18.8 C
Arta
29 Μαρτίου 2024

Η ανεργία των επιδομάτων…

Διαβάστε επίσης

Το χουμε παράπονο οι Ηπειρώτες ότι είμαστε εγκαταλελλειμένοι από θεούς και δαίμονες και κυρίως από τους αγαπητούς μας κυβερνώντες…
Και όμως αυτό είναι που μέχρι σήμερα μας γλίτωσε από ένα σωρό κακά, αυτή η εγκατάλειψη που είχαμε, η έλλειψη των υποδομών, τα απομονωμένα χωριά, οι ελλιπείς προσβάσεις.
Αυτά είναι τα μειονεκτήματα εκείνα, που φρόντισαν ώστε σήμερα να είμαστε το επίκεντρο της ποιοτικής αναφοράς για την υπόλοιπη Ελλάδα και την Ευρώπη.
Αγνό γάλα, ποιοτικά αγροτικά προϊόντα, καθαρά νερά, δυνατά ποτάμια, όμορφες λίμνες, κτηνοτροφία και αλιεία με καθαρό όνομα…
Τώρα όμως, ήρθαν οι οδικές συνδέσεις, η Ήπειρος έγινε κόμβος οδικός με την Εγνατία και την Ιονία να κάνουν περίπατο μια βόλτα από την Αθήνα και την Θεσσαλονίκη προς τα Γιάννινα και λίγο από την Άρτα.
Τα προϊόντα μας βγαίνουν με ταχύτητα και αμεσότητα και φθάνουν παντού…
Βολεύει και πολλές εταιρίες να έρθουν εδώ να επενδύσουν, πραγματικά ή εικονικά προκειμένου να πάρουν και αυτές λίγο από την αριστεία της ποιότητας της Ηπείρου.
Όμως μάθαμε κι εμείς ότι Ήπειρος δεν είναι μόνο η κτηνοτροφία και η τυροκομία, οι καλλιέργειες και τα καθαρά νερά.
Αυτά είναι τα διαμάντια του στέμματος, αλλά δεν μπορεί να ζούμε μόνο με αυτά. Γιατί τόσα χρόνια καταλάβαμε ότι το πιο σημαντικό πλεονέκτημά μας είναι ο Ηπειρώτης.
Η Ήπειρος πλέον μπορεί και παίζει σε άλλα επίπεδα, και η Άρτα έχει το δικό της μερίδιο στην όλη αυτή ιστορία.
Η τριτοβάθμια εκπαίδευση είναι για εμάς το μεγάλο στοίχημα, το καμάρι μας, αλλά και σε μεγάλο βαθμό μια σημαντική επένδυση που όλοι οι κάτοικοι αυτής της περιοχής έχουν κάνει, προκειμένου να ζήσουμε στον τόπο αυτόν.
Τα Πανεπιστήμια και οι Σχολές της Ηπείρου και ιδίως της Άρτας μας έχουν κάνει περήφανους και θέλουμε να έρθουν χιλιάδες φοιτητές να σπουδάσουν εδώ, να αιματοδοτήσουν το βαινόμενο προς την γήρανση πληθυσμό μας και το πιο σημαντικό να ανανεώσουν την οικονομία μας.
Όμως τριτοβάθμια εκπαίδευση δεν είναι μόνο τα Πανεπιστήμια…
Το υψηλό κόστος των σπουδών κατευθύνει τους νέους μας σε άλλες επιλογές, που μπορεί να είναι χρήσιμες και αποδοτικές:
Οι σχολές Μαθητείας του ΟΑΕΔ, κάνουν πολύ καλή δουλειά και με το πρόγραμμα σπουδών το οποίο έχουν, μπορούν να προσελκύσουν σπουδαστές από άλλες γειτονικές περιοχές και μάλιστα με υψηλό επίπεδο σπουδών και δίνουν πτυχία για επαγγέλματα που ζητούνται στην αγορά.
Περαιτέρω υπάρχουν τα ΙΕΚ, τα οποία και αυτά στην περιοχή, μπορούν να δημιουργήσουν αποφοίτους με επαγγελματικές δεξιότητες, οι οποίες είναι περιζήτητες…
Ακούγεται δε, χωρίς να το έχουμε ακόμη διασταυρώσει, ότι υπάρχει το ενδεχόμενο να δημιουργηθεί και τμήμα μαγειρικής, το οποίο είναι ιδιαιτέρως δημοφιλές για τους νέους ανθρώπους και όχι μόνο, λόγω των εκπομπών μαγειρικής και των ρεάλιτυ των τελευταίων χρόνων, που έχουν κερδίσει το ενδιαφέρον της ελληνικής κοινωνίας.
Και δεν είναι μόνο το θέμα της δημοφιλίας, είναι και το σημαντικό θέμα ότι τα επαγγέλματα αυτά είναι ιδιαιτέρως χρήσιμα για τον τουρισμό μας, ο οποίος αναζητά εξειδικευμένους επαγγελματίες με δεξιότητες υψηλού επιπέδου.
Από την άλλη, μιας και μιλάμε για δεξιότητες και επαγγελματικές αποκαταστάσεις, πρέπει να συζητήσουμε μια μεγάλη αλήθεια: ότι στην Άρτα τουλάχιστον σήμερα, οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να εξεύρουν προσωπικό, προκειμένου να το απασχολήσουν.
Το μεγάλο πρόβλημα, που όλοι επικαλούνται είναι το γεγονός ότι πολλοί εργαζόμενοι επιλέγουν να ζουν με το επίδομα της ανεργίας παρά να απασχοληθούν σε κάποια επιχείρηση.
Και εδώ που τα λέμε, σε μεγάλο βαθμό δεν έχουν και άδικο, καθώς το ποσό του επιδόματος είναι σχεδόν το ίδιο, με τον μισθό που θα έπαιρνε ένας υπάλληλος για την εργασία που θα έκανε και μάλιστα υπάρχουν και περιπτώσεις όπου η ανεργία δίνει περισσότερα από την απασχόληση για τον δικαιούχο.
Αυτές είναι πολιτικές, που πρέπει να μας απασχολήσουν και να υπάρξει μια μεσαία λύση, όπου και ο εργαζόμενος να αισθάνεται ότι δίκαια αμοίβεται, αλλά να πάψει αυτή η αποφυγή της εργασίας, λόγω της επιλογής των επιδομάτων.
Γιατί, είναι βέβαιο ότι αν δεν υπάρξει εργασία, δεν θα υπάρξει και οικονομία και με την πραγματικότητα να είναι σκληρή, σε λίγο καιρό δεν θα υπάρχει και δυνατότητα να πληρώνονται τα ταμεία της ανεργίας, προκειμένου να στηριχθεί το μέτρο των επιδομάτων…
ΚΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ.

Διαβάστε επίσης

spot_img

Τελευταία Νέα