17.8 C
Arta
26 Απριλίου 2024

Η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος δεν συμμετέχει στην Επιτροπή κληροδοτημάτων για το Ζάππειο

Διαβάστε επίσης

Την άρνησή του να συμμετάσχει ως εκπρόσωπος της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας στην Επιτροπή Ολυμπίων Κληροδοτημάτων εξεδήλωσε ο Γενικός Γραμματέας της Συνομοσπονδίας κ. Σωτήρης Κολιούσης, δίνοντας το μήνυμα ότι οι εκπρόσωποι της Ηπειρωτικής Αποδημίας, αλλά και οι προστάτες της παρακαταθήκης των μεγάλων ηπειρωτών ευεργετών του Έθνους, δεν θα συμμετάσχουν σε διαδικασίες, οι οποίες υποκρύπτουν στοιχεία ιδιωτικοποίησης του μεγάλου εθνικού ευεργετήματος. Ο κ. Κολιούσης κοινοποίησε την επιστολή άρνησης αποδοχής της θέσης στην Επιτροπή Ολυμπιων Κληροδοτημάτων και στην έκτακτη Συνέλευση του Δ.Σ. της Πανηπειρωτικής, η οποία κατά απόλυτη πλειοψηφία, ενέκρινε την απόφαση και επικύρωσε ότι δεν μπορεί εκπρόσωπος της ΠΣΕ να συμμετέχει υπό αυτές τις συνθήκες στην επιτροπή διαχείρισης του κληροδοτήματος Ζαππείου.

Συνεδρίασε το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας 28.7.2021 με θέματα Ημερήσιας Διάταξης:

