16.8 C
Arta
14 Μαΐου 2024

Τι ακριβώς συμβαίνει με τον παιδικό σταθμό του Αγίου Σπυρίδωνα;

Διαβάστε επίσης

Του ΓΙΑΝΝΗ ΚΑΪΝΤΑΣΗ

Η τοπική κοινότητα του Αγίου Σπυρίδωνα είναι σε αναβρασμό, εξαιτίας των τελικών εξελίξεων που έχουν να κάνουν με την κατάργηση του παιδικού σταθμού του χωριού, ο οποίος εξυπηρετούσε περίπου 10 παιδάκια της περιοχής.
Ήδη οι συνδυασμοί της αντιπολίτευσης εξέδωσαν ανακοινώσεις και έλαβε χώρα και άτυπη συνέλευση στην πλατεία του χωριού, το Σάββατο, όπου αναπτύχθηκαν όλες οι απόψεις σχετικά με την κατάσταση.
Στο στόχαστρο ο πρόεδρος του Νομικού Προσώπου του Κέντρου Κοινωνικής Μέριμνας- Παιδείας και Αθλητισμού κ. Σωτήρης Χριστούλης, ο οποίος απάντησε στις ερωτήσεις της «Α», σχετικά με την κατάσταση όπως διαμορφώθηκε:

Ο Πρόεδρος του Νομικού Προσώπου ΔΔ του Κέντρου Μέριμνας – Παιδείας και Αθλητισμού ΣΩΤΗΡΗΣ ΧΡΙΣΤΟΥΛΗΣ εξηγεί το ιστορικό της κατάστασης και τους λόγους για τους οποίους ο παιδικός σταθμός του χωριού δεν μπορεί να συνεχίσει την λειτουργία του…

Πως φτάσαμε ως εδώ:

Σ.Χ.: Υπάρχει ένας νόμος του 2017 Με Π.Δ. του κ. Παυλόπουλου επί υπουργίας κ Σκουρλέτη και της κυρίας Φωτίου που βάζει κάποιες προϋποθέσεις για τη λειτουργία των παιδικών χρόνων και καλώς της βάζει. Γιατί . πρέπει να υπάρχουν και εκείνες οι ασφαλιστικές δικλείδες, ώστε οι παιδικοί σταθμοί που φιλοξενούν παιδάκια μικρά να λειτουργούν με συνθήκες ασφάλειας και υγιεινής και όλο αυτό που προβλέπει η ευρωπαϊκή νομοθεσία για την λειτουργία ενός σύγχρονου κράτους. Είναι υποχρέωσή μας τα παιδιά και ο εργαζόμενος γονέας που μας τα εμπιστεύεται να γνωρίζει ότι είναι σε ένα ασφαλές περιβάλλον.
Αυτός ο νόμος είναι σε ισχύ από το 17 όλα αυτά τα χρόνια λειτουργούσε με παρατάσεις, παρατάσεις που κάποια στιγμή εξαντλούνται. Συγκεκριμένα προβλεπόταν παράταση μέχρι την λήξη της μίσθωσης. Για τον λόγο αυτόν ενημερώσαμε τον ιδιοκτήτη, να πράξει τα δέοντα. Υπάρχει αλληλογραφία και με τον ιδιοκτήτη προσκομίζοντας το ΦΕΚ και τις καινούργιες διατάξεις του νόμου να προσαρμοστεί στις καινούργιες διατάξεις του κτιρίου του για να μπορέσει να διορθωθεί για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε τη λειτουργία του.
Αυτό συνέβη από το 17 γιατί όπως ξέρετε εγώ προσωπικά ανέλαβα πριν 13 μήνες. Το βρήκα το πρόβλημα και οι προκάτοχοί μου συνάδελφοι, είχαν στείλει και αλληλογραφία και υπηρεσιακά έγγραφα του δήμου σχετικά με την με τον καινούργιο νόμο δεν έγινε καμία ενέργεια.
Ο ίδιος μαζί με τον δήμαρχο κ. Τσιρογιάννη, επισκεφθήκαμε την Τοπική Κοινότητα Αγίου Σπυρίδωνα το 2019 και οι κάτοικοι ενημερώθηκαν ότι αν δεν γίνει προσαρμογή στη νέα νομοθεσία, θα χαθεί ο παιδικός σταθμός.
Ο ίδιος ήρθα σε προσωπική επικοινωνία με τον εκμισθωτή και δεσμεύτηκε αφού του έδωσα το ΦΕΚ και τον καινούργιο νόμο ότι θα το φτιάξει. Παρόλα αυτά είδα ότι δεν υπήρχε ανταπόκριση και αφού έστειλα το τελευταίο έγγραφο τον Φεβρουάριο του 2021 ενημερώθηκα ότι αδυνατεί με τις προϋποθέσεις αυτές να προσαρμοστεί με τον καινούργιο νόμο.

