19.8 C
Arta
26 Απριλίου 2024

Αρραγές το μέτωπο κατά των υδροηλεκτρικών στα Θεοδώριανα

Διαβάστε επίσης

Επιτυχημένη και με μεγάλη συμμετοχή η συγκέντρωση κατοίκων φορέων και συλλογικοτήτων στην πλατεία Θεοδωριάνων.
Το λόγο πήρε στην αρχή ο πρόεδρος του συλλόγου ΟΙ ΟΡΕΙΝΟΙ Δημήτρης Στεργιούλης, ο οποίος αναφέρθηκε αναλυτικά στις νέες αδειοδοτήσεις δυο μικρών υδροηλεκτρικών στα ποτάμια των Θεοδωριάνων, στις ενέργειες που έχουν γίνει μέχρι τώρα και κάλεσε τους κατοίκους και φορείς των Θεοδωριάνων να δώσουν τον αγώνα ενάντια στην φραγματοποίηση και σωλήνωση των ποταμιών μέχρι τέλους .
Στη συνέχεια ο πρόεδρος της κοινότητας Θεοδωριάνων Δημήτρης Σφώρος ρητά και κατηγορηματικά τάχτηκε ενάντια στα σχεδιαζόμενα υδροηλεκτρικά.
Από το δίκτυο Μεσοχώρα Αχελώος SOS κυρία Βούλα Βλάχου αναφέρθηκε στο ιστορικό της υπόθεσης του φράγματος της Μεσοχώρας και στις καταστροφικές συνέπειες που θα έχει η λειτουργία του φράγματος και η σχεδιαζόμενη εκτροπή του Αχελώου.
Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα η τοποθέτηση του Olci Nica, από το κίνημα Albania eco για τη διάσωση του Αώου, βιολόγου με εξειδίκευση στα ποτάμια οικοσυστήματα.
Από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Τζουμερκιωτών απηύθυνε χαιρετισμό ο πρόεδρος Χρήστος Λαναράς και το μέλος του Δ.Σ. Ανδρέας Ζανίκας αναφέρθηκε εκτενώς στις νέες αδειοδοτήσεις για μικρά υδροηλεκτρικά και αιολικά, που αφορούν τα Τζουμέρκα, στα περιθώρια αντιδράσεων, όσο και στην ανάγκη για κοινό μέτωπο στα Τζουμέρκα ενάντια στη λεηλασία του φυσικού μας πλούτου.
Ο Σωτήρης Τσίτσικας, πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Μικροσπηλιάς εξέφρασε κι αυτός με τη σειρά του την αντίθεσή του στην κατασκευή ενός μικρού υδροηλεκτρικού στο ρέμα του χωριού του.
Η εκπρόσωπος του συλλόγου Ραδοβυζιωτών Ελευθερία Κοσσυβάκη αναφέρθηκε στα σοβαρότατα προβλήματα που προκύπτουν από τις αδειοδοτησεις ΑΠΕ, συνδέοντας την ημέρα της συνάντησης με τις φωτιές που κατακαίουν τη χώρα, και αναφέρθηκε στην κλιματική αλλαγή όπως την βιώνουν οι πολίτες και όπως προσπαθούν να μας την σερβίρουν οι εταιρείες και τα οικονομικά συμφέροντα. Πρότεινε επίσης ένα κοινό μέτωπο Ραδοβιζινών και Τζουμερκιωτών για την προάσπιση της φύσης.
Ο δημοτικός σύμβουλος Λεωνίδας Τσίπρας ενώ τάχτηκε υπέρ της προστασίας του φυσικού πλούτου της περιοχής πρότεινε τα έργα αυτά να τα κάνει ο Δήμος, εισπράττοντας την πληρωμένη απάντηση από παρευρισκόμενο ότι στο «βιασμό δεν διαλέγουμε το βιαστή».
Την εκδήλωση έκλεισαν με σύντομες τοποθετήσεις ο πρόεδρος του συλλόγου «Κωστηλάτα» Γιάννης Παπαγιάννης , ο πρόεδρος της Αδελφότητας Θεοδωριανιτών Γιάννης Λιούκας και ο Ντίνος Γιώτης, ιδρυτικό μέλος και πρώην πρόεδρος του συλλόγου ΟΙ ΟΡΕΙΝΟΙ.
Είναι εξαιρετικά σημαντικό να αναφερθεί ότι όλοι οι φορείς και σύλλογοι των Θεοδωριάνων υπογράφουν από κοινού τα έγγραφα προς τη ΡΑΕ και τις αρμόδιες για την αδειοδότηση υπηρεσίες,

Διαβάστε επίσης

spot_img

Τελευταία Νέα