13.8 C
Arta
2 Μαρτίου 2024

ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΜΕΤΡΑ για τους πυρόπληκτους

Διαβάστε επίσης

Σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ1 ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΤΥΛΙΟΣ ανακοίνωσε

Στα μέτρα ανακούφισης των πληγέντων, από τις πυρκαγιές, αναφέρθηκε σήμερα ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Βουλευτής Άρτας κος Γιώργος Στύλιος, στην τηλεόραση του ΑΝΤ1.
Ο κος Στύλιος, έκανε λόγο για την άμεση και αποτελεσματική διαχείριση της κατάστασης, από την πλευρά της Κυβέρνησης και μίλησε για τα μέτρα στήριξης των πληγέντων, αναφέροντας:
«Από την πρώτη στιγμή είμαστε πάνω από το πρόβλημα, το διαχειριζόμαστε και υλοποιούμε μέτρα για τους πληγέντες. Άνοιξε η νέα ψηφιακή πύλη arogi.gov.gr και η e-dorees.gov.gr, και παράλληλα καταβάλλουμε:
•Προκαταβολή στους ιδιοκτήτες κτηνοτροφικών, χοιροτροφικών και πτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, από 3.000 έως 14.000€
•Προκαταβολή αποζημίωσης για μηχανολογικό εξοπλισμό, από 2.000 έως 8.000€
•Προκαταβολή αποζημιώσεων στους αγρότες με πολυετείς καλλιέργειες, από 1.000 έως 4.000€
•Προκαταβολή 20% επί της εκτιμηθείσας ζημιάς στις πληττόμενες επιχειρήσεις, από τις πρώτες κιόλας εβδομάδες μετά την οριοθέτηση των πληττόμενων περιοχών και
•Θα επιχορηγηθεί, ενσωματώνοντας την πρώτη αρωγή και την προκαταβολή, έως το 70% της συνολικής εκτιμηθείσας ζημιάς
Να σημειωθεί ότι:
• Στην αποζημίωση περιλαμβάνεται το φυτικό κεφάλαιο που αφορά τις πολυετείς καλλιέργειες
•Οι μονοετείς καλλιέργειες θα αποζημιωθούν από το ΥΠΑΑΤ μέσω του χρηματοδοτικού εργαλείου de minimis
•Το απολεσθέν ζωικό κεφάλαιο θα αποζημιωθεί άμεσα από τον ΕΛΓΑ, σύμφωνα με τον Κανονισμό και
•Θα υπάρχει ενίσχυση των κτηνοτρόφων για την αγορά ζωοτροφών»
Εν τω μεταξύ με δελτίο Τύπου Το Υπουργείο Οικονομικών, ανακοίνωσε την Έναρξη καταβολής αποζημιώσεων στις πυρόπληκτες περιοχές  – Πίστωση ποσού συνολικού ύψους 3.741.320,31 ευρώ σε 528 δικαιούχους της Κρατικής Αρωγής, σημειώνοντας ότι συνεπές προς το χρονοδιάγραμμα που έχει θέσει η  Κυβέρνηση, όπως αυτό αποτυπώθηκε στη συνέντευξη Τύπου της προηγούμενης  εβδομάδας, και με γνώμονα την ταχύτερη δυνατή αποζημίωση και στήριξη των πληγέντων από τις πρόσφατες πυρκαγιές συμπατριωτών μας, προχώρησε σήμερα, 20 Αυγούστου 2021, στην καταβολή των πρώτων αποζημιώσεων στους δικαιούχους Κρατικής Αρωγής.
Ειδικότερα, πιστώθηκε στους τραπεζικούς λογαριασμούς:

 • 363 δικαιούχων, ποσό 2.342.578,59 ευρώ ως προκαταβολή στεγαστικής συνδρομής.
 • 308 δικαιούχων, ποσό 945.741,72 ευρώ ως αποζημίωση οικοσκευής.
 • 169 δικαιούχων, ποσό 453.000 ευρώ έναντι επιχορήγησης σε επιχειρήσεις.
  Έτσι, λοιπόν, σε λιγότερο από δύο ημέρες από την έναρξη λειτουργίας της πλατφόρμας για Κρατική Αρωγή στις πυρόπληκτες περιοχές (arogi.gov.gr), έχει διατεθεί, ήδη, ποσό συνολικού ύψους 3.741.320,31 ευρώ στους πρώτους 528 πολίτες (μοναδιαία ΑΦΜ), που υπέβαλαν τις αιτήσεις τους.
  Οι δικαιούχοι θα δουν την πίστωση στους λογαριασμούς που έχουν δηλώσει στο Taxisnet έως το βράδυ, ανάλογα με τις ροές πίστωσης της κάθε τράπεζας.
  Προοπτικά, με την ολοκλήρωση της επεξεργασίας των αιτήσεων και των στοιχείων που υποβάλλονται, θα ακολουθήσουν νέες πληρωμές το επόμενο χρονικό διάστημα.
  Υπενθυμίζεται ότι η πλατφόρμα arogi.gov.gr, ενεργοποιήθηκε στις 18 Αυγούστου του 2021. Μέσω αυτής, τα νοικοκυριά, οι επιχειρήσεις και οι ιδιοκτήτες ακινήτων που επλήγησαν από τις πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν σε περιοχές της Ελληνικής Επικράτειας από την 27η Ιουλίου 2021 και έως την 13η Αυγούστου 2021, μπορούν – για πρώτη φορά – με μία μόνο αίτηση, η οποία επέχει θέση Υπεύθυνης Δήλωσης, να ζητήσουν τη χορήγηση έκτακτης εφάπαξ οικονομικής ενίσχυσης, ως πρώτη αρωγή από το Υπουργείο Οικονομικών.
  Σημειώνεται ότι η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων είναι η 30η Σεπτεμβρίου 2021.
  Η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Οικονομικών έχουν θέσει ως προτεραιότητα την άμεση και γενναία στήριξη των πληττόμενων περιοχών με στόχο την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη δυνατή ανασυγκρότησή τους.
  Στο πλαίσιο αυτό, ενεργοποιούμε με εντατικούς ρυθμούς τις διαδικασίες άμεσης προώθησης των μέτρων κρατικής αρωγής προς φυσικά και νομικά πρόσωπα για την αποκατάσταση κατοικιών, επιχειρήσεων, αγροτικών εκμεταλλεύσεων και λοιπών πληττόμενων περιουσιακών στοιχείων.

Διαβάστε επίσης

spot_img

Τελευταία Νέα