20.8 C
Arta
13 Μαΐου 2024

Η δική μας Σχολή Γεωπονικής δεν είναι σαν τις άλλες…

Διαβάστε επίσης


Η Σχολή Γεωπονικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, η δική μας Γεωπονική της Άρτας, ήρθε πάλι στο προσκήνιο, με αφορμή όχι μόνο τις δηλώσεις του προέδρου της Ελληνικής Λύσης, που ήρθε στην Άρτα και μας δήλωσε ότι σχολή πάει για ξήλωμα, αλλά και από τα περιφερειακά και εθνικά ΜΜΕ, που χτύπησαν το καμπανάκι του κινδύνου, σημειώνοντας ότι ο μικρός αριθμός των εισακτέων μπορεί να σημάνει το τέλος για πολλές σχολές μεταξύ των οποίων και η δική μας.
Ένα είναι το μεγάλο σφάλμα στον Δημόσιο Διάλογο και αυτό είναι η ταμπέλα… Εμείς δεν διαφωνούμε ότι υπάρχει υπερπροσφορά Γεωπονικών Σχολών στην Ελλάδα (όπως και ιατρικών σχολών και νομικών σχολών και πολυτεχνείων), όμως καλό θα ήταν πριν να τα ρίξουμε όλα στο ίδιο καλάθι να μπορούμε να αντιλαμβανόμαστε κάποιες διαφορές. Επειδή αν έχουμε στο μυαλό μας και στην φαρέτρα μας αυτές τις διαφορές, τότε πολύ εύκολα θα πρέπει να συνάγουμε ότι όλες οι Γεωπονικές Σχολές δεν είναι ίδιες και το κυριότερο ότι η Γεωπονική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων δεν έχει καμία σχέση με τις άλλες σχολές που σαν μανιτάρια φύτρωσαν σε όλη την Ελλάδα.
Πριν από έξι μήνες περίπου η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ είχε κάνει ένα αφιέρωμα στο οποίο ανέφερε πληροφορίες από το Υπουργείο Παιδείας για τα τμήματα που κινδύνευαν να κλείσουν, λόγω υπερπληθωρισμού σχολών. Το τμήμα μας, η Γεωπονική της Άρτας δεν ήταν ένα από αυτό. Η Νίκη Κεραμέως, είχε ενημερωθεί πριν από τους Ακαδημαϊκούς υπεύθυνους, αλλά και από τον βουλευτή της ΝΔ Γιώργο Στύλιο, ότι δεν μπορούσε να συγκρίνει μια σχολή σαν αυτή που έχουμε τώρα με τις άλλες, που θα μπορούσαμε για την διευκόλυνση του άρθρου και μόνο να χαρακτηρίσουμε ως “του συρμού” …Η Σχολή Γεωπονικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων έχει υποδομές, που δεν έχουν άλλες σχολές, έχει σύγχρονα και λειτουργικά εργαστήρια, που δεν έχουν άλλες σχολές, έχει ερευνητικά προγράμματα παγκοσμίου ενδιαφέροντος, που δεν έχουν οι άλλες σχολές, έχει, το κυριότερο, ένα δραστήριο έμψυχο δυναμικό, που με αληθινό ενδιαφέρον και αγάπη, προσπαθεί και έχει πετύχει να αναδείξει την Σχολή αυτή σε φάρο καινοτομίας και προόδου. Η Σχολή Γεωπονίας, δεν είναι απλώς μια σχολή, δεν είναι ακόμη ένα τμήμα της Ηπείρου, αλλά είναι η ζώσα Ήπειρος, παλλόμενη να αναδείξει τα καλύτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά της περιοχής και των ανθρώπων της.
Το γνωρίζουμε ότι θα πιεστούμε και θα πιεζόμαστε το επόμενο διάστημα για τα πανεπιστημιακά τμήματα της περιοχής μας. Όμως όταν μπορούμε και γνωρίζουμε στα αλήθεια τι δυνατό χαρτί έχουμε στα χέρια μας, στην πραγματικότητα δεν έχουμε να φοβόμαστε τίποτε. Γιατί τέτοια τμήματα και τέτοιες σχολές ένα Υπουργείο Παιδείας, δεν τα κλείνει, αλλά επενδύει σε αυτά. Επενδύει όχι μόνο με χρήματα, ή κλείνοντας τις άλλες σχολές, προκειμένου να ενισχυθεί, αλλά με εμπιστοσύνη και επιβράβευση.
Αλλά είναι εξίσου σημαντικό και οι ίδιοι να καταλάβουμε τι έχουμε στην διάθεσή μας, τι είναι αυτό που μας δίνει υπεραξία στην περιοχή, όχι μόνο οικονομική, αλλά ηθική, πνευματική και πάνω απ’όλα αισθητική. Όταν το κατανοήσουμε τότε είναι βέβαιο ότι δεν θα γίνουμε ποτέ θύματα κινδυνολογίας…
*Εκδότης – Δ/ντης Σύνταξης.

Διαβάστε επίσης

spot_img

Τελευταία Νέα