11.8 C
Arta
26 Απριλίου 2024

1ο Αντάμωμα Ετεροδημοτών στην Άρτα

Διαβάστε επίσης

Από τις ένδοξες συναντήσεις στον ΑΑΒΟΡΑ στα social media και τις πλατφόρμες

Το 1ο Αντάμωμα Ετεροδημοτών στην Άρτα είναι γεγονός και εκφράστηκε με ενθουσιασμό με το δελτίο τύπου που εξέδωσε ο Δήμος Αρταίων, το πλήρες κείμενο του οποίου έχει ως εξής:
Με συγκίνηση και χαρά, η Άρτα υποδέχθηκε το «1ο Αντάμωμα Ετεροδημοτών» που διοργάνωσε ο Δήμος Αρταίων υπό την αιγίδα της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας, την Παρασκευή 13 Αυγούστου 2021, στις 20:30, στο Δημοτικό Θερινό Κινηματογράφο «Ορφέα», τιμώντας με μια λιτή εκδήλωση τους ετεροδημότες.
Οι οικοδεσπότες της βραδιάς, ο Δήμαρχος Αρταίων Χρήστος Τσιρογιάννης και ο Πρόεδρος της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Μάκης Κιάμος, ήταν παρόντες να υποδεχθούν τους συλλόγους, τους φορείς και τους ετεροδημότες που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση.
Μεταξύ άλλων, το επίσημο παρών έδωσαν μέλη της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας, η Θεματική Αντιπεριφερειάρχης Αναστασία Σίμου, Περιφερειακοί Σύμβουλοι, Αντιδήμαρχοι, Πρόεδροι Νομικών Προσώπων, Πρόεδροι Κοινοτήτων, Πρόεδροι Πολιτιστικών Συλλόγων κ.α.
Η εκδήλωση περιελάμβανε παραδοσιακή μουσική, από την Μουσική Χορωδία «Αγνάντων» και τους Κωνσταντίνο Λιόντο και Βασίλη Τριάντη, προβολή ενημερωτικών βίντεο, τοποθετήσεις των παρευρισκόμενων, με στόχο την ώσμωση και την ανταλλαγή απόψεων προς όφελος της Άρτας.
Στο τέλος της εκδήλωσης, όλοι δήλωσαν ικανοποιημένοι για την πρωτοβουλία και όπως όλα δείχνουν ένας νέος θεσμός γεννήθηκε στα ηπειρώτικα πράγματα.
Στην εκδήλωση τηρήθηκαν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα ατομικής προστασίας.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΤΑ ΣΤΟΝ ΜΕΓΑΛΟ ΔΗΜΟ

Στην Άρτα η έννοια των ετεροδημοτών και του ανταμώματος ίσως να φαίνεται κάτι το ξένο και το περίεργο. Από την ιστορική πόλη που κάποτε έφθανε μέχρι τα όρια του γεφυριού της Άρτας και ξεκινούσε από την πλατεία Κρυστάλλη, η έννοια του ετεροδημότη συνδυαζόταν με τον σύλλογο των Αρτινών Αττικής, που ήταν το μεγαλύτερο σωματείο αποδήμων Αρτινών. Θυμόμαστε πολύ καλά ότι όταν γινόταν συναντήσεις στην Αθήνα, συνήθως στον κινηματογράφο ΑΑΒΟΡΑ του αρτινού αιθουσάρχη Ρίγγα, αποτελούσε κεντρικό θέμα συζήτησης για πολλούς μήνες, ενώ οι συντάκτες του περιοδικού ΑΡΤΗΝΗ ΕΥΘΥΝΗ, Μιχάλης Σακκάς και Χάρης Μαυρομάτης μπορούσαν και περνούσαν τον παλμό των ετεροδημοτών, ως μια ζώσα κοινότητα, που ήταν σε συνεχή, αδιάλλειπτη και προσωπική επαφή με τους κατοίκους της Άρτας. Μάλιστα ο Χάρης Μαυρομάτης είχε εκλεγεί και δημοτικός σύμβουλος με τον συνδυασμό ΑΡΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΠΟΛΗ, έως ότου ζήτησε την παραίτησή του, καθώς εκείνη την εποχή ήταν σχεδόν αδύνατο να είναι παρόν στις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου, καθώς η μέση διάρκεια της κάλυψης της απόστασης Άρτας – Αθήνας ήταν πέντε ώρες.
Από τότε η Άρτα έχει πολλαπλασιαστεί σε έκταση και πληθυσμό. Τώρα στον Δήμο Αρταίων συμμετέχουν σωματεία και σύλλογοι αποδήμων, οι οποίοι επί μακρώ χρονικώ διάστημα είχαν ενεργότερη συμμετοχή στα κοινά του χωριού τους από τους ελάχιστους μόνιμους κατοίκους αφενός, αφετέρου πλέον η απόσταση δεν παίζει πρωτεύοντα ρόλο, καθώς με την χρήση της τεχνολογίας η επικοινωνία μπορεί γίνει χωρίς περιορισμούς και προβλήματα. Ήδη να υπενθυμίσουμε ότι ακόμη και το όργανο του Δημοτικού Συμβουλίου, λειτουργεί με την χρήση εξ αποστάσεως επικοινωνίας.

