10.8 C
Arta
20 Απριλίου 2024

ΟΛΓΑ ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Έχει ξεφύγει η ακρίβεια

Διαβάστε επίσης

«Την ανάγκη για εντατικούς ελέγχους στην αγορά για την καταπολέμηση της αισχροκέρδειας, μείωση του κόστους ρεύματος και πετρελαίου για τον πρωτογενή τομέα παραγωγής και αυστηρή εποπτεία της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας», επισημαίνουν σε επίκαιρη επερώτηση που κατέθεσαν 56 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την αύξηση του κόστους ζωής, με πρωτοβουλία του τομεάρχη Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και βουλευτή Μεσσηνίας, Αλέξη Χαρίτση. Την επίκαιρη επερώτηση συνυπογράφει και η γραμματέας της ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Όλγα Γεροβασίλη.
Η κατάσταση στην ελληνική οικονομία έχει επιδεινωθεί έντονα το τελευταίο διάστημα. Χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Η ύφεση στην Ελλάδα για το 2020 άγγιξε το 8,2%. Πρόκειται για τη δεύτερη μεγαλύτερη ύφεση μεταπολεμικά και μία από τις χειρότερες στην Ευρώπη για το 2020. Το ιδιωτικό χρέος διογκώθηκε και το δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ εκτινάχθηκε. Την ίδια στιγμή στην πλειοψηφία τους οι πολίτες εμφανίζονται απαισιόδοξοι για την πορεία της οικονομίας.
Παράλληλα, το ποσοστό των ανθρώπων που κινδύνευε από φτώχεια ή κοινωνικό αποκλεισμό στην Ελλάδα είναι 28,9% (ΕΛΣΤΑΤ 22/6/2021, έτος αναφοράς 2019). Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, το 27,5% των Ελλήνων πολιτών δήλωναν ότι δεν μπορούσαν να ανταποκριθούν στο κόστος των καθημερινών τους αναγκών πριν την έναρξη της πανδημίας, ενώ η χώρα μας κατέχει την τρίτη χειρότερη θέση (ποσοστό 48% έναντι 32% του ευρωπαϊκού μέσου όρου) ως προς την ικανότητα να ανταποκριθούν σε απρόσμενες οικονομικές προκλήσεις, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat (5/5/2020).
Ταυτόχρονα, η ανεργία στη χώρα παρουσίασε αύξηση στο 17% για τον Απρίλιο του 2021 (ΕΛΣΤΑΤ), ενώ η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη θέση της ΕΕ στην ανεργία των νέων για τον Μάιο, με ποσοστό 38,2% (21 ολόκληρες μονάδες πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο 17,3%), σύμφωνα με τα στοιχεία της Κομισιόν.
Όλα τα παραπάνω στοιχεία δημιουργούν μια δυσοίωνη οικονομική αλλά και κοινωνική κατάσταση, καθώς αποτυπώνεται πλέον με σαφήνεια η οικονομική δυσπραγία των ελληνικών νοικοκυριών αλλά και η εκτόξευση του κόστους διαβίωσης.

Διαβάστε επίσης

spot_img

Τελευταία Νέα