22.8 C
Arta
5 Μαΐου 2024

Η σημασία των νέων ειδικοτήτων για την Άρτα

Διαβάστε επίσης

Tο δελτίο τύπου του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και βουλευτή Άρτας της ΝΔ ήταν λίγο διαφορετικό απ’ότι είχαμε συνηθίσει. Έκανε αναφορά στις 8 νέες ειδικότητες για το εκπαιδευτικό έτος 2021 – 2022 στο Δημόσιο ΙΕΚ Άρτας και σημειώνοντας ότι η επαγγελματική εκπαίδευση αποτελεί επιλογή ενίσχυσης της κυβέρνησης.
Ειδικότερα στην δήλωσή του ο αρτινός πολιτικός αναφέρει «Οι προσφερόμενες ειδικότητες στο Δημόσιο ΙΕΚ Άρτας είναι αποτέλεσμα της απόφασης της κυβέρνησης, για ενίσχυση της επαγγελματικής, τεχνικής εκπαίδευσης και κατάρτισης. Οι νέες ειδικότητες για την Άρτα, προέκυψαν μετά από συνεργασία και συνεννόηση με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και με το Δημόσιο ΙΕΚ Άρτας. Όλες οι ειδικότητες έχουν σχέση με επαγγέλματα τα οποία δραστηριοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή και καλύπτουν αντικείμενα που παρουσιάζουν ζήτηση. Επιπρόσθετα, δίνουν πραγματική επαγγελματική διέξοδο και μπορούν να προσελκύσουν σπουδαστές από την ευρύτερη περιοχή.»
Οι νέες ειδικότητες αφορούν τα εξής επαγγέλματα: Διασώστης – Πλήρωμα Ασθενοφόρου, Τεχνικός Αισθητικός Ποδολογίας – Καλλωπισμού και Ονυχοπλαστικής, Τεχνικός Εγκαταστάσεων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, Τεχνικός Μηχανικός Θερμικών Εγκαταστάσεων και Μηχανικός Τεχνολογίας Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου, Τεχνικός Μελισσοκομίας, Τεχνικός Γαλακτοκομίας – Τυροκόμος, Φύλακας Μουσείων και Αρχαιολογικών Χώρων, Τεχνικός Δασικής Προστασίας. Είναι ουσιαστικά ειδικότητες, οι οποίες προσφέρουν ΑΜΕΣΑ επαγγελματική αποκατάσταση σε όποιους ακολουθήσουν και ολοκληρώσουν επιτυχώς τον κύκλο σπουδών.
Ποια είναι η υπεραξία για την περιοχή; Θεωρούμε ότι το κενό που δημιουργήθηκε από την έλλειψη φοιτητών στις πανεπιστημιακές σχολές της Άρτας θα μπορέσουν να το καλύψουν οι σπουδαστές των Δημοσίων ΙΕΚ, καθώς η επιλογή των ειδικοτήτων είναι αν μη τι άλλο ιδιαίτερα θελκτική. Είναι βέβαιο ότι από τις γύρω περιοχές της Άρτας, ήτοι την Αιτωλοακαρνανία, την Πρέβεζα και τα Ιωάννινα, θα υπάρξει ενδιαφέρον από σπουδαστές να εγκατασταθούν στην πόλη μας για τον κύκλο μαθητείας τους.
Προσοχή, δεν συγκρίνουμε το επίπεδο των σπουδών των ΔΙΕΚ με τις πανεπιστημιακές σχολές της περιοχής, γνωρίζουμε ποιο είναι το επίπεδο και των δυο αυτών φορέων της εκπαίδευσης και έχουμε την επίγνωση ότι κανένα ΙΕΚ δεν μπορεί να συγκριθεί με κάποιο πανεπιστημιακό τμήμα. Φρονούμε όμως ότι μόνο σε επίπεδο οικονομικής στήριξης της περιοχής, είναι καλό να δημιουργούνται τέτοιου είδους τμήματα με ειδικότητες, που μπορούν να έχουν άμεση επαγγελματική αποκατάσταση για τους απόφοιτους τους και κυρίως να ζήσουν στην Άρτα, να ενοικιάσουν εδώ κάποια κατοικία όσο σπουδάζουν, να στηρίξουν την αγορά της, να γνωρίσουν τον τόπο μας…
Όλοι οι παράγοντες είναι χρήσιμοι για την στήριξη της αγοράς και δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε κανέναν. Και μπορούμε να είμαστε βέβαιοι ότι και τα Δημόσια ΙΕΚ μπορούν να έχουν τον ρόλο τους, έτσι ώστε πολυποίκιλα να υποστηρίξουν το έργο τους και να στηρίξουν αποτελεσματικά την τοπική αγορά της περιοχής της Άρτας.
Ας δούμε λοιπόν και την κατάσταση, με λίγο πιο διευρυμένο πνεύμα και πως πίσω από τις ανακοινώσεις και τα γεγονότα, μπορούν να υπάρχουν και ενδιαφέροντα στοιχεία και δεδομένα, τα οποία δεν μπορούμε να παραγνωρίσουμε και να αναγνωρίσουμε ότι στο δικό τους μέτρο, μπορεί να έχουν ένα θετικό πρόσημο και για την τοπική μας κοινωνία και οικονομία.

Διαβάστε επίσης

spot_img

Τελευταία Νέα