Ποια είναι η λύση;

Σ.Χ.: Οπότε αναγκαστικά λήγοντας και η μίσθωση εσύ δεν μπορεί να δοθεί άλλη παράταση πέραν της 31ης Αυγούστου. Μακάρι να βρεθεί μία λύση γιατί πραγματικά κανένας δεν θέλει να κλείνουν σχολεία αλλά ο νόμος μπορεί να είναι σκληρός αλλά είναι δίκαιος πολλές φορές όταν σε μία Δημοτική Ενότητα υπάρχουν παιδικοί σταθμοί στα 10 χιλιόμετρα, το καταλαβαίνω ότι μπορεί να εξυπηρετηθούν όλοι. Και είπαμε και στους γονείς αυτά τα παιδάκια 9-10 φέτος από τα 15 που φοιτούσαν, ότι δεν θα μείνει ένα παιδάκι χωρίς να μπει σε ένα παιδικό δημοτικό σταθμό.
Ήδη και οι παιδικοί σταθμοί του δήμου ιδιοκτησίας του δήμου μας ανάγκασε το υπουργείο να προσαρμοστούμε στην καινούργια διάταξη.
Τι εννοώ: βγάλαμε εργολαβία αυτή τη στιγμή ώστε όλοι οι δημοτικοί σταθμοί του δήμου να πληρούν όλες τις προϋποθέσεις του νόμου Σκουρλέτη και του προεδρικού διατάγματος. ήδη στη Ράχη πέρυσι έκλεισε σε ενοικιαζόμενο κτίριο. Αντίθετα στη Γραμμενίτσα ένας Ιδιωτικός Σταθμός σε ενοικιαζόμενο κτίριο ο ιδιοκτήτης προσαρμόστηκε με τις καινούργιες διατάξεις.

Προτείνεται η λύση του παλιού Γυμνασίου…

Σ.Χ.: Πριν 10 χρόνια λειτουργούσε ένα γυμνάσιο έκλεισε και εσύ δεν ξέρω το λόγο. Προφανώς λόγω έλλειψης μαθητών ή κάτι άλλο ή συγχώνευσης γιατί όπως ξέρετε ο δημόσιος κορβανάς και τα χρήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν είναι ανεξάρτητα ούτε δίνονται με πολλή ευκολία. Αυτό το σχολείο προτείνεται για να εγκατασταθεί ο νέος παιδικός σταθμός. Παρόλα αυτά, είναι δύσκολο να γίνει άμεση προσαρμογή, καθώς δεν πληροί τις προϋποθέσεις του νόμου και πρέπει να γίνουν αλλαγές.
Θα σας πω ένα παράδειγμα:στο πνευματικό κέντρο Κωστακιών που ήταν ιδιοκτησία του Δήμου καινούργιο εμείς μετά απόφαση του δημάρχου της Δημοτικής Αρχής γιατί είναι έργο που εκτέλεσε ο Δήμος γιατί το Νομικό Πρόσωπο δεν έχει ούτε την τεχνογνωσία ούτε την οικονομική αυτάρκεια για να μπορέσει να κατασκευάσει ένα καινούργιο σχολικό συγκρότημα ο δήμος χρηματοδότηση και εκτέλεση για να βρεί τα χρήματα δαπάνησε γύρω στις 150.000 ευρώ και μετά από δύο χρόνια προσπάθεια. Με αυτήν την εμπειρία όποια λύση και να βρεθεί κανένα έργο δεν μπορεί να ξεκινήσει σήμερα και θα τελειώσει αύριο. Παρόλα αυτά πήγε και επιτροπή με τη συμμετοχή του δημάρχου στο παλιό Γυμνάσιο και το έλεγξε, προκειμένου να εξευρεθεί αν προβλέπεται εκ του νόμου λειτουργία του γυμνασίου σαν μετατροπή του παιδικός σταθμός.

