19.8 C
Arta
29 Μαρτίου 2024

Αδιαφανής η κατανομή του Εθνικού Αποθέματος

Διαβάστε επίσης

Ερώτηση του Βουλευτή του ΚΙΝΑΛ κ. Χρήστου Γκόκα προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Λιβανό για ΟΠΕΚΕΠΕ και ΥΠΑΑΤ

Ο Βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, κ. Χρήστος Γκόκας, μαζί με Βουλευτές της Κ.Ο. του Κινήματος Αλλαγής κατέθεσαν Ερώτηση και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Λιβανό, σχετικά με την αδιαφανή κατανομή του Εθνικού Αποθέματος από τον ΟΠΕΚΕΠΕ και ΥΠΑΑΤ προς τους παραγωγούς.
Ειδικότερα επισημαίνουν χαρακτηριστικές περιπτώσεις αδιαφάνειας κατά την κατανομή του Εθνικού Αποθέματος ενισχύσεων του 2020, σύμφωνα με τις οποίες για πρώτη φορά γίνεται συμπληρωματική κατανομή εντός του ιδίου έτους λίγο πριν εκπνεύσει η καταληκτική ημερομηνία πληρωμών, 30-6-21, καθώς στην πραγματικότητα θέλουν να ικανοποιήσουν, μεταξύ άλλων, με αδιαφανή διαδικασία και για ψηφοθηρικούς λόγους, παραγωγούς που έμειναν εκτός από την κατανομή του Δεκεμβρίου. Μάλιστα η κατανομή αυτή θα ανέλθει σε 48 εκατ. έναντι των 44 εκατ. του Δεκεμβρίου του 2020.
Στη συνέχεια ανακοινώνεται επίσης η πληρωμή των νέων αγροτών πριν ακόμα δημοσιοποιηθεί ποιοι εντάχθηκαν στο Μέτρο, ενέργειες που εκφεύγουν από τις υποχρεώσεις που αναφέρονται στην παράγραφο 4 του άρθρου 30, του Καν. (ΕΕ), 1.307’/2013, για ίση μεταχείριση των γεωργών και αποφυγή στρεβλώσεων της αγοράς και του ανταγωνισμού.
Επιπλέον τονίζουν ότι για να ικανοποιήσουν, μαζί με τους νόμιμους δικαιούχους, και συγκεκριμένους παραγωγούς, δηλαδή να ικανοποιήσουν ημετέρους, στελέχη του ΟΠΕΚΕΠΕ και του ΥΠΑΑΤ συνεργάζονται με διάφορα κέντρα, τα οποία παρουσιάζουν ανύπαρκτες και υπερβολικές προϋποθέσεις προς όφελος ορισμένων, αλλά και ένα μεγάλο ποσοστό των ενισχύσεων κατευθύνεται προς αντιπαραγωγικές επιλογές, τη στιγμή που οι εν ενεργεία παραγωγοί έχουν απόλυτη ανάγκη την αξιοποίηση κάθε διαθέσιμου πόρου.
Επιπρόσθετα αναφέρουν ότι στην προσπάθεια των αρμοδίων να καλυφθούν οι παρατυπίες, στις εξοφλήσεις του Δεκεμβρίου μείωσαν τα ποσά των ενισχύσεων πάνω από 10% προκαλώντας την αγανάκτηση στους αγρότες. Ταυτόχρονα οι νέοι αγρότες δεν βρίσκουν διαθέσιμη γη, έστω και λίγων στρεμμάτων, για να ξεκινήσουν τη δραστηριότητά τους, αλλά και για να μπορέσουν να αιτηθούν κατανομή εθνικού αποθέματος, ενώ από τον ΟΠΕΚΕΠΕ έχει γίνει κατανομή μεγάλων δικαιωμάτων εθνικού αποθέματος σε επιτήδειους που απλά δηλώνουν κάτοχοι ή ενοικιαστές βοσκοτόπων και ουσιαστικά δεν ασκούν καμία γεωργική δραστηριότητα.
Επίσης οι επιλαχόντες νέοι αγρότες και δικαιούχοι σχεδίων βελτίωσης στερούνται, αν και αναζητούν εναγωνίως, τα μικρά έστω ποσά ενίσχυσης για να προχωρήσουν στις επενδύσεις τους και να επιβιώσουν, όταν με επιλογή του ΥΠΑΑΤ και του ΟΠΕΚΕΠΕ, κατά παράβαση των κοινοτικών κανονισμών ξοδεύονται, με αδιαφανή τρόπο και ρουσφετολογικό, για τα επόμενα 5 χρόνια, πάνω από 150 εκατ. το χρόνο σε αντιπαραγωγικές χρηματοδοτήσεις. Έτσι η Κυβέρνηση επιλέγει να περικόψει από 600.000 παραγωγούς, ποσά που τα έχουν απόλυτη ανάγκη και να μην ενισχύσει τους νέους αγρότες για παραγωγικές εκμεταλλεύσεις, ενώ αρνείται, χωρίς εξηγήσεις, τη δημοσιοποίηση της λίστας δικαιούχων νέων αγροτών.
Παράλληλα σημειώνουν ότι ενώ οι κτηνοτρόφοι δεν μπορούν να βρουν βοσκοτόπια και πλήττονται από τη μεγάλη αύξηση στις τιμές των ζωοτροφών, το ΥΠΑΑΤ και ο ΟΠΕΚΕΠΕ περικόπτουν τις ενισχύσεις για να τις καρπωθούν συγκεκριμένοι εικονικοί παραγωγοί και το πλεονέκτημα της χώρας ενόψει της νέας ΚΑΠ με την ενσωμάτωση 9,3 εκατ. στρεμμάτων βοσκοτόπων εξελίσσεται σε τεράστιο φιάσκο.
Οι Βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής ρωτούν τον αρμόδιο Υπουργό για τα μέτρα που προτίθεται να λάβει, ώστε να διαφυλάξει τους δικαιούχους και να διορθώσει τις παρατυπίες από την κατανομή του Εθνικού Αποθέματος 2020, για τα δικαιώματα που περικόπηκαν και να τους καταθέσει τους αντίστοιχους πίνακες, αλλά και για τα ποσά και τους παραγωγούς που έλαβαν την εν λόγω ενίσχυση ανά Περιφέρεια. Τέλος ζητούν τα στοιχεία για τις εκτάσεις στις οποίες κατανεμήθηκε το Εθνικό Απόθεμα και αφορούσαν, αγρανάπαυση, βοσκότοπους σε καλή γεωργική κατάσταση (χωρίς ζώα), αγριλιές, χαρουπιές και ακρόδρυα και για τις εκτάσεις που αφορούν ιδιωτικά βοσκοτόπια ενοικιαζόμενα ή ιδιόκτητα.

Διαβάστε επίσης

spot_img

Τελευταία Νέα