Του ΓΙΑΝΝΗ ΚΑΪΝΤΑΣΗ
Η Αγγελική Στόγια έφυγε από την Άρτα για να πάρει το πτυχίο των ευρωπαϊκών σπουδών στο Metropolitan University του Μάντσεστερ το 1995 και έμεινε στην Αγγλία. Συνεργάστηκε με το Δίκτυο για την Ευρώπη με τον εθελοντικό τομέα και ασχολήθηκε με την πολιτική, ως μέλος του Εργατικού Κόμματος, σύμβουλος της Whalley Range στην Πόλη του Μάντσεστερ και Εκτελεστικό Μέλος για το Περιβάλλον, τον Προγραμματισμό και τις Μεταφορές, με ηγετικό ρόλο στη Σύμπραξη για την Αλλαγή του Κλίματος στο Μάντσεστερ.
Εκλέχτηκε για πρώτη φορά στο Δημοτικό Συμβούλιο του Μάντσεστερ το 2012, παίρνοντας την έδρα από τους Φιλελεύθερους Δημοκρατικούς. Εκλέχθηκε εκ νέου το 2016, το 2018 και το 2019. Ήταν υποψήφια με τους Εργατικούς για την εκλογική περιφέρεια της Βορειοδυτικής Αγγλίας στις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου του 2014 στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Διακρίθηκε στις συζητήσεις σχετικά με την πολιτική μεταφορών στο Μάντσεστερ κατά τη διάρκεια αλλαγών που προκλήθηκαν από την πανδημία COVID-19 στην Αγγλία, δηλώνοντας «Ελπίζουμε ότι οι πεζοί και οι ποδηλάτες θα ανακτήσουν τους δρόμους αυτής της πόλης».
Η Αγγελική συμμετείχε στην υλοποίηση ορισμένων έργων υψηλού προφίλ για τη βελτίωση της ταξιδιωτικής υποδομής του Μάντσεστερ, συμπεριλαμβανομένων έργων βελτίωσης στη διαδρομή Manchester Salford Inner Relief σε μια προσπάθεια να μειωθεί η συμφόρηση και να μειωθούν οι χρόνοι ταξιδιού στον περιφερειακό δρόμο γύρω από το Μάντσεστερ και το Salford κέντρα της πόλης, εργάστηκε για την αντιμετώπιση ενός διαβόητου σημείου πιασίματος στον αυτοκινητόδρομο A57 (Hyde Road) και για την αντιμετώπιση ενός μακροχρόνιου προβλήματος συμφόρησης στην περιοχή Gorton.Συμμετείχε στην απόφαση να φυτέψει χιλιάδες νέα δέντρα σε ολόκληρο το Μάντσεστερ …
Η Αγγελική, είναι μια από τις ελάχιστες αρτινές, που στην μικρή αυτή ηλικία μπορεί κανείς να βρει πληροφορίες για την σημαντική της δράση στο wikipedia ως μια από τις πλέον ελπιδοφόρες νεαρές πολιτικοί της Βρετανίας.
Μόλις πριν τέσσερις ημέρες παρέδωσε το χαρτοφυλάκιο του Αντιδημάρχου, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν θα συνεχίσει να πρωτοστατεί στον αγώνα για την προστασία του περιβάλλοντος, την μείωση του αποτυπώματος του άνθρακα στην πόλη που ζει και το κυριότερο στις υποδομές για την καλύτερη μετακίνηση των πολιτών.
Η Αγγελική έχει όλο το πακέτο μιας νέας Ευρωπαίας πολιτικού και είναι βέβαιο ότι θα μας κάνει περήφανους με την πολιτική της δράση και την αρτινή της καταγωγή…
Εκλέχτηκε για πρώτη φορά στο Δημοτικό Συμβούλιο του Μάντσεστερ το 2012, παίρνοντας την έδρα από τους Φιλελεύθερους Δημοκρατικούς. Εκλέχθηκε εκ νέου το 2016, το 2018 και το 2019.
