22.8 C
Arta
21 Μαΐου 2024

Αθλητισμός και αθλητές ως πρότυπα

Διαβάστε επίσης

Του ΘΑΝΟΥ ΜΑΤΘΑΙΟΠΟΥΛΟΥ

Μετά από ενάμιση χρόνο από την επέλαση του κορονοϊού στην ζωή μας, τα παιδιά μας έχουν περάσει περισσότερο χρόνο σε οθόνες, παρά σε πραγματική ζωή. Τους έχει λείψει η χαρά του παιχνιδιού, η επικοινωνία με φίλους, συμμαθητές, γενικά η συναναστροφή με ανθρώπους έξω από το «ασφαλές» περιβάλλον του σπιτιού.
Για μεγάλο διάστημα η δυνατότητα σωματικής άσκησης ήταν επίσης περιορισμένη. Τα νέα παιδιά της εποχής μας, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, έχουν ανάγκη τον αθλητισμό και όσα μπορεί να τους προσφέρει.
Η προβολή των επιτυχιών των αθλητών και των ομάδων, είναι ένας παράγοντας που μπορεί να ωθήσει τα νέα παιδιά στο να ασχοληθούν με τον αθλητισμό. Αναφέρω χαρακτηριστικά μερικά μόνο πρόσφατα παραδείγματα.

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, το παιδί θαύμα του μπάσκετ που μεγάλωσε στην Αθήνα, έπειτα από σκληρή δουλειά μετράει ήδη οκτώ χρόνια στο καλύτερο πρωτάθλημα του κόσμου ως ηγέτης πλεον στους Milwaukee Bucks, στέφθηκε δύο συνεχόμενες χρονιές MPV και βρίσκεται φέτος για πρώτη φορά στους τελικούς του ΝΒΑ.
Ο Βασίλης Σπανούλης, μετά από με μια μυθική καριέρα στην Ευρώπη γεμάτη τίτλους, buzzer-beater και ρεκόρ, κυρίως με τον Ολυμπιακό, άλλα και με τον Παναθηναϊκό, ανακοίνωσε την απόσυρσή του από την ενεργό δράση. Ακολούθησε ο Νίκος Ζήσης, υπόδειγμα αθλητή με μια επίσης μεγάλη ευρωπαϊκή καριέρα. Και οι δύο μέλη της «χρυσής» γενιάς του ελληνικού μπάσκετ, συνοδοιπόροι στις μεγάλες επιτυχίες της Εθνικής ομάδας κατέκτησαν το χρυσό στο Eurobasket του 2005, το ασημένιο στο Παγκόσμιο του 2006 και το χάλκινο στο Eurobasket του 2009.

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς, ο οποίος κατάφερε να φτάσει μέχρι τον τελικό του Roland Garros και η σταθερή ανοδική του πορεία τα τελευταία χρόνια, η εμφάνιση της Μαρίας Σάκκαρη στα ημιτελικά και η αντίστοιχη πορεία της, έκαναν όλο και πιο πολλούς Έλληνες να δώσουν προσοχή και να παρακολουθήσουν πιο κοντά ένα άθλημα που μερικά χρόνια πριν ήταν πολύ χαμηλά σε δημοτικότητα αλλά και σε δυναμική.

Ο Λευτέρης Πετρούνιας, πρότυπο επίσης αθλητή, κέρδισε πριν δύο εβδομάδες το Χρυσό μετάλλιο & Ολυμπιακή πρόκριση στο προ-Ολυμπιακό παγκόσμιο κύπελλο ενόργανης γυμναστικής.

Δεν είναι, όμως, ο πρωταθλητισμός αυτό που μόνο μετράει. Η μεγάλη προσφορά του κάθε Αντετοκούνμπο και του κάθε Τσιτσιπά προς τα παιδιά, είναι το δυνατό ερέθισμα για άθληση. Να ενσωματώσουν τον αθλητισμό στην καθημερινότητά τους, να αφήσουν τον υπολογιστή του δωματίου τους και να βγούνε σε ένα γήπεδο.
Και όταν κορυφαίοι αθλητές, μένουν στην ιστορία όχι μόνο για τις επιδόσεις, αλλά και για τις αξίες τους, γιατί αγωνίστηκαν για το ιδεώδες του ευ αγωνίζεσθαι, ενάντια στα κάθε είδους εμπόδια που βρέθηκαν στο δρόμο τους, τότε αποτελούν πραγματικά πρότυπα. Και γίνονται παραδείγματα ήθους και μαχητικότητας, που ο αθλητισμός μπορεί να αναδείξει. Σαν παραδείγματα ζωής.

Διαβάστε επίσης

spot_img

Τελευταία Νέα