ΤΑ SOCIAL MEDIA

Κάπου ανάμεσα υπάρχουν και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης… Το Facebook, το instagramm και το twitter, τα πλέον διαδεδομένα, είναι τόποι διαδικτυακοί, όπου οι απόδημοι έχουν δημιουργήσει τις σελίδες για τις δραστηριότητες των συλλόγων τους.
Οι κοινωνικές πλατφόρμες δημιουργούν συχνά την ψευδαίσθηση ότι όταν κάποιος δημοσιεύει κάτι εκεί, ότι έλαβε πλήρη δημοσιοποίηση και για τον λόγο αυτόν πολλές φορές υπάρχει η αίσθηση ότι ο Δήμος ή κάθε άλλο θεσμικό όργανο, είναι υποχρεωμένος να παρακολουθεί τις αναρτήσεις και ως οφειλόμενη ενέργεια να ικανοποιεί τα αιτήματα, να λαμβάνει υπόψη τις απόψεις και να επικυρώνει την κάθε καταχώρηση.
Αυτό βέβαια είναι μια πλάνη, η οποία δημιουργεί πολλά προβλήματα και στους Συλλόγους και στον τελικό φορέα που είναι το θεσμικό όργανο.
Πέραν όλων των άλλων, υπάρχει ουσιαστικά μια διάχυση προτάσεων, λύσεων και απόψεων, χωρίς δυνατότητα αυτές να υλοποιηθούν, καθώς υπάρχει τόσος μεγάλος όγκος πληροφορίας, που δύσκολα θα μπορούσε κάποιος να τις αξιολογήσει, αν δεν κατατεθούν σωστά και με θεσμική διαδικασία.
Αυτά βέβαια τα είχε αντιληφθεί πολλά χρόνια πριν η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος και θυμάμαι την Βάντα Κουτσοκώστα να ζητάει στους εκπροσώπους των συλλόγων και των φορέων που συμμετείχαν στην Συνομοσπονδία, να ενημερώνουν αρμοδίως την Πανηπειρωτική, έτσι ώστε να μπορεί να συγκεντρώνει τις απόψεις και να αγωνίζεται για την επίτευξη των κοινών στόχων.
Σήμερα, η τεχνολογία έχει και το άλλο πρόσωπο. Με την χρήση μιας εφαρμογής, οι ετεροδημότες που πραγματικά ενδιαφέρονται για τον Δήμο και το χωριό τους, αν δεν επιθυμούν την άμεση και δια ζώσης επικοινωνία (την οποία και πολλοί αποφεύγουν) μπορούν να μεταφέρουν την άποψή τους στην ειδική πλατφόρμα του Δήμου. Είναι βέβαιο ότι η Αυτοδιοίκηση δεν μπορεί να έχει έναν άνθρωπο να ξημεροβραδιάζεται στα κοινωνικά δίκτυα για να καταγράψει τις απόψεις των πολιτών, μπορεί όμως να τις αξιοποιήσει όταν αυτές υποβάλλονται εύκολα και γρήγορα σε μια εφαρμογή.

ΜΙΑ ΝΕΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ

Όλα τα νέα πράγματα, όταν ξεκινάνε έχουν να αντιμετωπίσουν την καχυποψία και ίσως την επιφύλαξη κάποιων αναφορικά με την αποτελεσματικότητά τους. Παρόλα αυτά, η επιτυχία μιας προσπάθειας, έχει πολλές παραμέτρους, ανάμεσα στις οποίες είναι η συνέχεια, η συνέπεια και ο πιο σημαντικό, η εξέλιξη.
Ως αξιολόγηση λοιπόν της πρώτης αυτής συνάντησης, είναι βέβαιο ότι ο Δήμος έδωσε την δυνατότητα να δημιουργηθεί μια βάση καλής και άμεσης συνεργασίας μεταξύ του α’ βαθμού αυτοδιοίκησης και των ετεροδημοτών ή άλλων πολιτών που αγαπούν την Άρτα, τα χωριά του Δήμου Αρταίων και την περιοχή μας.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΪΝΤΑΣΗΣ

Διαβάστε επίσης

spot_img

Τελευταία Νέα