14.8 C
Arta
15 Μαΐου 2024

Για το πόρισμα της ΕΛΓΟ – Δήμητρα ο ΑΛ. ΚΑΧΡΙΜΑΝΗΣ επαναφέρει τα θέματα του τυριού

Διαβάστε επίσης

Έχουμε σε ρεπορτάζ την δήλωση του Προέδρου του Συνδέσμου Ελλήνων Κτηνοτρόφων, ότι αν καθυστερήσει περισσότερο το πόρισμα για τη νοθευμένη φέτα, θα δώσει ότι στοιχεία έχει στην Δικαιοσύνη, καθώς όσο η κατάσταση αυτή συνεχίζεται δυσφημίζεται το προϊόν. Εκδόθηκε στο μεταξύ το αποτέλεσμα του ελέγχου των οργάνων του ΕΛΓΟ -Δήμητρα για την ελεγχόμενη εταιρία. Τα ευρήματα των ελέγχων αφορούν σε προϊόν που δεν πληρούσε τις προδιαγραφές αναγνώρισης του, λόγω ανίχνευσης καζεϊνών αγελαδινού γάλακτος σε αυτό, απεστάλησαν στις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπ.Α.Α.Τ με εισήγηση για την επιβολή διοικητικών κυρώσεων-προστίμων. Ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης σχολίασε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook το θέμα αυτό σημειώνοντας: Πρέπει να ψαχθούν άπαντες οι παράγοντες που προωθούν προϊόντα ΠΟΠ. Θέλει αρκετή δουλειά. Γάλα Πρόβειο διακινείται και εντός Ελλάδας, χωρίς να έχει δυνατότητα παραγωγής φέτας (από Νησιωτική Ελλάδα). Από έξω έρχεται γάλα χωρίς τα CMR να γράφουν τι γάλα είναι. Στα βυτία με τους 4 θαλάμους δεν επιτρέπεται να πάρουν δείγμα με την υπάρχουσα νομοθεσία. Θέλει νομοθετικές ρυθμίσεις ώστε ότι έγινε νόμος του κράτους για το ελληνικό γιαούρτι, για τα κίτρινα τυριά, για το γάλα φρέσκο να αλλάξουν πάραυτα. Δυστυχώς αυτά έγιναν το 2016 και το 2017. ΣΕΒΑΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΣΕΒΑΣΜΟΣ ΣΤΟΝ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟ ΣΕΒΑΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ. Περαιτέρω προτάσεις για νομοθετικές ρυθμίσεις που αφορούν την ενίσχυση και την προστασία της Ελληνικής κτηνοτροφίας υπέβαλε στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης: «Είμαστε σε μια χώρα που ποτέ δεν έβαλε τα πράγματα στη θέση τους. Είναι ώρα να μπουν».
Οι προτάσεις για νομοθετικές ρυθμίσεις αφορούν την προστασία των προϊόντων Π.Ο.Π. Το Ελληνικο ΓΙΑΟΥΡΤΙ , τα κίτρινα Τυριά και το φρέσκο γάλα , και τα Κρέατα , Αυγά , Μελι κλπ.
Για την προστασία των προϊόντων Π.Ο.Π.. ο Περιφερειάρχης ανέφερε ότι η νομοθεσία που προωθεί ο Υπουργός είναι πολύ καλή και πρέπει να τελειώνει αυτό το θέμα. Στις προτάσεις που υπέβαλλε, μεταξύ άλλων, γίνεται αναφορά στη λήψη μέτρων ώστε να αποκλειστεί πλήρως η δυνατότητα παραγωγής «φέτας» εκτός της προβλεπόμενης διαδικασίας.
Στο πλαίσιο αυτό τονίζεται ότι πρέπει να αφαιρείται ο κωδικός αριθμός έγκρισης της εγκατάστασης όταν στη γραμμή παραγωγής φέτας, διαπιστώνεται ότι υπάρχουν συνδεδεμένα συστήματα αντίστροφης ώσμωσης RO ή υπερδιήθησης UF.

Διαβάστε επίσης

spot_img

Τελευταία Νέα