18.8 C
Arta
29 Μαρτίου 2024

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΝΕΤΑΣ: Η συνδυασμένη επέμβαση ήταν καθοριστική, αλλά… είμαστε σε επιφυλακή

Διαβάστε επίσης

Με την συνδρομή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και την συνεργασία με τις πολιτικές προστασίες της Περιφέρειας Ηπείρου του Δήμου Αρταίων, και της Αστυνομικής Διεύθυνσης Άρτας, την προσωπική εργασία εθελοντών και κατοίκων της περιοχής και προσφορές από επιχειρήσεις, επιδείχθηκε κλίμα ομόνοιας και μπορέσαμε να αντιμετωπίσουμε τον κίνδυνο της καταστροφής από τις πυρκαγιές στον κάμπο της Άρτας, που είχαν σαν αποτέλεσμα να καούν χλολιβαδικές εκτάσεις, μια επιχείρηση και αγροκτήματα της περιοχής, την εκκένωση των χωριών Απόμερο και Μύτικας. Πολλοί μιλάνε για μια δοκιμαστική κατάσταση, καθώς στην Άρτα, τώρα αρχίζει η περίοδος των πυρκαγιών. Να σημειώθεί ότι ο Δήμος Ζηρού απηύθυνε πρόσκληση στους πολίτες να γίνουν εθελοντές δασοπροστασίας, ενώ έχει εκδοθεί ΠΝΠ που απαγορεύει όλες τις επικίνδυνες εξωτερικές δραστηριότητες για το επόμενο διάστημα

