9.8 C
Arta
24 Νοεμβρίου 2024

ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ- Η ίωση που τίναξε στον αέρα την ησυχία μας σε παγκόσμια κλίμακα

Διαβάστε επίσης

ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΛΥΤΡΑ – ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΥ – ΦΡΟΝΤΙΣΤΗ ΑΡΤΑΣ

Ιστορική Αναδρομή
Στην εποχή του κορωνοϊού

Στα τέλη Δεκεμβρίου του 2019 στην πόλη Wuhan (πρωτεύουσα της επαρχίας Hubolστην Κίνα) ξέσπασε επιδημία πνευμονίας. Τις πρώτες μέρες του 2020 οι κινεζικές αρχές διαπίστωσαν ότι αιτία της επιδημίας ήταν ένας νέος κορωνοϊός, που μέχρι εκείνη τη στιγμή δεν είχε προσβάλει τον άνθρωπο.
Πρόκειται για έναν νέο τύπο ιού από την «οικογένεια» των κορωνοϊών, οι οποίοι είναι εδώ και πολλά χρόνια γνωστοί στην ιατρική κοινότητα και έχουν πάρει το όνομά τους από τις ανίες γλυκοπρωτείνης που σαν κορώνα περιβάλλουν την επιφάνειά τους και χρησιμεύουν για την προσκόλλησή τους στους ιστούς και την είσοδό τους μέσα στα κύτταρα. Επιδημίες σοβαρού αναπνευστικού συνδρόμου από κορωνοϊό έχουν υπάρξει και στο παρελθόν. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ονόμασε τον νέο ιο SAPS-Cov-2 (Severe Acute Respiratory Syndrome Coronou-2) και την ασθένεια πou προκαλεί COVID-19 (Corona Virus Disease-19).
Ο Οργανισμός κήρυξε πανδημία, αφού ο ιός έχει πλέον εξαπλωθεί σε δεκάδες χώρες του κόσμου -ανάμεσά τους και την Ελλάδα- με δεκάδες χιλιάδες κρούσματα και θανατηφόρα περιστατικά. Πολλές χώρες λαμβάνουν πρωτοφανή μέτρα με στόχο να ανασχέσουν την εξάπλωση του ιού. Επιβολή καραντίνας σε μεγάλες περιοχές σε καραντίνα, αναστολή λειτουργίας των εnaδυτν συστημάτων και άλλων δραστηριοτήτων, ταξιδιωτικοί περιορισμοί είναι μερικά από τα μέτρα αυτά.
Ο ιός φαίνεται πως μεταδίδεται εύκολα από άτομο σε άτομο και να εξαπλώνεται ραγδαία, προσβάλλοντας άτομα κάθε ηλικίας. Αν και στην πλειονότητα των περιστατικών προικαλεί δια νόσο μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνος κυρίως για ευπαθή άτομα και απειλητικός για τη ζωή. Ο ιός είναι πρωτοεμφανιζόμενος, γι’ αυτό και οι διεθνείς οργανισμοί Υγείας διαθέτουν λίγες πληροφορίες για τη συμπεριφορά του. Η σχετική έρευνα είναι σε εξέλιξη παράλληλα με την πανδημία, με στόχο να αναπτυχθούν το συντομότερο δυνατό προληπτικά και θεραπευτικά μέσα ενάντια στον ιό. Με τα σημερινά δεδομένα, λοιπόν, δεν υπάρχει ειδική θεραπεία για τη νόσο COVID-19. Οι θεραπείες που χρησιμοποιούνται κατά περίπτωση είναι υποστηρικτικές και έχουν στόχο να αποτρέψουν σοβαρές επιπλοκές. Έτσι οι ειδικοί υπενθυμίζουν πως το κύριο μέσο προστασίας είναι η σχολαστική τήρηση των βασικών κανόνων υγιεινής. https://bioiatriki.gr
Ήρθε και στην χώρα μας φυσικά.
Τις θυμάμαι τις πρώτες δειλές ειδήσεις τον Φλεβάρη. Θυμάμαι ότι υπήρχε συζήτηση μετά φόβου την άλλη ημέρα στην δουλειά μας. Είχαμε και καθηγήτρια που εγκυμονούσε να κάνει μάθημα με μάσκα φοβούμενη τις τρέχουσες ιώσεις. Αγόρασα για αυτό τον λόγο το πρώτο κουτί με μάσκες στον χώρο εργασίας. Μάρτης μετά τα μέσα αρχίσαμε να φοβούμαστε πραγματικά. Σε λίγο κλείσαμε. Αρχίσαμε να κρεμόμαστε από το στόμα του Τσιόρδα και των άλλων καθηγητών ιατρικής. Οι βόλτες κομμένες μαχαίρι. Μόνο για ψώνια και όλη την μέρα στο μπαλκόνι. Όλη η χώρα αλλά και διεθνώς η ζωή των πολιτών άλλαξε. Ριζικά άλλαξε. Άλλαξε ο τρόπος εργασίας και συνεχίζεται ακόμη και τώρα. Τηλεργασία.
