20.8 C
Arta
2 Μαΐου 2024

Γιατί ο ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΣΙΡΟΓΙΑΝΝΗΣ είναι ο μεγάλος νικητής των εντυπώσεων;

Διαβάστε επίσης

Του ΓΙΑΝΝΗ ΚΑΪΝΤΑΣΗ
Η ελληνική κοινωνία απασχολείται με το θέμα των αλλαγών στον τρόπο εκλογής των αντιπροσώπων στην τοπική Αυτοδιοίκηση, ενώ οι δημοτικές και περιφερειακές εκλογές είναι ακόμη πολύ μακρυά. Για την ακρίβεια σε περίπου δυο χρόνια από σήμερα, θα κληθούμε όλοι μας να προσέλθουμε στις κάλπες προκειμένου να εκλέξουμε την δημοτική αρχή και το δημοτικό συμβούλιο που επιθυμούμε, μαζί βέβαια με τα αντίστοιχα σώματα της Περιφέρειας.
Σήμερα θα σταθούμε μόνο στα θέματα του Δήμου Αρταίων και θα κάνουμε μια περιγραφή της δυναμικής που σήμερα φαίνεται να υπάρχει στις δημοτικές ομάδες της Άρτας, αξιολογώντας – και πάντοτε κατά την κρίση μας- τα επίκαιρα ζητήματα.

ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΤΣΙΡΟΓΙΑΝΝΗΣ

Ο Δήμαρχος Αρταίων φαίνεται να διαμορφώνεται σε πραγματικό φαινόμενο για την Άρτα, καθώς την περίοδο αυτή διαφαίνεται παντοδύναμος. Είναι το πρόσωπο εκείνο, που θα φτάσει την τρίτη εκλογική αναμέτρηση και με τα μέχρι τώρα δεδομένα και τις ισορροπίες που υπάρχουν θα καταφέρει να εκλεγεί και μάλιστα με πολύ μεγάλο ποσοστό. Είναι ο παίκτης που πραγματικά ελέγχει την σκακιέρα και το έδειξε με μερικές κινήσεις ότι σκοπεύει να διατηρηθεί και να ελέγξει το παιχνίδι για μεγάλο χρονικό διάστημα ακόμη.
Ο Τσιρογιάννης είναι ένας νέος και πάνω απ’όλα σύγχρονος πολιτικός: γνωρίζει την δύναμη των έργων, αλλά περισσότερο γνωρίζει την δύναμη της προβολής αυτών. Φροντίζει να γίνεται γρήγορα και άμεσα γνωστό σε όλους ότι ο ίδιος προχωρά, ενώ κινήσεις του παρασκηνίου τις προστατεύει, μέχρι να μπορέσει να τις αξιοποιήσει προς τον σκοπό του. Χρησιμοποιεί όλα τα μέσα, και ιδίως τα social media στα οποία μάλιστα έχει και μεγάλη αποδοχή.
Από τα social media δέχεται όμως και τις μεγαλύτερες επιθέσεις, στις οποίες όμως φροντίζει να μην δίνει συνέχεια, με αποτέλεσμα τυχόν επιθέσεις και διαμαρτυρίες, να μην βρίσκουν διέξοδο και δημιουργούν κλίμα στον έξω κόσμο.
Φροντίζει να έχει συνεχείς προσωπικές επαφές με τους πολίτες και το πιο σημαντικό γνωρίζει πότε πρέπει να υποχωρεί απέναντι σε μια αντίθετη – και ορθότερη- άποψη.
Το τελευταίο διάστημα κάνει ενέργειες προκειμένου να αποκαταστήσει τις σχέσεις του με παλιότερους συνεργάτες, οι οποίοι απομακρύνθηκαν, με σκοπό να μην αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα στην διαχείριση της πολιτικής του. Εντός της δημοτικής ομάδας, στην οποία είναι επικεφαλής, έχει καλούς συνεργάτες, ενώ κάποιες φιλοδοξίες που κατά καιρούς εκδηλώνονται από δημοτικούς συμβούλους, περί διάθεσης να κατέλθουν ως δήμαρχοι, περισσότερο μένουν ως αστεία για την περίσταση διάθεση, παρά ως σοβαρή κατάθεση πρότασης.
Πέραν όλων των άλλων να σημειώσουμε ένα άλλο σημαντικό προτέρημα που έχει. Παρά το γεγονός ότι ο ίδιος εμφανίζεται ως ο Δήμαρχος πάντων των αρτινών, στην πραγματικότητα πίσω του έχει το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, το οποίο την περίοδο αυτή είναι το πλέον συσπειρωμένο, με οργανωμένα χιλιάδες μέλη και βέβαια είναι το κυβερνών κόμμα. Ο Τσιρογιάννης μπορεί και έχει προσβάσεις στην κυβέρνηση, πολύ εύκολα και το εισπράττει και ως κομματική υποχρέωση να βοηθηθεί. Ο συνδυασμός αυτός με το γεγονός ότι είναι και εκλεγμένο μέλος στο Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ένωσης Δήμων συμβάλλει ώστε να είναι ένας από τους πιο ισχυρούς αυτοδιοικητικούς παράγοντες στην Ήπειρο.

