11.8 C
Arta
27 Απριλίου 2024

Κάνουμε πράξη το άνοιγμα στην κοινωνία

Διαβάστε επίσης

Το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία ως ευκαιρία για μια νέα πορεία στον λαό

του Βασίλη  Τσίρκα

Σήμερα αναδεικνύονται με ξεκάθαρο τρόπο δύο διακριτές διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στην κυβερνητική πολιτική που εφαρμόζει πιστά την ατζέντα των πιο ακραία νεοφιλελεύθερων αντιλήψεων και τη συνολική εναλλακτική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία.

Η κυβέρνηση της ΝΔ του κ. Μητσοτάκη αξιοποιεί τη δύσκολη συγκυρία για να περάσει μέτρα αντιδημοκρατικά, μέτρα που βάζουν στο στόχαστρο τα δικαιώματα των εργαζομένων, μέτρα που δημιουργούν αρνητικές προοπτικές για το μέλλον. Η κυβέρνηση περιορίζει δικαιώματα και αμφισβητεί κατακτήσεις τις μεταπολίτευσης. Με πρόσχημα την πανδημία επιτίθεται στην κοινωνία και τη δημοκρατία για να κρύψει την αποτυχία της και να νομιμοποιήσει τον αυταρχισμό και την καταστολή. Ευνοεί τους λίγους και τα ισχυρά συμφέροντα σε βάρος της κοινωνικής πλειοψηφίας.

Οι πολίτες αγανακτούν και αγωνιούν για τις νέες κρίσεις που κυοφορούνται λόγω των καταστροφικών αυτών πολιτικών. Διαμορφώνεται σήμερα το υπόβαθρο μιας πλατιάς κοινωνικής συμμαχίας των εργαζομένων, των αυτοαπασχολούμενων, των μικρομεσαίων επιχειρηματιών, των αγροτών, των νέων ανθρώπων και των κοινωνικά αδύναμων, που επιζητεί μια προοδευτική προοπτική.

Ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία είναι ένα πρωτότυπο εγχείρημα που εναρμονίζεται με τις καλύτερες παραδόσεις των κοινωνικών και πολιτικών αγώνων του λαού μας, την Εθνική Αντίσταση και τον αντιδικτατορικό αγώνα, τα κινήματα ενάντια στη νεοφιλελεύθερη παγκοσμιοποίηση, τους πρόσφατες αγώνες ενάντια στα μνημόνια και τη χρεοκοπία του παλιού πολιτικού συστήματος, τις κινητοποιήσεις για την προστασία του περιβάλλοντος. 

Είναι ένα σύγχρονο αριστερό κόμμα που διαρκώς ανανεώνεται και επιδιώκει να απαντήσει στα σημερινά επίδικα. Η συμπόρευση δυνάμεων με διαφορετικές πολιτικές καταγωγές αλλά με κοινές αξίες, στόχους και αρχές, αποτελεί την εγγύηση για τη συγκρότηση ενός κοινού πολιτικού σχεδίου που θα τύχει πλειοψηφικής αποδοχής στην ελληνική κοινωνία και θα φέρει μεγάλες νίκες προς όφελος του λαού και της χώρας. 

Αυτόν τον ανανεωτικό και ριζοσπαστικό χαρακτήρα καλούμαστε να τον διαφυλάξουμε και να τον ενισχύσουμε, επιδιώκοντας τη διεύρυνση του κοινωνικού και πολιτικού πεδίου αναφοράς μας. Για να αποκτήσει πραγματικό και ευρύ αποτύπωμα το εγχείρημά μας στον αριστερό, προοδευτικό και δημοκρατικό κόσμο, ώστε να συνενώσει τα αιτήματα της κοινωνικής πλειοψηφίας σε ένα αξιόπιστο και ρεαλιστικό πρόγραμμα μιας προοδευτικής κυβέρνησης. 

