17.8 C
Arta
25 Απριλίου 2024

Εικόνα της Κοίμησης της Θεοτόκου του 19ου αιώνα βρέθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Άρτας

Διαβάστε επίσης

Ο Διοικητής Βαγγέλης Ντάκουλας ανέθεσε την συντήρησή της στην Εφορεία Αρχαιοτήτων και αναδείχθηκε ένας θησαυρός

Έναν ανεκτίμητο πολιτιστικό θησαυρό έχει στα χέρια του Γενικό Νοσοκομείο της Άρτας, την αξία του οποίου εξετίμησε και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Άρτας.
Όλα ξεκίνησαν όταν ο διοικητής του Νοσοκομείου κ. Βαγγέλης Ντάκουλας πληροφορήθηκε ότι υπάρχει μια «παλιά» φορητή εικόνα, που απεικόνιζε την «Κοίμηση της Θεοτόκου», για την οποία υπάρχει και το ομώνυμο παρεκκλήσι εντός των ορίων του Νοσοκομείου.
Αμέσως ζήτησε να επιληφθεί την υπόθεση η Εφορεία Αρχαιοτήτων Άρτας, με την οποία ξεκίνησε αλληλογραφία, για την καταγραφή της και την συντήρησή της.
Πρόκειται για μικρή φορητή εικόνα προσκύνησης, διαστάσεων 25 Χ 30 εκ. Εικονίζεται το θέμα της Κοίμησης της Θεοτόκου. Η εικόνα, παρά το μικρό της μέγεθος, παρουσιάζει πλούσια εικονογράφηση με αρκετά επιμέρους στοιχεία.
Ο άγνωστος ζωγράφος αποδίδει τα πρόσωπα με χαρακτηριστικό δικό του τρόπο, το σχήμα των μορφών και των αντικειμένων με αρκετά καλό σχέδιο.
Το φόντο είναι χρυσό στην κορυφή και πράσινο στο κάτω τμήμα της εικόνας. Στην κορυφή διακρίνεται με λευκά κεφαλαία γράμματα ο τίτλος του θέματος (Η ΚΟΙΜΗΣΙΣ ΤΗΣ ΥΠΕΡΑΓΙΑΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ). Η ζωγραφική επιφάνεια είναι σε αρκετά σημεία κατεστραμμένη, αλλά μπορούμε να πούμε ότι η εν λόγω εικόνα αποτελεί ένα χαρακτηριστικό δείγμα ζωγραφικής της περιόδου του α’ μισού του 19ου αιώνα.
Η εφορεία αρχαιοτήτων της Άρτας με την ευκαιρία της επιστροφής της εικόνας στο Γενικό Νοσοκομείο της Άρτας επισήμανε ότι α) η εικόνα θα πρέπει πλέον να φυλάσσεται χωρίς το επάργυρο «πουκάμισό» της, β) δεν πρέπει να είναι εκτεθειμένη διαρκώς σε προσκύνηση, προκειμένου να αποφευχθούν περαιτέρω ζημιές γ) πρέπει να φυλάσσεται εντός του ναού σε σημείο με ελεγχόμενη υγρασία, όχι κοντά σε καντήλια ή εστία θέρμανσης και μακριά από την ηλιακή ακτινοβολία, δ) να καθαρίζεται σπάνια και μόνο όταν χρειάζεται με στεγνό και καθαρό πανί, χωρίς καθόλου χρήση χημικών καθαριστικών και ε) αν χρειάζεται να εκτεθεί στο εκκλησίασμα (π.χ. κατά τη διάρκεια μιας ακολουθίας) θα πρέπει να γίνεται με προσοχή, χωρίς επαφή με άλλους ανθρώπους ή με εξωγενείς παράγοντες.
Προκειμένου, ωστόσο, να διατηρηθεί η επαργύρωση και εν γένει η αρχική μορφή της εικόνας, τοποθετήθηκε στο ξύλινο πλαίσιο τυπωμένο σε χαρτί αντίγραφο της εικόνας και τοποθετήθηκε σε αυτό το πάμφυλλο.

Διαβάστε επίσης

spot_img

Τελευταία Νέα