-Αγγελική, πόσα χρόνια είσαι αντιδήμαρχος στο Μάντσεστερ της Αγγλίας;
Ως αντιδήμαρχος ήμουν μέχρι προχτές (που παρέδωσα) 4 χρόνια
-Ποια είναι η σχέση σου με την Άρτα;
Κατάγομαι από την Άρτα και γονείς μου είναι ο Δημήτριος Στόγιας συνταξιούχος τραπεζικός και η Άννα Στόγια-Ψαθά συνταξιούχος Νηπιαγωγός
- Σε ποιον τομέα είσαι αντιδήμαρχος και πως προέκυψε η ενασχόλησή σου με την τοπική Αυτοδιοίκηση;
Ήμουνα υπεύθυνη για:
- Μεταφορες – την χάραξη βιώσιμης πολιτικής για την αστική κινητικότητα, για το συστημα δημόσιων μεταφορών και καλή συνδεσιμότητα της πολης και την προωθηση λύσεων ενεργητικής κινητικότητας, όπως το περπάτημα και το ποδήλατο, καθώς και για την εξασφαλιση ικανοποιητικής προσβασιμότητας για κατοίκους και καθημερινά μετακινούμενους εργαζόμενους μέσα μαζικής μεταφοράς από και προς το αστικό κέντρο.
2- Περιβάλλον – την στρατηγική και τις πρωτοβουλίες για την καταπολέμιση της κλιματικής αλλαγής του Δήμου του Manchester και την μείωση εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, καθως και για την καταπολεμηση των ρυπων της πολης και της περιφερειας.
3- Πολεοδομια – για ολο το φασμα της πολιτικης του δημου για την αναπτυξη και καθοδηγηση επιλογων, αποφασεων και δρασεων σε ο,τι αφορα την χωροταξικη διασταση της αναπτυξης και την κατανομη των οικονομικων και κοινωνικων δραστηριοτητων στο Manchester.
Η δε ενασχόλησή μου με τα κοινά και ειδικά με την Τ.Α. προέκυψε διότι η προηγούμενη δουλειά μου, σε Μ.Κ.Ο. είχε αντικείμενο την φροντίδα ευάλωτων κοινωνικών ομάδων (άποροι ,άστεγοι, άτομα με ειδικές ανάγκες, ομαδων με προστατευμενα χαρακτηρηστικα ,αλλοδαποί κλπ.) αξιολογήθηκε θετικά από τους συνεργάτες μου και προϊσταμένους μου (τοπικά στελέχη του εργατικού κόμματος Αγγλίας) και με πρότειναν να χρησιμοποιηθώ σε θέση ευθύνης κατά πρώτον στην Τ.Α. ως Δημοτικός σύμβουλος και κατόπιν στην Ευρωβουλή (δεδομένων των ειδικών σπουδών μου) όπου συμμετείχα στο Αγγλικό Ευρωψηφοδέλτιο των Εργατικών και ήρθα πρώτη επιλαχούσα .
