17.8 C
Arta
25 Απριλίου 2024

Κάνει διερευνητικές για τα θέματα της Αλιείας στην Ήπειρο

Διαβάστε επίσης

Την προηγούμενη εβδομάδα συνάντηση εργασίας και σύσκεψη αρμοδίων φορέων πραγματοποιήθηκε στην ΠΕ Άρτας, με αντικείμενο την ιχθυοκαλλιέργεια. Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη Άρτας κ. Βασίλη Ψαθά, του Θεματικού Αντιπεριφερειάρχη Ιχθυοκαλλιέργειας κ. Αλκιβιάδη Λάμπρου και της Θεματικής Αντιπεριφερειάρχη κας Τασούλα Σίμου- Τάσιου.
Στη συζήτηση έλαβαν μέρος επίσης, ο πρόεδρος του αλιευτικού συνεταιρισμού Ανέζας Τσουκαλιό – Ροδιά κ. Νικόλαος Φώτου, ο γραμματέας στον αλιευτικό συνεταιρισμό Κορωνησίας – Καλογερικού κ. Χρήστος Γκανάρας και για την εταιρία STATIRAS GROUP ο κ. Ζώης Κολιός και η κα Λία Εγγλέζου.
Ο κ. Αλκιβιάδης Λάμπρου επεσήμανε τον ενδιαφέρον του Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Καχριμάνη για τον κλάδο της Ιχθυοκαλλιέργειας που τον ώθησε στην δημιουργία θεματικής Αντιπεριφέρειας. Αναφέρθηκε στην ανάγκη άμεσης και συστηματικής επαφής με τους παραγωγικούς φορείς του κλάδου, ώστε να υπάρχει συνολική επίγνωση των προβλημάτων και γνώση των προτάσεων τους με παράλληλη προώθηση λύσεων και ένταξης σε σχετικό προγραμματισμό.
Οι φορείς κατέθεσαν τις προτάσεις τους, στα πλαίσια ενός εποικοδομητικού διαλόγου, ο οποίος θα συνεχιστεί, ενώ οι αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες θα εμπλουτίσουν τον σχεδιασμό για τις αναγκαίες πρωτοβουλίες που πρέπει να παρθούν.
Ο κ. Λάμπρου επεσήμανε ότι πέραν των άλλων, τα προβλήματα και τα συμπεράσματα, θα τα μεταφέρει στην Υφυπουργό Αρμόδια για την Αλιευτική πολιτική κ. Φωτεινή Αραμπατζή.
Με αφορμή αυτή την πρώτη διερευνητική ήρθαμε σε επικοινωνία με τον κ. Λάμπρου, ο οποίος δεσμεύτηκε να απαντήσει στις ερωτήσεις της εφημερίδας, όταν ολοκληρώσει τις επαφές σε όλους του Νομούς της Ηπείρου και έχει συγκεντρώσει κάποια συμπεράσματα.
Ο κ. Αλκιβιάδης Λάμπρου, μας απαντά λοιπόν για το μέλλον της αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας και τις προτεραιότητες που δίνει η Περιφέρεια Ηπείρου.

