15.9 C
Arta
23 Νοεμβρίου 2024

Το Νταμάρι και οι οραματισμοί του…

Διαβάστε επίσης

Μια πολύ ενδιαφέρουσα είδηση ανακοίνωσε η δήμαρχος του Νικολάου Σκουφά Ροζίνα Βαβέτση, στον προσωπικό της λογαριασμό στα κοινωνικά δίκτυα, όπου ανέφερε ότι «Ενα σπουδαίο έργο, όχι μόνο για το δήμο Νικολάου Σκουφά αλλά και για ολόκληρο το νομό ύστερα από μεγάλη προσπάθεια και πολλές επαφές τόσο με την πρόεδρο της επιτροπής του 21 κ. Αγγελοπούλου και τον γενικό δυευθυντή κ. Κανταρτζη όσο και με το υπουργείο εσωτερικών και τον αν. Υπουργό κ. Πέτσα, εντάχθηκε στο ειδικό αναπτυξιακό πρόγραμμα του ΥΠΕΣ. Τίτλος του έργου: « Ανάπλαση Νταμαριού Πέτα και κατασκευή υπαίθριου θεάτρου και δράσεις ανάδειξης της ιστορίας του Δήμου Νικολάου Σκουφά» ύψους 3.662.096,00 ευρώ.
Η υπόθεση άρχισε να περιπλέκεται όταν στο μήνυμα της κ. Βαβέτση απάντησε ο πρώην δήμαρχος του Δήμου κ. Ευστάθιος Γιαννούλης ο οποίος ανέφερε «Ένας Χώρος Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων μετατρέπεται σ’ ένα στολίδι για τον Δήμο, σε μια κυψέλη πολιτισμού για την Άρτα, την Ήπειρο, την Ελλάδα.Αισθάνομαι υπερήφανος που ήμουν αυτός που οραματίστηκε, πίστεψε, σχεδίασε το έργο αυτό, με όλη τη Δημοτική μου ομάδα να στηρίζει την προσπάθεια αυτή. Πρώτη απ όλους η σημερινή Δήμαρχος που συνέχισε την προσπάθεια και ενέταξε το σημαντικότερο έργο Πολιτισμού για την Ελλάδα στο πρόγραμμα του ΥΠΕΣ «Ελλάδα 2021.»
Το σχόλιο αυτό δημιούργησε ποικίλλες αντιδράσεις στην τοπική κοινωνία του Πέτα, καθώς το Νταμάρι, ήταν στην πραγματικότητα ένα όραμα που είχε ο πρώην δήμαρχος του Δήμου Πέτα κ. Θεόδωρος (Λάκης) Μουσαβερές και μάλιστα με την προσωπική του εργασία και λίγα χρήματα, μπόρεσε μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα να μετατρέψει τον χώρο αυτόν από έναν σκουπιδότοπο, σε έναν χώρο πολιτισμού, στον οποίο μάλιστα έγιναν και μεγάλες συναυλίες, με την Χάρις Αλεξίου, τον Μάριο Φραγκούλη, τον Θα νάση Παπακωνσταντίνου, κλπ και μέσα σε λίγους μήνες να αναδειχθεί σε σημείο αναφοράς.
Το όραμα του Λάκη, ήταν να διατηρηθεί στο φυσικό του προφιλ ο χώρος αυτός, να υπάρξουν πολύ λίγες παρεμβάσεις και διακοσμήσεις, που να σχετίζονται με την παλιά χρήση του ως νταμάρι… Ο ίδιος ως αρχιτέκτονας, ήθελε την άγρια ομορφιά του τοπίου, ως αναπόσπαστο κομμάτι της τελετουργίας μιας συναυλίας.
Αυτό το όραμα όμως δεν το είχε ο Στάθης Γιαννούλης. Η νέα δημοτική αρχή, που ακολούθησε αυτήν του Λάκη Μουσαβερέ, δεν είχε τις ίδιες αρχιτεκτονικές απόψεις για τον χώρο και σε κάθε περίπτωση, είχε και μεγάλες ενστάσεις, αναφορικά με την ασφάλεια του χώρου.
Ίσως το θέμα της ασφάλειας, να ήταν μια απλή αφορμή, το ζήτημα είναι ότι το νταμάρι όπως ο Μουσαβερές το είχε οραματιστεί, δεν είχε κανένα ενδιαφέρον για το Γιαννούλη…
Αντιθέτως όμως ο νέος Δήμαρχος, είδε τον συγκεκριμένο χώρο, ως έναν τόπο όπου θα μπορούσε να δημιουργηθεί ένα θέατρο ή ένας άλλος χώρος εκδηλώσεων. Αυτό είναι που οραματίστηκε ο Στάθης Γιαννούλης και αυτό είναι που σήμερα, μετά από τόσα χρόνια, μπόρεσε να ενταχθεί στο ειδικό αναπτυξιακό πρόγραμμα του ΥΠΕΣ ως ανάπλαση του Νταμαριού Πέτα.
Και γι’αυτό το όραμά, η αλήθεια είναι ότι έτρεξε να το υλοποιήσει και καλώς σήμερα αισθάνεται δικαιωμένος.
Η όλη αναφορά γίνεται προκειμένου να διαχωρίσουμε τους οραματισμούς και να τεθεί το ζήτημα στην σωστή του διάσταση. Με μια μόνο κοινή ομολογία: όταν όλοι έβλεπαν ένα Νταμάρι, ο Μουσαβερές έβλεπε έναν πολυχώρο τέχνης. Και αυτό κανείς δεν μπορεί να το αρνηθεί.

Διαβάστε επίσης

spot_img

Τελευταία Νέα