24.8 C
Arta
18 Μαΐου 2024

Συμβουλές για την αποτοξίνωση του ήπατος

Διαβάστε επίσης

Το συκώτι (ήπαρ) είναι το μεγαλύτερο εσωτερικό όργανο του σώματος και παίρνει μέρος σε περισσότερες από 400 λειτουργίες του οργανισμού. Επηρεάζεται από τον τρόπο ζωής μας, αφού είναι επιφορτισμένο με την απομάκρυνση των τοξινών από τον οργανισμό μέσω του αδιάκοπου καθαρισμού του αίματος.

Από τον Αναστάσιο Πέτσα, Φαρμακοποιό

Η αποτοξίνωση είναι μια συνεχής διαδικασία που το σώμα εκτελεί φυσικά. Το 75% της απενεργοποίησης των τοξινών στον οργανισμό διενεργείται στο συκώτι και το υπόλοιπο 25% στο έντερο.

Η αποτοξίνωση γίνεται σε 3 φάσεις

Η πρώτη είναι η τροποποίηση, όπου ορισμένα ένζυμα μέσω της διαδικασίας κυρίως της οξείδωσης δημιουργούν ασταθείς τοξικές ουσίες.
Η δεύτερη φάση ονομάζεται εξουδετέρωση, όπου οι ουσίες αυτές μετατρέπονται σε ακίνδυνες και διαλυτές.
Στην τρίτη και τελευταία φάση έχουμε την αποβολή των τελικών προϊόντων (ιδρώτας, ούρα, κόπρανα).


Το συκώτι προστατεύει τον οργανισμό σας από τις βλαβερές ουσίες, δηλαδή από τις τοξίνες. Οι τοξίνες εισέρχονται στο σώμα, είτε μέσω επεξεργασμένων τροφών, δηλαδή όσων περιέχουν φρουκτόζη, ζάχαρη και αλεύρι κατά κύριο λόγο, είτε μέσω περιβαλλοντικών παραγόντων, όπως τα βαρέα μέταλλα και τα φυτοφάρμακα.

Επίσης, τοξίνες δημιουργούνται από τη λήψη φαρμάκων, από την κατανάλωση αλκοόλ, καφεΐνης (και παραγόντων της), από το ενεργητικό αλλά και από το παθητικό κάπνισμα. Σημαντικό επίσης είναι να γνωρίζετε ότι ακόμη και το ίδιο σας το σώμα μπορεί να παράγει τοξίνες κατά τη διάρκεια του φυσικού μεταβολισμού αλλά και από τις ορμόνες του στρες και των υποπροϊόντων της λειτουργίας των βακτηρίων που υπάρχουν στον οργανισμό.

Το συκώτι είναι υπεύθυνο για την παραγωγή της χολής, η οποία ως κύρια δράση έχει τη διάσπαση του λίπους, ώστε να μπορέσουν να απορροφηθούν από τον οργανισμό. Βοηθά, επίσης, στη ρύθμιση των επιπέδων του σακχάρου και των πρωτεϊνών που εισέρχονται στην κυκλοφορία του αίματος και γενικά επεξεργάζεται όλα τα θρεπτικά συστατικά που απορροφώνται από το έντερο κατά τη διάρκεια της πέψης.

Επιπλέον, το συκώτι…
Είναι υπεύθυνο για την παρασκευή χιλιάδων πεπτικών ενζύμων, τη ρύθμιση μεγάλου αριθμού ορμονών, την παραγωγή πηκτικών παραγόντων που βοηθούν στην πήξη του αίματος και εξουδετερώνει τα υψηλής δραστικότητας μόρια οξυγόνου και τις ελεύθερες ρίζες.
Αποθηκεύει βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και μέταλλα με τα οποία προμηθεύει τον οργανισμό όταν υπάρχει ανάγκη.
Σχετίζεται άμεσα με την καλή λειτουργία των ματιών, της καρδιάς, του εγκεφάλου, των αρθρώσεων και των νεφρών.


Ύποπτα σημάδια…

Αν το δέρμα σας είναι κιτρινωπό και το χρώμα του δεν αλλάζει ακόμη και μετά τη βελτίωση της διατροφής, τότε ενδεχομένως το συκώτι σας δεν λειτουργεί σωστά.
Αν ο σκληρός χιτώνας του ματιού σας είναι κίτρινος ή/και κοκκινωπός από αιμοφόρα αγγεία που έχουν βλάβη, θα πρέπει να εξετάσετε το συκώτι σας.
Ο κνησμός του δέρματος χωρίς την παρουσία εξανθήματος μαρτυρά ότι υπάρχει χολή στο κυκλοφορικό σύστημα.
Η άσχημη αναπνοή, οι κόκκινες παλάμες, η έλλειψη συγκέντρωσης, η εύκολη κούραση, η ναυτία και η ανορεξία, μπορεί να είναι ενδείξεις κακής λειτουργίας του ήπατος.

Tips: Το ήπαρ γενικά μπορεί σε αρκετά μεγάλο βαθμό να επιδιορθώσει τα κύτταρα που υπέστησαν βλάβη. Ωστόσο, μετά από μεγάλη βλάβη αυτά τα κύτταρα ποτέ δεν αποκαθίστανται, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε κίρρωση. Οι εξετάσεις αίματος αλλά και ένα τεστ ενζύμων μπορούν να σας δείξουν αν το συκώτι σας υπολειτουργεί ή όχι!


Συμβουλές «κλειδιά»

Η αποτοξίνωση είναι πολύ σημαντική για να απαλλαγείτε από όλες τις πιθανές τοξίνες που βρίσκονται στον οργανισμό σας. Καθαρίζει το αίμα προτού φτάσει στα άλλα όργανα. Επίσης, αποτοξινώνει χημικά από το σώμα και τα μετατρέπει σε απόβλητα. Έτσι, η σωστή λειτουργία του ήπατος είναι πολύ σημαντική για τη γενική υγεία.

Οι τροφές που πρέπει να καταναλώνετε πρέπει να περιέχουν όλα τα θρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνες, μέταλλα και φυτοθρεπτικά συστατικά (καροτενοειδή, φλαβονοειδή κ.λπ.). Αυτά τα θρεπτικά στοιχεία θα τα βρείτε στα λαχανικά και κυρίως στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα φρούτα, τα όσπρια, τα ευεργετικά λίπη που βρίσκονται στο ελαιόλαδο και στους ξηρούς καρπούς, στα βότανα και στα μπαχαρικά, σε θαλασσινά, όπως η σαρδέλα αλλά και σε ζωικές πρωτεΐνες, όπως το κοτόπουλο βιολογικής εκτροφής.

Επίσης, θα πρέπει καθημερινά να καταναλώνετε τουλάχιστον έξι ποτήρια νερό, να επιλέγετε προϊόντα ολικής άλεσης, αλλά και προϊόντα πλούσια σε φυτικές ίνες, όπως κινόα, βρώμη και καστανό ρύζι. Παράλληλα, να ασκείστε τακτικά, για να είναι το βάρος σας φυσιολογικό.

Στο φαρμακείο μπορείτε να βρείτε έτοιμα σκευάσματα που βοηθούν στην αποτοξίνωση του συκωτιού, σκευάσματα που περιέχουν κατά κύριο λόγο γαϊδουράγκαθο, αγκινάρα και ταραξάκο.

Πριν όμως ακολουθήσετε την οποιαδήποτε πρακτική, συμβουλευτείτε πρώτα έναν επιστήμονα υγείας.

Διαβάστε επίσης

spot_img

Τελευταία Νέα