10.8 C
Arta
20 Απριλίου 2024

Χρήστος Γκόκας: Πρόσβαση ΑμΕΑ στις παραλίες

Διαβάστε επίσης

Ο Βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, κ. Χρήστος Γκόκας, μαζί με Βουλευτές της Κ.Ο. του Κινήματος Αλλαγής, κατέθεσαν ερώτηση προς τους Υπουργούς Εσωτερικών, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Οικονομικών και Τουρισμού, σχετικά με την προσβασιμότητα των Ατόμων με Αναπηρία ή με κινητικές δυσκολίες στις παραλίες.
Ειδικότερα αναφέρουν ότι η άποψη ότι τα Άτομα με Αναπηρία ή κινητικές δυσκολίες θα κάθονται στο σπίτι κατά τους θερινούς μήνες, ενώ ο γενικός πληθυσμός θα κατακλύζει τις παραλίες δείχνει μειωμένη κοινωνική ευαισθησία και αντίληψη του προβλήματος των περιορισμών και των δυσκολιών που υπάρχουν. Το πρόβλημα θα μπορούσε να εξαλειφθεί με τη χρήση του πρωτοποριακού αυτόνομου συστήματος θαλάσσιας πρόσβασης ΑμεΑ (Seatrac). Τα συγκεκριμένα συστήματα αποτελούνται από ηλεκτροκίνητα καθίσματα, ενεργειακά αυτόνομα, καθώς διαθέτουν φωτοβολταϊκά πάνελ, χωρίς να απαιτείται τροφοδότηση από το δίκτυο ηλεκτροδότησης. Βέβαια υπάρχει και εναλλακτική επιλογή με το ειδικό αμφίβιο τροχοκάθισμα κατάλληλο για διακίνηση στην παραλία και πρόσβαση στη θάλασσα, καθότι επιπλέει (Floating Wheelchair).
Επιπλέον επισημαίνουν ότι υπάρχουν λύσεις για τη διευκόλυνση πολλών ανθρώπων με κινητικά προβλήματα, όμως τα τελευταία χρόνια μόνο σε κάποιους Δήμους της χώρας γίνονται ενέργειες για να δημιουργήσουν αντίστοιχες δομές, χωρίς παρ’ όλα αυτά να υπάρχει μια ολοκληρωμένη πολιτική πρόσβασης των ΑμεΑ στις παραλίες.
Οι Βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής με δεδομένο ότι η χώρας μας διαθέτει χιλιάδες χιλιόμετρα παραλιών και ότι η προσβασιμότητα των Ατόμων με Αναπηρία ή μερική δυσκολία στην κίνηση σ’ αυτές θα έπρεπε να αποτελέσει προτεραιότητα, μέσα από ένα ολοκληρωμένο σχέδιο από την Πολιτεία, ρωτούν τους αρμόδιους Υπουργούς εάν τους απασχολεί το ζήτημα αυτό, αν υπάρχει σχεδιασμός για τη δημιουργία ενός δικτύου σημείων «προσβασιμότητας» στις κυριότερες παραλίες ανά νομό της χώρας, καθώς επίσης ρωτούν και για τη χρηματοδότηση αυτού του έργου. Επίσης θέτουν ερωτήματα για τυχόν κατάθεση ανάλογης πρότασης από την Εθνική Επιτροπή Προσβασιμότητας όπως επίσης και εάν υπάρχει πρόθεση να χρηματοδοτηθεί αυτό το έργο μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης.

Διαβάστε επίσης

spot_img

Τελευταία Νέα