14.8 C
Arta
28 Απριλίου 2024

Η εστίαση είναι προτεραιότητα

Διαβάστε επίσης

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΡΤΑΙΩΝ ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΣΙΡΟΓΙΑΝΝΗΣ ΜΙΛΑΕΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΗΣ ΕΣΤΙΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ


Ο Δήμος Αρταίων σε επικοινωνία με τους εκπρόσωπους της εστίασης, ήταν πρωτοπόρος στην λήψη των μέτρων εκείνων για τις απαλλαγές από τα δημοτικά τέλη, την διεύρυνση των κοινοχρήστων χώρων και την διευκόλυνση των επαγγελματιών και των νοικοκυριών κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης του covid-19


ΡΕΠΟΡΤΑΖ του ΓΙΑΝΝΗ ΚΑΪΝΤΑΣΗ:

Η επιστροφή στην εστίαση ήταν το καμπανάκι για την επιστροφή στην κανονικότητα, καθώς όλοι πλέον έχουμε ως σημείο αναφοράς τις εστίες της κοινωνικότητας, της δια ζώσης επικοινωνίας και το σημαντικότερο της πολιτικής μας συμμετοχής, που στην Ελλάδα είναι συνυφασμένα με τα καφενεία, τα μπαράκια, τις καφετέριες και βέβαια τους υπαίθριους αυτών χώρους. Η εστίαση όμως για να λειτουργήσει κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο, σύμφωνα και με τους υγειονομικούς περιορισμούς που η επιτροπή των λοιμοξιωλόγων και η ελληνική κυβέρνηση έχει θέσει, απαιτεί και την στήριξη της τοπικής αυτοδιοίκησης και ιδίως των Δήμων, οι οποίοι καλούνται να συμβάλλουν έτσι ώστε να διευκολυνθεί η εργασία των επιχειρήσεων, αλλά το πιο σημαντικό, να μπορούν να απολαύσουν οι δημότες της περιοχής, την μικρή αίσθηση της ελευθερίας και την κοινωνικότητας, που το άνοιγμα της εστίασης επιτρέπει.
Ευκαιρίας δοθείσης λοιπόν από τη νέα αυτή πραγματικότητα, όπως έχει διαμορφωθεί, ζητήσαμε από τον ΧΡΗΣΤΟ ΤΣΙΡΟΓΙΑΝΝΗ, Δήμαρχο Αρταίων να μας αναφέρει ποιες είναι οι δράσεις και οι ενέργειες της δημοτικής αρχής, προκειμένου να υποστηριχθεί το έργο των επαγγελματιών εστίασης και ποιες πρωτοβουλίες έχει αναλάβει, έτσι ώστε στην περιφέρεια του Δήμου Αρταίων όλοι οι δημότες να μπορούν να έχουν όσο το δυνατόν πιο εύκολη πρόσβαση σε τραπεζοκαθίσματα και επιχειρήσεις.
Όπως ήταν φυσιολογικό, η συζήτηση δεν περιορίστηκε στα θέματα της εστίασης, αλλά επικεντρώθηκε και στις συνολικές δράσεις που πραγματοποίησε ο Δήμος Αρταίων κατά την περίοδο των περιορισμών, που είχαν επιβληθεί λόγω του covid-19, τις ενέργειες των υπηρεσιών του Δήμου και τα αποτελέσματά τους.
Ο κ. ΤΣΙΡΟΓΙΑΝΝΗΣ αναφέρθηκε επίσης στην συμμετοχή των δημοτών στις πρωτοβουλίες κοινωνικής αλληλεγγύης του Δήμου, όπως επίσης και την κουλτούρα της προσφοράς που αναπτύχθηκε στην Άρτα.
Η συνέντευξη δεν περιορίστηκε εκεί, αλλά αναφερθήκαμε και στην δράση του κ. ΤΣΙΡΟΓΙΑΝΝΗ, ως μέλους του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ, η οποία την περίοδο αυτή ανέλαβε μια σειρά από πρωτοβουλίες για την τοπική Αυτοδιοίκηση.

