγώνας που γίνεται από τον Σωτήρη και τον Σύλλογο Νεφροπαθών, είναι ουσιαστικά ο δικός μας ο αγώνας, αυτόν που θα δίναμε και εμείς