15.9 C
Arta
23 Νοεμβρίου 2024

Π. ΛΥΤΡΑΣ: Η ιστορία της εφημερίδας

Διαβάστε επίσης

Οι πρώτες εφημερίδες εντοπίζονται στην εποχή του Μεγάλου Αλέξανδρου και ονομάζονταν “Βασίλειες Εφημερίδες“, περιέγραφαν κυρίως τα δρώμενα του Βασιλείου της Μακεδονίας, τις ασχολίες του Βασιλιά καθώς και μερικές πληροφορίες για τα πολιτικά και στρατιωτικά γεγονότα που επικρατούσαν. Ορισμένοι ιστορικοί ωστόσο υποστηρίζουν πως οι “Βασίλειες Εφημερίδες” έχουν τις ρίζες τους πολύ πριν τη βασιλεία του Μεγάλου Αλέξανδρου και ο ίδιος απλά συνέχισε την παλιότερη παράδοση των βασιλιάδων της Μακεδονίας με την έκδοση των φυλλάδων.
Στην αρχαία Ρώµη το 48π.Χ. µε εντολή του Ιούλιου Καίσαρα εκδίδονταν τα actadiurna ή actasenatus που περιείχαν πολιτικές ειδήσεις και διάφορες άλλες πληροφορίες. Πέρα από τη Μακεδονία επίσης, εφηµερίδες είχαν βασιλιάδες της Περσίας, της Αιγύπτου και άλλων ανατολικών χωρών. Παράλληλα υπάρχουν αναφορές µέσα από την αρχαία ελληνική λογοτεχνία για ένα ιστορικό έργο µε τίτλο “Εφηµερίς του Τρωικού πολέµου” που αποδίδεται σε κάποιον Κρητικό. https://www.freeminds.gr/
Εφημερίδα. Η Κυριακάτικη απόλαυσή μου από τα φοιτητικά χρόνια.
Μάλλον οφείλεται στο ότι από φοιτητής εργαζόμουν σε τοπικές εφημερίδες στην Πάτρα που φοιτούσα. Πρώτα στην Γνώμη του Χριστόπουλου μετά στην Δημοκρατία του Φυτιλά. Σποραδικά άρθρα στην Πελοπόννησο. Κυρίως ασχολούμουν με φοιτητικά δρώμενα. Έτσι αγάπησα το διάβασμα του Κυριακάτικου τύπου. Θυμάμαι ακόμη και στο τραπέζι το μεσημβρινό έριχνα κλεφτές ματιές. Σαν καθηγητής είχα το πρώτο φροντιστήριο στην Ανέζα με τον αείμνηστο αγαπημένο συνεργάτη τον Βασίλη Συγγούνα. Καθημερινά διάβαζα τον Ριζοσπάστη μιας και ο συνέταιρός μου ήταν παραδοσιακός αριστερός. Θυμάμαι τα πειράγματα που του κάναμε μαζί με τους μαθητές μιας και δεν είχε αθλητικά. Νευρίαζε μας την έπερνε αλλά στο άλλο διάλειμμα την εύρισκα πάλι στο γραφείο μου. Ένας αγαπημένος φίλος.
Στην Άρτα πάλι η αγάπη για τα τοπικά δρώμενα μεγάλη και πολλές φορές με φιλοξενούσε στην Πρωινή ο αείμνηστος φίλος Κώστας Γκέτσης.
Τώρα που γράφω είναι Κυριακή μεσημέρι. Για τρεις ώρες μελετώ την Κυριακάτικη αγάπη μου ‘’ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ’’. Μεγάλη αδυναμία αυτή η εφημερίδα. Διάβασα τόσα βιβλία από τις Κυριακάτικες εκδόσεις που έγινα βιβλιοφάγος. Δεν λέω για τα περιοδικά που ακολουθούν τις εκδόσεις και καλύπτουν όλη την εβδομάδα.
Φυσικά όλη την εβδομάδα μαζί με την σκέψη της δουλειάς μου το μυαλό μου δεν σταματά να επεξεργάζεται τα θέματα που θα αναπτύξω στην εφημερίδα ΑΠΟΨΗ press.