Η εστίαση μετά από πολύ καιρό άνοιξε και η Άρτα απέκτησε πάλι ζωή. Τι σηματοδοτεί για τον Δήμο Αρταίων η νέα αυτή κατάσταση;
Τα πρώτα δείγματα από το άνοιγμα της εστίασης ήταν θετικά και έφεραν χαμόγελα σε επιχειρηματίες και εργαζόμενους που είδαν τον κόσμο να σπεύδει να στηρίξει τον κλάδο. Όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι σηματοδοτεί μια επιστροφή σε πιο κανονικούς ρυθμούς, αλλά δεν πρέπει να κάνουμε το λάθος να πιστέψουμε ότι έχουμε ξεμπερδέψει με τον ιό. Οφείλουμε όλοι να είμαστε το ίδιο προσεκτικοί με πριν.

Ποια είναι τα μέτρα που πήρε ο Δήμος Αρταίων για την ενίσχυση και υποστήριξη των καταστημάτων εστίασης στη νέα αυτή φάση;

Όλοι αντιλαμβανόμαστε πλέον το ειδικό περιβάλλον, μέσα στο οποίο καλούμαστε να λειτουργήσουμε. Η πανδημία είχε μεγάλη επίπτωση στον προγραμματισμό και στις προτεραιότητες όλων μας και αυτό δεν εξαιρεί τον Δήμο. Ωστόσο, αναπτύξαμε αντανακλαστικά και ανταποκριθήκαμε στις ανάγκες της τοπικής μας κοινωνίας σε πολύ καλό βαθμό, αναφορικά με την πανδημία.
Και εξηγώ:
Προχωρήσαμε σε τηλεδιασκέψεις με όλους τους επαγγελματικούς φορείς της πόλης, προκειμένου να αφουγκραστούμε τις ανάγκες τους και να θέσουμε προτεραιότητες, στον βαθμό πάντα που μας αναλογεί. Έτσι, ήμασταν από τους πρώτους Δήμους που ήδη από τον Μάρτιο προχωρήσαμε σε αποφάσεις που αφορούν απαλλαγές στα δημοτικά τέλη, στα τέλη κατάληψης κοινόχρηστων χώρων, στα μισθώματα των δημοτικών ακινήτων – με απαλλαγή των επιχειρήσεων που έχουν μισθώσει δημοτικά ακίνητα από την υποχρέωση καταβολής μέρους του μισθώματος για όσο διάστημα παραμένουν κλειστές, πλήρη απαλλαγή μισθωμάτων από τα σχολικά κυλικεία, εκπτώσεις έως 100% στις ευπαθείς ομάδες, ενώ δεν έγιναν αυξήσεις στα δημοτικά τέλη για όλα τα νοικοκυριά.
Όμως, δεν μείναμε σε αυτό. Από τις συναντήσεις που πραγματοποιήσαμε, προέκυψαν συγκεκριμένα αιτήματα και ανάγκες από τους φορείς, υπομνήματα τα οποία αποστείλαμε στα Υπουργεία. Γιατί είναι σαφές ότι αυτή η μάχη είναι κοινή και πρέπει από κοινού να βοηθήσουμε όλοι.
Έχετε επικοινωνία με τους καταστηματάρχες και με ποιόν τρόπο συγχρονίζετε τις δράσεις σας;
Τόσο σε επίπεδο Δήμου, όσο και εγώ προσωπικά επιδιώκουμε την επικοινωνία και τη συνεργασία με όλους τους φορείς και τις συλλογικότητες της πόλης μας. Σε αυτή την μάχη πρέπει να είμαστε όλοι ενωμένοι και προσωπικοί εγωισμοί δεν χωρούν. Ο εχθρός είναι κοινός, όπως και ο στόχος.