Ο συντονισμός της πυροσβεστικής, της αστυνομίας και των φορέων πολιτικής προστασίας με την συνδρομή της Αυτοδιοίκησης, των εθελοντών, αλλά και των κατοίκων είχε ως αποτέλεσμα τον έλεγχο της μεγάλης πυρκαγιάς που ξέσπασε την Παρασκευή το μεσημέρι στο Καλογερικό και το Μύτικα.
Οι δυνατοί άνεμοι που έπνεαν στην περιοχή είχαν σαν αποτέλεσμα η φωτιά που είχε αρχική εστία στο Καλογερικό, να πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις και να απειλήσει τα σπίτια στον οικισμό του Μύτικα. Με την βοήθεια δυο των αεροσκαφών PZL της πυροσβεστικής, και την χρήση επιβραδυντικού υγρού, η φωτιά σε μεγάλο βαθμό ετέθη υπό έλεγχο, όμως για να αποφευχθεί κάθε κίνδυνος εκκενώθηκαν τα χωριά του Μύτικα και του Απόμερου με τους κατοίκους να απομακρύνονται από τα σπίτια τους και οι ηλικιωμένοι να κατευθύνονται στο Δημαρχείο της Ανέζας όπου είχε οργανωθεί επιχείρηση από την ΔΗΚΕΔΑ, με τους εργαζόμενους στο πρόγραμμα ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ προς υποστήριξη τους.
Οι πυροσβεστικές δυνάμεις και οι εθελοντές από την ΔΟΑΚ και τη ΛΕΦΕΔ έπαιζαν κυριολεκτικά το παιχνίδι του ποντικιού και της γάτας, καθώς στα δυο μέτωπα της πυρκαγιάς, υπήρχαν συνεχείς αναζωπυρώσεις, εξαιτίας των δυνατών ανέμων, που συνέχισαν μέχρι αργά το απόγευμα, οπότε και οι φωτιές τέθηκαν υπό πλήρη έλεγχο. Ο συναγερμός έλαβε τέλος και οι κάτοικοι πήραν την άδεια να επιστρέψουν στα σπίτια τους, ενώ ο απολογισμός της πυρκαγιάς ήταν το κάψιμο μεγάλων χορτολιβαδικών κυρίως εκτάσεων, ιδιωτικές καλλιέργειες και ένα χοιροστάσιο.
Να σημειωθεί ότι εκτός από τον Διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Άρτας Πύραρχο Σπυρίδωνα Παπαστάθη, το έργο του συντονισμού της Αστυνομίας που αμέσως επενέβη είχε ο Αστυνομικός Διευθυντής Άρτας κ. Βασιλείου. Στην προσπάθεια από την πλευρά του Δήμου Αρταίων συντόνιζε ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Γιώργος Πανέτας, ενώ στον χώρο βρισκόταν ο Αντιπεριφερειάρχης Άρτας Βασίλης Ψαθάς και ο Δήμαρχος Αρταίων Χρήστος Τσιρογιάννης. Το απόγευμα επισκέφθηκε την πληγείσα περιοχή ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης.
Ο Δήμαρχος Αρταίων Χρήστος Τσιρογιάννης ανέφερε σχετικά με τις πυρκαγιές: Όλα τα οχήματα (υδροφόρες, μηχανήματα έργου κ.α) της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Αρταίων, έφτασαν από την πρώτη στιγμή για να συνδράμουν στη μεγάλη προσπάθεια περιορισμού και κατάσβεσης της πυρκαγιάς που ξέσπασε από νωρίς το μεσημέρι στο Καλογερικό Άρτας. Λόγω των δυνατών ανέμων που έπνεαν στην περιοχή, η φωτιά πήρε μεγάλες διαστάσεις και πλησίασε τα πρώτα σπίτια στον οικισμό του Μύτικα, με αποτέλεσμα να εκκενωθεί τμήμα του οικισμού μετά από εντολή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Επίσης, εντολή δόθηκε να εκκενωθεί προληπτικά και ο οικισμός Απομέρου.
Οι κάτοικοι των περιοχών μεταφέρθηκαν σε κλιματιζόμενες αίθουσες του Δήμου, όπου τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες από τα στελέχη της βοήθειας στο σπίτι, ενώ όσοι χρειάστηκαν, μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο Άρτας.
Είναι αυτονόητο ότι όλες οι δυνάμεις είναι δίπλα σε κάθε περιοχή, η Περιφέρεια, η Πυροσβεστική , η Ελληνική και η Δημοτική Αστυνομία, η ΔΟΑΚ, η ΛΕΦΕΔ, οι εθελοντές, οι ιδιώτες με μισθωμένα οχήματα από το Δήμο.
Είναι επίσης αυτονόητο ότι θα συνεχίσουμε να επιτηρούμε όλη τη νύχτα, για τυχόν αναζωπυρώσεις.
Να σημειωθεί ότι ο σύλλογος εστίασης και διασκέδασης Άρτας προσέφερε φαγητό και νερά στους πυροσβέστες και εθελοντές που έδιναν τη μάχη με τη φωτιά, ενώ ο πρόεδρός Γιώργος Γκανιάτσας ευχαρίστησε όλες τις επιχειρήσεις που ανταποκρίθηκαν στην έκκληση για βοήθεια.
Να σημειωθεί ότι λόγω των προβλέψεων για πυρκαγιές στην περιοχή και οι άλλοι Δήμοι λαμβάνουν τα μέτρα τους. Ο Δήμος Ζηρού λόγω του παρατεταμένου καύσωνα και του αυξημένου κινδύνου πρόκλησης πυρκαγιών, για την καλύτερη δυνατή προστασία των δασών και των περιουσιών, απευθύνει ανοιχτή πρόσκληση στους πολίτες να γίνουν εθελοντές δασοπροστασίας.
Οι πολίτες, για όσο διάστημα ο κίνδυνος πυρκαγιάς θα παραμένει υψηλός, θα επιτηρούν από σημεία που θα υποδειχτούν από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, το δάσος Φιλιππιάδας αλλά κι ολόκληρη την περιοχή του Δήμου και αμέσως μόλις αντιληφθούν φωτιά θα ενημερώνουν την Πυροσβεστική Υπηρεσία για την άμεση παρέμβασή της.

Ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Αρταίων κ. Γιώργος Πανέτας, ανέφερε χαρακτηριστικά στην ΑΠΟΨΗ ότι από την προηγούμενη Δευτέρα έγινε μια άτυπη σύσκεψη αναφορικά με την κατάσταση ετοιμότητας που πρέπει να βρισκόμαστε ενόψει των πυρκαγιών του Αυγούστου. Να σημειωθεί ότι στην περιοχή της Άρτας πυρκαγιές καταγράφονται κυρίως τον τελευταίο μήνα του καλοκαιριού, επειδή πιάνουν τα μελτέμια και σε συνδυασμό με την ξηρασία δημιουργούνται πολλές εστίες.
Ο Δήμος Αρταίων έχει έτοιμο και σε διάθεση το πυροσβεστικό όχημα 4Χ4, το οποίο χρησιμοποιεί όπου χρειαστεί. Είχε διατεθεί για περιπολίες στο περιαστικό άλσος της Άρτας, όπως επίσης και όπου εκλήθη από την Πυροσβεστική ή άλλους φορείς.
Το ΙΣΤΟΡΙΚΟ
Την Παρασκευή το μεσημέρι τον Δήμο ειδοποίησε η Πυροσβεστική Υπηρεσία, όπως βέβαια γίνεται σε κάθε επικίνδυνο σήμα που λαμβάνει και άμεσα το πυροσβεστικό 4Χ4 του Δήμου έφτασε στο σημείο της πυρκαγιάς στο Καλογερικό και επενέβη, πριν ακόμη φθάσει η πυροσβεστική. Στο σημείο από την πρώτη στιγμή είχε φθάσει και ο Δήμαρχος Αρταίων Χρήστος Τσιρογιάννης.
Αμέσως χρησιμοποιηθήκαν όλα τα μηχανήματα που είχε διαθέσιμα ο Δήμος, και ήταν απαραίτητα για την αντιμετώπιση της κατάστασης. Επίσης συνέδραμε και η Περιφέρεια, αλλά και ιδιώτες, για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε την φωτιά, να γίνει καθαρισμός των χώρων από ξερόχορτα, να δημιουργηθούν αντιπυρικές ζώνες και δρόμοι και το κυριότερο με τις υδροφόρες του Δήμου και της Περιφέρειας, αλλά και την ιδιωτική από την εταιρία ΚΟΡΠΗ. Στον χώρο καθ’όλη την διάρκεια της επιχείρησης υπήρχαν μια μεγάλη υδροφόρα του Δήμου Αρταίων, τρεις μικρότερες υδροφόρες και μια ιδιωτική υδροφόρα της ΚΟΡΠΗ, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει έλλειψη τροφοδότησης στα πυροσβεστικά οχήματα. Επίσης υπήρχαν περίπου 10 με 12 βαριά μηχανήματα έργου, τα οποία επιχειρούσαν ενισχυτικά της Πυροσβεστικής.
Τα περιστατικά που προκάλεσαν εντύπωση
Δυο περιστατικά ήταν εκείνα που προκάλεσαν εντύπωση στον κ. Πανέτα: το πρώτο όταν κινδύνευσε η είσοδος Μύτικα και υπήρξε περίπτωση επέκτασης της φωτιάς στον οικισμό, με την κατεύθυνση της Πυροσβεστικής υπήρξε δημιουργία τείχους με μηχανήματα, υδροφόρες και πυροσβεστικά οχήματα και δόθηκε πραγματική μάχη, έτσι ώστε να μην περάσει η φωτιά στο χωριό.
Να επισημανθεί το γεγονός ότι οι εθελοντές που πήραν μέρος στην επιχείρηση, τόσο από την ΔΟΑΚ, όσο και από την ΛΕΦΕΔ ήταν ιδιαιτέρως σημαντικοί και έδειξαν επαγγελματισμό και σοβαρότητα. Επίσης προσέφυγαν στον χώρο για να συνδράμουν εθελοντές κάτοικοι από τα γύρω χωριά (π.χ. Κιρκιζάτες), οι οποίοι εκτός από την σωματική τους εργασία προσέφεραν και τα μηχανήματα – οχήματά τους στον αγώνα για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς.
Το δεύτερο περιστατικό ήταν όταν μια ηλικιωμένη κυρία, η οποία μετά την εκκένωση του Μύτικα και του Απόμερου μεταφέρθηκε μαζί με τον άλλον πληθυσμό στο Δημαρχείο Ανέζας, υπέστη καρδιακό επεισόδιο και την επανέφερε ο γιατρός γυναικολόγος Παναγιώτης Γαλάνης, ο οποίος βρισκόταν εκεί ως πρόεδρος της ΔΗΚΕΔΑ.
