14.8 C
Arta
29 Μαρτίου 2024

Αγροτική οικονομία 02-11-2021

Διαβάστε επίσης

Σφίγγες οι αγρότες… Με ποιον τρόπο έχει διαμορφωθεί η τιμή και ποια τιμή τελικά υπάρχει στα ακτινίδια, ο θεός και η ψυχή τους. Στα καφενεία δεν βγάζεις κουβέντα, άλλος λέει ότι τα έδωσε 1,10 €  άλλος ότι τα έδωσε 0,70 €… Δεν βγάζεις αλήθεια από πουθενά, καθώς η πραγματικότητα είναι ότι πολλοί αγρότες έδωσαν τα προϊόντα τους, όχι σύμφωνα με την πραγματική τους αξία, αλλά σύμφωνα με τις ανάγκες που προσωπικά αντιμετώπιζαν. Αρκεί το χρήμα να πέφτει ζεστό… και μπροστά.

Μήπως θα έπρεπε και στην Άρτα να φτιάξουμε ένα δημοπρατήριο προϊόντων τιμών, όπου θα μπορούμε να ρυθμίζουμε τις τιμές μας απέναντι προς όλους τους εμπόρους και έτσι να υπάρχει η δυνατότητα οι παραγωγοί να έχουν τις ίδιες τιμές, προς όφελος κυρίως της αγοράς, αλλά και της τοπικής οικονομίας ευρύτερα.
Βέβαια, τα δημοπρατήρια, θέλουν οργανωμένες Αγροτικές Ενώσεις αφενός και πιστοποιημένους εμπόρους από την άλλη… Στην περιοχή της φαιδράς πορτοκαλέας αυτά είναι κάπως περίεργα…!!!

Διαδικασία αποζημίωσης δρομολογείται τις επόμενες ημέρες σύμφωνα με όσα αναφέρει ο Υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταικούρας, σύμφωνα με αιτήματα του ΥπΑΑΤ για όλη την Ελλάδα και μεταξύ των προϊόντων είναι και η επιτραπέζια ελιά, οι παραγωγοί της οποίας δεν έχουν αποζημιωθεί έως σήμερα. Σε αυτήν συμπεριλαμβάνεται και η κονσερβοελιά, η οποία απ’ότι φαίνεται θα υπαχθεί στις κορωνοενισχύσεις, γεγονός το οποίο θα πρέπει να ενδιαφέρει ιδιαίτερα την περιοχή της Άρτας, όπου οι παραγωγοί αντιμετωπίζουν μεγάλο πρόβλημα ακαρπίας αυτήν την περίοδο.

Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση ο Υπουργός και ο Αναπληρωτής Υπουργός του Υπουργείου Οικονομικών με συνεργασία βρήκαν τους πόρους, προκειμένου να ενισχύσουν το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥπΑΑΤ), για εκκρεμή θέματα αποζημιώσεων λόγω της πανδημίας. 

Το απόγευμα της προηγούμενης Τρίτης άρχισαν να πιστώνονται στους λογαριασμούς των δικαιούχων παραγωγών της χρήματα που αντιστοιχούν στην πρώτη δόση της ενιαίας ενίσχυσης. Συγκεκριμένα, οι παραγωγοί πήραν το 66% της βασικής ενίσχυσης, , ενώ το ΥπΑΑΤ με ανακοίνωσή του την ημέρα της πληρωμής, παραδέχτηκε αστοχίες επί των δικαιούχων, αναφέροντας πρόσθετες πληρωμές το Δεκέμβριο.

Να σημειώσουμε ότι την 4-11-2021 λήγουν οι αιτήσεις αγροτών για μειωμένες χρεώσεις ΕΤΜΕΑΡ (Ειδικό Τέλος Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων) για τις καταναλώσεις του έτους 2021. Οι αιτήσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά στον Διαχειριστή Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Εγγυήσεων Προέλευσης (ΔΑΠΕΕΠ). Ο ΔΑΠΕΕΠ, δεδομένων των δυσμενών επιπτώσεων της πανδημίας COVID-19, προέβη σε εξ’ αρχής επικαιροποίηση των πινάκων των δυνητικών δικαιούχων με Ρήτρα Κεκτημένης Επιλεξιμότητας με βάση τα πλέον πρόσφατα στοιχεία που έχει λάβει από τους Διαχειριστές, έτσι ώστε ακόμη και οι καταναλωτές που δεν υπέβαλαν αίτηση για μειωμένο ΕΤΜΕΑΡ για τα έτη 2019-2020 να έχουν πρόσβαση στην πλατφόρμα προκειμένου να υποβάλουν αιτήσεις για το 2021, εφ’ όσον το επιθυμούν και το δικαιούνται.

Διαβάστε επίσης

spot_img

Τελευταία Νέα