Αφού μιλήσαμε γενικά για την εστίαση επί τη ευκαιρία πείτε μας ποιες ενέργειες προχώρησε ό Δήμος για την αντιμετώπιση του covid19;
Είναι αλήθεια, ότι για τη διαχείριση και του πρώτου και του δεύτερου κύματος της πανδημίας, αναπτύξαμε ένα ολόκληρο πλέγμα υπηρεσιών και δράσεων. Και αυτό αφορά τόσο ενέργειες που ήμασταν υποχρεωμένοι να κάνουμε, όσο και ενέργειες που χρηματοδοτήθηκαν από δικούς μας πόρους και από το δικό μας στελεχιακό δυναμικό. Ταυτόχρονα, απευθυνθήκαμε στους αρμόδιους φορείς ζητώντας να γίνουν περισσότερες δράσεις για τον περιορισμό της διασποράς του covid 19. Αναφέρω χαρακτηριστικά, την πολύτιμη συνδρομή του ΕΟΔΥ που καθημερινά διενεργεί δωρεάν rapid test, στην πόλη και στα χωριά μας. Επίσης, πραγματοποιούμε ευρείες και επαναληπτικές απολυμάνσεις σε κοινοχρήστους χώρους, παγκάκια, πλατείες, σχολεία, στάσεις λεωφορείων κ.α ενώ ενισχύσαμε και το Ταμείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης με στόχο να προσφέρει άμεση στήριξη σε ανθρώπους που ανήκουν σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, όπως οι άποροι, μακροχρόνια άνεργοι/ες, μονογονεϊκές οικογένειες, κακοποιημένες γυναίκες, άτομα με μακροχρόνιες ασθένειες ή άτομα με αναπηρίες που αδυνατούν να καλύψουν στοιχειώδεις έκτακτες οικονομικές ανάγκες. Όλα όσα σας προανέφερα αναδεικνύουν με τον καλύτερο τρόπο, τη φιλοσοφία του αρτινού λαού να προσφέρει, να συμμετέχει στην λύση των προβλημάτων.

Πως συμμετείχε ο πολίτης στην διαχείριση της πανδημίας;

Όπως είναι φυσικό, δεν μπορώ παρά να ξεχωρίσω και ενέργειες που αναδεικνύουν τη συμμετοχή του απλού κόσμου στη διαχείριση της πανδημίας και στις ανάγκες που αυτή ανέδειξε. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, το άνοιγμα με πρωτοβουλία της Δημοτικής μας Αρχής, ειδικού ερανικού λογαριασμού και την συγκέντρωση 40.000 ευρώ, για την αγορά ενός φορητού ψηφιακού ακτινολογικού μηχανήματος για το Νοσοκομείο της Άρτας. Επιπλέον μέσω της Δ.Ε.ΥΑ.Α συγκεντρώσαμε και το ποσό των 10.000 για την αγορά ενός ψυγείου.

Οι κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου αυτό το διάστημα σήκωσαν στις πλάτες τους, τις ιδιαίτερες καταστάσεις που διαμορφώθηκαν από την υγειονομική κρίση του covid-19. Πως θα χαρακτηρίζατε το έργο τους;

Εξίσου σημαντικό, θεωρώ το έργο που προσφέρει όλο αυτό το διάστημα το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών του Δήμου Αρταίων και απευθύνεται σε γυναίκες που αντιμετωπίζουν προβλήματα βίας ή και πολλαπλών διακρίσεων, όπως είναι οι άνεργες, μονογονεϊκές οικογένειες, οι μετανάστριες, κλπ. Είναι πραγματικά μεγάλο το εύρος υπηρεσιών του Κέντρου, από δωρεάν συμβουλευτική από ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς, μέχρι δωρεάν νομικές υπηρεσίες.
Οι Κοινωνικές Υπηρεσίες του Δήμου μας δίπλα στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, με το Κοινωνικό παντοπωλείο το Κοινωνικό Φαρμακείο και την Δομή Σίτισης.
Επιπλέον ο Δήμος Αρταίων, στο πλαίσιο της εφαρμογής των μέτρων για την προστασία του κοινωνικού συνόλου από τη διάδοση του κορωνοϊού προχώρησε και στην ενίσχυση του προγράμματος «Βοήθεια στο σπίτι», προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι ευπαθείς ομάδες, οι άποροι, οι ανήμποροι και οι ηλικιωμένοι δημότες μας.
Τι θα λέγατε στους δημότες της Άρτας αναφορικά με τη νέα κατάσταση στην εστίαση;
Να μην ξεχάσουν όσα η πανδημία μας δίδαξε. Τα απλά, τα καθημερινά, τα ουσιαστικά. Και τα μέτρα που πρέπει ακόμη να τηρούμε για να τα διατηρήσουμε.

