11.8 C
Arta
27 Απριλίου 2024

Μετά από πολλά χρόνια ο υπεύθυνος του χορευτικού τμήματος του ιστορικού Συλλόγου ΒΑΣΙΛΗΣ ΓΟΥΛΑΣ παραιτείται από τη θέση

Διαβάστε επίσης

Του ΓΙΑΝΝΗ ΚΑΪΝΤΑΣΗ

Με μια ανακοίνωση στο διαδίκτυο, ο επί πολλά χρόνια υπεύθυνος του χορευτικού τμήματος του Μουσικοφιλολογικού Συλλόγου «Ο ΣΚΟΥΦΑΣ» κ. Βασίλης ΓΟΥΛΑΣ, δήλωσε την παραίτησή του από την θέση αυτή. Δημιουργήθηκαν πολλές απορίες σχετικά με τον λόγο και κυρίως για τον χρόνο της παραίτησης αυτής, καθώς το συγκεκριμένο τμήμα εξέρχεται μετά από μακροχρόνια αδράνεια στην λειτουργία του, λόγω των περιορισμών που δημιουργήθηκαν εξαιτίας της υγειονομικής κρίσης.
Ο Βασίλης ΓΟΥΛΑΣ με αφορμή το γεγονός αυτό, δίνει την απάντησή του στην εφημερίδα, επεξηγώντας την στάση του και την απόφασή του στην περίοδο αυτή να σταθεί σε απόσταση από το χορευτικό του ΣΚΟΥΦΑ. Παρόλα αυτά εξηγεί την πορεία και το μέλλον του Συλλόγου, την δική του στάση όλα αυτά τα χρόνια, αλλά και την διάθεσή του να συμβάλλει από την θέση του εκλεγμένου μέλους του Δ.Σ. του ιστορικού Συλλόγου για την καλύτερη πορεία το επόμενο διάστημα.
Ο κ. Γούλας αξιολογεί ως μια εμπειρία με θετικό πρόσημο την συμμετοχή του ως υπεύθυνος τμήματος στο χορευτικό του ΣΚΟΥΦΑ και δηλώνει ότι με ευχαρίστηση θα επανέλαβε την ίδια πορεία που έχει μέχρι σήμερα, διορθώνοντας τα τυχόν λάθη, με την εμπειρία που τόσα χρόνια απέκτησε.

Η συνέντευξη έχει ως εξής:

Κε Γούλα, είδαμε μια ανάρτηση στο Facebook όπου ανακοινώνατε ότι υποβάλλατε την παραίτησή σας από το τμήμα του χορευτικού του Μ/Φ Συλλόγου ΣΚΟΥΦΑΣ στο οποίο ήσασταν υπεύθυνος επί σειρά ετών. Επειδή πολλές ερμηνείες δόθηκαν, ποιος ήταν ο λόγος της επιλογής σας αυτής;

