12.6 C
Arta
22 Νοεμβρίου 2024

Η καθαριότητα του περιαστικού άλσους

Διαβάστε επίσης

ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΛΥΤΡΑ – ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΥ – ΦΡΟΝΤΙΣΤΗ ΑΡΤΑΣ

Ξεκινάω σήμερα με μερικές αντιδράσεις στην τελευταία μου αναφορά στο f για την ακαθαρσία που συνεχίζεται στο ωραιότατο μας δάσος.
-Ο Δήμος χρειάζεται εκπαίδευση για να κατανοήσει πρώτα ο ίδιος πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος του αστικού δάσους, και μετά ας εκπαιδεύσει και τους πολίτες του. Φυσικά υπάρχει και Διεύθυνση Δασών στην πόλη μας που έχει υποχρέωση να μεριμνήσει για τα προαναφερόμενα. Η υποστελέχωση των δασικών υπηρεσιών και το γεγονός ότι έχουν επωμιστεί όλο το ζήτημα με τους δασικούς χάρτες δεν αφήνει και πολλά περιθώρια… Το δάσος προστατεύεται από τους πολίτες όταν οι ίδιοι καταλάβουν πόσο κρίσιμος είναι ο ρόλος του για την υγεία και την ευημερία τους!
Βερόνικα Ανδριά-επίκουρος καθηγήτρια του Τμήματος Δασολογίας και Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων του ΔΠΘ με γνωστικό́ αντικείμενο «Δασική Πολιτική».
-Εμείς φταίμε παιδιά μην ψάχνουμε δικαιολογίες. Σπύρος Παπαήλιας
-Η ποιο εύκολη δικαιολογία για την ανικανότητα είναι η να ρίχνουμε την ευθύνη στους πολίτες. Όμως η κάθε δημοτική αρχή έχει υποχρέωση αφενός μεν να ενημερώνει με τρόπους και μεθόδους αποτελεσματικούς τους δημότες αλλά και να διορθώνει τα κακώς κείμενα και όχι να λέμε για όλα φταίει ο δημότης. Γιώργος Αθανασούλας

Τι άλλο να πούμε τελικά ρε παιδιά. Ο δήμος δεν μιλά και δεν κάνει και κάτι. Οι πολίτες αγανακτούμε αλλά μέχρι εκεί. Στο προηγούμενο φύλλο περιγράφω τι είδα μπροστά στα μάτια μου. Την κυρία που πέταξε το αντισηπτικό μαντιλάκι κάτω πριν μπει στο αυτοκίνητο κοντά στη πόρτα του νοσοκομείου μας. Εδώ σας τα δείχνω και σε φωτογραφίες. ΔΕΝ φαίνεται να αλλάζει κάτι. Προσωπικά με θλίβει αλλά τι άλλο μπορώ να κάνω. Τελικά οι φωνές και η γκρίνια δεν έχει αποτέλεσμα. Η καθαριότητα εκεί είναι μάλλον φαινόμενο που δεν ξέρουμε ποιος έχει την υποχρέωση να την αναλάβει στο άλσος. Τώρα μέσα από την σημερινή αναφορά μου στην εφημερίδα θα κάνω έκκληση στο ζευγαράκι που περνά καλά ερωτικά τα βράδια να πάνε και να τα μαζέψουν, γιατί άκρη δεν βγαίνει.

Σε άλλα σημεία της διαδρομής η αρρώστια που δείχνει σήμερα ο κάθε συνάνθρωπός μας όποια ηλικία και φύλλο και ας είναι, χρήζει ψυχιατρικής έρευνας. Δεν σας λέω τίποτε περισσότερο από αυτό που βλέπετε. Δίπλα στους κάδους, βρε δίποδα ζώα γιατί τα πετάτε κάτω. Βάλτε τα μέσα μην ενοχλήτε την φύση αλλά και τον συνάνθρωπό σας. Θέλει να πάει να περπατήσει να ξεσκάσει και εσείς του αλλάζετε την ατζέντα σκέψης. Δεν θέλει να ταράζετε δεν θέλει να χαλιέται. Γιατί δεν σέβεστε κανένα παναθεμά σας. Βλέπετε από τις νέες πια φωτογραφίες μάσκα, αντισηπτικά μαντήλια, κύπελα καφέ ένα μέτρο πριν την σακούλα σκουπιδιών. Αυτή η σακούλα μπήκε μετά από τις συχνές αναφορές μας. Αλλά παιδιά τελικά μάλλον χάσαμε. Οι αδιάφοροι μας κερδίζουν. Τελικά λάθος δομημένο το σχολείο. Εκεί πρέπει να γίνει η δουλειά η μεγάλη και όχι στην Άλγεβρα και την Ιστορία…