Ο κλάδος της ιχθυοκαλλιέργειας αναπτύσσει δυναμισμό στην Ήπειρο


ΕΡΩΤΗΣΗ: Κύριε Αντιπεριφερειάρχα, κ. Λάμπρου, ποιος ήταν ο σκοπός της συνάντησης που είχατε με εκπροσώπους, συνεταιριστικών και ιδιωτικών αλιευτικών επιχειρήσεων στην Π.Ε. Άρτας;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Ευχαριστώ για τις ερωτήσεις σας και την δημοσιοποίηση που δίνεται στην πρόσφατη συνάντηση εργασίας και συνεργασίας μου, με την ιδιότητα του θεματικού Αντιπεριφερειάρχη Ιχθυοκαλλιέργειας στην Π.Ε. Άρτας. Σημειώνω ότι υπήρξε ευγενής φιλοξενία και συνεργασία με την Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Άρτας κ. Ψαθά Βασίλη παρουσία της θεματικής Αντιπεριφερειάρχη κ. Σίμου Τασούλα και την συμμετοχή (σ’ αυτή την πρώτη επαφή) του προέδρου του αλιευτικού συνεταιρισμού Ανέζας Τσουκαλιό – Ροδιά κ. Νικόλαος Φώτου, του γραμματέα του Αλιευτικού Συνεταιρισμού Κορωνησίας Καλογερικού κ. Γκανάρα Χρήστου και εκπροσώπους της εταιρίας STATIRAS GROUP κ. Ζώη Κολιό και κα Λία Εγγλέζου.
Η συνάντηση έγινε στα πλαίσια λειτουργίας, της πρόσφατης δημιουργίας της θεματικής Αντιπεριφέρειας Ιχθυοκαλλιεργειών, επιλογή λόγω ιδιαίτερου ενδιαφέροντος του Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Αλέξανδρου Καχριμάνη, για τον δυναμικό κλάδο των Ιχθυοκαλλιεργειών και της ανάγκης καλλίτερης στήριξης του.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Ποια είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η αλιεία στην Ήπειρο και ειδικότερα στην Π.Ε. Άρτας;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Δεν μπορώ να ισχυριστώ ότι έγινα γνώστης όλων των προβλημάτων και θεμάτων που απασχολούν τον κλάδο της Ιχθυοκαλλιέργειας, μέσα σε λίγο χρόνο και εν μέσω πανδημίας. Όμως υπάρχει ουσιαστική ενασχόληση της Περιφέρειας Ηπείρου και στις 4 Π.Ε. , ουσιαστική παρέμβαση, πληροφόρηση και εμπειρία. Το νέο είναι η δυνατότητα αυτοτελούς δράσης, με την δημιουργία της σχετικής αντιπεριφέρειας ιχθυοκαλλιέργειας.
Επιγραμματικά όμως μπορώ να πω, από την μέχρι τώρα ενασχόληση μου, ότι αναδεικνύονται θέματα: Υποδομών και προσβάσεων, λειτουργικότητας και εκσυγχρονισμού, προγραμματικής και οικονομικής υποστήριξης σε όλα τα επίπεδα, επίλυση θεσμικών ζητημάτων και στήριξης της εξωστρέφειας του δυναμικού κλάδου της Ιχθυοκαλλιέργειας.
Η πείρα των υπηρεσιών, η μέχρι τώρα δράση, η συνεργασία, η σαφής ιεράρχηση και προτεραιότητα που δίνουμε στον κλάδο, η δυναμική και η προοπτική του ίδιου του κλάδου, θα βοηθήσουν στο ξεπέρασμα δυσκολιών, στη βελτίωση των υποδομών και την καλλίτερη εξέλιξη, προς όφελος του κλάδου αλλά και της Εθνικής Οικονομίας.
Πέραν των γενικών αυτών θεμάτων που αφορούν και την Π.Ε. Άρτας, ειδικότερα προσέξαμε την ανάγκη στήριξης λόγω των οικονομικών και όχι μόνο επιπτώσεων από τν COVID-19, την επέκταση εργαλείων στήριξης του κλάδου, θέματα μίσθωσης λιμνοθαλασσών, χρήσης υδάτων, χρηματοδότησης τεχνικών έργων συντήρησης περιβάλλοντος και υποδομών όλων των παραγωγικών μονάδων, σύνδεση με το δημόσιο δίκτυο ηλεκτροδότησης, πρόσβασης, πληροφοριακή υποδομή και εκσυγχρονισμός.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Ποιο είναι το μέλλον της αλιείας στην περιοχή και ποια είναι η συνεισφορά της Περιφέρειας;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Ο κλάδος της ιχθυοκαλλιέργειας και της υδατοκαλλιέργειας εν γένει εμφανίζει όντως έναν δυναμισμό και ανάπτυξη, που πρόσφερε και προσφέρει πολλά στην Ήπειρο. Το μέλλον της Αλιείας στην Περιφέρεια Ηπείρου εκτιμώ ότι μπορεί να είναι λαμπρό αν όλοι οι παράγοντες, παραγωγοί και επιχειρηματίες, τοπική αυτοδιοίκηση και Περιφέρεια και αρμόδια Υπουργεία συνεργάζονται για την πρόοδο, την ανταγωνιστική παρουσία, τον εκσυγχρονισμό και την επέκταση των υφιστάμενων δομών, αλλά και της δημιουργίας νέων. Ο κλάδος το αξίζει και προσφέρει. Η Περιφέρεια χρόνια τώρα στηρίζει τις Ιχθυοκαλλιέργειες και με την δημιουργία της θεματικής σχετικής αντιπεριφέρειας δείχνει την πρόθεση της για ακόμα μεγαλύτερη υποστήριξη.

Ενδεικτικά αναφέρω πρόσφατη απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Ηπείρου για έγκριση δαπάνης και διάθεση πίστωσης για την υλοποίηση της δράσης «Παροχή υπηρεσιών τεχνικών συμβούλων για την βελτίωση των υποδομών στις λιμνοθάλασσες της Π.Ε. Άρτας».

ΕΡΩΤΗΣΗ: Αναλάβατε τον τομέα αυτόν μόλις πρόσφατα. Ποιες θεωρείτε ότι είναι οι προοπτικές για συνεργασία με την κεντρική διοίκηση στην αντιμετώπιση των προβλημάτων της Αλιείας;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Δεδομένου ότι η Αλιεία είναι σημαντικός τομέας και στον κλάδο της διατροφικής αλυσίδας είναι γεγονός ότι υπάρχουν σαφείς πολιτικές στήριξής της τόσο σε επίπεδο Κεντρικής Κυβέρνησης, όσο και Ευρωπαϊκής Πολιτικής της Ε.Ε.. Υπάρχει θετική προσέγγιση μέχρι σήμερα θα επιδιώξουμε σε νέα, διαρκή και τεκμηριωμένη παρέμβαση τόσο σε επίπεδο κεντρικής διοίκησης – υπουργεία, όσο και Ευρωπαϊκών Θεσμών. Στοίχημα για όλους μας παραγωγικούς φορείς και πολιτεία η αξιοποίηση εθνικών [όρων, Ευρωπαϊκών κονδυλίων και προγραμμάτων, θεσμικών και λειτουργικών βελτιώσεων.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Ποιο είναι το μήνυμα σας προς του αλιείς της περιοχής;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Θα ήθελα να υπάρχει συνεργασία όχι μόνο μαζί μου, αλλά και με τις υπηρεσίες και τους χωρικούς Αντιπεριφερειάρχες, ώστε να δημιουργήσουμε το καλλίτερο δυνατό πλαίσιο εποικοδομητικής δράσης.
Ευχαριστώ για τη φιλοξενία

Διαβάστε επίσης

spot_img

Τελευταία Νέα