14.6 C
Arta
4 Μαΐου 2024

Ο Εμπορικός Σύλλογος Άρτας πρωτοστατεί στις εξελίξεις τα τελευταία χρόνια

Διαβάστε επίσης

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΚΑΪΝΤΑΣΗ

Τα τελευταία χρόνια ο Εμπορικός Σύλλογος Άρτας βιώνει μια πραγματικότητα, η οποία θα μπορούσε κανείς να ισχυριστεί ότι είναι δύσκολο να διαχειριστεί κανείς. Μετά την εποχή της κρίσης, τα μνημόνια και την μείωση της καταναλωτικής δυνατότητας του αρτινού πολίτη, ακολούθησε η εποχή του κορωνοϊού, των κλειστών επιχειρήσεων και της αναστολής των συναλλαγών, η ψηφιακή αναμόρφωση της αγοράς και το σημαντικότερο τα νέα δεδομένα στην παγκόσμια οικονομία. Στην Άρτα το διάστημα αυτό επικεφαλής του Εμπορικού Συλλόγου Άρτας είναι ένας νέος άνθρωπος ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΟΥΛΙΑΡΑΣ, ο οποίος με την προσωπική δυναμική που έχει, κατάφερε να φέρει τον Εμπορικό Σύλλογο σε μια τροχιά πολιτικού και οικονομικού παράγοντα, με αποδοχή από τους πολίτες και τους φορείς.
Είναι παρεμβατικός σε κάθε επίπεδο, διεκδικητικός και μαχητικός, με αποτέλεσμα σήμερα να θεωρείται ο πλέον δραστήριος Σύλλογος του Νομού μας.
Ο Δημήτρης Χουλιάρας, απαντάει στις ερωτήσεις της «Α» και επισημαίνει τις δράσεις του Εμπορικού Συλλόγου, αλλά και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει.


Συνέντευξη του Προέδρου του Εμπορικού Συλλόγου Άρτας κ. ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΟΥΛΙΑΡΑ

1.Ο Εμπορικός Σύλλογος Άρτας, βιώνει πιστεύουμε μια πρωτόγνωρη κατάσταση μείωσης της κίνησης στην αγορά. Ποιοι πιστεύετε ότι είναι οι λόγοι; Η μείωση της καταναλωτικής δυνατότητας ή άλλες αιτίες;

Είμαστε ήδη – εδώ και ενάμιση χρόνο- σε καθεστώς πανδημίας και πολύ φοβάμαι ότι οι επιπτώσεις της θα κάνουν τα δέκα χρόνια μνημονίων να φαίνονται σαν «χάδι».
Η μείωση της αγοραστικής κίνησης είναι συνδυασμός πολλών πραγμάτων.
Αρχικά να τονίσουμε ότι σ’ αυτό το διάστημα τα καταστήματα παρέμειναν κλειστά για εφτά μήνες, συνολικά, και οι καταναλωτές κατέφυγαν σε άλλες λύσεις αγορών, όπως το e-shop. Σε ολόκληρη τη χώρα, ένα 7% των καταστημάτων έχει e-shop, ενώ στην Άρτα το ποσοστό είναι της τάξεως του 1%.
Επιπλέον, οι περισσότερες κατηγορίες καταναλωτών απώλεσαν ένα σημαντικό μέρος της αγοραστικής τους δυνατότητας, γιατί μειώθηκαν τα έσοδα στον οικογενειακό τους προϋπολογισμό. Σ’ αυτές τις κατηγορίες καταναλωτών ανήκουν οι αγρότες, οι οποίοι δε διέθεσαν τα προϊόντα τους μέσα στην χρονιά , οι ιδιοκτήτες καταστημάτων εστίασης, τα οποία παρέμειναν κλειστά για ένα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα , οι υπάλληλοι που ήταν σε αναστολή εργασίας, αλλά και οι έμποροι, οι οποίοι υπέστησαν μεγάλη πτώση του τζίρου τους. Τέλος, η κατηγορία των δημοσίων υπαλλήλων, οι οποίοι παρόλο που δεν είχαν μείωση στα εισοδήματά τους , λόγω της οικονομικής ανασφάλειας για την επόμενη μέρα , ελαχιστοποίησαν τις αγορές τους. Συνάμα, δεν υπήρξε και η αναμενόμενη και γενναία οικονομική ενίσχυση από την πολιτεία.