- Είναι εύκολο για έναν μη Άγγλο, να αναδειχθεί πολιτικά στο Μάντσεστερ;
Eφ’ όσον αποκτήσεις την Αγγλική υπηκοότητα έχεις τις ‘ίδιες προοπτικές ανέλιξης με τους Άγγλους, διότι κρίνεσαι με αμιγώς αξιοκρατικά κριτήρια και με το εργο που εχεις προσφερει και το οραμα σου για την πολη και όχι κομματικά ή με γνωριμίες με υψηλοβαθμα στελεγχη και σημειώματα. - Ποια θεωρείς ότι είναι τα κοινά προβλήματα που αντιμετωπίζει ένας Δήμος στην Αγγλία με έναν Δήμο στην Ελλάδα;
Κοινά προβλήματα ενός Αγγλικού δήμου με έναν Ελληνικό Δήμο νομίζω είναι το κυκλοφοριακό, το παρκάρισμα, το περιβαλλον, η δημιουργια αξιοπρεπων θεσεων εργασιας, η καθαριότητα, η μέριμνα για τους απόρους και τις ευπαθεις ομαδες και η εξασφάλιση επενδυσεων και κονδυλίων για έργα υποδομών προς καλυτέρευση της διαβίωσης των δημοτών. - Έχεις επικοινωνία με θεσμικούς παράγοντες από την Άρτα ή άλλες περιοχές της Ελλάδας; Έχετε ανταλλάξει ιδέες, θέσεις, απόψεις;
Επαφές με θεσμικούς παράγοντες στην Άρτα έχω με τον Δήμαρχο Αρταίων κ. Τσιρογιάνη (ο οποίος μου απένειμε τιμητική πλακέτα) και με τον Γιάννη Παπαγιάννη (πρώην πρόεδρο των Θεοδωριάνων) καθ’ όσον ο παππούς μου Ιωάννης Στόγιας καταγόταν από εκεί. - Με τους Έλληνες της … Εσπερίας ποια είναι η σχέση σου;
Εχω επαφές με πολλούς Έλληνες που ζούνε και εργάζονται στην Αγγλία.
- Τι θα πρότεινες από την εμπειρία και την τεχνογνωσία που πλέον έχεις για τον Δήμο Αρταίων; Ποιο είναι το συγκριτικό πλεονέκτημα το οποίο θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί;
Για τον Δήμο Αρταίων θα πρότεινα να προσεχτεί περισσότερο το σημείο αιχμής που είναι τα Βυζαντινά μνημεία μας, να προβληθούν, να αξιοποιηθούν και να αναδειχτουνε καταλλήλως ,να μεριμνήσει για να υλοποιήσει η ΔΕΗ την υπόσχεσή της για εγκιβωτισμό του Αράχθου ώστε να αξιοποιηθούν παραποτάμιες εκτάσεις και να υπάρξουν θέσεις αναψυχής, πρασίνου, αθλοπαιδιών κλπ. Και πολύ βασικό να γινει η πολη ποιο φιλικη προς την τριτη ηλικια, με περισσοτερα παγκακια, διαβασεις για παιζους και τουαλέτες ειτε μεσω προγραμματος συμμετοχης απο υπαρχοντα μαγαζια, ειτε με νεες εγκαταστασεις σε βασικά σημεία της πόλης αλλά με μόνιμους υπεύθυνους καθαριότητας κοντά σε επισκέψιμα μνημεία. - Αν ήσουν Δήμαρχος Αρταίων τι θα έκανες για την Άρτα;
Θα ξεκινουσα την θητεια μου παραδειγματικα στο δημαρχειο οπου θα κατένειμα αρμοδιότητες στελεχών και υπηρεσιακών παραγόντων αξιοκρατικά και μόνον, θα φρόντιζα για την σύμπνοια και την συμβολή ολοκλήρου του Δημοτικου συμβουλίου στις αποφάσεις του και όσον αφορά τους αντιδημάρχους αυτοί θα πρέπει να εκλέγονται από ολόκληρο το Δημοτικό Συμβούλιο με καθαρά αξιοκρατικα κριτήρια (και όχι από τις προτιμήσεις του Δημάρχου και εξωγενών παραγόντων) με συγκεκριμένες αρμοδιότητες και πλάνα δουλειάς και μεγαλυτερη θητεία, ώστε να προλαβαίνουν να ενημερώνονται, να δουλεύουν, να αποδίδουν και να κρίνονται.
