Το Εργαστήριο Γνώσης & Ευφυούς Πληροφορικής του Τμήματος Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών, του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, πραγματοποίησε στις 27 & 28 Ιουλίου 2021 σειρά εκδηλώσεων, στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου SMARTiMONY «Η υποστήριξη των ενδιαφερόμενων μελών για την αντιμετώπιση της στρατηγικής καινοτομίας στον τομέα του τουρισμού σε περιφερειακές, απομακρυσμένες και αραιοκατοικημένες περιοχές με ανθεκτικές προσφορές κληρονομιάς και επενδύσεις βάσει θέσεων στις Πολιτιστικές και Δημιουργικές Βιομηχανίες» το οποίο χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Διασυνοριακής Συνεργασίας «Ελλάδα – Αλβανία 2014-2020».
Την Τρίτη 27 Ιουλίου 2021 το πρωί, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη μελέτης σε μια πολιτιστική διαδρομή σε ιστορικά σημεία της Άρτας, που περιλαμβάνει τον ναό του Απόλλωνα, το μεγάλο θέατρο της αρχαίας Αμβρακίας, το μικρό θεατράκι – βουλευτήριο της αρχαίας Αμβρακίας, την Αγία Θεοδώρα, την εκκλησία του Σωτήρος, το ρολόι της πόλης, το κάστρο της Άρτας, το Μνημείο Εβραίων Μαρτύρων και την εβραϊκή συνοικία, τον ναό της Αγίας Παρασκευής και τα αρχαία τείχη της Αμβρακίας, την Παρηγορήτισσα, το γεφύρι της Άρτας, το λαογραφικό μουσείο και την Παναγία Βλαχερνών.
Την Τρίτη 27 Ιουλίου 2021 το απόγευμα πραγματοποιήθηκε «Συζήτηση και Συνδημιουργική Αξιολόγηση της Πολιτιστικής Σημαντικότητας των μνημείων της Άρτας» στον αύλειο χώρο του Ιστορικού Μουσείου «Γαρουφάλειος Στέγη». Οι συμμετέχοντες, εκπρόσωποι φορέων και ενεργοί πολίτες, είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν για την ανάδειξη της τουριστικής εικόνας της Άρτας και την σημαντικότητα της πολιτιστικής κληρονομιάς της, μέσω της ανταλλαγής απόψεων, υποδεικνύοντας τρόπους για να καταστεί σπουδαιότερη σε χωρική (παγκόσμια, εθνική, περιφερειακή, τοπική), οικονομική και κοινωνική (έθνος, κοινότητα, ομάδα, οικογένεια, προσωπικά) κλίμακα.
Συγκεκριμένα η εκδήλωση ξεκίνησε με χαιρετισμό του καθηγητή Χρυσόστομου Στύλιου, ο οποίος αναφέρθηκε στην αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών, προκειμένου να υλοποιηθούν καινοτόμα εργαλεία όπως εφαρμογές πολυόρασης, ηλεκτρονικά βιβλία, εικονική περιήγηση, αξιοποίηση της επαυξημένης πραγματικότητας ώστε να αναδειχθούν τα μνημεία της Άρτας σε παγκόσμια επίπεδο.
Η Αναστασία Σίμου, θεματική αντιπεριφερειάρχης στον χαιρετισμό της ανέφερε τα ακόλουθα: « Ο τόπος μας έχει δημιουργήσει έναν πολιτισμό πλούσιο και ανθεκτικό στο χρόνο. Καλλιτεχνικά δημιουργήματα, αισθητικές άψογες παρεμβάσεις, εκκλησίες, γεφύρια και μοναδικά αρχιτεκτονικά κατασκευάσματα που αγγίζουν την τελειότητα και συνθέτουν το μεγαλείο της ηπειρώτικης δημιουργίας. Παράλληλα ο τρόπος ζωής του Ηπειρώτη και της Ηπειρώτισσας του Αρτινού και της Αρτινής –πάντα στην υπηρεσία του ανθρώπου και γενικότερα ο αγώνας του για την προάσπιση των οικουμενικών αξιών και η αντίστασή του στους κατακτητές ζωγραφίζουν αυτό τον πολιτισμό της πατρίδας μας. Η τεχνολογία προχωρά και προωθεί νέα επιστημονικά επιτεύγματα που ασφαλώς η ορθόδοξη χρήση τους θα συμβάλλει ουσιαστικά στην βελτίωση της ποιότητας ζωής μας. Αδήριτη καθίσταται η ανάγκη να συνταιριαστούν και να συνυπάρξουν. Το όφελος θα είναι μεγάλο. Εξάλλου ο πολιτισμός του τόπου μας είναι πλούσιος και μακρόχρονος.»
