23.8 C
Arta
20 Μαΐου 2024

Η αξία της υδροφόρας στο Δήμο

Διαβάστε επίσης

Καλή εβδομάδα φίλες και φίλοι,
Οι φωτιές, οι κορωνοϊοί και οι υψηλές θερμοκρασίες, μας γέμισαν με αίσθημα απογοήτευσης για τις ημέρες που ζούμε και για τα χρόνια που έρχονται για τα παιδιά μας.
Όλα αυτά είναι φαινόμενα τόσο της κλιματικής αλλαγής, όσο και της παγκοσμιοποίησης, η οποία δεν υπολογίζει τα έτσι και τα θέλω μας… Είναι φαινόμενα, που αν δεν μπορούμε να τα αλλάξουμε, τουλάχιστον πρέπει να μάθουμε να ζούμε με αυτά.
Τι θυμήθηκα μέρες που είναι: Στην κεντρική πλατεία της Άρτας, μόλις είχε έρθει ο Μάκης Ζαμπράκος, καλός φίλος, ο οποίος ζει και δραστηριοποιείται στην Αθήνα.
Ο Μάκης εκτός από καλό παιδί, είναι και εκπληκτικός μίμος και σε κάθε περίπτωση μπορεί μια παρέα να περάσει ευχάριστα μαζί του, ακούγοντάς τον να μιμείται εκπληκτικά τον Ανδρέα Παπανδρέου, τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη και βέβαια τον Κωνσταντίνο Καραμανλή.
Το ταλέντο του Μάκη όμως δεν περιορίζεται μόνο στις γνωστές φωνές. Την εποχή εκείνη, μπορούσε και μιμούνταν εκπληκτικά τον θείο του τον Αχιλλέα Γιώτη, ο οποίος ήταν δημοτικός σύμβουλος με τον συνδυασμό του Κώστα Βάγια.
Ο Μάκης, έπειτα από την παρότρυνση της παρέας, κάλεσε στο τηλέφωνο τον τότε δήμαρχο (ήταν η περίοδος της δεύτερης θητείας του) και με τραγικό ύφος μιμήθηκε τον Αχιλλέα Γιώτη:

