19.8 C
Arta
21 Μαΐου 2024

Η καλοκαιρινή καταιγίδα έφερε τους Δήμους της Π.Ε. Άρτας στα όρια τους

Διαβάστε επίσης

ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης

Το μπουρίνι που έπληξε στις 26 Αυγούστου την περιοχή του Νομού της Άρτας, εκτός από αναστάτωση στους κατοίκους, που ξαφνιάστηκαν από την ένταση και την σφοδρότητα, προκάλεσε και πονοκέφαλο στους Δήμους Αρταίων, Νικολάου Σκουφά και Γεωργίου Καραϊσκάκη, οι οποίοι κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν εκατοντάδες περιστατικά ζημιών την ίδια στιγμή.

Ο Δήμος Αρταίων: έκτακτα μέτρα πρόληψης

Σε πλήρη κινητοποίηση τέθηκε ο μηχανισμός του Δήμου Αρταίων προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που ανέκυψαν από τη μικρής διάρκειας μεν, αλλά ιδιαίτερης έντασης, καλοκαιρινής καταιγίδας, που έπληξε και την Άρτα τις μεσημβρινές ώρες της Πέμπτης. Αποτέλεσμα του φαινομένου αυτού, ήταν η πτώση κλαδιών και δέντρων, ενώ υπήρξαν και πρόβλημα ηλεκτροδότησης σε αρκετά σημεία του Δήμου.
Άμεσα οι υπηρεσίες του Δήμου, η Πολιτική Προστασία και η ΔΕΥΑΑ, επενέβησαν έγκαιρα όπου χρειάστηκε, προκειμένου να ξεπεραστούν τα όποια προβλήματα ανέκυψαν. Έτσι, από χθες τα συνεργεία του Δήμου, προχωρούν στην απομάκρυνση των δέντρων και των κλαδιών που υποχώρησαν από τον δυνατό αέρα, στους καθαρισμούς των δρόμων για την ομαλή κυκλοφορία πεζών και οδηγών, στους καθαρισμούς των φρεατίων από τα φερτά υλικά της βροχής, ενώ συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ προχωρούν στην αποκατάσταση των προβλημάτων ηλεκτροδότησης που προέκυψαν.
Επίσης, σήμερα το πρωί ο Δήμαρχος Αρταίων Χρ. Τσιρογιάννης, συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών του Δήμου, για τη λήψη μέτρων πρόληψης, ετοιμότητας και αντιμετώπισης τέτοιων συμβάντων.
Στόχος της σύσκεψης ήταν ο συντονισμός, η προετοιμασία των υπηρεσιών του Δήμου και η αποκατάσταση των προβλητών που δημιουργήθηκαν στον Δήμο Αρταίων και όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας, Γ. Πανέτας: «Κύριο μέλημα όλων πρέπει να είναι η συνεργασία, η πρόληψη και η έγκαιρη αντιμετώπιση των φαινομένων που μας προκύπτουν».

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ζητά να κηρυχτεί ο Δήμος Ν. Σκουφά

Η ισχυρή ανεμοθύελλα σε συνδυασμό με την καταρρακτώδη βροχή που έπληξε απ΄ άκρη σε άκρη τον Δήμο Νικολάου Σκουφά την Πέμπτη 26 Αυγούστου, προκάλεσε μεγάλες καταστροφές σε δημοτικές εγκαταστάσεις και υποδομές, οικίες και κτηνοτροφικές αλλά και πτηνοτροφικές μονάδες.
Πάρα πολλά δέντρα ξηλώθηκαν, στύλοι της ΔΕΗ κατέρρευσαν, κόπηκαν ηλεκτροφόρα καλώδια χαμηλής τάσης με αποτέλεσμα πολλά χωρία να βρίσκονται ακόμα εκτός δικτύου, αγροτικοί δρόμοι υπέστησαν ζημιές, προκλήθηκαν σοβαρές βλάβες σε αντλιοστάσια και δίκτυα ύδρευσης, ξηλώθηκαν σκεπές και έσπασαν παράθυρα και πόρτες σε οικίες αλλά και σε επαγγελματικές εγκαταστάσεις, ενώ και κτηνοτροφικές αλλά και πτηνοτροφικές μονάδες που βρίσκονται εντός των ορίων του δήμου, υπέστησαν επίσης σημαντικές ζημιές.
Οι καταστροφές που έχουν καταγραφεί αφορούν όλες τις Δημοτικές Ενότητες (Πέτα, Κομποτίου, Aράχθου και Κομμένου).
Προκειμένου να αποκατασταθούν οι ζημιές, να ολοκληρωθούν οι ενέργειες για την αντιμετώπιση των καταστροφών αλλά και για να μπορέσουν να αποζημιωθούν οι δημότες μας, ο Δήμος Νικολάου Σκουφά ζητά με έγγραφο που απέστειλε στην Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας Ηπείρου, να κηρυχτεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, στο σύνολό του.

