Η ΧΡΥΣΪΗΣ ΚΟΛΙΑΤΣΟΥ έγραψε την δική της ιστορία στο Υποθηκοφυλακείο και το ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ της Άρτας
ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΚΑΪΝΤΑΣΗ
Η Χρυσηϊς Κολιάτσου στην ιστορία του τόπου μας θα μείνει ως η τελευταία Υποθηκοφύλακας, καθώς από 1-8-2021 καταργήθηκε οριστικά το Υποθηκοφυλακείο της Άρτας και συστήθηκε το Υποκατάστημα Άρτας του Κτηματολογικού Γραφείου Ηπείρου.
Η ίδια φρόντισε να συντονίσει τις ενέργειές της, έτσι ώστε ταυτόχρονα να συνταξιοδοτηθεί από την θέση αυτή, αφήνοντας πίσω της μια παρακαταθήκη προσφοράς και συμπαράστασης στον πολίτη και τον συναλλασσόμενο με τα γραφεία του Υποθηκοφυλακείου και του Κτηματολογίου της περιοχής μας.
Η Χρύσα Κολιάτσου, εκτός από μια έμπειρη υπάλληλος και προϊσταμένη, τα χρόνια της υπηρεσίας της χαρακτηρίστηκε από την βοήθεια που έδινε στο νομικό κόσμο της Άρτας, βρίσκοντας λύσεις για τις παγίδες του πολυδαίδαλου νομοθετικού συστήματος, το οποίο ήταν συνυφασμένο με τις υποθέσεις του Κτηματολογίου και του Υποθηκοφυλακείου.
Σήκωσε κυριολεκτικά στις πλάτες της την εφαρμογή των πρώτων κτηματολογικών εγγραφών, αλλά και τις διορθώσεις που έγιναν στην συνέχεια.
ΕΡΕΥΝΗΤΡΙΑ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ
Πέραν όμως των άλλων, ήταν και η ίδια σιωπηλή και επίμονη ερευνήτρια της ιστορίας της πόλης μας και της ευρύτερης περιοχής, μέσα από τα πληθώρα των εγγράφων που ευρίσκονται στο αρχειοφυλάκειο του Υποθηκοφυλακείου της Άρτας από της ιδρύσεώς του έως και σήμερα και που περιλαμβάνει και μεγάλο τμήμα του ορεινού όγκου.
Η Χρύσα Κολιάτσου, προσπαθούσε να αναζητήσει την ουσία πίσω από το ένδυμα του κειμένου, τόσο στις ιστορικές της έρευνες, όσο και στα συνεχή προβλήματα που παρουσίαζαν καθημερινά οι πολίτες, οι συμβολαιογράφοι και οι δικηγόροι, που έκαναν ουρά έξω από το γραφείο της. Ήταν βαθιά γνώστης της νομοθεσίας, αλλά και των διοικητικών λειτουργιών, με αποτέλεσμα να δέχεται συνεχώς τηλεφωνήματα από συναδέλφους άλλων περιοχών, προκειμένου να τους κατευθύνει στην επίλυση κάποιου προβλήματος.
ΤΟ ΞΕΜΠΕΡΔΕΜΑ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟΥ ΠΑΠΑΚΩΣΤΑ
Αυτό που όμως είναι άγνωστο στο ευρύ κοινό, είναι το γεγονός ότι για μεγάλα και σημαντικά ζητήματα που σχετίζονται με τα ιστορικά ακίνητα της περιοχής, σήκωνε τα μανίκια και αναλάμβανε προσωπικά να βγάλει το φίδι από την τρύπα και να βρει τον μίτο της Αριάδνης και να ξεμπλέξει μια κατάσταση.
Ένα μικρό, αλλά όχι μοναδικό παράδειγμα, ήταν η ταχεία διερεύνηση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος του Στρατοπέδου Παπακώστα, έργο το οποίο ανέλαβε η ίδια και ενημέρωσε σχετικά με έκθεσή της το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Με απλά λόγια ξεμπέρδεψε ιδιοκτησιακά και χωρικά την ιδιοκτησία του στρατοπέδου και μάλιστα σε συντομότατο χρονικό διάστημα, ώστε τάχιστα να πραγματοποιηθεί η μεταβίβαση επιφάνειας γης από την Εθνική Άμυνα στην Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση ,προκειμένου να λειτουργήσει εκεί το Διοικητηριο, η σύμβαση παραχώρησης της οποίας έκτασης υπογράφηκε πριν ένα μήνα περίπου.
Για την δράση της αυτή, πριν ένα χρόνο, έλαβε τιμητική ευχαριστήρια επιστολή από τον Αντιστράτηγο Αντώνιο Κονδύλη, Διευθυντή του Ταμείου Εθνικής Άμυνας.
Η ΔΙΑΔΟΧΗ
ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ
Υπεύθυνη του Υποκαταστήματος Άρτας του Κτηματολογικού Γραφείου Ηπείρου, είναι πλέον η Ελένη Αγγέλη, πρώην άμισθος Υποθηκοφύλακας (και τελευταία) της Φιλιππιάδας. Είναι γνωστή στον νομικό κόσμο και τους πολίτες της περιοχής, καθώς λειτουργούσε για πολλά χρόνια το Υποθηκοφυλακείο και το Κτηματολόγιο της Φιλιππιάδας, ενώ το 2019 έγινε προϊσταμένη του Κτηματολογικού Γραφείου Πρέβεζας, όταν εντάχθηκε σε αυτό το Κτηματολογικό Γραφείο της Φιλιππιάδας. Η Ελένη Αγγέλη είναι αγαπητή και ιδιαίτερα συνεργάσιμη, γνωρίζει δε ότι έχει πολλά προβλήματα να αντιμετωπίσει με τις αλλαγές στο Κτηματολογικό χάρτη, της ευχόμαστε δε καλή επιτυχία, γνωρίζοντας ότι και αυτή θα γράψει την δική της ιστορία στον τομέα αυτόν.