Τώρα οι μαθητές τι θα γίνουν;

Σ.Χ.: Κανένας μαθητής δεν θα μείνει χωρίς να μπει σε παιδικό σταθμό. Διερευνώνται οι πλέον πρόσφορες λύσεις, όπως η εγγραφή τους σε δημοτικούς παιδικούς σταθμούς της Φιλοθέης, των Κωστακιών ή αλλού. Υπάρχει μια σχετική δυσφορία που σχετίζεται με τον τρόπο μετακίνησης των παιδιών, αλλά πιστεύω ότι μπορεί να εξευρεθεί η χρυσή τομή. Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα διερευνηθούν όλα τα δεδομένα και θα αναζητηθούν λύσεις.


Στον ΑΓΙΟ ΣΠΥΡΙΔΩΝΑ η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ και η ΤΖΕΝΗ ΤΑΠΡΑΝΤΖΗ – ΚΟΙΛΙΑ

Ο παιδικός σταθμός δεν πρέπει να κλείσει

Η παράταξη «Δημοτική Αναγέννηση» και η επικεφαλής της Τζένη Ταπραντζή-Κοίλια, συναντήθηκε σήμερα με το τοπικό Συμβούλιο και το σύλλογο γονέων και κηδεμόνων του Αγ.Σπυρίδωνα, μετά από καταγγελίες για το κλείσιμο του παιδικού σταθμού εκεί..
Είναι αλήθεια ότι κάποιοι σταθμοί δεν πληρούν τις προυποθέσεις που προβλέπονται από το Π.Δ 99/2017 για την ασφαλή λειτουργία τους..
Η Δημοτική Αρχή λοιπόν το γνωρίζει αυτό από το 2017…
τι έκανε προς αυτή την κατεύθυνση για να αποφευχθεί το κλείσιμο του σταθμού;
Φρόντισε αυτά τα χρόνια να βρεί ένα δημόσιο κτίριο στον Αγ.Σπυρίδωνα και να το ανακατασκευάσει σύμφωνα με τις προδιαγραφές; ή είχε στο πίσω μέρος του μυαλού της να το κλείσει, αποδίδοντας ευθύνες στον ιδιώτη;
Ενημέρωσε, ως όφειλε,το Διοικητικό Συμβούλιο του Νομικού της προσώπου;
Ενημέρωσε, ως όφειλε,το Δημοτικό Συμβούλιο; ή οι αποφάσεις παίρνονται πίσω από κλειστές πόρτες;
Ο ρόλος μας, ως παράταξη της αντιπολίτευσης, δεν είναι διακοσμητικός κε Δήμαρχε.
Η λειτουργία των παιδικών σταθμών, αυτών που δίνουν τη δυνατότητα σε νέες οικογένειες της εργασίας, είναι σημαντικότατη.Το κλείσιμό τους αποτελεί πράξη αυταρχισμού και οπισθοδρόμησης..
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ, έστω και τώρα, να βρεθεί λύση…
Ο παιδικός σταθμός του Αγ.Σπυρίδωνα, που φιλοξενεί πάνω απο 15 παιδιά, οφείλει να μείνει ανοιχτός και σύγχρονος.
Δεν θα επιτρέψουμε λογικές που μας γυρνάνε χρόνια πίσω.
Οφείλουμε να είμαστε δίπλα στα δίκαια αιτήματα των συνδημοτών μας και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε!

Διαβάστε επίσης

spot_img

Τελευταία Νέα