Ο κυριος λογος που εφυγα απο την Αρτα οπως και αρκετοι συμμαθητες και φιλοι ειναι οι περιορισμενες ευκαιριες για εργασια και επιχειρηματικοτητα. Ως Δήμαρχος Αρταίων θα φρόντιζα την συνταξη ενος ολοκληρωμενου επενδυτικου προγραμματος και οποιαδηποτε επενδυση στην πολη μας εχει στο κεντρο της την δημιουργια θεσεων αξιοπρεπης εργασιας για Αρτινους καθε ηλικιας και την διασφαλιση ευκαιριων για Αρτινους σε ολο το φασμα γνωσεων, εμπειριας και δεξιοτητων. Μεσω εποικοδομητηκης προκλησης στην περιφερεια και κυβερνηση, σε συνεργασια με τους βουλευτες μας και τις επιχειρησεις, θα εβαζα την Αρτα στον χαρτη της Ελλαδας για επενδυτικες ευκαιριες που δινουν ειδικα στους νεους την ελπιδα οτι το μελλον τους ειναι στην Αρτα. Οτι δεν χρειαζεται να μετακομησουν σε αλλη πολη για να εξασφαλησουν ενα αξιοπρεπες μελλον, η Αρτα θα εχει ευκαιριες και για αυτους και για την μελλοντικη τους οικογενεια.
Εξισου σημαντικο για εμενα ως δημαρχο θα ηταν ο εμπλουτισμος της διαδικασιας του διαλογου με τους Αρτινους. Η ουσιαστικη και αμεση επικοινωνια που θα διενεργουσα και εγω αλλα και οι συνεργατες μου, με την προσωπικη επαφη και στο χωρο των δημοτων της πολης. Με επισκεψεις στις γειτονιες, στις συνοικίες, στη λαϊκη αγορα, τους χώρους εκπαίδευσης και αθλητισμού. Οι Αρτινοι εχουν γνωμη και ιδεες για την πολη μας, εχουν απαντησεις και η γνώμη των πολιτών, όλων των πολιτών, έχει ιδιαίτερη βαρύτητα –και θα συμβαλλε καθοριστικά στο προγραμμα μου. - Το Brexit πως επηρέασε και πως θα επηρεάσει τη ζωή των Ελλήνων στο Ηνωμένο Βασίλειο;
Η μετανάστευση στην Αγγλία είναι ένας δρόμος που έχουν ακολουθήσει πολλοί Έλληνες, ειδικά για σπουδές ή για δουλειά. Οι αλλαγές για τους Ελληνες που εργάζονται ή φοιτούν στο Ηνωμένο Βασίλειο με το τέλος της περιόδου μετάβασης και η οριστική αποχώρηση των Βρετανών από την ενιαία αγορά και την τελωνειακή ένωση ειναι σημαντικες.
Για παραδειγμα φοιτητές που θα ξεκινήσουν τις σπουδές τους από το 2021 πρέπει να κάνουν αίτηση για φοιτητική βίζα, η χορήγηση της οποίας προϋποθέτει ότι τους έχει προσφερθεί θέση σε ίδρυμα ανώτατης εκπαίδευσης, ότι έχουν τους πόρους για να συντηρήσουν τον εαυτό τους και ότι κατανοούν επαρκώς την αγγλική γλώσσα. Οσοι δε φοιτητές ξεκινήσουν τις σπουδές τους μετά την 1.8.2021 δεν θα πληρώνουν πλέον τα ίδια δίδακτρα με τους Βρετανούς, αλλά σημαντικά υψηλότερα. Επισης το Ηνωμένο Βασιλειο δεν θα συμμετεχει πλεον στο πρόγραμμα Erasmus.
Για τις Ελληνικές επιχειρήσεις που κάνουν εισαγωγές από ή εξαγωγές προς το Ηνωμένο Βασίλειο χρειαζονται νεες τελωνειακές διατυπώσεις. Οι μεταφορικές εταιρείες που θα μεταφέρουν αγαθά μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και κρατών-μελών της Ε.Ε. θα χρειαστεί να διαθέτουν επιπλέον έγγραφα. - Έχετε κάτι να συμπληρώσετε στους αναγνώστες της εφημερίδας «ΑΠΟΨΗ»;
Για την καλή προσπάθειά σας στην ενημέρωση με την έκδοση της νέας εφημερίδα σας εύχομαι να είναι καλοτάξιδη , ευόδωση των προσδοκιών σας και στους αναγνώστες σας ευημερία και υγεία.