Εκτός από το επεισόδιο αυτό, που ήταν περισσότερο παθολογικό, δυο ακόμη ηλικιωμένες γυναίκες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο της Άρτας και είναι καλά στην υγεία τους.
Να σημειωθεί ότι για την εκκένωση των δυο χωριών είχαν επιλεγεί τα δημαρχεία Ανέζας και Άρτας.
Εθελοντές κάθε είδους
Ο κ. Πανέτας εξήρε την συμμετοχή των υπαλλήλων του Δήμου, οι οποίοι έδωσαν πραγματικά μάχη με τις φλόγες για να σώσουν τις περιουσίες των κατοίκων της περιοχής, όπως επίσης και τον Σύλλογο των ιδιοκτητών εστίασης, οι οποίοι συνέδραμαν τους πυροσβέστες και το υπόλοιπο προσωπικό, και όποιους κατοίκους είχαν ανάγκη με νερό, φαγητό και ροφήματα. Χυμούς και νερά προσέφερε ακόμη το Σουπερ Μάρκετ ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ, όπως επίσης και οι κάτοικοι της περιοχής.
Για το θέμα αυτό είχε συνδρομή και ο Δήμος Αρταίων, καθώς ο αντιδήμαρχος κ. Σιαφάκας είχε διαθέσει τις προμήθειες του Κοινωνικού Παντοπωλείου για όποιον είχε ανάγκη.
Να σημειωθεί επίσης ότι στον χώρο βρισκόταν ο Αντιπεριφερειάρχης Άρτας κ. Ψαθάς, το απόγευμα κατέφθασε και ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, ενώ στον χώρο βρισκόταν και εκπρόσωποι πολλών επιχειρήσεων της περιοχής, έτοιμοι να συνδράμουν, όπως ο πρόεδρος του Πτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Άρτας κ. Δημήτρης Πετανίτης.
Η επόμενη μέρα
Η επόμενη μέρα βρίσκει τον Δήμο και τους υπόλοιπους φορείς, όπως η Πυροσβεστική Υπηρεσία, η Περιφέρεια και η Αστυνομία σε κατάσταση επιφυλακής.
Ήδη το Σάββατο, υπήρξαν μικρές αναζωπυρώσεις της φωτιάς στα ίδια σημεία, ενώ στην περιοχή παρέμειναν δέκα (10) μηχανήματα του Δήμου και ένα πυροσβεστικό, προκειμένου να κάνουν εργασίες καθαρισμών, αντιπυρικών ζωνών, διάνοιξης δρόμων.
Στην μεγάλη αυτή δοκιμασία, το σύνολο της Πολιτικής προστασίας στο νομό της Άρτας αποδείχθηκε έτοιμοι να συνεργαστεί και να αντιμετωπίσει το μεγάλο πρόβλημα μιας τέτοιου είδους πυρκαγιάς.
Ο κ. Πανέτας αναφέρει ότι σημαντικό ρόλο παίζει η Αστυνομία, στην οποία έχουν εμπιστοσύνη οι κάτοικοι της περιοχής και πλέον έχει αναλάβει το έργο να επισκέπτεται τους ιδιοκτήτες των αστικών οικοπέδων και να τους ενημερώνει ότι πρέπει να προχωρήσουν άμεσα στον καθαρισμό τους, εξαιτίας του κινδύνου της πυρκαγιάς.
Όπως επισημάνθηκε και ανωτέρω, στην περιοχή μας τώρα ξεκινάνε τα δύσκολα και η περίοδος των πυρκαγιών και είναι βέβαιο ότι το επόμενο διάστημα, πρέπει να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε πιο δύσκολες καταστάσεις και πιο αντίξοες συνθήκες.
Να σημειωθεί ότι εξεδόθη ΠΝΠ, όπου θα έχει κατά πάσα πιθανότητα ισχύ μέχρι και το τέλος της καλοκαιρινής περιόδου για την περιοχή, σύμφωνα με την οποία απαγορεύεται στο σύνολο της Επικράτειας και με οποιοδήποτε μέσο ή τρόπο, κάθε μετακίνηση, διέλευση ή παραμονή σε περιοχές NATURA, δάση, εθνικούς δρυμούς, αισθητικά δάση και άλση εντός οικιστικών ιστών.
Επίσης, απαγορεύεται κάθε υπαίθρια δραστηριότητα που μπορεί να προκαλέσει πυρκαγιά, όπως εργασίες ή δραστηριότητες που μπορεί να προκαλέσουν υπερθέρμανση (π.χ. οξυγονοκόλληση) ή περιλαμβάνουν καύση εύφλεκτης ύλης (π.χ. απορριμμάτων) ή ενέχουν κίνδυνο ανάφλεξης (π.χ. μελισσοκομία).

Διαβάστε επίσης

spot_img

Τελευταία Νέα