Τι σας λένε οι δημότες για την εστίαση; Σας έχουν παρουσιάσει προτάσεις ή έκαναν παράπονα;
Τα παράπονα ως γνωστόν καταλήγουν στον Δήμαρχο. Δεν θα ξεχάσω ένα μικρό κοριτσάκι που συνάντησα τυχαία στην παιδική χαρά και μου είπε με έντονο ύφος «μας κλείσατε την παιδική χαρά και τώρα που θα βρω χαρά». Ήταν από τις στιγμές που πραγματικά αισθάνθηκα πόση σημασία έχει για τους ανθρώπους να βρίσκουν χαρά στην καθημερινότητά τους. Αυτό, λοιπόν, προσπαθούμε στον Δήμο μας: να απαντάμε με επάρκεια στις προκλήσεις της καθημερινότητας έτσι ώστε κάθε παιδί να μεγαλώσει σε μια Άρτα πιο ανθρώπινη σε όλα τα επίπεδα.

Τέλος ποιο είναι το όραμα σας για την Άρτα ;
Ξέρετε, είμαι από εκείνους που δεν πιστεύουν στην έννοια του «οράματος». Πιστεύω, βαθιά στην έννοια της συγκροτημένης, σοβαρής και προσεκτικής δουλειάς. Με αυτή την έννοια, θα σας έλεγα ότι η επιθυμία μου για την Άρτα, είναι να βρει τον βηματισμό της στην νέα εποχή. Να ανταποκριθεί στις προκλήσεις του σήμερα, βάζοντας υποδομές για το αύριο. Γι’ αυτή την νέα εποχή δουλεύουμε, δουλεύουμε πάνω στο πρόγραμμά μας το οποίο εδράζεται σε πέντε βασικούς άξονες, οι οποίοι είναι: η καθημερινότητα, η κοινωνική μέριμνα, τα αναπτυξιακά έργα, η στήριξη του πρωτογενούς τομέα, η ανάπτυξη τουρισμού, αξιοποιώντας το πλούσιο πολιτιστικό μας απόθεμα, το φυσικό περιβάλλον (Τζουμέρκα, Αμβρακικός Κόλπος) και την γαστρονομία της περιοχής μας. Επίσης ένας μεγάλος αναπτυξιακός στόχος μας ο οποίος θα αλλάξει την εικόνα της πόλης μας είναι, η αξιοποίηση του ποταμού Αράχθου και της παραποτάμιας περιοχής, με χώρους αναψυχής, άθλησης και γεφυρώσεων του ποταμού.
Μετά από 30 χρόνια απουσίας ένας Ηπειρώτης ξανά στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ πείτε μας τις σκέψεις σας;
Αρχικά να σας πω ότι αισθάνομαι ιδιαίτερη τιμή για αυτή τη θέση, αλλά παράλληλα και τεράστια ευθύνη απέναντι στους Ηπειρώτες, που μετά χρόνια απουσίας της Ηπείρου στο Διοικητικό Συμβούλιο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (Κ.Ε.Δ.Ε), πλέον έχει θέση και φωνή, πιστεύοντας σταθερά ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση οφείλει να είναι στην πρώτη γραμμή στήριξης του πολίτη.
Στόχος μου είναι στην ΚΕΔΕ να μεταφέρω την γνώση και την εμπειρία που έχω από την θητεία μου ως Δήμαρχος, στην κατεύθυνση της προώθησης των ζητημάτων που μας αφορούν ως Ηπειρώτες.
Οι εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης γνωρίζουμε καλύτερα από τον καθένα τα προβλήματα και τις τοπικές ιδιαιτερότητες και έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε να φέρουμε εις πέρας κάθε έργο, όσο μεγάλο κι αν φαίνεται.

Σας ευχαριστώ πολύ

Διαβάστε επίσης

spot_img

Τελευταία Νέα