  1. Εξελίξεις Ζαππείου
  2. Πολυαφιέρωμα Ηπειρώτες Εικαστικοί και Λογοτέχνες
  3. Εκδηλώσεις καλοκαιριού
  4. Οικονομικά
  5. Τρέχοντα
    Επί του πρώτου θέματος ο πρόεδρος ενημέρωσε το ΔΣ πως με απόφαση του αρμόδιου Υφυπουργού ορίστηκαν ως μέλη της Επιτροπής Ολυμπίων και Κληροδοτημάτων:
  6. Βαγενά Χρυσάνθη του Θεοχάρη, συνταξιούχος δημόσιος υπάλληλος – Πρέσβης επί τιμή, ως Πρόεδρος της Επιτροπής Ολυμπίων και Κληροδοτημάτων,
  7. Καφετζή Μαριάνθη – Χριστίνα του Δημητρίου, ως Αντιπροέδρος της Επιτροπής και ως μέλη:
  8. Καραγιάννη Ευφροσύνη του Χρήστου, συνταξιούχος δημόσιος
    υπάλληλος
  9. Κόκκορος Δημήτριος του Γρηγορίου, δικηγόρος
  10. Κολιούσης Σωτήρης του Γεωργίου, πολιτικός μηχανικός
  11. Κώττης Γεώργιος του Μηνά, οικονομολόγος
  12. Μπιλέκας Γεώργιος του Αουρέλ, δικηγόρος
  13. Πύθουλα Αγγελική του Κωνσταντίνου, δημόσιος υπάλληλος
  14. Πετρούλια Αναστασία του Γεωργίου, δικηγόρος.
    Η κα Βαγενά ενημέρωσε τηλεφωνικά τον Γραμματέα Σωτήρη Κολιούση την Παρασκευή 16.7.2021 (13:33) ότι ορίστηκε μέλος της Επιτροπής Ολυμπίων Κληροδοτημάτων.
    Στη συνέχεια την Τρίτη 20 Ιουλίου 2020 στις 13:39 Ο Γραμματέας Σωτήρης Κολιούσης απέστειλε στην κα Βαγενά την ακόλουθη επιστολή:
    Προς την Πρόεδρο της Επιτροπής Ολυμπίων και Κληροδοτημάτων
    Κυρία Βαγενά,
    Την Παρασκευή 16 τρέχοντος, μου ανακοινώσατε τηλεφωνικά την επιλογή σας ως προέδρου της ΕΟΚ και την δική μου επιλογή ως μέλους με την ιδιότητά μου του εκπροσώπου της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας (ΠΣΕ).
    Κα Βαγενά,
    Σας ενημερώνω ότι δεν μπορώ να δεχθώ τη θέση του μέλους της ΕΟΚ σε μία χρονική στιγμή που έχουν δρομολογηθεί διαδικασίες χρησιμοποίησης του Ζαππείου και της περιουσίας του προς όφελος επιχειρηματικών ομίλων.
    Και παλαιότερα και πρόσφατα η ΠΣΕ και εγώ προσωπικά σταθήκαμε αντιμέτωποι με παρόμοιες μεθοδεύσεις και θεωρώ ότι η παρουσία μου στην ΕΟΚ μόνο ως άλλοθι υπεράσπισης αυτών των επιδιώξεων μπορεί να εκληφθεί.
    Παρακαλώ, να ενεργήσετε σχετικά, ώστε να απαλειφθώ από μέλος της ΕΟΚ.
    Αθήνα 20/7/2021, Σωτήρης Κολιούσης, Γεν. Γραμματέας ΔΣ ΠΣΕ
    Την ίδια ημέρα 14:46 απέστειλε την παρακάτω επιστολή σε όλα τα μέλη του ΔΣ:
    Κε πρόεδρε,
    Μετά και την πρωινή τηλεφωνική μας συνομιλία, όπου σου εξέθεσα τους προβληματισμούς μου, προωθώ στο ΔΣ της ΠΣΕ την επιστολή που απέστειλα πριν λίγο στην κα Βαγενά, πρόεδρο της ΕΟΚ (Ζαππείου), με την οποία αρνούμαι τη θέση του μέλους της ΕΟΚ.
    Πρώτα θέλω να εκφράσω σε όλα τα μέλη του ΔΣ της ΠΣΕ τις ευχαριστίες μου για την εμπιστοσύνη που εξέφρασαν στο πρόσωπο μου υποδεικνύοντας ομόφωνα την υποψηφιότητα μου για μέλος της ΕΟΚ, όπως και σε όσους αφού έμαθαν την εξέλιξη και την τοποθέτηση μου ως μέλος εξέφρασαν την βεβαιότητα, τον ενθουσιασμό τους, ότι θα σταθώ αντάξιος των επιδιώξεων μας.
    Όμως το θέμα δεν είναι προσωπικό. Είναι βαθιά πολιτικό και έχει να κάνει με τον χαρακτήρα της ΕΟΚ, τον τρόπο επιλογής των μελών της, ποια ζητήματα θα αντιμετωπίσει άμεσα. Τέλος ποιος ο ρόλος του εκπροσώπου της ΠΣΕ, και ιδιαίτερα ο δικός μου με την πολιτική μου ιστορία. Είναι σαφές και ομολογημένο ότι η παρουσία οποιουδήποτε μέλους του ΔΣ της ΠΣΕ, πολύ περισσότερο η δική μου, μόνο ως άλλοθι μπορεί να χρησιμεύσει σε όσους, που είναι πλέον ορατοί, απεργάζονται την σταδιακή είτε και ολοκληρωτική χρησιμοποίηση του Ζαππείου και της περιουσίας του για το οικονομικό τους όφελος. Το Ζάππειο είναι το εμβληματικότερο των κληροδοτημάτων, συμβολίζει όλα όσα προσέφεραν ανιδιοτελώς οι πρόγονοι μας στο λαό μας και οφείλουμε να τα διασφαλίσουμε.
    Γίναμε μάρτυρες το τελευταίο διάστημα μιας διελκυστίνδας μεταξύ υποψηφίων, εσωκυβερνητικών αντιθέσεων, προσωπικών επιδιώξεων, μικροκομματικών καυγάδων, την απόλυτη σύμφρυση οικονομικών και πολιτικών παραγόντων, με προφανές έπαθλο την θέση εκείνων που καλύτερα θα προωθήσουν το Ζάππειο στις αγκαλιές του μεγάλου κεφαλαίου. Επιχείρησαν να εμπλέξουν και την ΠΣΕ. Αντιδράσαμε ομόφωνα με σοβαρότητα και συνέπεια.
    Σεβόμενος αυτήν την σοβαρότητα και συνέπεια της ΠΣΕ δεν μπορώ να βρεθώ σε ένα συλλογικό όργανο που θα έχει ρητή εντολή να προχωρήσει στο ξεπούλημα και να παραπαίω μεταξύ λευκού, παρών, όχι και καταγγελίας. Ορισμένοι συμπατριώτες αντιλαμβανόμενοι την κατάσταση, πρότειναν να αποδεχθώ, να γίνω μέλος της ΕΟΚ, να λειτουργήσω για μικρό διάστημα (2~3 μήνες) και αφού δω ότι δεν γίνεται τίποτε να παραιτηθώ. Θεωρώ ότι μια τέτοια στάση δεν είναι ταιριαστή και σε μέλος του ΔΣ της ΠΣΕ και προσωπικά σε εμένα. Γνωρίζουμε τι έχουμε να αντιμετωπίσουμε, και την επιδίωξή τους την επιστρέφουμε άμεσα και καθαρά. Γιατί αν δεχθούμε μια τέτοια διαδικασία (της προγραμματισμένης ηχηρής αποχώρησης) ομολογούμε ότι την επιδιώκουμε γνωρίζοντας την κατάληξη της συμμετοχής.
    Παρακαλώ κε πρόεδρε
    Να θέσετε το ζήτημα ως κατεπείγον σε συζήτηση μέσω του διαδικτύου με πρόταση το ΔΣ να εγκρίνει την κίνηση μου.
    Αθήνα 20/7/2021,Σωτήρης Κολιούσης Γεν. Γραμματέας ΔΣ ΠΣΕ.
    Καλούμαστε, λοιπόν, να αποφασίσουμε επί του θέματος.
    Ακολούθως ο κ. Κολιούσης απάντησε επί διευκρινιστικών ερωτήσεων μελών του ΔΣ και όλα τα παρευρισκόμενα μέλη έλαβαν το λόγο.
    Το έκτακτο ΔΣ της ΠΣΕ που συνεδρίασε με το θέμα την Τετάρτη 28 Ιουλίου 2021, με τη συντριπτική πλειοψηφία των 18 από τους 20 παρόντες ενέκρινε την κίνηση του Γενικού Γραμματέα Σωτήρη Κολιούση και οι 19 από τους 20 παρόντες θεώρησαν ότι δεν μπορεί μέλος του ΔΣ της ΠΣΕ να συμμετέχει υπό τις κρατούσες συνθήκες, στη σύνθεση της ΕΟΚ.
    Το ΔΣ της ΠΣΕ θα εντείνει τις προσπάθειές του για την αποτροπή κάθε είδους απόπειρας μερικής είτε και συνολικής χρησιμοποίησης του Ζαππείου και της περιουσίας του για οικονομικό όφελος ιδιωτών.
    Τα υπόλοιπα θέματα συζητήθηκαν και με ομόφωνες αποφάσεις δρομολογήθηκε η επίλυσή τους.

