18.8 C
Arta
28 Μαρτίου 2024

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΜΑΘΩ ΜΟΥΣΙΚΗ;

Διαβάστε επίσης

ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΚΡΟΥΣΤΩΝ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ

Σεπτέμβρης! Ο μήνας που έχει συνδυαστεί με την αρχή της σχολικής χρονιάς.
Μικρά και μεγάλα παιδιά αυτές τις μέρες ετοιμάζονται να ξαναγυρίσουν στις αίθουσες των σχολείων τους, στα ωδεία, στα γήπεδα, στις αίθουσες χορού αλλά και στα φροντιστήρια με αρκετό ενθουσιασμό, πιστεύω, μιας και μετά από τις καλοκαιρινές διακοπές είχαν την δυνατότητα να γεμίσουν τις μπαταρίες τους. Τώρα πια τους λείπουν οι συμμαθητές τους, οι δάσκαλοι και οι καθηγητές τους και θέλουν να ξαναβρεθούν μαζί τους. Εντάξει ξέρω μόλις αρχίσουν τα διαβάσματα θα ξεκινήσουν την αντίστροφη μέτρηση για τις επόμενες διακοπές (βλ.. Χριστούγεννα) αλλά ως τότε έχουμε καιρό.
Φαντάζομαι επίσης πως στα σπίτια έχουν αρχίσει και οι συζητήσεις σχετικά με τις εξωσχολικές δραστηριότητες. Μουσική, χορό, ζωγραφική, θέατρο, γυμναστική, ξένες γλώσσες κλπ… Τι να πρωτοδιαλέξουν τα παιδιά! Τι να πρωτοπληρώσουν και οι γονείς!
Εγώ πάντως ως μουσικός θα ήθελα να σας μιλήσω για τον δικό μου τομέα. Πρόσφατα λοιπόν, ανασκαλεύοντας παλιούς φακέλους στην βιβλιοθήκη και ψάχνοντας στο ίντερνετ σχετικά με την δουλειά μου, έπεσα επάνω σε κάποια πολύ ενδιαφέροντα άρθρα !!
Πολλές φορές βλέπετε τα παιδιά μας ρωτάνε γιατί να μάθουν κάποιο μουσικό όργανο. Άλλοτε πάλι ενώ έχουν ξεκινήσει να μαθαίνουν κάποιο μουσικό όργανο, θέλουν να το σταματήσουν και δεν ξέρουν και τα ίδια να απαντήσουν το γιατί.
Η πρώτη ερώτηση που ίσως θα πρέπει να κάνουν στον εαυτό τους είναι γιατί μαθαίνουν μουσική ή γιατί θα ήθελαν να μάθουν.
Διαβάζοντας παρακάτω μπορείτε να βρείτε απαντήσεις σε ερωτήσεις όπως:
Γιατί να μάθω μουσική;
Τι μου προσφέρει η εκμάθηση ενός μουσικού οργάνου;
Τι είναι τελικά μουσική;
Κι ίσως τελικά βρείτε τις απαντήσεις σας…
Παίζοντας ένα μουσικό όργανο γίνεσαι εξυπνότερος
Κατά καιρούς, έχουν διεξαχθεί διάφορες μελέτες σχετικά με τις επιδράσεις της μουσικής στον εγκέφαλο. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι τα παιδιά που εκτίθενται στη μουσική ή που παίζουν κάποιο μουσικό όργανο τα πηγαίνουν καλύτερα στο σχολείο απ΄ ότι τα υπόλοιπα παιδιά. Έρευνες, επίσης, δείχνουν ότι η έκθεση στη μουσική μπορεί να βελτιώσει την ικανότητα για ομιλία και ανάγνωση ενός παιδιού, το IQ του και την ανάπτυξη ορισμένων τμημάτων του εγκεφάλου.
