19.8 C
Arta
29 Μαρτίου 2024

Τι άλλαξε και δεν εφαρμόστηκε η απόφαση 419/2018 του Δημοτικού Συμβουλίου Άρτας ;;;

Διαβάστε επίσης

Είχε αποφασιστεί από το έτος 2018 να αναζητηθεί κτήριο για μίσθωση, λόγω ακαταλληλότητας των υφιστάμενων δημοτικών ακινήτων για την στέγαση του Σταθμού Άνοιας…

Είναι ένα θέμα το οποίο προβληματίζει… Από το έτος 2018 ο τότε αρμόδιος Αντιδήμαρχος κ. Χριστόφορος Σιαφάκας είχε εισηγηθεί ενώπιον του Δημοτικού Συμβουλίου της Άρτας, ότι υπήρχε έγγραφο της Δ/νσης Οικονομικών Υπηρεσιών με το οποίο ενημέρωνε το Δήμο ότι δεν υπάρχει δημοτικό ακίνητο που να εκπληρώνει τις απαιτούμενες προδιαγραφές με τη στέγαση του συμβουλευτικού σταθμού για την άνοια. Για τον λόγο αυτόν το Δημοτικό συμβούλιο Άρτας με την υπ’αρίθμ. 419/2018 απόφασή του ενέκρινε την μίσθωση ακινήτου για τη στέγαση του συμβουλευτικού σταθμού για την άνοια και αναθέτει στον κ. Δήμαρχο να εξεύρει κτήριο για μίσθωση μ το οποίο θα πρέπει να πληροί τις προδιαγραφές προσβασιμότητας ΑμΕΑ και θα ακολουθηθεί η διαδικασία της δημοπρασίας με τα σχετικά άρθρα του Ν.3463/2006 και Ν. 3852/2010.
Μάλιστα για τον λόγο αυτόν υπήρχε και το υπ’αρίθμ. 18095127-07-2018 έγγραφο της Δ/νσης Οικονομικών υπηρεσιών με το οποίο βεβαιώνει την ύπαρξη σχετικής πίστωσης στον προϋπολογισμό του τρέχοντος έτους για την κάλυψη της μίσθωσης ακινήτου.
Τα ερωτήματα που έχουν δημιουργηθεί από αυτήν την εξέλιξη είναι πολλά και ιδιαιτέρως σημαντικά:
Μπορεί ο πρόεδρος του ΚΚΜΠΑΠ κ. Σωτήρης Χριστούλης, να μην γνώριζε τι γινόταν την προηγούμενη από αυτόν θητεία, καθώς δεν ήταν την περίοδο εκείνη δημοτικός σύμβουλος, παρόλα αυτά το θέμα της εξεύρεσης χώρου για την στέγαση του συμβουλευτικού σταθμού άνοιας ήταν γνωστό, τουλάχιστον στον σημερινό αντιδήμαρχο κ. Χριστόφορο Σιαφάκα, ο οποίος εισηγήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο και το επέτυχε, να αναζητηθεί ακίνητο προς εκμίσθωση, καθώς υπηρεσιακά βεβαιώθηκε ότι δεν υπάρχει δημοτικό ακίνητο, που να εκπληρώνει τις απαιτούμενες προδιαγραφές για την στέγαση του εν λόγω σταθμού.
Να σημειωθεί το εξής: ο χώρος που στεγάζεται σήμερα η Αναγέννηση, ουδέποτε είχε παραχωρητήριο, όπως ορθά αναφέρει σήμερα ο Δήμαρχος. Έτσι σίγουρα θα υπήρχε εκείνη την περίοδο στα διαθέσιμα ακίνητα του Δήμου Αρταίων, ήτοι θα αξιολογήθηκε ο χώρος και θα αποκλείστηκε, ως μη κατάλληλος.
Θεωρούμε ότι αν δεν διερευνήθηκε εκείνη την περίοδο υπηρεσιακά, θα πρέπει να γίνει εξέταση, για ποιον λόγο και με εντολή τίνος, οι αρμόδιοι υπάλληλοι δεν ερεύνησαν ένα ακίνητο της δημοτικής ιδιοκτησίας και με τον τρόπο αυτόν παρέπεμψαν την διοίκηση στην σύμβαση μίσθωσης, δεσμεύοντας και σχετική πίστωση το τρέχον έτος.
Από την άλλη, ξεκινάει αυτή η υπόθεση και ο δήμαρχος Αρταίων κ. Τσιρογιάννης εκτίθεται άμεσα και προσωπικά και παίρνει επάνω του όλη την ευθύνη της σύγκρουσης με μια ιστορική ομάδα, επειδή θεωρεί ότι ο συγκεκριμένος χώρος είναι ο πλέον κατάλληλος για την ανάπτυξη της δομής.
