12.8 C
Arta
19 Απριλίου 2024

Ό.Γεροβασίλη: Η κυβέρνηση βγάζει στο σφυρί τις ζωές των εργαζομένων.

Διαβάστε επίσης

Σημεία παρέμβασης της Όλγας Γεροβασίλη, Γραμματέα της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, στον Ρ/Σ Κανάλι Ένα Πειραιά και στον Νίκο Μπαρδούνια

Κατά τον κ. Χατζηδάκη ο εργασιακός νόμος …. «δεν είναι αυτό που νομίζουν» η αντιπολίτευση, οι φορείς, ο κόσμος της εργασίας και η κοινωνία.

Τοποθετούμενη επί της πρόσφατης ανακοίνωσης του υπ Εργασίας όπου κατηγορείται ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για διαστρέβλωση διατάξεων του εργασιακού νόμου η Γραμματέας της Κ.Ο. σημείωσε τα ακόλουθα: Ο κ. Χατζηδάκης σε απέλπιδα προσπάθεια να πείσει στις δημόσιες παρεμβάσεις του προσπαθεί να αποδείξει ότι όλη αντιπολίτευση ότι οι εργαζόμενοι και η κοινωνία που κινητοποιείται και αντιδρά δεν διαβάζουν και …δεν είναι αυτό που νομίζουν! Η κυβέρνηση επιλέγει να παίζει με επικοινωνιακά τρικ και …όποιος καταλάβει! Όμως υπάρχει η πραγματικότητα. Ούτε η κοινωνία είναι αγράμματη ούτε τα κόμματα της αντιπολίτευσης είναι αδιάβαστα. Ας υπερασπιστεί λοιπόν ευθέως ο κ. Χατζηδάκης αυτό που θέλει να περάσει: την προεκλογική δέσμευση της Νέας Δημοκρατίας για τη διάλυση των εργασιακών!
Όσο η φτηνή εργασία «φέρνει» επενδύσεις άλλο τόσο η ατομική διαπραγμάτευση «απελευθερώνει» τον εργαζόμενο- Η ΝΔ νομοθετεί ένα ζοφερό μέλλον για τον κόσμο της εργασίας

Το Σ/Ν για τα εργασιακά κατατίθεται την Παρασκευή 3/6. Ό,τι και να εφευρίσκουν για να θολώνουν τα νερά, όσο και να μεταθέτουν τη συζήτηση στη σφαίρα του παραλόγου περί διαστρέβλωσης και άλλων ευτράπελων το γεγονός είναι ότι τα κείμενα είναι δημοσιευμένα από το υπουργείο Εργασίας και έχουν διαβαστεί από όλους/ες στη διαβούλευση. Παρά τις ενδεχόμενες αλλαγές που μπορεί να υπάρξουν η ουσία και η φιλοσοφία του νομοσχεδίου δεν αλλάζουν. Δεν έχουμε καμία αμφιβολία για ό,τι υποστηρίζουμε και για ό,τι πρόκειται να συμβεί. Και μπορεί το θέμα της διευθέτησης του χρόνου εργασίας να είναι ζήτημα το οποίο υπάρχει από πολύ παλιά όμως αυτό το οποίο αποκρύπτεται σκοπίμως είναι ότι ποτέ κανένα κόμμα και καμία κυβέρνηση δεν τόλμησε ως τώρα να βάλει τους εργαζόμενους να διαπραγματεύονται με τον εργοδότη ατομικά! Έχει σημασία δε να θυμίσουμε εδώ ότι επί των ημερών κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και μετά από την έξοδο από τα μνημόνια το πρώτο μας μέλημα το 2018 ήταν η αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων, η αύξηση του κατώτατου μισθού και η κατάργηση του υποκατώτατου. Αυτές ήταν οι πρώτες μας νομοθετικές παρεμβάσεις το 2018. Και είχε δρομολογηθεί και σειρά νομοθετημάτων προκειμένου να καταργηθούν τέτοιες επιβαρυντικές ρυθμίσεις εις βάρος των εργαζομένων.
Ό,τι ξαναμπαίνει στο τραπέζι σήμερα αποτελεί ιδεολογική επιλογή της Νέας Δημοκρατίας η οποία έχει για οδηγό το αφήγημα ότι η φτηνή εργασία θα φέρει ανάπτυξη. Είμαστε πλήρως αντίθετοι με αυτή την αποδεδειγμένα αποτυχημένη λογική.
Τι εννοεί ο κ. Χρυσοχοΐδης με τα λεγόμενά του περί απειλής θεσμών από την παρείσφρηση του εγκλήματος; Τι εννοεί όταν λέει ότι κηρύσσουν τώρα τη μάχη με το οργανωμένο έγκλημα; Τι ακριβώς κάνουν δύο χρόνια τώρα;
Ρώτησα ευθέως τον κ. Χρυσοχοΐδη, ο οποίος είπε ότι απειλούνται οι θεσμοί από την εισχώρηση του εγκλήματος στους θεσμούς, εννοούσε το χρήμα-τα οποία χρήματα είναι πολλά το ξέρουμε και βεβαίως το έγκλημα προφανώς αποπειράται να διαφθείρει είτε αστυνομικούς είτε άλλους θεσμικούς παράγοντες, αλλά στη δήλωση που έκανε ο κ. Χρυσοχοΐδης ζήτησα απαντήσεις. Διότι αντιλαμβάνεστε ότι όταν βγαίνει ο υπουργός και λέει : τώρα κηρύσσουμε τη μάχη με το οργανωμένο έγκλημα -δηλαδή τον άλλο καιρό τι έκαναν; Δύο χρόνια κυβερνούν σχεδόν.