Οι ενήλικες μπορούν να ωφεληθούν από την εκμάθηση ενός μουσικού οργάνου πάρα πολύ, διότι τους βοηθά να κρατούν το μυαλό τους σε εγρήγορση, να παραμένουν δραστήριοι και να ακονίζουν τη μνήμη τους.
Η μουσική διδάσκει πειθαρχία
Η εκμάθηση ενός μουσικού οργάνου μοιάζει με την εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας.
Επιπλέον, κάτι το οποίο κατέχουν καλά οι μουσικοί είναι η πειθαρχία. Πρέπει να είναι πειθαρχημένοι, ώστε να μάθουν να παίζουν καλά ένα μουσικό όργανο, ορίζοντας ακόμα και την ώρα που θα πρέπει να εξασκούνται καθημερινά και συνεχώς να αυξάνουν τον χρόνο εξάσκησης.
Παίζοντας ένα μουσικό όργανο χαλαρώνεις
Υπάρχουν μέρες που είμαστε τόσο αγχωμένοι και θέλουμε απλώς να κάνουν ένα διάλειμμα από την καθημερινότητα. Έχετε ποτέ παρατηρήσει πως όταν ακούτε απαλή, χαλαρωτική μουσική, αισθάνεστε πιο χαλαροί; Παίζοντας ένα μουσικό όργανο μπορείτε να αισθανθείτε ακόμα πιο χαλαροί και να ηρεμήσετε το μυαλό του. Η μουσική είναι μία από τις απλές χαρές της ζωής.
Μαθαίνοντας να παίζεις ένα μουσικό όργανο έχεις την αίσθηση της επιτυχίας
Ένας αρχάριος μαθητής στην προσπάθειά του να παίξει ένα κομμάτι ενδεχομένως και να απογοητευτεί. Αλλά μόλις το μάθει, η ικανοποίηση που θα νιώσει είναι ανεκτίμητη. Δεν πειράζει αν είναι ένα απλό κομμάτι, πιστέψτε με, δεν θα ξεχάσει ποτέ το πρώτο κομμάτι που έμαθε.
Το να παίζεις ένα μουσικό όργανο είναι διασκέδαση
Παρόλο που ένα μουσικό όργανο χρειάζεται πολύ σκληρή δουλειά, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το να παίζει κανείς ένα μουσικό όργανο είναι διασκέδαση. Μόλις μάθετε να παίζετε λίγο καλύτερα, θα προκύψουν ευκαιρίες για να μοιραστείτε αυτά που μάθατε πρόσφατα με την οικογένεια και τους φίλους σας. Ποιος ξέρει, μπορεί ακόμα και να παίξετε και επαγγελματικά στο μέλλον.
Τελικά τι είναι η μουσική;
Η Μουσική είναι Επιστήμη
Απαιτεί ακρίβεια και πρέπει να είσαι συγκεκριμένος. Η παρτιτούρα ενός μαέστρου αποτελεί ένα γράφημα που περιλαμβάνει συχνότητες, εντάσεις, αλλαγές στην ένταση, μελωδία και αρμονίες, όλα συγχρονισμένα και σε ακρίβεια χρόνου. Στην μουσική είναι ενσωματωμένα πολλά επίπεδα φυσικής από ακουστική έως την αρχιτεκτονική.