Ο Δήμαρχος Γ. Καραϊσκάκη καλεί το κράτος να αναλάβει τις ευθύνες του

Ο Περικλής Μίγδος σήκωσε κυριολεκτικά τα χέρια ψηλά, μπροστά στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετώπισε ο Δήμος εξαιτίας της καταιγίδας.
Σε ανάρτησή του στην ιστοσελίδα στου Δήμου αναφέρει χαρακτηριστικά:
Παρών ο Δήμος Γεωργίου Καραϊσκάκη και το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Αστροχωρίου άμεσα και όπου χρειάστηκε έδωσαν λύσεις στα προβλήματα που δημιουργήθηκαν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα !
Ας αναλογιστούν οι υπεύθυνοι και ας απολογηθούν στον απλό δημότη γιατί μετά από δεκάλεπτο έντονων καιρικών φαινομένων ένας Δήμος βυθίζεται στο σκοτάδι. Τι θα κάνουν άνθρωποι που έχουν άμεση ανάγκη την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος για λόγους υγείας , τι θα γίνουν τα προϊόντα των κτηνοτρόφων και πως θα λειτουργήσουν καταστήματα αλλά και πως θα εξυπηρετηθούν εκατοντάδες νοικοκυριά !
Όλα τα αντλιοστάσια ύδρευσης του Δήμου μας εκτός λειτουργίας !
Δεκάδες έγγραφα από τον Δήμο Γεωργίου Καραϊσκάκη έχουν αναδείξει το πρόβλημα !
Δεκάδες προφορικές διαμαρτυρίες στους καθ’ ύλην αρμόδιους !
Προ πολλού με έγγραφο μας στο αρμόδιο υπουργείο έχουμε εξηγήσει με τεκμηρίωση στοιχείων ότι είναι αδύνατον να μην υπάρχει δεύτερη γραμμή ή διαχωρισμός περιοχών έτσι ώστε τα προβλήματα να περιορίζονται σε πολύ μικρές περιοχές σε περίπτωση βλάβης.
Το φιλότιμο των εργαζομένων και η ολονύχτια προσπάθεια τους , τιμάει τους ίδιους αλλά δεν εξιλεώνει το κράτος !
Κύριοι προ των ευθυνών σας‼️‼️‼️

Την κήρυξη του Δήμου Γεωργίου Καραϊσκάκη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω των μεγάλων προβλημάτων που προκάλεσαν τα έντονα καιρικά φαινόμενα στις υποδομές του Δήμου καθώς και σε ιδιοκτησίες δημοτών, ο Δήμαρχος Γ. Καραϊσκάκη ζητάει με έγγραφο που απέστειλε στην Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας την επόμενη ημέρα 27 Αυγούστου.

ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΔΟΤΗΣΗ

Παράλληλα ανακοινώνει ότι ο Δήμος Γεωργίου Καραϊσκάκη είναι ο μόνος Δήμος που τροφοδοτείται από μια κεντρική γραμμή ρεύματος με αποτέλεσμα ολόκληρες περιοχές με το παραμικρό πρόβλημα να βυθίζεται στο σκοτάδι !
Αν προχωρήσουν σε λύση θα εκτονωθεί η κατάσταση τόσο στις περιοχές Μεσοπύργου και Μεγαλόχαρης όσο και στις περιοχές Ελάτης , Καστανιάς , Πηγών κτλ.
Ενώ ταυτόχρονα θα αποσυνδεθούν από το πρόβλημα και τα άλλα χωριά όπως η Σκουληκαριά και το Βελεντζικό !
Για τον λόγο αυτόν έδωσε στην δημοσιότητα έγγραφο που είχε αποστείλει στην ΔΕΔΔΗΕ από τις 23 Ιουνίου 2021, στο οποίο αναφέρεται επισταμένως στο ζήτημα αυτό.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ
ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΤΥΛΙΟΥ ΜΕ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΕΛΓΑ

Εκτός όμως από τις ζημιές στις υποδομές και στις κατοικίες, πρόβλημα παρουσιάστηκε και σε εγκαταστάσεις και καλλιέργειες, τόσο στα πεδινά όσο και στα ορεινά της Άρτας.
Για το πρόβλημα αυτό επενένη ο υφυπουργός αγροτικής ανάπτυξης και βουλευτής Άρτας κ. Γιώργος Στύλιος, ο οποίος προέβαλε κατευθύνσεις στον ΕΛΓΑ αναφορικά με το μπουρίνι.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με δελτίο τύπου του αρτινού πολιτικού:
Με αφορμή το πρόσφατο μπουρίνι που έπληξε την Άρτα, την Πρέβεζα, τα Γιάννενα και τη Θεσπρωτία, ο Γιώργος Στύλιος ζήτησε ενημέρωση από τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Ανδρέα Λυκουρέντζο.
Ο Υφυπουργός έδωσε τις απαραίτητες κατευθύνσεις, ώστε να υπάρξει άμεση ανταπόκριση και να γίνουν όλες οι προβλεπόμενες επισημάνσεις, από τους γεωπόνους του ΕΛΓΑ.
Οι πολίτες που υπέστησαν ζημιές σε εγκαταστάσεις και καλλιέργειες, μπορούν να απευθυνθούν στους κατά τόπους ανταποκριτές του ΕΛΓΑ.
Με αφορμή την επικοινωνία αυτή, ο Γιώργος Στύλιος προέβη στη παρακάτω δήλωση:
«Ζήσαμε ένα ακόμα ακραίο καιρικό φαινόμενο – απόρροια της Κλιματικής Κρίσης. Θα συνεχίσω να παρακολουθώ στενά τις διαδικασίες γύρω από το θέμα και ειδικά σε ό,τι αφορά την παραγωγή και τον αγρότη. Αλλάζουμε τους όρους. Θέλουμε το κράτος να είναι δίπλα στον πολίτη».

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ
Να σημειωθεί ότι το ισχυρό μπουρίνι έπληξε τις περιοχές της Πρέβεζας, Θεσπρωτίας, Άρτας, Μαγνησίας και Θεσσαλίας, δημιουργώντας εκτεταμένες καταστροφές, βλάβη στο δίκτυο της ΔΕΗ και πτώσεις πολλών δέντρων. Στην Πρέβεζα η ξαφνική καταιγίδα έπληξε όλη την παραλιακή ζώνη από Καστροσυκιά έως τον Μύτικα. Ξεριζώθηκαν δέντρα, παρασύρθηκαν ομπρέλες, ξαπλώστρες στις οργανωμένες παραλίες, ενώ καταστροφές υπέστησαν αρκετές επιχειρήσεις που ασχολούνται με τον τουρισμό.
Παρόμοιο ήταν το σκηνικό στην Θεσπρωτία, όπου από τους δυνατούς ανέμους και την καταιγίδα, στις παραλίες κυρίως της Πέρδικας, καταστράφηκαν ομπρέλες και ξαπλώστρες.
Στην Άρτα, κατά την διάρκεια των έντονων καιρικών φαινομένων, αποκλείστηκε ο δρόμος προς το νοσοκομείο λόγω πτώσης δέντρων, ενώ δέντρα και τέντες έπεσαν πάνω σε σταθμευμένα αυτοκίνητα. Στο ύψος της Λιμίνης τραυματίστηκε οδηγός μοτοσικλέτας που έπεσε πάνω σε δέντρο, το οποίο ο αέρας έριξε στο οδόστρωμα.
Ταυτόχρονα πολλές επιχειρήσεις είδαν τις τέντες τους να καταστρέφονται και τα τραπεζοκαθίσματα να αναποδογυρίζονται. Εν τω μεταξύ για αρκετή ώρα έκλεισε η Εθνική Οδός Πρέβεζας Ιωαννίνων από πτώσεις δέντρων.
Είναι βέβαιο ότι αυτό που προέχει πλέον είναι η προετοιμασία του κρατικού μηχανισμού για την αντιμετώπιση της επανάληψης παρόμοιας σφοδρότητας περιστατικών.

Διαβάστε επίσης

spot_img

Τελευταία Νέα