Το επόμενο ερώτημα: σήμερα υπάρχει σχετικό έγγραφο της Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών που να βεβαιώνει ότι κάτι έχει αλλάξει από το 2018 και πλέον αυτό το δημοτικό ακίνητο εκπληρώνει τις απαιτούμενες προδιαγραφές για τη στέγαση του συμβουλευτικού σταθμού για την άνοια;
Η γνώμη μας είναι ότι ο κ. Δήμαρχος οφείλει να δημοσιοποιήσει αυτό το νέο υπηρεσιακό έγγραφο και να διαπιστώσουμε τι ισχύει σε επίπεδο υπηρεσιών.
Από την άλλη: τι γίνεται αλήθεια με τις αποφάσεις των δημοτικών συμβουλίων;
Καλώς ή κακώς, εξεδόθη μια απόφαση και μάλιστα με ομόφωνη απόφαση, με την οποία ζητείται να εξευρεθεί ένα κτήριο και να μισθωθεί, με τις νόμιμες διαδικασίες, το οποίο να πληροί τις προδιαγραφές προσβασιμότητας ΑμΕΑ. Αυτή η απόφαση έφτασε ποτέ στα χέρια του Δημάρχου για να την εκτελέσει; Πέρασαν τρία ολόκληρα χρόνια, έγιναν και εκλογές και επανεκλέχθηκε το ίδιο σχεδόν σώμα και ο ίδιος δήμαρχος και η απόφαση αυτή δεν εφαρμόστηκε ποτέ;;;
Για ποιον λόγο;
Την προσέβαλε κάποιος στην επιτροπή του άρθρου 18 ή προσέφυγε δικαστικά; Είναι ή δεν είναι υπεύθυνη η δημοτική αρχή να εκτελεί αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου (για την έκδοση των οποίων, μάλιστα η ίδια εισηγείται, δια του αρμοδίου αντιδημάρχου κ. Σιαφάκα).
Ο δήμαρχος έλαβε γνώση της απόφασης και την έβαλε στο συρτάρι;
Έγινε άραγε κάποια προκήρυξη μίσθωσης καταστήματος για την δομή αυτή ή μπήκε στις καλένδες των ανεφάρμοστων αποφάσεων;
Και η προβλεπόμενη πίστωση, που με το έγγραφό της η Δ/νση Οικονομικών έκανε λόγο ότι προβλέφθηκε για τον σκοπό της μίσθωσης έγινε, αυτή που τελικά διατέθηκε;
Θα μπορούσαμε να πούμε ότι λόγω κορωνοϊού, τα πράγματα με τις δομές πήγαν λίγο πίσω… Ίσως να χαλάρωσε λίγο και ο Δήμος. Είναι μια άποψη… Επίσης δεν είναι κακό ένας δήμαρχος να ψάχνει να βρει τρόπους, έτσι ώστε να γλιτώσει χρήματα ο δημόσιος κοβαρνάς, από τις σωρηδόν μισθώσεις για τα προγράμματα αυτά. Κι αυτό είναι ένας ευγενής πράγματι σκοπός.
Όμως πριν από όλα αυτά, θα πρέπει να υπάρξει μια σειρά, να μας ενημερώσει ο Δήμος και ο ίδιος ο δήμαρχος προσωπικά, ποια ήταν η τύχη της απόφασης αυτής του δημοτικού συμβουλίου και για ποιον λόγο δεν εκτελέστηκε.
Είμαστε βέβαιοι ότι μπορεί να υπάρξει μια σαφής και εμπεριστατωμένη απάντηση στα ερωτήματα αυτά, και ειδικά σε αυτό ο κ. Τσιρογιάννης οφείλει να απαντήσει, γιατί άλλο πράγμα είναι οι πολιτικές αποφάσεις που πρέπει να σεβόμαστε και άλλο πράγμα οι αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου, για τις οποίες υπάρχουν συγκεκριμένες διαδικασίες να τις ανατρέψουμε.
Και αυτό που ζητάμε να πληροφορηθούμε είναι αν αυτές οι διαδικασίες ακολουθήθηκαν ή όχι…
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΪΝΤΑΣΗΣ

Διαβάστε επίσης

spot_img

Τελευταία Νέα