Η μουσική είναι μαθηματικά
Είναι ρυθμικά βασισμένη σε όλες τις υποδιαιρέσεις του χρόνου… σε διαστήματα… τα οποία πρέπει να ακολουθηθούν με ακρίβεια, με απόλυτα συγκεκριμένο τρόπο, ανάλογα με την ακριβή θέση και συμμετρία των νοτών.
Η μουσική είναι μια παγκόσμια γλώσσα
Οι περισσότεροι μουσικοί όροι αναφέρονται στα Ιταλικά, στα Γερμανικά και στα Γαλλικά και σημειογραφία σίγουρα δεν προέρχεται από τα Αγγλικά.
Αποτελεί ένα υψηλά εξελιγμένο είδος στενογραφίας, όπου χρησιμοποιούνται σύμβολα ως εκπρόσωποι ιδεών. Η σημασιολογία της μουσικής αποτελεί την πιο ολοκληρωμένη και παγκόσμια γλώσσα.
Η μουσική είναι ιστορία
Η Μουσική συνήθως αντανακλά το περιβάλλον και την εποχή της δημιουργίας της, περιλαμβάνοντας τα συναισθήματα ενός ολόκληρου έθνους, περιοχής ή ενός λαού. Είναι η μόνη μορφή τέχνης που μπορούμε να ακούσουμε ακριβώς το ίδιο με τους ανθρώπους που την άκουγαν εκατοντάδες χρόνια πριν. Σε αντίθεση με την ζωγραφική, όπου η εικόνα παραμένει έτσι ακριβώς όπως δημιουργήθηκε, η Μουσική “ξαναζωγραφίζεται” κάθε φορά που εκτελείται από κάποιον μουσικό. Η Μουσική περιλαμβάνει τα συναισθήματα και οι σκέψεις αμέτρητων γενεών .
Η μουσική σε γυμνάζει
Απαιτεί τον απόλυτο συγχρονισμό των δαχτύλων, των χεριών, των χειλιών και των μυών του προσώπου και τον απόλυτο έλεγχο του διαφράγματος, της πλάτης, του στομαχιού και των μυών του στήθους, σε συνδυασμό με την άμεση ανταπόκριση στον ήχο που ακούει το αυτί και ερμηνεύει το μυαλό.
Ένας τρομπετίστας ( για παράδειγμα, παίζοντας μια συμφωνία) καίει τόσες θερμίδες όσες κι ένας παίχτης ποδοσφαίρου.
Η μουσική είναι τέχνη
Επιτρέπει σε έναν άνθρωπο να μεταφράσει τεχνικές και μερικές δύσκολες πτυχές της γνώσης σε ανθρώπινα συναισθήματα.
Βοηθάει κάθε άτομο να αναγνωρίσει και να κατανοήσει την ομορφιά και την αγάπη, την συμπόνια και το βοηθάει να ζήσει μια πιο γεμάτη ζωή.
Κι αν εσύ μαθητή και αρχάριε μουσικέ αναρωτιέσαι γιατί μαθαίνεις μουσική,
ίσως παρακάτω να βρεις κάποιες απαντήσεις που θα σε ικανοποιήσουν.
Να γιατί μαθαίνουμε μουσική
Όχι γιατί περιμένουμε από ένα άτομο να γίνει το νούμερο ένα.
Όχι επειδή περιμένουμε από ένα άτομο να παίζει μουσική για όλη του τη ζωή.
Όχι για χαλάρωση.
Όχι για διασκέδαση.
Αλλά:
για να έρθουμε σε επαφή με την πραγματική έννοια του να είμαστε άνθρωποι,
για να αναγνωρίσουμε την ομορφιά,
για να γίνουμε πιο ευαίσθητοι, ειδικά απέναντι σε όλες τις σκέψεις και τα συναισθήματα που μετατράπηκαν σε ήχους μέσα στου αιώνες,
για να έρθουμε πιο κοντά σε αυτό που βρίσκεται πέρα από αυτό τον κόσμο,
για να έχουμε κάπου να ακουμπήσουμε όταν νιώσουμε την ανάγκη,
για να πάρουμε πιο πολύ αγάπη, περισσότερη συμπόνια, περισσότερη ευγένεια, περισσότερη καλοσύνη
– εν συντομία, περισσότερη ζωή!
Γεώργιος Γεωργίου,
καθηγητής μοντέρνων(ντράμς) και παραδοσιακών κρουστών(τουμπελέκι-νταούλι-ντέφι), στο Κεντρικό Ωδείο Αρτας
.Εμπνευστής και δημιουργός της ομάδας κρουστών ‘’KrotalArta’’

Διαβάστε επίσης

spot_img

Τελευταία Νέα