Ακολούθησε η εισήγηση της Κατερίνας Σχισμένου, Φιλολόγου- ερευνήτριας με θέμα «Τρόποι αύξησης των επιπέδων σημαντικότητας της πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής της Άρτας». Στην εισήγησή της τόνισε την αναγκαιότητα να δημιουργηθεί μια ατζέντα σημαντικότητας των μνημείων της περιοχής προκειμένου να ενταχθούν στον κατάλογο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO. Ένα μνημείο αποτελεί «κοινό αγαθό» και είναι δημόσιο. Αποτελεί μέρος της καθημερινότητας ενός πολίτη και πρέπει με κάποιο τρόπο να ενταχθεί στην συγκινησιακή του και βιωματική του σφαίρα προκειμένου να γίνει και βαθύτερο κτήμα του και να μετατραπεί σε αξία, αισθητική και πολιτισμική. Επίσης αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα της εμπλοκής της κάθε μορφής εκπαίδευσης για τις νέες γενιές ώστε να κατανοήσουν τον τόπο που ζουν και την ιστορική του συνέχεια.
Η εισήγηση της Δρ. Δωροθέας Παπαθανασίου-Zuhrt, στέλεχος του Εργαστηρίου αφορούσε τον «ρόλο του ψηφιακού πολιτισμού στην τουριστική ανάπτυξη» με έμφαση στην σημαντικότητα και αναγκαιότητα του πολιτιστικού αφηγήματος ιδιαίτερα για τη νέα γενιά προκειμένου να υπάρξει σύνδεση με τον πολιτιστικό πλούτο και ιστορία. Η Δρ. Δωροθέα Παπαθανασίου-Zuhrt αναφέρθηκε στην ανάγκη να δοθεί μεγαλύτερη βαρύτητα και οικονομική στήριξη στον πολιτισμό καθώς αποτελεί μοχλό οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης.
Ακολούθησε ανοιχτή συζήτηση στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι φορέων και εμπλεκόμενοι με την πολιτιστική δημιουργία της περιοχής παρουσιάζοντας πολύ ενδιαφέρουσες προτάσεις και σχέδια δράσης που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν στην πολιτιστική και δημιουργική βιομηχανία της ευρύτερη περιοχής της Άρτας. Στην ανοιχτή συζήτηση ακούστηκαν προτάσεις από τον Σχισμένο Αριστείδη, Εκπαιδευτικό – Συγγραφέα, τον Μπανιά Κωνσταντίνο, Δημοσιογράφο – Ερευνητή, Αντώνη Κολιάτσο, Μαθηματικό – Ιστορικό Ερευνητή, Γιάννη Καϊντάση, Δικηγόρο, Εκδότη της Εφημερίδας «ΑΠΟΨΗ», Λιόντο Νίκο, Αντιδήμαρχο Οικονομικών του Δήμου Αρταίων, Πατέντα Γεωργία, Πρόεδρο του Συλλόγου Τουρ. Καταλ. «Ο ΑΡΑΧΘΟΣ», Μπανταλούκα Νίκο, Πρόεδρο του Συλλόγου Σκουφά και Σκουλίδα Ηλία, Επίκουρο καθηγητή νεώτερης ιστορίας του Τμήματος Μουσικής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
Οι κύριοι άξονες συζήτησης αφορούσαν τις Πολιτιστικές & Δημιουργικές Βιομηχανίες, οι οποίες αποτελούν διεθνώς ένα νέο πεδίο επιχειρηματικής δραστηριότητας με σημαντική συνεισφορά στην οικονομία, την κοινωνία, τον πολιτισμό και τον τουρισμό. Επιπροσθέτως, έμφαση δόθηκε στην αξιοποίηση εφαρμογών ψηφιακής τεχνολογίας στον Πολιτισμό, οι οποίες συνεισφέρουν δυναμικά στην ορθολογική, βιώσιμη και παραγωγική διαχείριση, ανάδειξη και προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, ενώ παράλληλα δημιουργούν νέες δυνατότητες και ευκαιρίες πρόσβασης στα πολιτιστικά αγαθά, με τρόπους που δεν ήταν εφικτοί από τα παραδοσιακά και συμβατικά μέσα.