Η ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΗΣ ΤΖΕΝΗΣ
ΤΑΠΡΑΝΤΖΗ – ΚΟΙΛΙΑ

Η Τζένη Ταπραντζή, θα μπορούσε να είναι το μεγάλο αντίπαλο δέος του Χρήστου Τσιρογιάννη. Ξεκίνησε την προεκλογική της εκστρατεία με δυναμική και παλμό, μπόρεσε να προσελκύσει σημαντικά στελέχη του κέντρου και το κυριότερο να γίνει η πρώτη γυναίκα επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης στον Δήμο Αρταίων.
Όμως η Τζένη έφαγε από νωρίς τρικλοποδιά, χάνοντας την υποστήριξη του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, ο οποίος επέλεξε να μην την υποστηρίξει στην Αυτοδιοικητική της πορεία και να υποβάλλει ξεχωριστές θέσεις κάθε φορά με παράλληλο όργανο που ίδρυσε. Ανεξάρτητα από το ποιο γεγονός ήταν εκείνο που δημιούργησε το πρόβλημα, τόσο η Δημοτική ομάδα, όσο και η Τζένη Ταμπραντζή δεν μπόρεσαν να αντιμετωπίσουν την ένταση της στιγμής και να ξεπεράσουν τις διαφορές τους.
Έτσι είναι εκπληκτικό το γεγονός ότι παρά την φιλότιμη και σημαντική προσπάθεια της δημοτικής ομάδας να αναδεικνύει θέματα και να κάνει ουσιαστική και χρήσιμη αντιπολίτευση στον Δήμο Αρταίων, τα πυρά που δέχεται η συγκεκριμένη δημοτική ομάδα προέρχονται
από τους παλιούς συντρόφους, οι οποίοι φροντίζουν κάθε ώρα και στιγμή να την αδειάζουν.
Τα σενάρια που κυκλοφορούν το τελευταίο διάστημα έχουν να κάνουν με την Τζένη να χρησιμοποιεί το άρμα του Δημοτικού Συμβουλίου, προκειμένου να ακολουθήσει την κεντρική πολιτική σκηνή, ως υποψήφια κοινοβουλευτικού κόμματος (όχι του ΣΥΡΙΖΑ). Τα σενάρια είναι πολλά και σε κάθε περίπτωση δεν έχει καμία σημασία τι θέλει να κάνει η αρτινή πολιτικός, δικαίωμά της είναι να επιλέξει τι θα κάνει στο μέλλον. Στην παρούσα στιγμή όμως είναι σημαντικό ότι παρά το γεγονός ότι έχει δεχθεί μεγάλες επιθέσεις, μπορεί και κρατάει την θέση της επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης με αξιοπρέπεια και δίνοντας κύρος στον θεσμό.
Σημαντικό είναι το γεγονός ότι σύσσωμη η εκλεγμένη δημοτική ομάδα, βρίσκεται στο πλευρό της και την υποστηρίζει με κάθε μέσο και με κάθε τρόπο. Είναι αξιοσημείωτο, ότι σε μια τέτοια περίοδο, όπου θα μπορούσε εύκολα να χαρακτηριστεί ως κρίση, οι δημοτικοί αυτοί σύμβουλοι, παρά το γεγονός ότι είναι προβεβλημένα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ενισχύουν την αρχηγό τους και σε κάθε περίπτωση, στηρίζουν το αντιπολιτευτικό έργο.

Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΛΕΞΗΣ
Ο πρώην δήμαρχος Αρταίων, την περίοδο αυτή έχει μπει από το παράθυρο στα γεγονότα. Και αυτό επειδή οι βουλευτικές εκλογές πλησιάζουν με βήμα ταχύ και δεν γνωρίζει κανείς αν ο Μητσοτάκης αποφασίσει να πάμε στις κάλπες αύριο το πρωί ή σε δυο χρόνια και σε κάθε περίπτωση ο Γιάννης Παπαλέξης είναι το πρόσωπο μπαλαντέρ των εκλογών, όσον αφορά το ΚΙΝΑΛ (και πρώην ΠΑΣΟΚ).
Ο ίδιος είναι σε ένα στάδιο προσωπικής ανασυγκρότησης και προσπαθεί να αξιολογήσει τον τρόπο δράσης του συνολικά. Από την μια η αυτοδιοίκηση, μόνο με την στήριξη του ΚΙΝΑΛ, μπορεί να έχει μια δυναμική από τα παλιά, αλλά διαφάνηκε ότι δεν μπορεί να αντέξει ως παράγοντας νίκης σε επόμενες εκλογές.
Είναι σημαντικό ότι τουλάχιστον στην Άρτα, και λόγω μιας σειράς από παραμέτρους που σχετίζονται κυρίως με τον Αλέξη Τσίπρα και την Όλγα Γεροβασίλη, είχαν σαν αποτέλεσμα ένας μεγάλος αριθμός από παραδοσιακούς ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ να προσφύγουν στο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ σήμερα ένα εξίσου μεγάλο ποσοστό προσκείμενο στο κέντρο, βλέπει με καλό μάτι τη ΝΔ.
Παλιά ισχυρά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, σήμερα είναι εκλεγμένοι με τη Τζένη Ταμπραντζή ενώ άλλα στελέχη προαλείφονται για υποψήφιοι δήμαρχοι με ένα διευρυμένο ψηφοδέλτιο, το οποίο θα απευθύνεται κυρίως στους παλιούς ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ. Η σαλαμοποίηση του εκλογικού σώματος, που στήριξε τον Γιάννη Παπαλέξη συνεχίζεται με ταχείς ρυθμούς. Το είχε διαπιστώσει ο ίδιος και όταν δημιουργούσε τον συνδυασμό του, καθώς σε περιοχές που ήταν κραταιές επί δημαρχίας του, τώρα δεν μπορούσε ούτε τοπικό να σχηματίσει.
Ο ίδιος όμως δεν σταματάει να κάνει το καθήκον του ως δημοτικός σύμβουλος, πολλές φορές όμως λειτουργώντας ως Νέστορας της Αυτοδιοίκησης παρά ως αντιπολιτευόμενος επικεφαλής συνδυασμού. Αυτά που αντιμετώπισε ο ίδιος στην ενάσκηση του έργου του ως δήμαρχος δεν θέλει να τα επαναλάβει τώρα ως αντιπολίτευση.
Για το αν θα είναι υποψήφιος βουλευτής ή όχι, είναι ένα ερώτημα που απασχολεί μόνο τους άλλους. Αν είναι ένα για το οποίο δεν μπορεί να κατηγορηθεί ο Γιάννης Παπαλέξης είναι η έλλειψη εξυπνάδας. Ο ίδιος θα αξιολογήσει την περίοδο εκείνη αν θα είναι ή όχι υποψήφιος, υπολογίζοντας την δυναμική της συγκεκριμένης στιγμής. Ξέρει ότι η εκλογή του βουλευτή του ΚΙΝΑΛ στην περιοχή, είναι ζήτημα που σχετίζεται με τις εκλογικές ισορροπίες και τα αποτελέσματα των κατανομών. Όσο εύκολα μπορεί να υπάρξει μια έδρα στο Νομό, τόσο εύκολα μπορεί να χαθεί υπέρ των Ιωαννίνων, ανάλογα με τα ποσοστά και την κατανομή των εδρών.
ΕΠΙΛΟΓΟΣ
Από τις μέχρι τώρα υποκειμενικές βέβαια συγκρίσεις και με βάση τα στοιχεία που έχουμε στην διάθεσή μας, αποδεικνύεται ότι στην παρούσα χρονική περίοδο είναι ο ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΣΙΡΟΓΙΑΝΝΗΣ αυτός που μπορεί και κερδίζει στα σημεία. Και είναι βέβαιο ότι με αυτές τις παραμέτρους, με τις υπόλοιπες δημοτικές ομάδες να αντιμετωπίζουν τα προβλήματα που αναφέραμε, στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση, αν δεν υπάρξει κάποια σημαντική αλλαγή στα δεδομένα, θα είναι εκ νέου ο μεγάλος νικητής στον Δήμο Αρταίων.
Και αυτό διαφαίνεται σε μεγάλο βαθμό και από το γεγονός ότι έχει ήδη αρχίσει να προσελκύει πρόσωπα ισχυρά στην οικονομία και την κοινωνία της Άρτας, οι οποίοι είναι διατεθειμένοι να συνεργαστούν για να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις των επομένων χρόνων για την Άρτα και την ευρύτερη περιοχή.
Σε επόμενο φύλλο θα συνεχίσουμε την καταγραφή της ανάλυσής μας, αναφορικά και με τους υπολοίπους συνδυασμούς, οι οποίοι αποτελούν το Δημοτικό Συμβούλιο της Άρτας, και πάντοτε σε συνάρτηση με την δυναμική της δημοτικής αρχής.

Διαβάστε επίσης

spot_img

Τελευταία Νέα