14.8 C
Arta
30 Απριλίου 2024

Ο ΧΡΟΝΟΣ ΚΙΝΕΙΤΑΙ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΜΑΣ

Διαβάστε επίσης

Η επιτροπή αναζητά τις νομικές και οικονομικές προεκτάσεις της διεκδίκησης, αλλά εκτιμά ότι ο χρόνος είναι ο μεγαλύτερος αντίπαλος, εξαιτίας της παρείσφρυσης ιδιωτικών συμφερόντων

Του ΓΙΑΝΝΗ ΚΑΪΝΤΑΣΗ
Το κρατάμε το θέμα στην επικαιρότητα, επειδή θεωρούμε ότι καλώς ή κακώς το Πουρνάρι μπορεί να είναι μια μεγάλη ευκαιρία για την Αρτα, όχι των επομένων 50 ετών, αλλά του άμεσου μέλλοντος. Είναι μια υπόθεση όπου μπορεί και συγκεντρώνει όλα τα πλεονεκτήματα της σύγχρονης ανάπτυξης:
Το υγρό στοιχείο, που αποτελείται από τον ποταμό Αραχθο, με την γνωστή του «αγριάδα», αλλά και την λίμνη, ταμιευτήρα του Πουρναρίου, η οποία έχει μια μεγάλη ήπια έκταση.
Το στοιχείο των όρεων: Τζουμέρκα και Ξηροβούνι, βρίσκουν σε αυτό το σημείο, την κοινή αναφορά τους, το γεγονός ότι τα ποτάμια δεν χωρίζουν, αλλά ενώνουν τις αντίθετες όχθες.
Το στοιχείο της σύνδεσης με το ευρύτερο περιβάλλον. Στο Πουρνάρι ενώνονται στην πραγματικότητα οικονομίες τριών νομών: Από τα χωριά των Ιωαννίνων πάνω από την Γέφυρα της Πλάκας, η οικονομική ζώνη της Φιλιππιάδας από το Ξηροβούνι και το Ζηρό, μέχρι το Πέτα και τα χωριά του Δήμου Γ. Καραϊσκάκη και των Κεντρικών Τζουμέρκων. Όλοι αυτοί θα είναι μέρη ενός διευρυμένου ιστού από μέρη που θα ωφεληθούν από μια ενδεχόμενη ανάπτυξη της λίμνης Πουρναρίου.
Η επιτροπή πολιτών για το ΠΟΥΡΝΑΡΙ, δεν απογοητεύονται από την μέχρι τώρα κατάσταση. Θεωρούν ότι κάθε βήμα, μπορεί να είναι για καλό. Παράλληλα προσπαθούν να συγκεντρώσουν πληροφορίες, οι οποίες πιθανόν να είναι χρήσιμες για την εξέλιξη της υπόθεσης.
Τα ερωτήματα που θίγουν και τους απασχολούν περισσότερο είναι τα εξής:
Ποιο είναι το νομικό καθεστώς της λίμνης. Σε ποιον ανήκει η έκταση; Ποιος είναι ο αρμόδιος για διεκδικήσεις;
Πως θα μπορέσει να πληρωθεί ο μελετητής που έχει αναλάβει ο Δήμαρχος Αρταίων κ. Τσιρογιάννης να έρθει σε επαφή, προκειμένου να προχωρήσει η επικαιροποίηση της μελέτης, που το ίδιο γραφείο είχε εκτελέσει για λογαριασμό της ΔΕΗ, πριν από μερικά χρόνια.
Το πιο σημαντικό είναι, η αγωνία τους αναφορικά με το μεγάλο έργο των φωτοβολταϊκών τα οποία έχει λάβει άδεια μεγάλη επιχείρηση να κατασκευάσει στην λίμνη (πλωτά φωτοβολταϊκά πάρκα). Είναι βέβαιο ότι ο χρόνος έχει ξεκινήσει να κυλάει ανάποδα σχετικά με την υπόθεση της χρήσης της λίμνης και αυτό δεν είναι υπερ της πρωτοβουλίας και των σχεδίων της επιτροπής πολιτών για την ανάπτυξη της λίμνης ΠΟΥΡΝΑΡΙΟΥ.
Ο χρόνος κυλάει ανάποδα με τα ισχυρά αντίθετα συμφέροντα να έχουν την δύναμη και τις άδειες στα χέρια τους. Καυτή πατάτα για όσους ανέλαβαν την διαχείριση του θέματος, αλλά το βέβαιο είναι ότι οι ελπίδες δεν έχουν χαθεί.

Διαβάστε επίσης

spot_img

Τελευταία Νέα