Τελειώνοντας να καταλάβετε γιατί όλοι κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν ποιος πρέπει να κάνει την καθαριότητα σας παραθέτω τα εξής.
«Η πολλή ανάλυση φέρνει παράλυση», είπε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας
και Διαχείρισης Κρίσεων κ. Χαρδαλιάς και υπογράμμισε πως: «Έπειτα από τρία χρόνια επιστολών, ενημερώσεων, κραυγών και αναθεμάτων, οι δύο φορείς που δεν έχουν καμία αρμοδιότητα για το Σειχ Σου, η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και η Πολιτική Προστασία και σε συνεργασία με το υφυπουργείο Περιβάλλοντος, αποφασίσαμε να δώσουμε λύση. Ολοκληρώθηκαν όλες οι διαδικασίες, οι τεχνικές μελέτες και εκθέσεις και ευχαριστώ θερμά τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας που ολοκληρώθηκαν σε χρόνο ρεκόρ».
Διευκρίνισε πως «από τη Δευτέρα ξεκινάει ο καθαρισμός του Σέιχ Σου.
Νομίζουμε ότι η αρμοδιότητα για τον καθαρισμό των περιαστικών δασών ανήκει στο Δασαρχείο κι αν είναι έτσι θα πρέπει ο Δήμος να το πιέσει να αρχίσει άμεσα ο καθαρισμός τους. Αυτό μου δήλωσε φίλος δημοσιογράφος δείχνοντας σιγουριά στα λεγόμενά του.
Άρα για να καθαριστεί το δάσος χρειάζεται να θέλει κάποιος κρατικός φορέας. Αλλά όλοι κάνουν τον μαλάκα και τελικά κανείς δεν ασχολείται με την βρωμιά του δάσους μας.

ΛΥΤΡΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ


Υπάρχει ενδιαφέρον αλλά λείπει η κουλτούρα

Περισσεύει η αγωνία του τακτικού συνεργάτη μας Παναγιώτη Λύτρα, αναφορικά με την προστασία του περιβάλλοντος από την ρύπανση. Και βέβαια με την μόνιμη και εντατική του αρθρογραφία στην εφημερίδα μας, αλλά και με αναρτήσεις στον Τύπο, μπορεί και δίνει το στίγμα της πραγματικότητας αναφορικά με την κατάσταση που επικρατεί όχι μόνο στο περιαστικό άλσος της Άρτας, αλλά και γενικά στον τομέα της καθαριότητας της πόλης μας.
Ένα θετικό της όλης κατάστασης είναι το γεγονός ότι την περίπτωση γνωρίζει καλά και ο Δήμος Αρταίων, αλλά και η εργολήπτρια επιχείρηση, η οποία έχει αναλάβει τον καθαρισμό του άλσους. Όπως δε μας είπε και ο εκπρόσωπος της εταιρίας, παρά το γεγονός ότι δεν είναι στα πλαίσια της σύμβασής του, φροντίζει κάθε εβδομάδα να καθαρίζει τον χώρο του άλσους από τα απορρίμματα κάθε είδους και τα σκουπίδια, με το συνεργείο που απασχολεί. Αυτό δε που του προκαλεί αλγεινή εντύπωση είναι το γεγονός ότι κάθε εβδομάδα, ξαναγεμίζει με τα ίδια σκουπίδια «μπουκάλια από νερό πλαστικά, καλαμάκια, ποτήρια από καφέδες, αλουμίνια από αναψυκτικά και μάσκες»…
Αυτό κι αν είναι η απόδειξη ότι εκτός του γεγονότος ότι διάθεση από τον Δήμο και τους συμβεβλημένους συνεργάτες του υπάρχει για τον καθαρισμό του χώρου, δεν φαίνεται όμως να υπάρχει η σχετική κουλτούρα από τους ανθρώπους που χρησιμοποιούν σχεδόν καθημερινά τον χώρο, έτσι ώστε να τον κρατάνε καθαρό…

Διαβάστε επίσης

spot_img

Τελευταία Νέα