Η ιστορία της εφημερίδας μέσα στους αιώνες
Κατά τον ορισμό εφημερίδα θεωρείται οποιαδήποτε έντυπη περιοδική έκδοση που κατά πλειονότητα περιέχει πληθώρα ειδησεογραφικών στοιχείων και γεγονότων της περιόδου στην οποία εκδίδεται. Μέσα στους αιώνες δέχτηκε κριτικές, άλλαξε την μορφή και το είδος της και σήμερα έφτασε να αποτελεί έναν από τους 4 στύλωνες μίας χώρας, η δύναμη των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης ήταν και είναι όπλο των ισχυρών άριστα χρησιμοποιούμενο από τους έξυπνους και παράλληλα ο καλύτερος τρόπος διαχείρισης της βούλησης των μικρών. Πίσω στην ιστορία, ωστόσο, όταν οι φυλλάδες ήταν το πολύ 3 διαφορετικές σε ολόκληρη την Ευρώπη, το έντυπο αυτό είδος επικοινωνίας ήταν ο μόνος και υψίστης σημασίας τρόπος ενημέρωσης των λαών. https://www.freeminds.gr/
Η Εφημερίς είναι η αρχαιότερη διασωθείσα ελληνική εφημερίδα.
Τυπώθηκε στη Βιέννη της Αυστρίας από τους Έλληνες αδερφούς, τυπογράφους και εκδότες, αδερφούς Πούλιο και Γεώργιο Μαρκίδες Πούλιου, από το 1790 έως το 1797. Η Εφημερίς, υπήρξε μαχητικό όργανο των ιδεών του νεοελληνικού διαφωτισμού, που μεταξύ άλλων, πρέσβευε και την εθνική απελευθέρωση. Η Εφημερίς είχε μεγάλη απήχηση, φτάνοντας σε όλες τις περιοχές που υπήρχαν ελληνικές παροικίες, ενημερώνοντας τις ελληνικές κοινότητες για τα γεγονότα που συνέβαιναν στο κόσμο αλλά και στον τουρκοκρατούμενο ελληνικό χώρο.
Η πρώτη έντυπη εφημερίδα στην Ελλάδα, που εκδόθηκε την 1η Αυγούστου 1821 στην επαναστατημένη Καλαμάτα.
Τυπώθηκε στο μικρό τυπογραφείο, που είχε φέρει ο Δημήτριος Υψηλάντης από την Τεργέστη. «Επιστάτη και εκδότη» όρισε τον ιερωμένο Θεόκλητο Φαρμακίδη, με προϋπηρεσία στον Τύπο («Λόγιος Ερμής») και πανεπιστημιακή μόρφωση.
Ως πρώτη επίσημη Ελληνική εφημερίδα χαρακτηρίζεται η «Σάλπιγξ Ελληνική» του Ιωάννη Τόμπρου με διευθυντή τον Θεόκλητο Φαρμακίδη η οποία εκδόθηκε την 1η Αυγούστου του 1821 στην Καλαμάτα, ταυτόχρονα με την έκρηξη της Ελληνικής Επανάστασης.
Αξία Tοπικής εφημερίδας.
Προσωπική μου γνώμη δεν πρέπει να μην διαβάζεται από όλους στην πόλη που εκδίδεται. Μικρή η συνδρομή μεγάλη η αξία της. Στην κάθε πόλη πρέπει ο καθένας να ξέρει τα θέματα που λίγο πολύ τους απασχολούν. Αλλά και η αξία της κάθε πόλης μεγάλη. Η ιστορία της άγνωστη. Εκεί αναδεικνύονται όλα.