Πρώτα απ’ όλα να σας ευχαριστήσω για την ευκαιρία που μου δίνετε να εκφράσω μέσω της εφημερίδας σας τις απόψεις μου για την επιλογή της παραίτησής μου και παράλληλα να σας ευχηθώ ολόψυχα να βρίσκεστε πάντα στην πρώτη γραμμή της αδέσμευτης δημοσιογραφίας, για έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση. Το έχουν ανάγκη οι πολίτες του νομού.
Για να έρθουμε στο ερώτημά σας, θέλω να σας πω ότι ήταν μια απόφαση που την πήρα κάτω από έντονη συναισθηματική φόρτιση, γιατί στο Σύλλογο Σκουφά και συγκεκριμένα στο χορευτικό του τμήμα, βρίσκομαι από το 1979 και στην ηλικία των 14 ετών. Ο τότε καθηγητής μου φυσικής αγωγής στο γυμνάσιο Πέτα κ. Κουτσούμπας Ιωάννης μου πρότεινε να γίνω μέλος της χορευτικής ομάδας που δημιουργούνταν πάλι ύστερα από κάποια χρόνια αδράνειας. Στα μέσα Νοεμβρίου του 1979 έκανα την πρώτη μου πρόβα στην αίθουσα του Συλλόγου. Ήταν αυτό που λέμε «έρωτας με την πρώτη ματιά». Έκτοτε δεν ασχολήθηκα με άλλο σύλλογο και άλλο χορευτικό τμήμα όπως ασχολήθηκα με τον Σκουφά. Η ασχολία μου με το Σύλλογο όλα αυτά τα χρόνια, παρόλο που απαιτούσε πάρα πολύ από τον προσωπικό μου χρόνο, δεν ήταν ούτε για επαγγελματικούς ούτε για πολιτικούς λόγους. Περιπτώσεις που συναντάμε συχνά στην πορεία των συλλόγων. Αυτό που υπηρετούσα ήταν πέρα από όλα αυτά.
Οι ηθικές αξίες όπως π.χ. ο σεβασμός, η αξιοπρέπεια, η εντιμότητα, πρέπει να είναι ο οδηγός σε έναν σύλλογο και πολύ περισσότερο όταν αυτό αφορά τον Σκουφά γενικά η κάποιο από τα τμήματά του. Για μένα οι λέξεις «συνεργασία» και «εμπιστοσύνη» παίζουν πρωτεύοντα ρόλο και αναπτύσουν το ομαδικό πνεύμα για την επίτευξη των στόχων. Χωρίς αυτά τα στοιχεία, οι άνθρωποι είναι δύσκολο να συνεργαστούν και να αποκτήσουν αλληλεγγύη και προσανατολισμό προς έναν κοινό στόχο.

Πέρα από το χορευτικό είστε και πολλά χρόνια μέλος του Δ.Σ. του ΣΚΟΥΦΑ. Αλλάζει κάτι από αυτήν την απόφασή σας;

Βρίσκομαι στην πέμπτη συνεχή τριετή θητεία μου στο Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου. Όλα αυτά τα χρόνια, πέρα από το ότι ήμουν ο υπεύθυνος του χορευτικού τμήματος, ήμουν για μια θητεία Έφορος Φιλολογικού και δύο θητείες παράλληλα στη θέση του ταμία Αυτό από μόνο του, μου δημιουργεί μεγαλύτερη πίεση ευθύνης όσον αφορά την αντιμετώπιση των προβλημάτων του Συλλόγου και όχι μόνο. Οπότε όχι, δεν θα αλλάξει τίποτα. Θα συνεχίσω να είμαι μέλος του Δ.Σ με τον ίδιο υπεύθυνο τρόπο που υπηρέτησα το σύλλογο τόσα χρόνια και σταθερός στις αξίες που με χαρακτηρίζουν ως άνθρωπο.

Γιατί η αξία είναι μια ιδέα που καθορίζει τον τρόπο ζωής και σκέψης μας. Πιστεύω βαθιά μέσα μου ότι οι αξίες μας παίζουν καθοριστικό ρόλο στη ζωή μας και έχουν προσωπική, κοινωνική και πολιτισμική σημασία. Είναι αυτές που διαμορφώνουν την ταυτότητά μας. Είναι επίσης πολύ σημαντικό να αναρωτιόμαστε σαν άνθρωποι, που και που τις δικές μας αξίες. Ανακαλύπτεις πολλά ενδιαφέροντα πράγματα…
Είμαι ένας άνθρωπος που δεν συμβιβάζεται με αυταρχικές πρακτικές και με πρακτικές που δεν συμβαδίζουν με το καλό του συνόλου γενικότερα. Ο χορός άλλωστε, ένα πολύ σημαντικό στοιχείο που σου διδάσκει, είναι αυτό της συλλογικότητας και όποιος δεν το καταλαβαίνει είναι εκτός πραγματικότητας.