Πώς ο κορωνοϊός νίκησε τον Τραμπ
Μπορούμε να υποθέσουμε ότι χωρίς τον κορωνοϊό ο Ντόναλντ Τραμπ θα είχε επανεκλεγεί πρόεδρος και θα είχε επιβεβαιωθεί η δυναμική του λαϊκιστικού κινήματος με σύνθημα «Πρώτα η Αμερική» που σάρωσε τις ΗΠΑ τα τελευταία τέσσερα χρόνια και δημιούργησε κραδασμούς που κόντεψαν να προκαλέσουν ακόμα και την ανατροπή της μεταπολεμικής δυτικής συμμαχίας; Ο καθηγητής Σνόουντεν είναι εξαιρετικά ευθύς: «Ο αντίκτυπος της πανδημίας στην προεδρία Τραμπ ήταν καθοριστικός. Πράγματι, η άποψή μου είναι ότι χωρίς την Covid-19 ο Τραμπ θα είχε πετύχει να επανεκλεγεί», λέει.
Μπορεί ο Τραμπ να έχασε τις εκλογές, αλλά πότε θα έλθει το τέλος της οικονομικής κρίσης; «Η φύση και η διάρκεια της οικονομικής κρίσης που προκαλείται από τον ιό θα εξαρτηθούν από δύο μεταβλητές: από τον τρόπο με τον οποίο οι υπεύθυνοι χάραξης οικονομικής πολιτικής θα επιλέξουν να δράσουν και από την αποτελεσματικότητα των υπευθύνων για τη δημόσια υγεία να ελέγξουν τη νόσο.
Απίστευτο: Διεκόπη ο αγώνας Βραζιλία – Αργεντινή για τη σύλληψη παικτών για παράβαση κανόνων λόγω κορονοιού.
Απίθανα στιγμιότυπα από τη Βραζιλία, όπου η “σελεσάο” αντιμετώπιζε την Αργεντινή στο ντέρμπι για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2022.
Η αναμέτρηση διεκόπη μόλις στο 6ο λεπτό από την αστυνομία, η οποία και είχε εντολή να συλλάβει τους ποδοσφαιριστές των φιλοξενούμενων που έφθασαν στη χώρα από την Αγγλία, αφού θεωρούνται παράνομοι με βάση τα υγειονομικά πρωτόκολλα της χώρας για τον κορονοϊό.
Οι τέσσερις παίκτες που βρέθηκαν στο “στόχαστρο” των αρχών ήταν οι Εμιλιάνο Μαρτίνες (Άστον Βίλα), Χιοβάνι λο Σέλσο (Τότεναμ), Κριστιάν Ρομέρο (Τότεναμ) και Εμιλιάνο Μπουενδία (Άστον Βίλα), ενώ όλη η ομάδα κατευθύνθηκε στη συνέχεια στα αποδυτήρια. www.prokirixi.gr
Μέτρα ατομικής υγιεινής που ισχύουν διεθνώς.
Τα μέτρα ατομικής υγιεινής περιλαμβάνουν:
• Τακτικό και επιμελές πλύσιμο των χεριών με υγρό σαπούνι και νερό, για τουλάχιστον 20’’ και προσεκτικό στέγνωμα χεριών με χάρτινες χειροπετσέτες μιας χρήσης και απόρριψή τους στους κάδους απορριμμάτων.
• Εναλλακτικά του πλυσίματος χεριών, μπορεί να εφαρμοστεί καλό τρίψιμο των χεριών με αντισηπτικό αλκοολούχο διάλυμα.
• Αποφυγή επαφής χεριών με τα μάτια, τη μύτη και το στόμα για τη μείωση του κινδύνου μόλυνσης.
• Σε βήχα ή φτέρνισμα κάλυψη της μύτης και του στόματος με το μανίκι στο ύψος του αγκώνα ή με χαρτομάντιλο, απόρριψη του χρησιμοποιημένου χαρτομάντηλου στους κάδους απορριμμάτων και επιμελές πλύσιμο των χεριών.
• Αποφυγή στενής επαφής, εφόσον αυτό είναι δυνατό, με οποιοδήποτε άτομο εμφανίζει συμπτώματα από το αναπνευστικό, όπως βήχα ή πταρμό (φτέρνισμα).
• Παραμονή κατ’ οίκον και αποχή από την εργασία οποιουδήποτε ατόμου εμφανίζει συμπτώματα λοίμωξης αναπνευστικού
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δεν συνιστά τη χρήση μάσκας για την πρόληψη της νόσου. Η μάσκα εμποδίζει τη μετάδοση της νόσου από αυτούς που είναι άρρωστοι στους υπόλοιπους και πρέπει επιπλέον να χρησιμοποιείται για την προστασία των επαγγελματιών υγείας.
…και τελικά ήρθε το εμβόλιο και ο πόλεμος συμφερόντων…
