14.8 C
Arta
29 Μαρτίου 2024

Σε επιφυλακή ο Δήμος Αρταίων για την αντιμετώπιση πυρκαγιών

Διαβάστε επίσης

Σε κατάσταση επιφυλακής βρίσκεται ο μηχανισμός του Δήμου Αρταίων λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που επικρατούν και ευνοούν στην εκδήλωση πυρκαγιών. Τις επόμενες ώρες και μέρες αναμένονται ισχυροί άνεμοι που μπορεί να επιδεινώσουν ακόμα περισσότερο τις ήδη επιβαρυμένες συνθήκες λόγω του παρατεταμένου καύσωνα.
Με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που θα ισχύσει μέχρι τη Δευτέρα 9 Αυγούστου, απαγορεύεται σε ολόκληρη τη χώρα και με οποιοδήποτε μέσο ή τρόπο, η μετακίνηση, διέλευση ή παραμονή σε δάση, εθνικούς δρυμούς, περιοχές Natura και άλση, εξαιτίας του αυξημένου κινδύνου πυρκαγιάς, ενώ έκτακτα μέτρα με συνεχείς περιπολίες εκτελούνται σε περιοχές με αυξημένο βαθμό επικινδυνότητας.
Επίσης οι υπηρεσίες της Πολιτικής Προστασίας, της Δημοτικής Αστυνομίας, της Καθαριότητας, του Ηλεκτρολογικού, του Πρασίνου και της Κοινωνικής Αλληλεγγύης του Δήμου Αρταίων, βρίσκονται ήδη σε επιφυλακή, με συνεχείς περιπολίες, ενώ η υδροφόρα του Δήμου είναι σε ετοιμότητα.
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την νομοθεσία, όσοι ιδιοκτήτες δεν καθαρίσουν τα οικόπεδα, τους ακάλυπτους χώρους κλπ, ο Δήμος Αρταίων προβαίνει στην επιβολή προστίμου και παραπέμπει στον Εισαγγελέα και στην Πυροσβεστική Υπηρεσία την υπόθεση, ενώ στην συνέχεια καθαρίζει ο ίδιος το οικόπεδο, με επιπλέον χρέωση των εργασιών. Επιπλέον δεν επιτρέπεται η αυθαίρετη εγκατάλειψή των κλαδεμάτων και των υπολειμμάτων καθαρισμού κήπων (υπόλοιπα κοπής δέντρων, θάμνων, κλαδιά κ.λ.π.), σε πεζοδρομία, δρόμους, κοινόχρηστος χώρους, πάρκα, κλπ. Σε περίπτωση που διαπιστωθεί κάτι τέτοιο, επιβάλλονται τα αναλογούντα πρόστιμα, τα οποία μπορούν και να διπλασιαστούν σε περίπτωση υποτροπής ή ανάλογα με τον όγκο και την έκταση της κατάληψης.
Για κάθε παράβαση, προβλέπονται αυστηρές ποινικές κυρώσεις.
Ο Δήμος Αρταίων ζητά την συνεργασία και την βοήθεια όλων των δημοτών. Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Διαβάστε επίσης

spot_img

Τελευταία Νέα