  1. Κάθε χρόνο τον Ιούλιο, η αγορά της Άρτας, κλείνει τα Σάββατα, έπειτα από παλιότερες αποφάσεις της Γ.Σ. του Εμπορικού Συλλόγου Άρτας. Θα υπάρξει κάποια αλλαγή φέτος ή θα τηρηθεί η ίδια απόφαση;
    Η απόφαση για κλείσιμο των καταστημάτων τα Σάββατα του καλοκαιριού πάρθηκε για πρώτη φορά, πριν από 35 χρόνια , κι αυτό έγινε, μάλιστα, με απόφαση της τότε Γενικής Συνέλευσης του Εμπορικού Συλλόγου. Από τότε, κάθε χρόνο γίνεται με τον ίδιο ακριβώς τρόπο.
    Να θυμίσουμε, επίσης, ότι τα πρώτα χρόνια τα εμπορικά καταστήματα ήταν κλειστά τα Σάββατα και στους τρεις καλοκαιρινούς μήνες και από το 2000 έκλειναν, από τις 15 Ιουνίου μέχρι και το τέλος του Αυγούστου, ενώ από το 2010, τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο, πάντα φυσικά με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης και με συντριπτικά ποσοστά, πάνω από 98%.
    Για να έχουμε καλύτερη εικόνα της αγοράς, τα τέσσερα τελευταία χρόνια, διενεργήσαμε και ένα είδος δημοσκόπησης για το συγκεκριμένο θέμα. Έτσι, αντιπροσωπία του Διοικητικού συμβουλίου επισκέφτηκε, λοιπόν, τις εμπορικές επιχειρήσεις και κατέγραψε, με σφραγίδα και υπογραφή, τη γνώμη τους. Στη συνέχεια, τα αποτελέσματα ανακοινώνονται στη Γενική Συνέλευση και παίζουν σημαντικό ρόλο στις αποφάσεις μας. Το ποσοστό των εμπόρων που επιθυμούν να είναι κλειστά τα καταστήματα τα Σάββατα, τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο, υπερβαίνει το 90% των μελών μας.
    Πέρυσι, μάλιστα, ως Διοικητικό Συμβούλιο κάναμε μια προσπάθεια προσέγγισης άλλων επαγγελματικών συλλόγων αλλά και φορέων για να διερευνήσουμε την δυνατότητα και την προοπτική κάποιων εκπτώσεων και προσφορών από την πλευρά τους, αλλά και τη διοργάνωση εκδηλώσεων, σε περίπτωση που τα εμπορικά καταστήματα θα ήταν ανοιχτά τα Σάββατα του καλοκαιριού, ώστε να βοηθήσουν την προσπάθειά μας. Δυστυχώς, δεν υπήρξε καμία ανταπόκριση, με αποτέλεσμα να είναι και πάλι κλειστά τα εμπορικά μαγαζιά.
    Φέτος, λοιπόν, έχουμε κάνει ήδη κάποιες συναντήσεις με τον Πρόεδρο της εστίασης, τον κύριο Γιώργο Γκανιάτσα, ο οποίος μας μετέφερε την πρόθεση των μελών του συλλόγου εστίασης να κάνουν εκπτώσεις τα Σάββατα, σε περίπτωση που είναι ανοιχτά τα εμπορικά, και με τον πρόεδρο του αστικού ΚΤΕΛ, τον κύριο Κώστα Σακκά, ο οποίος μας διαβεβαίωσε ότι θα προσθέσει επιπλέον δρομολόγια για τα συγκεκριμένα Σάββατα. Εδώ να θυμίσουμε ότι τα προηγούμενα χρόνια δεν υπήρχαν δρομολόγια για αυτές τις ημέρες .
    Δυστυχώς, λόγω της πανδημίας και των περιοριστικών μέτρων, δεν επιτρέπεται να διενεργήσουμε την καθιερωμένη δημοσκόπηση των προθέσεων των μελών μας, που σας προανέφερα, και οι Γενικές Συνελεύσεις γίνονται με τηλεδιάσκεψη, και πιο συγκεκριμένα σε τέσσερις συνελεύσεις των εξήντα ατόμων η κάθε μία.
    Φέτος, λοιπόν, αφού έχουμε ενημερώσει τα μέλη μας για τις προθέσεις της εστίασης και του αστικού ΚΤΕΛ και λαμβάνοντας υπόψη το μεγάλο διάστημα που ήταν κλειστά τα εμπορικά καταστήματα , φαίνεται να υπάρχει μια πρόθεση των μελών μας να είμαστε ανοιχτοί, όλα τα Σάββατα του καλοκαιριού, αλλά η οριστική απόφαση θα παρθεί στις 24/6/21.
    Ας είμαστε ειλικρινείς. Για να αλλάξει μια παγιωμένη συνήθεια δεκαετιών, που είναι απόρροια της μειωμένης έως ανύπαρκτης εμπορικής κίνησης τις συγκεκριμένες ημέρες, απαιτεί συλλογική προσπάθεια, από φορείς, από την Περιφέρεια, τον Δήμο και το Επιμελητήριο (που τα προηγούμενα χρόνια ζητούσαν επιτακτικά άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων) με εκδηλώσεις και κινήσεις που θα προσεγγίσουν κόσμο τα συγκεκριμένα Σάββατα και θα δημιουργήσουν μια αξιόλογη εμπορική κίνηση, ώστε να γίνει ελκυστική η αγορά της Άρτας τα Σάββατα του καλοκαιριού.