Οι πολίτες αναζητούν μια νέα σχέση με την πολιτική. Το διακύβευμα  σήμερα είναι πώς αυτό το εναλλακτικό πολιτικό σχέδιο θα γίνει κτήμα του λαϊκού και δημοκρατικού κόσμου. Για να γίνει αυτό πρέπει αυτός ο κόσμος να αναγνωρίσει στο πρόγραμμά μας τον εαυτό του, τις ανάγκες και τις επιθυμίες του. Με τις προγραμματικές μας θέσεις και δεσμεύσεις καλούμαστε να διαμορφώσουμε ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο, που θα εκφράσει την πλατιά προοδευτική κοινωνική πλειοψηφία πολιτικής και κοινωνικής αλλαγής.

Η πανελλαδική εξόρμηση αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο για να κάνουμε ένα αποφασιστικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση, ώστε το πρόγραμμά μας να παρουσιαστεί με εύληπτο και κατανοητό τρόπο στους πολίτες και τους κοινωνικούς φορείς, αλλά και να εμπλουτιστεί με τις παρεμβάσεις και τις επισημάνσεις τους.

Η τοπικότητα των προβλημάτων και οι μεγάλες περιφερειακές και ενδοπεριφερειακές ανισότητες αναδεικνύουν την αναγκαιότητα να δώσουμε έμφαση στην τοπική και περιφερειακή ενδυνάμωση του νέου εγχειρήματός μας. Επομένως, η περιφερειακή τόνωση της κομματικής μας λειτουργίας με την αντίστοιχη συγκρότηση πρέπει να αποτελέσει κομβικό ζήτημα της επόμενης μέρας.

Στην ίδια κατεύθυνση, οι τοπικές οργανώσεις πρέπει να μετατραπούν σε πραγματικό κύτταρο δημοκρατίας και παρέμβασης σε κάθε νομό. Για να αποτελέσουν οδηγό των πολιτικών εξελίξεων σε κάθε περιοχή, καταλύτη για τις αλλαγές που επιδιώκουμε στον χώρο της αυτοδιοίκησης και δύναμη αναζωογόνησης της νέας προοδευτικής κυβέρνησης. Για να κάνουν πράξη το άνοιγμα στο κοινωνικό πεδίο. Εκεί όπου δοκιμάζεται η αντοχή των ιδεών μας και των πολιτικών που προτείνουμε. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία είναι ο κορμός των προοδευτικών και αριστερών δυνάμεων και ο κύριος εκφραστής μιας εναλλακτικής στρατηγικής για τη χώρα και τον λαό της. Για να είναι το Συνέδριό μας δημοκρατικό, ενωτικό και προωθητικό, πρέπει να εμβαθύνουμε στο πλαίσιο της συλλογικής πορείας που ξεκινήσαμε το 2019, της διεύρυνσης, της ανασυγκρότησης και του ποιοτικού μετασχηματισμού. 

Επομένως, η εξωστρεφής πορεία προς το Συνέδριο, ο δημοκρατικός προσυνεδριακός διάλογος και η διατύπωση μιας σαφούς, ρεαλιστικής και πειστικής πρότασης, αποτελούν προϋπόθεση για τη συγκρότηση μιας νέας κοινωνικής και πολιτικής πλειοψηφίας που θα στηρίξει την επόμενη προοδευτική κυβέρνηση. 

Σε αυτό το πλαίσιο το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία αποκτά ακόμα μεγαλύτερη βαρύτητα και σημασία. Γιατί η συγκυρία μας καλεί να συντονιστούμε με την απαίτηση του ελληνικού λαού να βρεθούμε δίπλα του και να τολμήσουμε να προχωρήσουμε σε αλλαγές και ρήξεις. Να αρθρώσουμε σύγχρονο αριστερό και προοδευτικό προγραμματικό λόγο. 

Για να γίνουν αυτά πρέπει να μετατρέψουμε το Συνέδριό μας σε μια βαθιά, ανοιχτή και δημοκρατική, πολιτική διαδικασία ώσμωσης, με τις κοινωνικές ανάγκες, τις αγωνίες και τα οράματα του λαού μας για δημοκρατία, ελευθερία και δικαιοσύνη. 

*Ο Βασίλης Τσίρκας είναι δικηγόρος, πρώην βουλευτής Άρτας, μέλος της ΚΕΑ του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία

Διαβάστε επίσης

spot_img

Τελευταία Νέα