13.8 C
Arta
26 Απριλίου 2024

Τα 2.800 μέτρα του δρόμου που δυσκολεύει τη ζωή των κατοίκων στην Γέφυρα Κονδύλη

Διαβάστε επίσης

Άμεση η ανάγκη ασφαλτόστρωσης

Πολλές φορές απασχόλησε την επικαιρότητα ο δρόμος που οδηγεί από τον συνοικισμό Πετράλωνα Τετρακώμου, στην Γέφυρα Κονδύλη, η οποία συνδέει το νομό Άρτας με το νομό Τρικάλων, την Ήπειρο και την Θεσσαλία, καθώς είναι ένα τμήμα περίπου 2.800 μέτρων, το οποίο είναι σε άθλια κατάσταση και καθιστά την κυκλοφορία τουλάχιστον βασανιστική.
Ο δρόμος αυτός συνδέει και την πάλαι ποτέ Κοινότητα Μυροφύλλου με την περιοχή, καθώς μπορεί διοικητικά η εν λόγω κοινότητα να υπάγεται στην Θεσσαλία, ιστορικά, οικονομικά και κοινωνικά όμως συνδέεται με την Άρτα και τα χωριά των Τζουμέρκων.
Οι κάτοικοι της περιοχής έχουν έρθει πολλές φορές σε επικοινωνία με τους εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης στην περιοχή, αλλά όλοι επικαλούνται πρόβλημα έλλειψης χρημάτων. Η αλήθεια είναι ότι αυτός ο δρόμος για να μπορέσει να αποκατασταθεί και να κατασκευαστεί όπως οι υπόλοιποι δρόμοι του ορεινού δικτύου, θα πρέπει να χορηγηθεί ένα κονδύλι της τάξης των 800.000 ευρώ, ποσό που καταλαβαίνουν και οι ίδιοι ότι δεν είναι μικρό.

ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ
ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

Παρόλα αυτά και η υφιστάμενη κατάσταση, είναι επιεικώς απαράδεκτη, καθώς όπως ισχυρίζονται κάτοικοι της περιοχής, έχουν γίνει ακριβότερα έργα, σε άλλες περιοχές ήσσονος σημασίας, αλλά με μεγαλύτερες γνωριμίες. Οι κάτοικοι δεν μπαίνουν σε τέτοια σκεπτικά, γνωρίζουν την αξία του δημοσίου χρήματος, αλλά εκτιμούν ότι τα μέτρα συντήρησης που επιλέγονται για το συγκεκριμένο τμήμ του δρόμου, σε κάθε περίπτωση είναι δείγμα… κακοδιαχείρισης.

ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΤΑ ΠΑΙΡΝΕΙ Ο
ΠΟΤΑΜΟΣ

Και αυτό επειδή στα πλαίσια της συντήρησης της οδοποιϊας, επιλέγεται στον δρόμο αυτόν, κάθε χρόνο να ρίχνεται χαλίκι και υλικά τύπου 3Α (τρία- άλφα), που μόνο αποτέλεσμα που έχουν είναι, λόγω της κλίσης του δρόμου, με την πρώτη βροχή τα υλικά οδοποιϊας να καταλήγουν στο ποτάμι… «Μαζί με τα υλικά, στο ποτάμι πηγαίνουν και τα λεφτά που ξοδεύονται για το έργο», λενε με διάθεση λεπτής ειρωνίας, αλλά και απόγνωσης. Προτείνουν λοιπόν τουλάχιστον την τμηματική κατασκευή του συγκεκριμένου δρόμου, έτσι ώστε σε βάθος πενταετίας να μπορέσει η Περιφέρεια ή η Πολιτεία γενικότερα να προγραμματίσει τα οικονομικά του για την μελέτη και την κατασκευή αυτού του τμήματος των 2.800 μ. που ταλαιπωρεί τόσο τους κατοίκους του Τετρακώμου όσο κυρίως και τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής Μυροφύλλου, οι οποίοι μετά βασάνων και κόπων προσπαθούν να διέλθουν αυτόν τον δρόμο, ο οποίος χρειάζεται οχήματα με τετρακίνηση για να μπορέσει με ασφάλεια να τον περάσουν.