  • «Δήμαρχε, ο Αχιλλέας είμαι. Δήμαρχε το χωριό μου, η Λιμίνη… Δήμαρχε, το χωριό καίγεται»!!!
    Ο Βάγιας πετάχτηκε επάνω και αμέσως φώναξε: «Φωτιά;;; Τον Φέεεεκα»!!!
    Ο Γιώργος Φέκας ήταν το πολυεργαλείο του τότε Δήμου Αρταίων, έμπιστος συνεργάτης και φίλος του δημάρχου, αν και πολιτικά πλακώνονταν για τις διαφορές ΠΑΣΟΚ και ΝΔ.
    Ο Γιώργος Φέκας, ήταν ο υπάλληλος του Δήμου (για την ακρίβεια, δεν ήταν καν μόνιμος, ήταν επί μακρώ συμβασιούχος, μέχρι που μονιμοποιήθηκε επί Οικονομίδη) που χειριζόταν μεταξύ των άλλων βαρέων οχημάτων, την υδροφόρα του Δήμου.
    Ο Βάγιας δεν σκέφθηκε να πάρει τηλέφωνο την πυροσβεστική ή κάποιου είδους άλλη υπηρεσία πολιτικής προστασίας, αλλά αμέσως σκέφθηκε την άμεση παρέμβαση της υδροφόρας και του επιμελούς υπαλλήλου Γιώργου Φέκα.
    Πόσο αλήθεια ήταν σημαντική η υδροφόρα για έναν μικρό -τότε – Δήμο, όπως ήταν ο Δήμος της Άρτας.
    Και η υδροφόρα δεν χρησίμευε για να σβήνει φωτιές μόνο. Το δίδυμο Βάγιας – Φέκας την είχε αναγορεύσει σε πολυεργαλείο της άσκησης πολιτικής, όπως εκείνη την δωδεκαετία είχε αναδειχθεί:
    Πότισμα δέντρων και φυτών, σβήσιμο πυρκαγιών, αλλά και το κυριότερο: ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ ΔΡΟΜΩΝ.
    Κάθε Κυριακή βράδυ, η οδός Σκουφά και η κεντρική πλατεία της Άρτας πλενόταν απ’άκρη σε άκρη. Η πορτοκαλί εκείνη υδροφόρα του Δήμου με τα αλάρμ αναμένα χρησιμοποιούνταν για τον καθαρισμό των πεζοδρόμων, αλλά και του χώρου των τραπεζοκαθισμάτων, καθώς πολλοί ιδιοκτήτες, τις χρυσές εκείνες εποχές, δεν το είχαν με την καθαριότητα των δημοσίων χώρων.
    Περαιτέρω η υδροφόρα αυτή γινόταν και όργανο της περίφημης επεκτατικότητας του Κώστα Βάγια, καθώς ως πρόεδρος της ΤΕΔΚ, την χρησιμοποιούσε ως δανεική για την κάλυψη των αναγκών σε νερό των χωριών του νομού και κυρίως των Μελισσουργών, όπου την δάνειζε τότε στον πρόεδρο Γιάννη Νικολάου, για να την χρησιμοποιεί τις ημέρες του καλοκαιριού για τις ανάγκες της κοινότητας.
    Την εποχή της δημαρχίας του Παναγιώτη Οικονομίδη, η αλήθεια είναι ότι είχε αρχίσει μια σχετική χαλάρωση… Ο Δήμος είχε σχεδόν διπλασιαστεί και δεν έφτανε ένας νοματαίος να κάνει όλη εκείνη την δουλειά.
    Όμως τις δύσκολες ώρες, πάντοτε οι δήμαρχοι, θυμόταν τον Γιώργο Φέκα και τον θυμηθήκαμε κι εμείς βλέποντας μια φωτογραφία στο FB που ανέβασε η εξαδελφή του η Σεβαστή Φέκα και δείχνει τον τότε δήμαρχο Γιάννη Παπαλέξη να έχει αφήσει το δημαρχείο και να είναι με την μάνικα στον δρόμο μαζί με τον Γιώργο Φέκα και να καθαρίζουν…
    Πόσο σημαντική λοιπόν είναι μια υδροφόρα για τον Δήμο μας, το εκτιμήσαμε όταν πριν λίγες ημέρες είδαμε να χρησιμοποιείται για τον καθαρισμό της οδού Σκουφά.
    Ο πρώην προϊστάμενος καθαριότητας κ. Νίκος Νικολάου, ο οποίος γράψαμε ότι ενδιαφέρεται να μπει στην μάχη της Αυτοδιοίκησης και μάλιστα ως επικεφαλής δηλώνει παντού ότι είναι ασυγχώρητο η Άρτα να μην έχει υδροφόρα και να δίνει εργολαβίες.
    Μάλιστα σε ανάρτησή του στο καυτό Φου Μπου παρουσιάζει την φωτογραφία ενός βυτίου σε ένα φορτηγό και αναφέρει: «Ρωτάω τον απλό δημότη του Δήμου μας είναι υδροφορα αυτό το πράγμα που έχει ο Δήμος αρταιων ντροπή μας.Ο μοναδικός Δήμος της Ελλάδας που δεν έχει υδροφόρα.Φώναζα πέντε χρόνια τώρα ως προϊστάμενος καθαριότητας να πάρουμε υδροφόρα αλλά τίποτα λες και θα τα έβαζε από την τσέπη του. Που πηγαίνουν τα ανταποδοτικά που πληρώνει ο δημότης δήμαρχε βγες και πεστα και δεν έχουμε στον δήμο μας αυτό το αναγκαίο μηχάνημα.Εργολαβιες βέβαια για πλεισιμο με κουμπάρους και μπανζανακιδες πλήρωνε Αρτινε δημότη!!!!! Βοηθα Παναγία μην γίνει κάτι όπως σε όλοι την Ελλάδα και κατεβουνε τα κανάλια στην Άρτα και τότε που θα κρυφτείς.ΝΡΟΠΗ!!!!!»
    Ραντεβού στις 24 Αυγούστου, καθώς λόγω των θερινών διακοπών την επόμενη Τρίτη δεν θα κυκλοφορήσει η εφημερίδα …

Διαβάστε επίσης

spot_img

Τελευταία Νέα