Αν λοιπόν η απόφαση των μελών μας είναι το άνοιγμα των καταστημάτων τα Σάββατα του καλοκαιριού, τότε περιμένουμε την έμπρακτη στήριξη όλων των παραπάνω.

  1. Η οικονομία και το εμπόριο, την εποχή του κορωνοϊού σε μεγάλο βαθμό μεταλλάχθηκε με πολλούς τρόπους. Και βέβαια αυτό είχε επίδραση σε όλους τους τομείς της οικονομίας, στην παραγωγή, αλλά και στην παροχή υπηρεσιών. Εν συντομία τι θεωρείτε ότι έχει αλλάξει στην περιοχή της Άρτας και ποιες είναι οι προτάσεις σας για το άμεσο μέλλον;

Η εποχή του κορωνοϊού, λόγω της ειδικής κατάστασης που δημιουργήθηκε για καταναλωτές και μαγαζιά, έφερε στην επιφάνεια την ανάγκη για αγορές μέσω του διαδικτύου. Η Άρτα, ως μια επαρχιακή πόλη, αποτελείται από μικρές επιχειρήσεις αυτοαπασχολούμενων, από ένα έως τρία άτομα προσωπικό οι περισσότερες, που στηρίζουν τις πωλήσεις τους στις διαπροσωπικές σχέσεις.
Η ανάγκη των καιρών για e-shop είναι μια λύση για τις επιχειρήσεις, αλλά πολύ δύσκολα θα μπορέσουν να το υποστηρίξουν, λόγω του υψηλού κόστους. Δόθηκε, βέβαια, μια ενίσχυση από το κράτος για τη δημιουργία e-shop, αλλά τα κριτήρια που θεσπίστηκαν ήταν απαγορευτικά για τη μικρομεσαία επιχείρηση.
Ως Εμπορικός Σύλλογος, έχουμε προγραμματίσει επιμορφωτικά σεμινάρια για τη δημιουργία και τη χρήση των e-shop, και σε συνεργασία με το Επιμελητήριο, δίνουμε την δυνατότητα για δωρεάν καταχωρήσεις και πωλήσεις προϊόντων από την σελίδα του Επιμελητηρίου και το ηλεκτρονικό ράφι πωλήσεων.
Κατά την άποψή μου, η Άρτα είναι μια πόλη που έχει τις δυνατότητες και την προοπτική μιας ισχυρής οικονομικής ανάπτυξης. Αυτό που απαιτείται είναι μια στοχευμένη και εξωστρεφής πολιτική που θα αξιοποιήσει τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα: την ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα , την ανάδειξη του θρησκευτικού και προσκυνηματικού τουρισμού, την παρουσίαση και αξιοποίηση του γαστριμαργικού τουρισμού, την προσέλκυση της φοιτητικής νεολαίας, τις πολιτιστικές εκδηλώσεις, από τον Αμβρακικό έως τα Τζουμέρκα και τα Ραδοβύζια.