Ενώ βρισκόμασταν σε περίοδο κατάθλιψης και περιμέναμε με αγωνία την επιστημονική αντιμετώπιση του θέματος βρέθηκε το εμβόλιο. Ανακούφιση. Άρχισαν να έρχονται οι παρτίδες στα νοσοκομεία των περιοχών όλης της χώρας και γενικά σε όλο τον κόσμο. Τα ραντεβού κλείνονται το ένα μετά το άλλο και πολλές φορές πηγαίνουν να τα κάνουν σε άλλες πόλεις. Άρχισε και απειθαρχία του κόσμου που όλη μέρα είναι στην βόλτα δήθεν γυμνάζονται μέσα στο κέντρο τη; Πόλης και ο νεόκοσμος να κατακλύζει τις πλατείες χωρίς μάσκα.
Σε κάποια στιγμή έχουμε τις πρώτες αντιδράσεις για το εμβόλιο μιας και έχουμε τις πρώτες παρενέργειες. Έχουμε και θανάτους που πολλοί τις αποδίδουν στον εμβολιασμό.
Αρχίζουν δειλά μα μετά πιο έντονα τα πρώτα αντιεμβολιαστικά παρατράγουδα. Καλλιτέχνες κάποιου κόμματος και άτομα ακραίων πολιτικών σχηματισμών αλλά και θεού σοι να αρχίζουν πόλεμο στα ΜΜΕ και στους δρόμους. Μέχρι και εικόνες της Παναγιάς παρελάσαν μέσα σε καπνογόνα. Οι θεού σοι λίγο από την τρέλα τους λίγο από τα κομματικά τους πιστεύω μας πρήζουν καθημερινά. Μπαίνουν στο παιχνίδι και καθηγητές Πανεπιστημίων εμβολιασμένοι αλλά αντιεμβολιαστές κινούμενοι από κομματικά και οικονομικά συμφέροντα. Τους βγάζουν στο κλαρί συναδερφοί τους αλλά αυτοί εκεί στον κλεφτοπόλεμο. Είναι πολλά αυτά που χάσανε παιδιά μιας και είναι έξω από τις επιτροπές.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΤΣΙΟΡΔΑΣ- Ο καθηγητής που εμπιστευτήκαμε.
Ο Σωτήρης Τσιόδρας (Σίδνεϊ, 13 Οκτωβρίου 1965) είναι Έλληνας γιατρός παθολόγος, ακαδημαϊκός με ειδικότητα ειδικού λοιμωξιολόγου. Κατάγεται από το Νεοχώρι Αργολίδος.
Εργάζεται στην Δ’ Πανεπιστημιακή Παθολογική Κλινική του νοσοκομείου ΠΓΝ «Αττικόν» και είναι καθηγητής Παθολογίας – Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Παράλληλα εκτελεί καθήκοντα ειδικού συμβούλου και επιστημονικού συνεργάτη του ΕΟΔΥ.
Από την 1η Φεβρουαρίου μέχρι και τις 26 Μαΐου 2020 εκτελούσε καθήκοντα εκπροσώπου του υπουργείου Υγείας, οπότε και σταμάτησαν οι ενημερώσεις του κοινού, ενώ παραμένει, όπως δήλωσε, επικεφαλής της ομάδας για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα.
Άφησα στο τέλος την οικονομική καταστροφή του ελεύθερου επαγγελματία.
Εκεί που όλα αφήσανε το στίγμα τους ένα και πλέον χρόνο με την πανδημία να μας βασανίζει είναι ότι έχουμε πολλούς θανάτους που τελικά ήρθαν ελέω κορονοιού.
Επίσης νόσησαν νέοι άνθρωποι που από πρώτο χέρι μας περιγράφουν μήνες μετά την αποθεραπεία, αλλά και χρόνο ο άλλος, να έχουν ακόμη τα συμπτώματα της νόσου να τους βασανίζουν στην καθημερινότητα και φυσικά στην εργασία τους.
Μας βασανίζει επίσης και η οικονομική καταστροφή που ήρθε στον χώρο του ελεύθερου επαγγέλματος. Επιχειρήσεις καταστράφηκαν ολοσχερώς άλλες πάθανε χοντρές ζημιές αλλά και ελάχιστες αναστήθηκαν από το πουθενά. Το κράτος στάθηκε δίπλα όσο μπορούσε αλλά η καθημερινότητα η γνωστή σε όλους μας θα αργήσει πολύ. Εμφανίστηκε δε και άλλη μορφή εργασίας η τηλεργασία που ήρθε και από ότι όλα δείχνουν θα μείνει.
Βλέπετε στον ιδιωτικό τομέα κάνουν τα πάντα ώστε να αρχίσει να μαζεύτε η οικονομική καταστροφή. Αυτά γίνονται παγκόσμια και δεν είναι φαινόμενο μόνο της χώρας μας. Ελπίζουμε φέτος να μην ζήσουμε τέτοια γεγονότα. Εμείς στο ελεύθερο επάγγελμα δεν τα μπορούμε άλλο. Θα μας μείνει ψυχολογικό κουσούρι και θα ψάχνουμε να βρούμε λύση.

ΛΥΤΡΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Διαβάστε επίσης

spot_img

Τελευταία Νέα