Μια παλιά ιστορία…

Το Ζάππειο Μέγαρο είναι εθνικό κληροδότημα-ηπειρώτικο δημιούργημα που σημαδεύει την καταγωγή ενός πολιτισμού με πανανθρώπινο μήνυμα, αποτυπώνει το μεγαλείο του Ηπειρώτη και έχει λάβει διαστάσεις εξωχωρικής και εξωχρονικής πραγματικότητας. Υπόδειγμα και παράδειγμα τήρησης και προαγωγής οικουμενικών αξιών.
Με αυτές τις αρχές η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας πρωτοστάτησε στον αγώνα, ώστε να μην τεθεί «υπό εκμετάλλευση» και, φυσικά, «υπό διαχείριση» ιδιωτικών συμφερόντων. Με αυτές ακριβώς τις αρχές οδηγείται και τώρα η πολιτική και η πρακτική της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας σχετικά με το καθεστώς λειτουργίας του Ζαππείου όπως η βούληση του διαθέτη ορίζει.
Ήταν λοιπόν αναμενόμενη η παραίτηση του Γ.Γ. της ΠΣΕ από την εν λόγω θέση, καθώς η τοποθέτησή του θα ήταν αντίθετη απέναντι σε κάθε απόφαση του μεγάλου φορέα των Ηπειρωτών.

Διαβάστε επίσης

spot_img

Τελευταία Νέα