Η έντυπη ενημέρωση είναι άλλο πράγμα. Καμμιά σχέση με το tablet ή το κινητό. Θυμάμαι ένα κύριο στην οδό Κομμένου που ζούσα πριν, που διάβασε την εφημερίδα στο δρόμο και περπατούσε. Το καλοκαίρι την είχε να του προστατεύει το κεφάλι όταν πήγαινε στο σπίτι του. Στο μπαλκόνι του πάντα τον έβλεπα να την διαβάζει. Αυτός είχε την μανία που έχουμε σήμερα όλοι με το κινητό.
Οι τοπικές εφημερίδες της Άρτας.
Η Ηχώ της Άρτας. Ημερήσια εφημερίδα της Άρτας από το 1957
Αλήθεια. Εβδομαδιαία εφημερίδα της Άρτας από το 1962
Αυτές είναι οι πρώτες όπως βρήκα στην https://el.wikipedia.org/ Φυσικά υπάρχουν αλλά και υπήρξαν πολλές.
Οι τοπικές εφημερίδες κατά κύριο λόγο ήταν στην αρχή καθημερινές. Οι δυσκολίες όμως της εκτύπωσης τις οδήγησε σιγά σιγά σε εβδομαδιαία μορφή, αλλά έχουμε και κάθε 15μερο αλλά και μηνιαίες μορφές. Πολύ φοβάμαι όταν εκλάβουν αρνητικό μήνυμα όλοι οι εκδότες θα έχουμε μόνο ιντερνετικές μορφές. Τότε θα χαλαστώ πολύ. Αν και έχω ιντερνετικό κανάλι ενημέρωσης και εύρεσης εργασίας αυτή η διαδικασία της εφημερίδας θα με τρελαίνει αν λείψει. Επίσης χαλιέμαι όταν παίζουν πολιτικά παιχνίδια ή όταν πληρωμένα χτυπούν συνανθρώπους μας. Με τρελαίνει η πολιτική μανία κάποιων σε κάθε τους αναφορά. Έλεος υπάρχουν και άλλα πράγματα πέρα από την πολιτική παιδιά.
Τι εννοούμε όταν λέμε τοπική εφημερίδα
Τοπική είναι μια εφημερίδα η οποία δεν κυκλοφορεί σε όλη την χώρα. Είναι αυτή που έχει νέα μόνο για έναν τόπο και όχι για όλη τη χώρα. Μικρή σε όγκο σπάνια με ένθετα εκτός και αν είναι διαφημιστικά. Συνήθως τον όγκο και την εργασία την κάνει ο εκδότης που είναι τρελός με την έκδοση εφημερίδας. Υπάρχουμε και εμείς με μικρότερη αγάπη και πιστέψτε με την ίδια τρέλα στην βοήθεια της έκδοσης με χαρακτηριστικά άρθρα. Πολλές τοπικές εφημερίδες έχουν φτιάξει την έκδοσή τους εφάμιλλη των μεγάλων εφημερίδων της χώρας μας και έχουν περισσότερους και από αυτές αναγνώστες. Φυσικά σχεδόν όλες έγχρωμες.
Τελειώνοντας να πω ότι ξεφυλλίζω τοπικές εφημερίδες και γενικά εφημερίδες στις αναμονές στα ιατρεία, κουρεία, στην θάλασσα στην ξαπλώστρα. Την προηγούμενη Κυριακή σε όλες τις ξαπλώστρες μοναδικός με εφημερίδα ήμουν εγώ. Φυσικά μαζί και η ΑΠΟΨΗ. Μελετώ στο λεωφορείο σε ταξίδια αλλά και καθημερινά στο WC. Μην μου πείτε ότι δεν κάνετε το ίδιο. Μη μου πείτε δεν έχετε μαζί σας το κινητό. Διάβαζα και για το σχολείο το πρωί πριν φύγω στο WC το μάθημα της πρώτης ώρας. Ωραίες αναμνήσεις έρχονται στο μυαλό όταν αποφασίσεις να γράψεις.

ΛΥΤΡΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Διαβάστε επίσης

spot_img

Τελευταία Νέα