  1. Βλέπουμε την στάση του Εμπορικού Συλλόγου τα τελευταία χρόνια περισσότερο ενεργητική και σε όλα τα επίπεδα, με διεκδικήσεις και δράση. Έχει αποδόσει τα αναμενόμενα αυτή η παρεμβατικότητα;
    Ως Διοικητικό Συμβούλιο, έχουμε φέρει τον Εμπορικό Σύλλογο Άρτας στο επίπεδο του ίσου συνομιλητή με όλους τους φορείς της πόλης. Δεν είναι τυχαίο που συμμετέχουμε σε επιτροπές, αλλά και σε συναντήσεις που αφορούν το παρόν και το μέλλον της Άρτας. Ο Εμπορικός Σύλλογος έχει σαφείς και ξεκάθαρες απόψεις για τα τεκταινόμενα στην πόλη μας, αλλά και αξιόλογες προτάσεις για όλα τα θέματα που αφορούν την πόλη της Άρτας αλλά και τον Νομό.
    Επιπλέον, δεν αντιμετωπίζει τις εξελίξεις στην πόλη μας με κομματικές παρωπίδες, αλλά συνεργάζεται με όλους, με γνώμονα το κοινό συμφέρον, και αυτό μαζί με τις προτάσεις που έχει κάνει κατά καιρούς, θεωρούμε ότι από την πλειοψηφία του αρτινού λαού υπάρχει μια θετική διάθεση και αποδοχή των πεπραγμένων του συλλόγου.
    Η παρεμβατικότητα του Συλλόγου μας έχει απτά αποτελέσματα σε πολλά τοπικά θέματα. Το Open Mall, για παράδειγμα, είναι η απόδειξη ότι ένα συνδικαλιστικό όργανο με εξωστρεφή και ανοιχτόμυαλη ματιά, μπορεί να πείσει μια Δημοτική Αρχή να συνεργαστούν σ’ ένα τόσο μεγάλο και επωφελές έργο για την πόλη μας.
  2. Ο Εμπορικός Σύλλογος Άρτας, συμμετέχει και σε πολλές επιτροπές ενστάσεων, αναφορικά με εργοδοτικές ή ασφαλιστικές υποθέσεις. Ποιό είναι το κλίμα που επικρατεί και πως παρεμβαίνετε σε αυτές;
    Η δυναμική που επιδεικνύει ο Σύλλογος αναγνωρίζεται και από το πανελλήνιο όργανό μας, την Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου & Επιχειρηματικότητας , η οποία έχει ορίσει εμένα, τον Πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Άρτας, ως εκπρόσωπο στην επιτροπή για τις ενστάσεις ΕΦΚΑ σε όλη την Ήπειρο.
    Στις επιτροπές αυτές, η υπηρεσία είναι πολύ «σκληρή» με τους συναδέλφους μας, αλλά η μεγάλη εμπειρία και η βαθιά γνώση της νομοθεσίας, έχει ως αποτέλεσμα ευνοϊκές αποφάσεις για τους θιγόμενους συναδέλφους. Τον τελευταίο χρόνο, μάλιστα, έχουμε δικαιώσει πολλούς συναδέλφους από την Άρτα και τους έχουν διαγραφεί ποσά που ξεπερνούν τις εξακόσιες χιλιάδες ευρώ. Εδώ θα ήθελα να επισημάνω κάτι σημαντικό: Όσοι επαγγελματίες έχουν προβλήματα με τον ΕΦΚΑ και θεωρούν ότι έχουν δίκιο , να κάνουν ενστάσεις και η συμπαράστασή μας θα είναι δεδομένη για να πετύχουμε τη δικαίωσή τους.
  3. Το τελευταίο διάστημα επικρατεί μια διάθεση απογοήτευσης για το μέλλον της τοπικής αγοράς, σε συνάρτηση με την τοπική οικονομία. Ποιά είναι η δική σας αίσθηση; Υπάρχει κάτι αισιόδοξο στον ορίζοντα;