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΑΛΕΚΟΣ: Αναγκαιότητα η ολοκλήρωση του δρόμου

Την αναγκαιότητα και την σημασία του έργου επισημαίνουν εκτός από τους κατοίκους της περιοχής Πετραλώνων Τετρακώμου και οι κάτοικοι της περιοχής Μυροφύλλου Τρικάλων. Μάλιστα ο δραστήριος πρόεδρος της περιοχής, κ. Ευάγγελος Αλέκος, με τον οποίον επικοινωνήσαμε, μας ανέφερε ότι πολλές φορές ήρθε σε επαφή με τους περιφερειάρχες της περιοχής Ηπείρου και Θεσσαλίας, αλλά και με τις τεχνικές υπηρεσίες της Άρτας προκειμένου να προωθηθεί το ζήτημα της ολοκλήρωσης της ασφαλτόστρωσης του συγκεκριμένου τμήματος, ενώ άλλες φορές χρησιμοποίησε τα μηχανήματα της Περιφέρειας Θεσσαλίας, προκειμένου να κάνουν μικρές επιδιορθώσεις στον δρόμο αυτόν, για την εξυπηρέτηση των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής. Ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Μυροφύλλου, είναι συνταξιούχος εκπαιδευτικός (δάσκαλος) και έχει μεγάλη εμπειρία στα θέματα της Αυτοδιοίκησης, καθώς ο ίδιος ήταν για πολλά χρόνια Αντιδήμαρχος Οικονομικών του Δήμου Πύλης.

Οι κάτοικοι ζητούν να γίνει αυτοψία του δρόμου

Ζηλεύουμε όταν διαβάζουμε στον Τύπο ή βλέπουμε στην τηλέοραση τις παρεμβάσεις που γίνονται σε άλλα χωριά γύρω μας, όπου κατασκευάζονται όμορφοι δρόμοι και για εμάς δεν υπάρχει κανένα ενδιαφέρον.
Τόσο απλά, αλλά τόσο συγκεκριμένα περιγράφει ο απλός κάτοικος του χωριού, το μεγάλο πρόβλημα, αλλά ούτε κι αυτή η ειλικρίνεια των κατοίκων, δεν συγκίνησε κανέναν μέχρι τώρα. Για το λόγο αυτό, ζητούν απ’ τον αντιπεριφερειάρχη Βασίλη Ψαθά, αλλά και τον περιφερειάρχη Αλέξανδρο Καχριμάνη, να επισκεφτούν τον συνοικισμό, να δούν οι ίδιοι με τα μάτια τους και μετά ν’ αποφασίσουν για το τι πρέπει να γίνουν.
Οι κάτοικοι της περιοχής έχουν συνηθίσει τις δυσκολίες της απόμακρης από το κέντρο ζωής και το σίγουρο είναι ότι δεν πτοούνται από τέτοιες δυσκολίες.
Δεν επιθυμούν να μοιράζουν αριστερά και δεξιά ευθύνες για δήθεν πολιτικές «κουμπαριές» στην περιοχή, που τους έχουν αφήσει εκτός των κατασκευαστικών προτεραιοτήτων, αλλά επιμένουν ότι αν υπάρξει σωστή ενημέρωση για το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν, σίγουρα θα ακολουθήσει και ευαισθητοποίηση απέναντι στο πρόβλημα.
«Προσκαλούμε όλους τους αρμόδιους, τον Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Καχριμάνη και τον Αντιπεριφερειάρχη να επισκεφθούν με τα αυτοκίνητά τους τον χώρο», μας αναφέρουν.«Αν έρθουν στο χωριό,είμαι σίγουρος πως θα διαπιστώσουν το μέγεθος του προβλήματος».
Να σημειωθεί ότι απ’ αυτόν τον δρόμο πρέπει να μετακινηθούν πολλοί κάτοικοι, οι οποίοι έρχονται στην Άρτα, για γιατρούς, νοσοκομείο και άλλες σημαντικές δουλειές…

Το οξύμωρο σχήμα της υπόθεσης είναι ότι η Γέφυρα Κονδύλη, που κατασκευάστηκε στα τέλη του 1935,από σκυρόδεμα είναι η πρώτη αμαξωτή στα ορεινά. Σύμφωνα με την τοπική ιστορία Στις 9 Ιουνίου 1943 στην “Μάχη της Πόρτας” οι αντάρτες, για να παρεμποδίσουν της προέλαση των μηχανοκίνητων κατοχικών στρατευμάτων, ανατίναξαν το αριστερό της βάθρο. Η γέφυρα έπεσε χωρίς να σπάσει. Αργότερα ανασηκώθηκε και αποκαταστάθηκε στην αρχική της θέση. Είναι κρίμα να μην συνδέεται με ασφαλτοστρωμένο δρόμο.

Διαβάστε επίσης

spot_img

Τελευταία Νέα