11.8 C
Arta
20 Απριλίου 2024

Αγροτική Οικονομία

Διαβάστε επίσης

Στον κάμπο της Άρτας γιορτάζουν την επέτειο της Εθνικής Αντίστασης, με το ντουφέκι τους στον ώμο. Και βέβαια ο λόγος δεν είναι η ανάμνηση των επιτευγμάτων των προγόνων μας στο πεδίον της μάχης, αλλά προκειμένου να διαφυλάξουν την παραγωγή τους, από τους επιτήδειους που τις ημέρες αυτές ρημάζουν τις καλλιέργειες κυρίως των ακτινιδίων.
Μιλάμε για γερές μπάζες… Όπως μας αναφέρουν παραγωγοί, αν κοιτάξεις μια στιγμή αλλού, μπορεί άνετα κάποιος σήμερα να μπει στο χωράφι σου και να σου σηκώσει ένα και ενάμισι τόνο ακτινιδίων εν ριπή οφθαλμού.
Η υψηλή τιμή του προϊόντος φέτος έχει ως αποτέλεσμα να γίνεται αποδεκτό και το ρίσκο εκ μέρους των λωποδυτών, αλλά και μεγάλη η καταστροφή για τους παραγωγούς, οι οποίοι έχουν και το πρόβλημα της ακαρπίας.
Στα Ρόκκα μάλιστα έγινε και μια άτυπη συνενόηση μεταξύ των παραγωγών, τις ημέρες αυτές όπου η παραγωγή είναι στα ντουζένια της και τώρα κρίνονται τα πάντα σε τιμές και διάθεση, να «τσοντάρουν» από κοινού και να αναθέσουν σε μια εταιρία σεκιούριτι (ιδιωτικής ασφάλειας) να προσέχει τα χωράφια τους.
Καλή η ιδέα, αλλά η οικονομική κρίση είναι τέτοια, που σε κάθε περίπτωση, πολλοί είναι διατεθειμένοι να ρισκάρουν, παρά να μισθώσουν τις υπηρεσίες της φύλαξης.
Από την άλλη η αστυνομία και οι λοιπές ελεγκτικές υπηρεσίες είναι σε επιφυλακή, προκειμένου να προλάβουν τυχόν «αρουραίους» που σκοπεύουν να διακινήσουν τα κλοπιμαία εκτός χώρας.
Στον ένα τόνο οι κλέφτες μπορεί να πάρουν 400 ευρώ, οι παραγωγοί όμως θα χάσουν 900 ευρώ από τις προσδοκώμενες πωλήσεις.
Μάθαμε και ένα άλλο σημαντικό πρόβλημα: πολλοί παραγωγοί ενώ έχουν προπωλήσει το γάλα τους στις τοπικές γαλακτοβιομηχανίες, επηρεάζονται από τις αυξημένες τιμές (ελέω οικονομικής κρίσης) και διαθέτουν το γάλα τους σε ανταγωνιστές από άλλες περιοχές.
Οι τοπικοί γαλακτοβιομήχανοι δεν αρνούνται να δώσουν την διαφορά, αλλά οι παραγωγοί σε μεγάλο βαθμό επηρεάζονται από την έλλειψη ρευστότητας που αντιμετωπίζει ο κλάδος.
Το ζήτημα μπορεί να φαίνεται απλό, όμως σε μεγάλο ποσοστό οι επιχειρήσεις έχουν προπληρώσει την αγορά του γάλακτος και ενδεχόμενη τέτοια συμπεριφορά, μπορεί να έχει επιπτώσεις στην λειτουργία τους και πολλαπλασιαστικά αρνητικά δεδομένα για την τοπική οικονομία και κοινωνία.
Το τμήμα Τοπογραφίας, Εποικισμού & Αναδασμού της ΔΑΟΚ ΠΕ Άρτας υιοθετώντας τις νέες τεχνολογίες παρέχει υπηρεσίες προς τους πολίτες, χρησιμοποιώντας τις πλέον σύγχρονες ηλεκτρονικές πλατφόρμες Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών, οι οποίες αποδίδουν πολυεπίπεδα γεωαναφερόμενα δεδομένα σε ελάχιστο χρόνο.
Αποτέλεσμα των παραπάνω, είναι η διεκπεραίωση μη καταλογοποιημένων αιτημάτων άμεσα, η απασχόληση ελαχίστου απόλυτα εξειδικευμένου προσωπικού, η διάθεση στον πολίτη της επιλογής τρόπου επικοινωνίας με την υπηρεσία – με φυσική παρουσία ή εξ αποστάσεως.

Διαβάστε επίσης

spot_img

Τελευταία Νέα