Η επόμενη μέρα, αν δεν παρθούν από τώρα μέτρα ενίσχυσης, θα μας βρει με 200 ( διακόσιες) χιλιάδες επιχειρήσεις να βάζουν λουκέτο και 700 ( επτακόσιες) χιλιάδες εργοδότες και εργαζόμενους στην ανεργία. Τα πρώτα λουκέτα θα εμφανιστούν από το Ιούλιο και μετά, όταν θα έρθουν όλες οι υποχρεώσεις του προηγούμενου χρόνου που είχαν ανασταλεί (π.χ επιταγές, ενοίκια , δόσεις ρυθμίσεων κ.λ.π) με αποτέλεσμα να «πνίξουν» την επιχείρηση , σε μία αγορά που έχει «στεγνώσει» από ρευστό. Μετά το πρώτο lock down, ζητούσαμε, ως βοήθεια, να γίνουν νέες ρυθμίσεις πολλών δόσεων για τα υπάρχοντα δάνεια. Σήμερα, μετά από 3 (τρία) lock down, ακόμη και οι πολλές δόσεις δε θα έχουν κανένα θετικό αποτέλεσμα. Ο Εμπορικός Σύλλογος Άρτας έχει προτείνει- με επιστολές σε υπουργεία και φορείς- κάτι πιο πρωτοποριακό, που θα αναγεννήσει τις επιχειρήσεις και την αγορά: Θα πρέπει, κατά τη γνώμη μας, να παγώσουν όλες οι προηγούμενες υποχρεώσεις των επιχειρήσεων για 5 (πέντε) χρόνια, με την προϋπόθεση ότι θα πληρώνονται οι τρέχουσες υποχρεώσεις . Έτσι, λοιπόν, και η επιχείρηση «παίρνει οξυγόνο», γιατί ξεκινάει με μηδέν υποχρεώσεις να την ακολουθούν και το κράτος αρχίζει να εισπράττει απ’ όλες τις επιχειρήσεις , κάτι που δε θα γινόταν σε άλλη περίπτωση. Κάθε άλλη μορφή βοήθειας, είτε πολλές δόσεις , είτε προγράμματα τύπου «Γέφυρα» , δε θα έχουν κανένα πρακτικό αποτέλεσμα.

  1. Το mall είναι ένα έργο, που αποκλειστικά εσείς το ξεκινήσατε και το υποστηρίζετε. Σε ποιο στάδιο βρίσκεται αυτή την περίοδο και πως θεωρείτε ότι θα αναδιοργανώσει την τοπική αγορά και τις τοπικές καταναλωτικές μας συνήθειες.