Η ΝΔ εξελέγη με τρομολαγνικά αφηγήματα και υποσχέσεις για «νόμο και τάξη», κατόπιν κατέφυγε στο αφήγημα «τρόμος και πάταξη» ουσιαστικά υποτιμώντας το ρόλο, τη δουλειά και την ενίσχυση της Αστυνομίας για την αντιμετώπιση του εγκλήματος
Στήθηκε ένα αφήγημα για όλα τα χρόνια της διακυβέρνησής μας και επί υπουργίας του κ. Τόσκα και επί δικής μου, το οποίο παρουσίαζε λίγο-πολύ την Αθήνα ως Καμπούλ, τα αστυνομικά δελτία έδιναν σκηνές πολέμου προσπαθώντας να πουν ότι όλο το θέμα είναι τα Εξάρχεια, στις δράσεις του Ρουβίκωνα και εκεί τελείωνε. Ήρθε, λοιπόν, η ΝΔ υποσχόμενη ότι αυτά, δηλαδή ο Ρουβίκωνας θα τελείωνε σε επτά ή οκτώ μέρες, σε 10 μέρες θα είχαν λύσει όλα τα ζητήματα παραβατικής δράσης ανθρώπων στην περιοχή των Εξαρχείων.

Στην πορεία το αφήγημα απο «νόμος και τάξη» μετατράπηκε σε «τρόμος και πάταξη» με την αστυνομία στραμμένη σε νεολαία, πλατείες, κορωνοϊό με το έγκλημα βεβαίως να βρίσκεται σε έξαρση.

Η ΝΔ αντιπολιτεύτηκε με χυδαιότητα ως προς το σχέδιο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για την αντιμετώπιση του εγκλήματος- Δεν κάνουμε το ίδιο. Δεν είμαστε του ιδίου φυράματος: το έγκλημα υπάρχει και παραμένει μία διαρκής μάχη.

Σας θυμίζω ότι και επί των ημερών του κ. Τόσκα και επί των δικών μου ημερών έγιναν πάρα πολλές επιχειρήσεις σε αυτή την κατεύθυνση και στα Εξάρχεια. Βεβαίως ποτέ δεν παρουσιάζονταν ως γεγονότα, αλλά ως «απόδειξη» στάσης ανοχής της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ προς τους παραβατικούς, σε μία έκρυθμη κατάσταση. Η Νέα Δημοκρατία πολιτεύτηκε με χυδαίο τρόπο. Εμείς δεν θα το κάνουμε αυτό, γιατί δεν είμαστε του ιδίου φυράματος. Το έγκλημα υπάρχει και θα υπάρχει, είτε ως οργανωμένο, είτε ως χαμηλή παραβατικότητα. Το ζήτημα είναι πώς στέκεται το κράτος, οι δομημένες υπηρεσίες του κράτους που αφορούν και το Υπ. Προστασίας του Πολίτη και τη Δικαιοσύνη απέναντι σε αυτό. Το ζήτημα είναι εάν επιτρέπεται στην ΕΛΑΣ να κάνει τη δουλειά που γνωρίζει, εάν έχει τις πολιτικές κατευθύνσεις, εάν ενισχύεται, εάν εκπαιδεύεται ώστε να βρίσκεται μπροστά από το έγκλημα.

Η κυβέρνηση ΝΔ, παρά την πανδημία, παρά τους 12.000 νεκρούς, υπηρετεί ευλαβικά τον αρχικό της σχεδιασμό: Την ιδιωτικοποίηση της δημόσιας υγείας.

Είναι τραγικό ότι ο Πρωθυπουργός και η κυβέρνηση ΝΔ δεν κατάλαβαν τίποτα από την πανδημία ενώ η χώρα θρηνεί 12.000 νεκρούς. Με τα ελληνικά νοσοκομεία να έχουν μετατραπεί σε μονάδες μίας νόσου, με ό,τι συνεπάγεται για την υγεία των ανθρώπων με άλλα νοσήματα, η κυβέρνηση χειροκρότησε τους υγειονομικούς και δεν φρόντισε να ενισχύσει ενίσχυσε το ΕΣΥ. Δεν υποχώρησε ποτέ από τον αρχικό της σχεδιασμό: Την ιδιωτικοποίηση της δημόσιας υγείας.

Ο κ. Μητσοτάκης μας είπε ότι κάνανε «βήματα σύμπραξης με τον ιδιωτικό τομέα». Πόσα περιστατικά covid νοσηλεύτηκαν σε ιδιωτικές μονάδες; Πόσες έρευνες έγιναν από τον ιδιωτικό τομέα για να προχωρήσουμε γρήγορα τη γνώση που απαιτείται για να αντιμετωπίσουμε τον κορονοϊό; Γνωρίζετε την απάντηση. Ο ιδιωτικός τομέας έχει βεβαίως ρόλο στην υγεία αλλά το ζητούμενο δεν είναι πώς θα ρυθμιστεί ο ιδιωτικός τομέας αλλά πώς οι έλληνες πολίτες θα έχουν δωρεάν και ποιοτική υγεία από το κράτος. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι υπέρ ενός ισχυρού κοινωνικού κράτους που αναπτύσσει τα δημόσια αγαθά της υγείας και της παιδείας. Αυτό είναι το δικό μας σχέδιο. Αυτή την πολιτική υλοποιήσαμε και θα υλοποιήσουμε ξανά.

Διαβάστε επίσης

spot_img

Τελευταία Νέα