Τι θα προτείνατε για την μετεξέλιξη του χορευτικού τμήματος στο ΣΚΟΥΦΑ την εποχή μετά Covid και μετά από τόσες εξελίξεις στην κοινωνία;
Το έργο των πολιτιστικών Συλλόγων και ειδικότερα του δικού μας χορευτικού τμήματος, είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τη διατήρηση της τοπικής μας παράδοσης και της πολιτιστικής της ταυτότητας. Διαδραματίζουν σημαντικότατο ρόλο, στην τοπική κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη. Πρέπει να διατηρούν αναλλοίωτη την παράδοση και να την μεταβιβάζουν στις επόμενες γενιές. Επίσης να αφυπνίζουν το ενδιαφέρων των νέων και όχι μόνο, ούτως ώστε να ασχολούνται ενεργά με την παράδοση.
Η πανδημία του COVID-19 ανάγκασε όλους τους συλλόγους, Πολιτιστικούς και μη, να αναστείλουν τη λειτουργία τους. Μια πανδημία που κανείς μας πριν από ενάμιση χρόνο δεν φανταζόταν τις συνέπειες της στην καθημερινότητά μας. Παρόλα αυτά όμως, μας ανάγκασε να στραφούμε σε άλλους τρόπους δημιουργίας σε πολλούς τομείς και φυσικά και στο χορό, χρησιμοποιώντας τα social media, το διαδίκτυο και την επιστήμη της πληροφορικής. Δυστυχώς αυτά τα ψηφιακά διαθέσιμα εμείς δεν τα χρησιμοποιήσαμε με τον κατάλληλο τρόπο με αποτέλεσμα να μην μπορούμε σήμερα να λέμε ότι και στην εποχή της πανδημίας κάναμε ένα βήμα μπροστά. Επομένως αν θέλουμε να λέμε ότι εξελίσσετε το τμήμα, θα πρέπει, εκτός από τις καθιερωμένες και συμβατικές μεθόδους παρουσίασης μιας εκδήλωσης ή διδασκαλίας, να προσθέσει και αυτό το κομμάτι που λείπει.
Με την πανδημία, ο ψηφιακός κόσμος δίνει πληθώρα επιλογών. Δίνει ευκαιρίες που οι δάσκαλοι πρέπει να αναγνωρίσουν ότι μακριά από τα μαθήματα δια ζώσης, η επιρροή τους παραμένει αλλά μειώνεται. Οι δάσκαλοι πρέπει να ψάξουν και να επιλέξουν από τα διαθέσιμα μέσα, τα online μαθήματα και παραστάσεις και να παραπέμψουν τους μαθητές τους να τα ακολουθήσουν, για να παραμείνουν σ’ επαφή με τον χορό όχι μόνο σωματικά, αλλά και ψυχολογικά. Είναι εκείνοι οι δάσκαλοι που θα πρέπει να ενημερώνονται και να δέχονται ότι δεν είναι η «κορυφή της πυραμίδας» στον χορό, ακόμη κι αν οι μαθητές τους τούς βλέπουν ως έτσι, βάζοντας σε δεύτερη μοίρα το «εγώ» τους.

Ποια είναι η κατάσταση και ποια η πορεία των πολιτιστικών τμημάτων του ΣΚΟΥΦΑ σήμερα. Ποιος είναι ο σχεδιασμός που υπάρχει.
Η πανδημία Covid-19 έχει επιφέρει την επιβολή αυστηρών περιοριστικών μέτρων σε παγκόσμιο επίπεδο και έχει προκαλέσει βασικές αλλαγές στην καθημερινότητα των ανθρώπων. Οι συνέπειες αυτής της κατάστασης είναι ορατές σε ατομικό, αλλά και σε κοινωνικό επίπεδο. Φυσικό επόμενο ήταν και η αναστολή λειτουργίας των πολιτιστικών συλλόγων με τους προβληματισμούς να αιωρούνται πάνω τους όσον αφορά τις τάσεις που θα επικρατήσουν μετά το τέλος της πανδημίας και την επιστροφή στην κανονικότητα. Στην προ πανδημίας εποχή, τα τμήματα του Συλλόγου είχαν ανοδική πορεία κι αυτό αποδεικνύεται μέσα από την δραστηριότητά τους. Θα πρέπει όμως να υπάρξει μια αναθεώρηση των στόχων και του προγραμματισμού των μελλοντικών εκδηλώσεων τους, με μια αναπροσαρμογή συμβατή προς τις ανάγκες της νέας εποχής. Θεωρώ απαραίτητο στοιχείο την ένταξη μας στο εθνικό ευρετήριο άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της Ελλάδος ούτως ώστε να αποτυπωθούν τα στοιχεία εκείνα που χαρακτηρίζουν τον πολιτισμικό χαρακτήρα μας.
Επίσης θεωρώ ότι η Πολιτεία θα έπρεπε να στηρίξει οικονομικά και τους συλλόγους, για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν από το οικονομικό αδιέξοδο που έχουν περιέλθει και να επιστρέψουν στην κανονικότητα συνεχίζοντας από το σημείο που σταμάτησαν.

Πως βλέπετε το μέλλον των πολιτιστικών συλλόγων της περιοχής μας;
Θεωρώ πώς είναι απολύτως απαραίτητο , σε μία μικρή κοινωνία όπως η δική μας, να υπάρχει η δυνατότητα έκφρασης και δράσης μέσα από οργανωμένες συλλογικές ομάδες , που θα καταγράφουν, θα προωθούν, θα στηρίζουν και θα προφυλάσσουν την πολιτισμική κληρονομιά μας. Έτσι δημιουργείται και μία ροή πολιτιστικής ιστορίας, ένα συνεχές ιστορικό αποτύπωμα, που θα κληρονομήσουν ως παρακαταθήκη οι νεότεροι
Στην προσπάθεια αυτή, οι σύλλογοι μπορούν και πρέπει να τηρήσουν μία στάση συνεπή ως προς την ταυτότητά τους και να ξεφύγουν από μια στείρα αντιπαλότητα που έχει ως μοναδική συνέπεια την στασιμότητα και συχνά αδυνατούν να επιβιώσουν ή να αποδώσουν ανάλογα με τις δυνατότητες και τις προσδοκίες τους.
Πρέπει να επισημάνω πως υπάρχει ,ειδικά στην επαρχία, μία στερεότυπη αντίληψη για την έννοια και τη λειτουργία των πολιτιστικών συλλόγων, που περιορίζει την δραστηριότητά τους στη δημιουργία ενός χορευτικού τμήματος και στη διοργάνωση μιας εκδήλωσης περιστασιακά και κυρίως κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Οι εκδηλώσεις αυτές μοιάζουν περισσότερο με φιέστες κατά τις οποίες ξοδεύονται υπέρογκα ποσά με αμφισβητούμενο απότέλεσμα. Η αντίληψη αυτή έχει ακόμη μία αρνητική συνέπεια. Την ουσιαστική νέκρωση των συλλόγων κατά τους χειμερινούς μήνες. Την έντονη πολιτιστική κίνηση του καλοκαιριού τη διαδέχεται η αδράνεια, το τέλμα και ο «κρύος χειμώνας».

Φτάνοντας στο τέλος αυτής της συζήτησης, θα ήθελα να μου πείτε εάν μπορούσατε να γυρίσετε το χρόνο πίσω, θα ήταν ίδια η πορεία σας στο χορευτικό τμήμα του Σκουφά;
Χωρίς κανέναν ενδοιασμό ΝΑΙ. Η διαδρομή ήταν ωραία. Το ταξίδι όμορφο. Σίγουρα αν μπορούσα να γυρίσω πίσω το χρόνο θα διόρθωνα κάποια λάθη με μοναδικό γνώμονα πάντα το καλό του συνόλου. Θα άλλαζα, θα έκανα και θα έλεγα πράγματα όπως τα αντιλαμβάνομαι σήμερα. Παρ’ όλα αυτά όμως, το πρόσημο παραμένει θετικό. Οι καλές στιγμές ήταν σίγουρα περισσότερες από τις κακές.
Ένα μεγάλο ευχαριστώ από καρδιάς σε όλους τους χορευτές και τις χορεύτριες που πλαισίωσαν το τμήμα όλα αυτά τα χρόνια, αφιερώνοντας πολλές ώρες από τον προσωπικό τους χρόνο. Σας ευχαριστώ.

Διαβάστε επίσης

spot_img

Τελευταία Νέα