Είναι αλήθεια ότι συμμετείχα, το 2011, στη σχεδίαση αυτού του εμβληματικού έργου, του Open Mall, στην Γενική Συνέλευση των Εμπορικών Συλλόγων της Ελλάδος .
Την πρώτη προσπάθεια για ένταξη της Άρτας στο πρόγραμμα, την έκανα το 2012, στα πρώτα πέντε πειραματικά Open Mall.
Το 2014, έδωσα ένα πρώτο σχέδιο στον Αντιπεριφερειάρχη, κ. Βασίλη Ψαθά, (τότε γινόταν η υποβολή με την Περιφέρεια). Έκτοτε, ούτε ένα τηλέφωνο δε με πήραν, έστω από περιέργεια, για να ρωτήσουν τι είναι αυτό το Open Mall.
Τον Σεπτέμβριο του 2017, μαθαίνοντας ότι πρόκειται να βγει ξανά το πρόγραμμα, σε συνεργασία με τους Δήμους, ενημέρωσα για πρώτη φορά τον Δήμαρχο, κ. Χρήστο Τσιρογιάννη, ο οποίος στο πρώτο άκουσμα αναφορικά με το σχέδιο με πέρασε- αν όχι για τρελό, σίγουρα για ρομαντικό ονειροπόλο- και μάλλον παραξενεύτηκε για το «θράσος» μου να αναφέρω συνεργασία συνδικαλιστικού οργάνου σε ΕΣΠΑ μαζί με τον Δήμο.
Τελικά κατάφερα, τον Φεβρουάριο 2018, να κλείσω ένα ραντεβού στο Υπουργείο Ανάπτυξης, με την κυρία Ευγενία Φωτονιάτα, υπεύθυνη Γενική Γραμματέας ΕΣΠΑ για το Open Mall, και σ’ αυτή τη συνάντηση, μάλιστα, να παρευρεθεί και ο Δήμαρχος, ώστε να αποκτήσει άποψη από πρώτο χέρι
για το θέμα.
Τα υπόλοιπα τα γνωρίζετε: Η πρότασή μας ήταν από τις αρτιότερες και εντάχθηκε μέσα στις δέκα πρώτες . Είχαμε μια πεντάμηνη καθυστέρηση, λόγω των δημοτικών και κοινοβουλευτικών εκλογών, την οποία ο Εμπορικός Σύλλογος την ξεπέρασε γρήγορα και ανώδυνα.
Σήμερα έχουμε μία καθυστέρηση με την αρχιτεκτονική μελέτη, γιατί παρόλο που ο νικητής του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού ανακοινώθηκε τον Δεκέμβριο του 2020 , η σύμβαση μαζί του υπογράφηκε τον Μάιο του 2021. Τις επόμενες ημέρες θα σταλεί από τον Εμπορικό Σύλλογο μια επιστολή προς τις υπηρεσίες του Δήμου , η οποία θα ζητά να του γνωστοποιηθούν οι λόγοι της καθυστέρησης και το χρονοδιάγραμμα από εδώ και πέρα. Να τονίσουμε εδώ ότι για να συνεχίσουμε τις ενέργειες που μας αναλογούν, ως συνδικαιούχος φορέας του έργου, πρέπει να μας παραδοθεί από τον Δήμο η μελέτη που αφορά τις προσόψεις των καταστημάτων.

Το Open Mall θα αλλάξει την εικόνα ολόκληρης της αγοράς, θα προσφέρει στο καταναλωτικό κοινό, καλύτερη πρόσβαση, ευχάριστο περιβάλλον , μοντέρνους και σύγχρονους κοινόχρηστους χώρους. Σκεφτείτε ότι θα είναι σαν το «σαλόνι» του σπιτιού μας, που το στολίζουμε, γιατί θέλουμε να υποδεχτούμε αγαπημένους φίλους, να νιώσουν όμορφα και να χαρούν, ώστε να μας επισκεφτούν ξανά. Το Open Mall, από μόνο του, δε θα φέρει πελάτες και δε θα γεμίσει τα ταμεία των καταστημάτων , είναι όμως για τις επιχειρήσεις της πόλης ένα ισχυρό όπλο για να αναπτυχθούν και να έχουν οικονομικά οφέλη.

  1. Θα θέλατε να προσθέσετε κάτι για τους αναγνώστες της «Α»;

Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την πρόσκλησή σας. Εύχομαι, ολόψυχα, καλή επιτυχία στην εφημερίδα σας και πιστεύω ότι θα είναι ένα επικοινωνιακό μέσο που θα αποτυπώνει και θα δημοσιοποιεί ποικίλες γνώμες και απόψεις που αφορούν την περιοχή μας. Οι πολίτες της Άρτας είμαι πεπεισμένος ότι θα στηρίξουν την νέα και όμορφη αυτή προσπάθεια .

Διαβάστε επίσης

spot_img

Τελευταία Νέα