Την Τετάρτη 28 Ιουλίου 2021 και ώρα 10:30 πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Αρχαιολογικού Μουσείου Άρτας, Εκδήλωση Διαβούλευσης για την Αξιοποίηση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν καινοτόμες μεθοδολογίες σχεδιασμού και υλοποίησης της Πολιτιστικής εμπειρίας στοχευμένες στην Άρτα καθώς και τα αποτελέσματα της ποιοτικής και ποσοτικής έρευνας που πραγματοποιήθηκε στην περιοχή της Άρτας, στην οποία συμμετείχαν όλοι οι δυνητικά εμπλεκόμενοι φορείς, ενεργοί πολίτες και επιχειρηματίες από τις Πολιτιστικές και Δημιουργικές Βιομηχανίες.
Συγκεκριμένα η εκδήλωση ξεκίνησε με την εισήγηση του Χρυσόστομου Στύλιου, Καθηγητή Τμ. Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών, Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, «To έργο SMARTiMONY και οι δράσεις του». Το Έργο SMARTiMONY στοχεύει: στην προώθηση του πολιτιστικού τουρισμού, στην υιοθέτηση νέων καινοτόμων λύσεων – με άξονα τον πολιτισμό, για οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη, στην ενίσχυση του τουριστικού προϊόντος μέσω της πολιτιστικής και δημιουργικής βιομηχανίας, στον πολλαπλασιασμό των εσόδων από τον πολιτιστικό τουρισμό, στην προσέλκυση τουριστών, παρουσιάζοντας την υλική και άυλη πολιτιστική κληρονομιά μέσω καινοτόμων αφηγηματικών τεχνικών και πολυμέσων, στη δημιουργία χώρων πολιτιστικού ενδιαφέροντος, βασισμένων σε ένα νέο πρότυπο βιωματικών εμπειριών, στην παροχή τουριστικών εμπειριών που βασίζονται στο συνδυασμό καινοτόμων προϊόντων/υπηρεσιών ΤΠΕ για την ανάδειξη των υλικών και άυλων στοιχείων πολιτιστικής κληρονομιάς, στη διάχυση και προώθηση των αποτελεσμάτων του έργου σε επιλεγμένες ομάδες – στόχους μέσω της πολιτιστικής και δημιουργικής βιομηχανίας.
Ακολούθησε η εισήγηση «Σχεδιασμός και Υλοποίηση της Πολιτιστικής Εμπειρίας» της Δρ. Δωροθέας Παπαθανασίου-Zuhrt, Τμ. Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών, Πανεπιστημίου Ιωαννίνων όπου με παραδείγματα από άλλες περιοχές που εφαρμόστηκαν παρόμοιες δράσεις παρατηρήθηκε αύξηση της δημιουργικής και πολιτιστικής βιομηχανίας ενώ αναφέρθηκε και σε συγκεκριμένα ψηφιακά μέσα και εργαλεία που είναι αυτό εφικτό να πραγματοποιηθεί.
Ακολούθησε η «Παρουσίαση αποτελεσμάτων της ποιοτικής και ποσοτικής έρευνας σε εμπλεκόμενους φορείς και εργαζόμενους στις Πολιτιστικές και Δημιουργικές Βιομηχανίες» από την Κατερίνα Σχισμένου, Φιλόλογο- ερευνήτρια και τον Κωνσταντίνο Φωτείνη, Τμ. Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών, Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Η έρευνα διεξήχθη την περίοδο του Απριλίου- Μαΐου 2021 στην πόλη της Άρτας σε ένα δείγμα 80 ερωτηθέντων για την ποιοτική και ποσοτική έρευνα σε εμπλεκόμενους φορείς και εργαζόμενους στις Πολιτιστικές και Δημιουργικές Βιομηχανίες.
Ακολούθησε ανοιχτή συζήτηση και υπογραφή Συμφώνου Συνεργασίας & Συμπλήρωση Ερωτηματολογίου Έρευνας επισκεπτών
Επίσης, παρουσιάστηκε το σύμφωνο συνεργασίας και συμμετοχής στο δίκτυο SMARTiMONY.
Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε μαζί μας, 26810 50234 και contact@kic.uoi.gr.
Επίσης, μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του έργου https://www.smartimony.eu/, καθώς και τον ιστότοπο του Εργαστηρίου Γνώσης & Ευφυούς Πληροφορικής kic.uoi.gr.
Οι συναντήσεις πραγματοποιήθηκαν δια ζώσης τηρώντας όλα τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα.