13.7 C
Arta
22 Νοεμβρίου 2024

Το προφίλ του γυναικοκτόνου

Διαβάστε επίσης

Σύμφωνα με μια πρώτη αποτίμηση των επιστημόνων του Κέντρου μελέτης του εγκλήματος (ΚΕΜΕ) το προφίλ του καθ ομολογία δράστη της δολοφονίας στα Γλυκά Νερά τον χαρακτηρίζουν η μεθοδικότητα, απάθεια, στρεβλή αίσθηση της ανωτερότητας και η απαξίωση της ζωής και του ανθρωπίνου πόνου. Ο πρόεδρος του ΚΕΜΕ κ. Διονύσιος Χιονης τονίζει πως ο κατηγορούμενος «είχε μεγάλη ιδέα για τον εαυτό του».
Από τη στιγμή της δολοφονίας και έπειτα «σχεδίασε πως θα σβήσει τα ίχνη του χρησιμοποιώντας στοιχεία και από το περιστατικό κλοπής συνάδελφου του στο παρελθόν-το οποίο όμως δεν είχε κάποιο θύμα-. Ο καθ’ ομολογία δράστης διακρινόταν από μεθοδικότητα και σίγουρα δε βρισκόταν σε απόγνωση για παράδειγμα να σπάσει αντικείμενα για να δημιουργήσει συνθήκες που προσομοιάζουν με κλοπή. Αυτό που προκύπτει είναι ότι δεν είχε καθαρό μυαλό καθώς στην προσπάθεια του να καλύψει τα ίχνη της δολοφονίας και να σκηνοθετήσει την υποτιθέμενη ληστεία στο σπίτι του, του διέφυγαν «οι έξυπνες συσκευές», τα κινητά, το smart watch του θύματος που καταγράφουν τόσο τίς κινήσεις και τους βηματισμούς, όσο και τους χτύπους της καρδιάς. Δε σκέφτηκε να τις κρύψει, σκέφτηκε όμως να βγάλει τις κάρτες μνήμης από τις κάμερες, κίνηση όμως που του γύρισε «μπούμερανγκ».
Στη διεθνή βιβλιογραφία καταγραφής έρευνας ανθρωποκτονιών υπάρχουν δυο κατηγορίες: αυτή των οργανωμένων δραστών (organised offenders) και αυτή των ανοργάνωτων (disorganized), με τους τελευταίους να επιδεικνύουν παρόρμηση και απροσεξία στη σκηνή του εγκλήματος. Τό έγκλημα στα Γλυκά Νερά ,ανήκει στη πρώτη κατηγορία. Ο βασανιστικός θάνατος και η «σφραγίδα» με το κρέμασμα του σκύλου καταδεικνύουν έναν άνθρωπο με πλήρη απαξίωση στη ζωή και απάθεια.Ο τρόπος και η βία που ασκήθηκαν στο εν λόγω περιστατικό σκιαγραφούν ένα σκληρό εγκληματικό προφίλ.
Διακρίνονται επίσης στοιχεία ναρκισσιστικής προσωπικότητας και αντικοινωνικής συμπεριφοράς. Ο δράστης μιλούσε άνετα στους δημοσιογράφους με ανεξήγητη οικειότητα ενω επρόκειτο για έγκλημα που έπληξε την οικογένεια του και τη ζωή του για πάντα. Ίσως και να του άρεσε να βρισκόταν στο επίκεντρο. Στα ΜΜΕ μίλησε περισσότερο απ οτι συνήθως οι άνθρωποι που βιώνουν τέτοιο δράμα.
Ο καθ’ ομολογία δράστης φάνηκε να μην έχει συναισθήματα συντριβής η έστω μιας εσωτερικής σύγχυσης που θα ήταν αναμενόμενα. Στη ψυχολογία αυτό μπορεί να θεωρηθεί ως «συναισθηματικό μούδιασμα»(emotional numbing),όμως επ’ουδενι να βαπτίσει φυσιολογική την άνεση με κοινωνικές δεξιότητες παράλληλα με αυτο. Κάποιος που έχει μουδιάσει τον εαυτό τού από μετατραυματικό σοκ, δε μπορεί να έχει το προφίλ του ρεαλισμού. Μούδιασμα σημαίνει ενδοψυχική ακινησία -αποσύνδεση.
Ο εν λόγω δράστης φάνηκε τόσο ψυχρός και ταυτόχρονα τόσο προσιτός, που εκεί προβλημάτισε τους ειδικούς, που σκέφτηκαν ότι ίσως να επρόκειτο για εναν ψευδή εαυτό που περιφέρεται με ύφος μιας αποτυχημένης απόπειρας για αυτολυπηση.
Έχει στοιχεία ναρκισισμου, διότι ο δράστης έδειξε να απαξιώνει το γυναίκειο φύλο και να διαστρέφει την αξία της ζωής. Βρήκε διαύγεια να τελέσει τριγωνικά την απαξίωση μέσω της δολοφονίας της συζύγου του, του σκύλου και τέλος χρησιμοποιώντας το βρέφος- το ιδιο του το παιδί-για να κρυφτεί πίσω του. Το έγκλημα φαίνεται σχεδιασμένο και προμελετημένο, το κίνητρο μοιάζει να είναι η τιμωρητική διάθεση ενος ανάλγητου άντρα και η αίσθηση κτητικότητας και ιδιοκτησίας σε ένα κορίτσι που έγινε πολύ νωρίς μάνα.
Πρόκειται για ένα στυγνό έγκλημα ενδοοικογενειακής βίας…με μεγάλο θύμα τη σύζυγο ΑΛΛΑ και τό μωρό που έμεινε πίσω..

ΣΟΦΙΑ ΤΡΑΜΠΑ
ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ ΠΑΡ’ ΑΡΕΙΩ ΠΑΓΩ
ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΛΟΓΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ Msc

Διαβάστε επίσης

spot_img

Τελευταία Νέα