11.8 C
Arta
27 Απριλίου 2024

Πρέπει να πάψει η χρήση φυτορυθμιστικών ορμονών στα ακτινίδια

Διαβάστε επίσης

Σημασία έχει η ποιότητα

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΚΑΪΝΤΑΣΗ

Η φετινή χρονιά για τα ακτινίδια θα είναι ιδιαιτέρως σημαντική, καθώς η τιμή του προϊόντος θα κορυφωθεί αφήνοντας σημαντικό κέρδος στον τοπικό παραγωγό.
Να σημειωθεί ότι η υψηλή τιμή του ακτινιδίου, δεν είναι μόνο αποτέλεσμα της ακαρπίας, η οποία δημιούργησε όρους χαμηλής προσφοράς και υψηλής ζήτησης με αποτέλεσμα την εκτόξευση της τιμής του προϊόντος, αλλά αποτέλεσμα συνειδητής καταναλωτικής αλλαγής των τελικών προορισμών του ακτινιδίου, οι οποίοι έχουν εκτιμήσει την διατροφική, αλλά και την φαρμακευτική του αξία.
Αυτό σημαίνει ότι το τοπικό μας προϊόν, πλέον δεν το αγοράζει κάποιος προκειμένου μόνο για να το καταναλώσει, αλλά έχει αποδώσει σε αυτό μια υψηλή υπεραξία, με βάση την ποιότητά του, η οποία έχει αποτυπωθεί στην τιμή της αγοράς του.
Είναι μια εξέλιξη, που μπορεί να είναι χρήσιμη για να εκμαιεύσουμε πολλά και χρήσιμα συμπεράσματα, αναφορικά και με τον τρόπο με τον οποίον όχι μόνο πρέπει πλέον να εμπορευόμαστε αυτό το προϊόν, αλλά και να το παράγουμε.
Συγκεκριμένα πλέον δεν έχει σημασία ο όγκος παραγωγής του προϊόντος του ακτινιδίου, αλλά τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του. Και αυτό ως κοινωνία και τοπική αγορά, πρέπει να το υπερασπιστούμε όσο είναι δυνατόν.
Αυτό τι σημαίνει: άμεση αλλαγής καλλιεργητικής συμπεριφοράς όσον αφορά τις μεθόδους χρήσης παράνομων φυτοφαρμάκων, αλλά τα ορμονιάσματα, που είναι συνήθεις πρακτικές στην ακτινιδοκαλλιέργεια και αποσκοπούν στην αύξηση του μεγέθους του καρπού, έτσι ώστε να πάρουν μεγαλύτερο βάρος κατά το ζύγισμα στον έμπορο. Αυτές οι μέθοδοι είναι πασιφανές ότι όχι μόνο είναι παράνομες, αλλά ακόμη και επικίνδυνες να μην είναι, είναι τουλάχιστον δυσφημιστικές για όλο το προϊόν της περιοχής.
Πρέπει όλοι να κατανοήσουμε ότι το «τουμπάνιασμα» των ακτινιδίων, μόνο ένα αποτέλεσμα μπορεί να έχει: την τελική απαξίωση του προϊόντος, την απόρριψή του από την αγορά των υψηλών τιμών και την καταδίκη του στην εμπορική ανωνυμία. Μάλιστα υπάρχουν παραγωγοί, οι οποίοι βλέπουν ότι αυτού του είδους η τακτική, εκτός από επικίνδυνη για την υγεία και το περιβάλλον, μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα νόμιμοι και παράνομοι καλλιεργητές να αξιολογούνται το ίδιο.
Το ζήτημα δεν είναι μόνο υπόθεση ελέγχων και προστίμων. Η αγορά που δέχεται με όρους ποιότητας το προϊόν μας, αν διαπιστώσει έκνομες πρακτικές, θα μας αποβάλλει. Για τον λόγο αυτόν κάποιοι αναζητούν όρους πιστοποίησης της καλλιεργητικής τους παραγωγής, ότι δεν χρησιμοποιούν παράνομα σκευάσματα και αυξητικές ορμόνες, προκειμένου να προλάβουν μια κατάσταση απαξίωσης της παραγωγής τους.
Από την διαδικασία, οι μόνοι που θα βγουν συνολικά κερδισμένοι, είναι οι έμποροι των παράνομων αυτών ουσιών, οι οποίοι έχουν αναπτύξει μια παραοικονομία της τάξης των 500 εκατομμυρίων ευρώ σε όλη την Ευρώπη και προέρχονται κυρίως από Ασιατικές χώρες.
Να σημειωθεί ότι πλέον είναι εύκολο να αντιληφθεί κάποιος αν ένας καρπός ακτινιδίου έχει υποστεί χρήση ουσιών φυτο-ρυθμιστικών ορμόνων που χρησιμοποιούνται για να αυξήσουν την απόδοση, καθώς υπάρχουν περιπτώσεις κυριολεκτικής τερατογέννεσης στο μέγεθός τους.
Τα τμήματα του ποιοτικού και φυτο-υγειονομικού ελέγχου της Διεύθυνσης Άρτας γνωρίζουμε ότι κάνουν συχνούς ελέγχους στην περιοχή για την αντιμετώπιση τέτοιου είδους πρακτικών και τα πρόστιμα που αναμένουν τους παραβάτες είναι τσουχτερά, όμως δεν αρκεί αυτό… Πρέπει να γίνει αντίληψη ότι η κατάσταση αυτή μας αφορά όλους.

Διαβάστε επίσης

spot_img

Τελευταία Νέα